Šta je novo?

Samsung Spinpoint F3 1TB

boris.ilic

Slavan
Učlanjen(a)
29.02.2008
Poena
430
Kupio sam ovaj HD pre pola godine,

kako sam ga dobio nije bio u redu, tačnije primetio sam čudan zvuk u kompu posle sat korišćenja HD-a.

Reklamirao sam ga ali Winwin, Alti, Emmi - šta li je nije prihvatio reklamaciju jer su neprofesionalni(odgovorno tvrdim),
(prvo su napisali da su mi zamenili HD, a ja pogledam serijski broj i vidim da su mi poslali isti HD koji sam im reklamirao, iako na servisnom nalogu piše da su mi zamenili, reklamiram ga opet naravno,
u međuvremenu su skočile cene HD-ova za duplo pa su počeli da se pederišu i ne prihvataju reklamacije ljudima pod izgovorom fizički oštećen HD, sad odjednom oštećen a nigde ga nisam zakačio xD)

E sad sledi pitanje, pošto od ovih Alti lopuža nema ništa,
kako bi mogao srediti HD, da li ima neko da može da pogleda o kakvom kvaru se radi, da li u BG ili u NS?
Pošto se čuje neko zujanje iz njega, na svakih dve sekunde kontam da je nešto oko glave ili tako nečega.

Hvala.

Slicnih problema imam sa mojim Spinpointom, samo sto ja moj nisam reklamirao jer kontam bas upravo to sto ti pricas.. Lupne tako svakih 4-5 sec, a po nekad pocne i rafalno da puca na svakih 10ak sekundi po 7-8 puta dobranih 5 minuta. Desava se sigurno 4-5 puta u toku dana i to je ono sto uspem da cujem, moguce da je i vise. Nekako sam vec oguglao na sve to i ne zanima me vise, znam da mi reklamaciju sigurno nece uvaziti. :)

Da li se to čuje kao neko "caktanje"? I da li prilikom tog zvuka uspori komp? Ja sam očitavao HD Sentinelom moj F3 i prilikom tih caktanja je baš divljala ona amplituda koja označava "random access time".

Reklamirao sam u Duocomu i dali su mi posle nedelju dana nov F3.

Pada brzina prilikom caktanja i tog kratkog zujanja, ali mislim da mi ni to nece pomoci oko reklamacije. U principu se problem javlja neposredno posle nekog rada na racunaru, u idle-u. Tokom igrarija nisam primetio da lupka niti da usporava. Pitanje je koliko se u igricama moze videti da usporava disk, ali kod mene svaka tece ko mleko.. No, recimo u HD Tune bench testu se javljaju ucestali spajkovi sa velikim padovima brzine, kontam bas kad cakne, klakne ili zazuji.
Kontam da je neki problem ok oglave i da ce se uhvatiti za fizicko ostecenje.. Na garanciji jasno pise "Garancija ne vazi za fizicki ostecene ili strujom spaljene komponente".

Cisto da napomenem, cuo sam se ja sa njima odavno i rekli su mi da ga lepo upakujem i posaljem im na testiranje, pa ce oni videti sta dalje. No, niti imam drugi drajv za bekap podataka, nit mislim da ce mi uvaziti reklamaciju.

I, da, izvinjavam se sto upadam ovako na tudj thread i pricam o svojim problemima, ali slozice se Boris valjda da je problem priblizno isti.

Poslednja izmena:
Zaboravih da napomenem i da, iako se klaktanje i zujanje cuje cesto i svakodnevno, bench test nije uvek isti. Cesto ga istestiram (jednom u 3-4 dana), i rezultati su u principu uvek razliciti.

Recimo, nekad su OVAKVI, a nekad OVAKVI, ili nesto izmedju..

Kontaktiraj zvanicnog uvoznika. Objasni situaciju i probaj preko njih.
Ako ti ne izidju u susret, uradi sledece.
Kontaktiraj direktno samsung.
Posalji im skeniran racun, garantni list i skeniran hdd sa serijskim brojem. Opisi kvar, naglasi da ti uvoznik nije izisao u sustret iako je hdd u garanciji + ti si ga koristio po uputstvu proizvodjaca.
Tako sam ja resio nekoliko hdd ova. Cak nisam imao ni fiskalni racun vec samo garantni list. Budi uporan.
Ah da fizicko ostecenje ti znaci da si udario hdd il da ti je ispao i da ima vidljivih oziljaka od tog pada ili da si otvarao hdd. Kresovanje glave spava u uslove garancije i mora da ti menjaju hdd.

Poslednja izmena:
Jel' se to desava sa najnovijem firmware-om? Kroz maglu se secam da je jedna serija Spinpoint diskova imala problem sa nepotrebnim parkiranjem glave (idle), sto je kasnije ispravljeno novim firmware-om.

