Šta je novo?

Samsung SH-S203

Black RIder

Čuven
Učlanjen(a)
28.06.2002
Poena
619
Da li neko zna da li FW za sve regije postoji i da li grab-uje DVD kao na pr. 108D sa najboljim otkljucanim FW-om?
Jednom recju koliko su mu dobri otkljucani firmware-i. Da ne kupim, pa da bude ocajan kao 110D ili slicno.

Molim brz odgovor ako neko zna. Otisao bih danas da ga kupim.

Uspeo sam u medjuvremenu da sam nadjem odgovore na sve sto sam pitao. Nadam se da ce ovo jos nekom pomoci.
Ima posebno da se skine RPC1 firmware(za otkljucavanje regija) i "fast burn, fast read" firmware(da brze reze i cita).
Inace, uredjaj izgleda lepo. Kupio sam ga, ali cu ga tek za par nedelja koristiti kada budem sastavljao komp, tako da ne mogu izneti neka zapazanja o novom patch-ovan fw-u. Nadam se da ce neko drugi uskoro probati.

Link sa koga sam sve ovo pokupio je http://club.cdfreaks.com/f105/samsu...fast-read-patched-firmware-228687/index2.html.

Evo firmware-i i program za flash-ovanje(2 verzije):

Prilozi

• S203B.SB01.patched-fb-fr.rar
    425.8 KB · Pregleda: 588
  • SH-S203B_SB01.patched-rpc1.rar
    417 KB · Pregleda: 263
  • SFDNWIN3.25.4.rar
    309.7 KB · Pregleda: 226
  • SFDNWIN3.27.11.rar
    332.7 KB · Pregleda: 497
Poslednja izmena:
Evo jos malo objasnjenja:

- FB+FR firmware arhiva u sebi sadrzi 2 verzije FB+FR firmware-a i po jednu verziju samo FB ili samo FR firmware-a. Prva FB+FR verzija je bazirana na malo starijem SB01 originalnom firmware-u, a druga na novijem. Kazu na forumima da novija(2.) verzija malo "kvalitetnije reze". Samo FB ili samo FR verzija je jasno sta predstavlja(nadam se).

- Prva(starija) verzija Samsung flash utility-ja dozvoljava crossflash(ako model vaseg Samsung-a nema svoj patch-ovani firmware nego morate da koristite neki drugi(najcesce nepotrebno)), dok druga(novija) verzija SFU-ja ne dozvoljava crossflash.

Da rezimiram(koga mrzi da cita):
Koristite FB+FR firmware 2. verziju i najnoviji Samsung flash utility.

Sada cu postovati i FB+FR+RPC1 firmware koji sam u medjuvremenu nasao. To je u stvari firmware sastavljen od FB+FR i RPC1 firmware-a koje sam vec postovao. Kome treba svo troje, to je prava stvar.

Prilozi

• S203B.SB01.rpc1.fb.fr.raghu.rar
    417 KB · Pregleda: 720
Poslednja izmena:
Svaka čast na ovom istraživanju, koristim dotični uredjaj nekih mesec dana sa prvim firmerom i taman je došlo vreme da ga osvežim, tako da hvala ti.
Inače koristim Nero 8 i u Burning Rom-u mi uopšte ne nudi 12X i 16X brzine rezanja za DVD, kada režem sa Samsungom. Kad prebacim na Neca 4551 (bio nekad 4550) izbaci mi i te brzine. Nadam se da je do firmvera, sa' ću ga flešujem.

Svaka čast, odlično odrađeno.

Poslužio sam se sa ovim 3 u 1, još samo da isprobam kako sad radi.

@Black RIder - hvala još jednom :wave:

Nema na cemu. Javite kako radi, posto ja jos desetak dana nemam tu mogucnost.;)

Poslednja izmena:
Svaka ti dala za ovo.
Dugo sam trazi ali ti si mi skratio muke.

Stavi sam firmware, evo sta sam dobio RPC-1, overspeed dosta medija sa 8x sada moze na 12x da snimam, sto se tice citanja nisam bas zadovoljan sa ripanjem originalnih filmova i dalje je sporo (kopirani idu jako brzo kao i ranije) otisao sam po ovom snijegu koji pada vec 3 dana u videoteku po par originala tako da mogu probati, eto to bi bilo to.

Stavicu cim sklopim komp. To mi je cudno za rip-ovanje originala. Trebalo bi da i to bude kako treba. Ali sve ovo drugo je znaci super.

