Šta je novo?

Samsung SpinPoint F1 1TB - zakucava!

Pa kad ubacuju krs diskove koji se vrte na 5.4k rpm u sve masine.

U novim da, ali da li je tako i u matorim belim iMac-ovima?

P.S. Kada sam rekao 5.4k RPM rekao sam zbog MBP u kojem je jedan takav disk... i za koji se jasno vidi da je usko grlo.

Poslednja izmena:
Kutija da se ne lazemo i 7.2k bi isto bio usko grlo, malo manje usko ali usko nevertheless :)

P.S. Kada sam rekao 5.4k RPM rekao sam zbog MBP u kojem je jedan takav disk... i za koji se jasno vidi da je usko grlo.

Ovde pricamo o iMac-u. Da i beli ima disk na 7k200. Sto se MBP tice - kao opcija isporucuje se i model na 7k200, ali bolje je uzeti veci disk na 5k400 - manje se greje, a uz vecu gustinu zapisa po ploci donosi priblizne performanse. Ja sam kod sebe ugradio 250 GB HDD na 5400, nakon sto sam probao 120 GB na 7200... Diskovi na 7200 su i dalje, kada su notebookovi u pitanju, predvidjeni za DTR segment...

U svakom slucaju, 5k400 je uobicajena stvar u notebook svetu, kao sto je i 7k200 u desktop svetu, a Apple koristi oba "standarda" - tako da tvrdanja "ugradjuju diskove koji su djubre" nema veze sa vezom...

Razlika koju kovac vidi nije zbog toga sto "Apple ugradjuje krsh diskove" vec zato sto je taj Samsung F1 trenutno "state of the art" kada je mehanicki storage u pitanju - izuzetno velika gustina zapisa po plocama. Mislim da pri kapacitetu od 1 TB ovaj disk ima svega tri ploce, dok konkurencija uglavnom za ovaj kapacitet koristi 4 ploce... Jednostavno, disk je jako dobar - steta sto ne radi u iMac-u :d

Poslednja izmena:
Kutija da se ne lazemo i 7.2k bi isto bio usko grlo, malo manje usko ali usko nevertheless :)

Nije samo stvar u brzini obrtaja, posebno treba biti obazriv sa time kod prenosnih racunara. Najbolji trade-off po pitanju potrosnje/zagrevanja/buke/performansi se dobije sa vecom gustinom zapisa i prosecnom brzinom rotacije ploca.

Moj MBP je dosao sa 5400 diskom kapaciteta 120 GB. Ubacivao sam dva razlicita diska da probam, pre nego sto upgradeujem. Prvo sam probao 120 ili 160 GB (ne secam se tacno) na 7200 RPM - masina je bila bucnija, toplija. Peformanse su ocigledno bile bolje. Nakon toga sam uzeo model na 5400 RPM kapaciteta 250 GB koji ima drasticno vecu gustinu zapisa po plocama - performanse: nebo i zemlja u odnosu na originalni disk na 5400 RPM, a jedva primetna razlika u performansama u odnosu na 160 GB/7200 RPM. Naravno, potrosnja, buka i toplotna disipacija - daleko u korist 5400/250 kombinacije u odnosu na 7200/160.

Mislim da, kada su prenosni racunari u pitanju, modeli sa velikom brzinom rotacije ploca nece ni zaziveti. Tehnologija povecanja gustine zapisa po plocama je daleko bolji put za povecanje performansi sto pokazuju i desktop diskovi koji se vec godinama vrte na 7200 RPM - to je neki optimum uz povecanje gustine zapisa po plocama...

Poslednja izmena:

5.4K RPM 500GB WD je skoro isto brz kao i Hitachijev 7200 RPM 250GB harddisk (koji vec duze vreme vazi za najbrzi 2.5" HDD ne racunajuci Raptora). Dakle bolje da stavljaju ove nove 2.5" WD diskove nego 7200 ... ko sto rece delimir :)

btw - nikada nisam video bali intel iMac sa 5400 RPM diskom... jesi li siguran da su stavljali ove diskove i iMac-ove??

btw evo testova harddiskova koje sam gurao
http://milan.kovac.cc/wiki/doku.php?id=review:mac_harddisk_speed_test (nazalost nisam upisao rezultate ovog poslednje 2.5" WD 320GB harddiska ali mogu i to uraditi kad dodjem kuci)

btw btw koji je najbolji harddisk speed tester :) na Mac-u??

Poslednja izmena:
Ma kažem ja da je Mac sr*nje :-devil-:

Nego, vidim u poslednje vreme svi se nešto lože na te USB dockove za hard disk. Je može neko da mi objasni koja je prednost u odnosu na fioku, osim što eventualno može da se šeta od kompa do kompa?

A fioku ne mozes da setas :) ? Osim ako mislis na fioke koje se stavljaju u 5.25".

Prednost je sto mozes samo da utaknes HDD i radi :), bez zezanja sa kablovima. Mada, za prenos fajlova od drugara i sl. je losije resenje jer moras da nosis i dock usput. Za to uzmes Xcraft 360 ako je 3.5" disk ili jos bolje mali Passport/Freecom/Lacie Rugged i koristis samo za "pozajmljivanje" i vucaranje. :)

Vrh Dno