Prvu stvar koju sam ja uradio kad sam uzeo disk (nisam prvi vlasnik) i kada sam cuo kako radi je flesovanje firmware-a. Posle flesovanja je bio osetno tisi, ali i dalje preterano bucan i lud. Borisu srecno sa Tozinim savetom, a meni ostaje samo da kupim/nadjem drugi disk za bekap pa da reklamiram svoj.

Sto se fizickog ostecenja tice, svakako bi tako trebalo da bude, ali se ti sad raspravljaj sa likovima iz nasih radnji.. Mozda ovi moji (gde je kupljen drajv) iz Atoma i budu korektni, o WinWin-u necu ni da komentarisem..

Moj je crkao, bad sectory blabla, zamenili su mi ga vrlo brzo (winwin), tj servis. Samo su se ovi u radnji pravili mutavi nedelju dana, kao nije stigao?!, onda sam pisao nekom u centrali i isti dan su nasli moj disk.

Mene zanima kako mogu da ti kazu da je disk zamenjen i da ti vrate isti ?!

Mene zanima kako mogu da ti kazu da je disk zamenjen i da ti vrate isti ?!

Nasa bagra... :) Treba zapisati serijski broj diska, pa pri licnom preuzimanju sa servisa/zamene zahtevas da uporedis zapisani serijski broj sa "novim". Pa nek' oni gledaju sta ce. :)

Slazem se Gohane! :)

No, raznih prevaranata ima, svasta moze Srbinu da padne na pamet.. Meni su skoro tako propale 7.000 dinara i pored svih dokaza. Neki ljudi prosto nemaju ni trunke morala..

Da ne otvaram novu temu ja sam oko pre pola godine kupio isto Samsung spinpoint F3 isto u Altiju kao i neki ovde na forumu, primetio sam da je bucan dosta (u odnosu na Hitachi 500gb ) ne cuje se caktanje kliktanje al radi kao traktorce :( . Od skoro sam na Samsunga bacio sistem i cini mi se da brze dize sistem na Hitachiju. Skeniran je sa HDD Seintelom i HD Tune Pro sve je ok nema BB ali cini mi se da ne radi kao kad sam ga uzeo evo slika.

HD Tune Pro 5.jpg HD Tune Pro 51.jpg HD Tune Pro.jpg

Dva puta je odradjen isti test na prve 2 fotke.Firmware na drajvu 1AJ100E5, masina iz potpisa.Da li je sve u redu sa ovim diskom ?
Unapred Hvala i POzz !

Poslednja izmena:
Kad ti menjaju hdd u garantnom roku duzni su da izvrse korekciju serijskpg broja u garantnom listu ili da ti dodaju list uz garanciju na kojem se nalaze te izmene.

Posto sam radio u jednom od servisa da vam kazem par stvari. Serviseri jedva cekaju da zamene komponentu i da se ne svadjaju sa kupcem. Ali oni ce da propuste neki test za hdd i ako ne pokaze gresku vratice ga. Ja sam imao muku sa onim serijama WD-a koji su pravili svakih 5 dana bad sector-e. Kim tec ih je redovno formatirao i vracao kao ispravne. Da bi izbegao beskonacnu petlju morao sam da takve diskove ubijem pre nego im posaljem. Sto se tice ovog slucaja da su vratili isti disk a napisali da su dali novi, bili su duzni da ti daju novu garanciju koja tece od dana kad si preuzeo disk. Odnesi im to razresenje i zapreti malo.

Da ne otvaram novu temu ja sam oko pre pola godine kupio isto Samsung spinpoint F3 isto u Altiju kao i neki ovde na forumu, primetio sam da je bucan dosta (u odnosu na Hitachi 500gb ) ne cuje se caktanje kliktanje al radi kao traktorce :( . Od skoro sam na Samsunga bacio sistem i cini mi se da brze dize sistem na Hitachiju. Skeniran je sa HDD Seintelom i HD Tune Pro sve je ok nema BB ali cini mi se da ne radi kao kad sam ga uzeo evo slika.

Pogledajte prilog 89886 Pogledajte prilog 89887 Pogledajte prilog 89888

Dva puta je odradjen isti test na prve 2 fotke.Firmware na drajvu 1AJ100E5, masina iz potpisa.Da li je sve u redu sa ovim diskom ?
Unapred Hvala i POzz !

Slicni problemi kao sa mojim traktorcetom.. Sa diskom nesto svakako nije uredu, ali pitanje je da li je kao takav podlezan reklamaciji. Moj prolazi i HD Tune, i HD Sentinel i SeaTools-ov navodno oficijalni test za pomenuti drajv. Verovatno ce samo da odrade low lvl format i vrate isti disk. :)

29-March-2012_02-53.png 13-June-2012_21-17.png

Valjda ce pokazati neke jace simptome tj nesto konkretno u buducnosti. Hvala na odgovoru vidim ja da ovaj moj Hitachi star 3.5 god postade brzi gonzales :)

Vrh Dno