P.S. Ja cekam da dodje N verzija(sa lightscribe-om) istog ovog rezaca kod nas, pa da jos jedan uzmem. Ako neko zna gde ima SH-S203N crni nek javi.

Mene interesuje dal moze da se cross flashuje S203B u 203N?
Kakva su iskustva sa tim novijim fw-om koji ste stavili, prvenstveno me zanima kvalitet citanja i rezanja(znam da pise da poboljsava ali mene interesuju subjektivna misljenja, s' obzirom da po netu svasta pise pre bih verovao nekom od vas sa foruma). Pozz :wave:

Meni ovaj rezac nece da radi. Komp ga uredno prepozna al kad krenem da rezem rezac zabode, i ne reaguje. Inace u masini m je NEC ata i kad dodam ovaj sata desava se pomenuto. Probao sam dva primerka i desava se isto. Sta da radim.
Fles biosa?

Mnogo ti hvala. Nije hteo da mi cita neke stare dvd diskove pa sam stavio 3u1. Sad radi. Hvala jos jednom

Meni ovaj rezac nece da radi. Komp ga uredno prepozna al kad krenem da rezem rezac zabode, i ne reaguje. Inace u masini m je NEC ata i kad dodam ovaj sata desava se pomenuto. Probao sam dva primerka i desava se isto. Sta da radim.
Fles biosa?
Iskreno, ne verujem da ti flash bios-a moze pomoci. Nemam nikakvu konstruktivnu ideju kako da ti pomognem, ali probaj da iskljucis NEC, pa vidi da li onda hoce da radi...

P.S. Ako je neko u medjuvremenu saznao gde ima da se kupi SH-S203N(lightscribe verzija) neka javi na PM.

Poslednja izmena:
Fles biosa?

tesko da ce ti flesh pomoci. koju plocu imas? verovatno je tu problem.

ja kupih samsung 183l jer sam ovde procitao da je to ok dvd rezac... medjutim, evo josh uvek nisam uspeo ni jedan dvd da narezem.. dodushe probao sam sa 3 princo 8x, ali kapiram da bi morao da reze na svakom dvd-u...
mislite da je mozda do losheg dvd-a ili da ga nosim na reklamaciju?

da. sve ostalo radi :(

cisto probaj sa nekim boljim diskom, pa ga nosi na reklamaciju.

probao sam bio i sa boljim diskom, narezao ga je ali nije mogao da ga procita...

updateovao sam firmware na poslednju verziju SB02 i sada sve radi... mogu da citam i one diskove koje sam narezao na starijem firmwareu

preporucujem update firmwarea...

tesko da ce ti flesh pomoci. koju plocu imas? verovatno je tu problem.

Imam K9N Neo rernu.
Idem bezbolnijom varijantom, vratio sam samsunge pa cu uzmem nesto drugo,
Sta da uzmem od sledeceg: (Najradije bi sata disk al ako budem morao uzecu ata.. )

Pioneer 112 i 212
NEC 7173 ata i sata
LG H42 mislim da je oznaka

Eto, i ja postadoh vlasnik jednog od tih S203B rezača. Da mi je neko rekao da ću kupiti Samsung optiku i HDD pre koju godinu (ili čak mesec) rekao bih mu da je lud, ali eto... Moram priznadi da je CDFreaks odigrao veliku ulogu u ovoj odluci i nadam se da se nisam prevario.

Nekoliko zapažanja:

Uređaj izgleda kao totalni divča! Barem ovaj moj primerak... Spoljašnjost uopšte ne uliva poverenje... Kod mene čak nigde ni ne piše Samsung, već samo na onoj velikoj nalepnici stoji sitnim slovima "Designed by Toshiba Samsung Storage Technology", a tako se i prijavljuje preko firmvera (TSST). Uređaj je inače napravljen na Filipinima.

Za flešovanje firmvera postoji izgleda samo Windows verzija, što je veliko razočarenje sa sve korisnike alternativnih operativnih sistema... Znači ni DOS programčić, već samo Win(GUI) program za koji morate imati instaliran neki MS-ov OS.

Da nekoga ne strefi infarkt... Taj njihov fleš jutiliti izgleda ume da zabaguje. Meni je zakucao baš ovaj noviji SFDNWIN v3.27.11, te sam morao da ga ubijem, posle čega uređaj više nije bio vidljiv, a posle restarta ona starija verzija SFDNWIN-a (v3.25.4) nije mogla da flešuje uređaj!!!!!!! :O Ipak... Iz drugog pokušaja v3.27.11 je ipak prepoznala i flešovala uređaj, a sve zahvaljujući tome što boot blok nije bio ni diran. Malo cimanja ali eto... BTW: Flešovao sam pod Win2k SP4 na Sil 3112 kontroleru sa poslednjom verzijom BIOS-a (4.84) i drajvera. BIOS image je bio onaj raghu (S203B.SB01.rpc1.fb.fr.raghu.bin)...

@Black RIder: Jel taj raghu image ta famozna verzija 2 ili je baziran na standardnom SB01 sa fb fr i rpc1 pečevima?

Imam K9N Neo rernu.
Idem bezbolnijom varijantom, vratio sam samsunge pa cu uzmem nesto drugo,
Sta da uzmem od sledeceg: (Najradije bi sata disk al ako budem morao uzecu ata.. )

Pioneer 112 i 212
NEC 7173 ata i sata
LG H42 mislim da je oznaka

Ajde pomozi, da ne švrljam po MSI sajtu... Na kom ti je to kontroleru taj Samsung? Što se izbora tiče... Nisam neki ekspert, ali ovako...

* LG je nešto lošiji u čitanju i ripovanju DVD-eva
* Pioneer - standardno dobar
* NEC - oduvek moj favorit zbog pouzdanosti i Linux flešera

Pažnja! U vezi flešovanja S203B!

Da vam skratim muke... S203B ima problema sa flešovanjem firmvera na VIA i Jmicro SATA kontrolerima. Poslednji se gotovo ekskluzivno mogu naći na novijim Intel pločama, pogotovo Gigabyte (mislim i Asus). Promise SATA kontroleri sa druge strane prave probleme pri reprodukciji DVD-a, tako da vam kao jedino pouzdano rešenje ostaju Silicon Image (Sil 3xxx) i naravski Intel ICHx. Mnogi smatraju da je preporučljivo da Sil kontroler bude flešovan sa BASE, a ne RAID, BIOS-om, mada to nema veze sa samim BIOS-om (koji je identičan osim jednog ID stringa), već sa instaliranim drajverom.

Kod mene se izgleda čak i stari dobri Sil 3112 malo opirao, ali je flešovanje ipak prošlo. Sa ICHx-om naravno, kao i uvek, nema šta da brinete. ;)

Poslednja izmena:
sta se dobija kojom verzijom firmware-a?

Pa, kod svih optičkih uređaja novije verzije zvaničnih izdanja firmvera donose bolju kompatibilnost sa medijima i brže ili čak i kvalitetnije rezanje. Kada su "hakovani" firmveri u pitanju tu se uglavnom sve vrti oko nekoliko stvari... bitsetting podešavanja za DVD+ medije; uklanjanje riplock-a (koji usporava ripovanje DVD filmova) i rpc1 koji otključava zaštitu promene regiona uređaja. Najnovije od "hakovanih" firmvera bi trebalo da bude i ono najbolje.

@Black RIder: Jel taj raghu image ta famozna verzija 2 ili je baziran na standardnom SB01 sa fb fr i rpc1 pečevima?
Pretpostavljam da je novija druga verzija, ali nisam siguran. Cini mi se da nigde nisam nasao tu informaciju.

ups... tek sad videh pocetak. anyway, prebacih ga na ICH9R da ne iskusavam srecu s nesrecnim JMicron-om i ufleshovah onaj 3in1. nisam jos probao ni da citam ni da rezhem bilo sta, al' ga i win i lin lepo vide i vide SB01 verziju fw-a.

sad samo ne znam da li da ga ostavim na ICH9R zajedno sa hardovima ili da ga vracam nazad na JMicron-a... mozda to i nije od nekog znacaja...

Ma ja bih ga bržao na ICH-u, ali se pitam šta se dešava sa optikom kada ICH9R prebacim u BIOS-u na RAID režim. Valjda ništa, tj nema problema, ali to još moram da proverim.

Inače, ja sam kupio taj S203B samo zato što je SATA i zato što ovi novi novi Intel čipsetovi nemaju podršku za PATA, te ih proizvođači ploča implementiraju preko Jmicron i sličnog smeća koje neće da butuje neke starije distribucije Linux-a.

Vrh Dno