Prvo da kazem da bi mod mogao promeniti ime teme u Ultrabooks ili nesto.
Elem - dodjoh, videh, izgubih se...
Bio sam danas u Uscu i samo sam produbio neke dileme, ali evo da pomognem jos nekom ako nije probao neke od pomenutih ultrabook-ova.
Acer Aspire S7 - nisam ga nasao, ali i bolje da nisam posto ima najmanji key travel sto mi se nikako ne svidja na tastaturi.
Sony Vaio Pro 13 - nema ga nigde, pa ni u Sony-u, ali ima S13 koji je "tvrdji" tj. ne uvija se kao Pro 13, ali cak i taj se uvija toliko strasno da deluje kao da je laptop od 30 000 dinara. Ekran katastrofa, tastatura katastrofa...
Dalje nastavljam sa kategorisanjem po nekim mojim bitnim stakvama 5(6) laptopa.
Ekran:
1. Macbook Pro 13" Retina - definitivno najbolji - iako je slabije osveljen od serije 9 (350nit i 400nit) - ima 300nit, ipak je veca rezolucija neverovatna ako kodirate nesto (kao sto ja radim). Sublime Text izgleda neverovatno dobro na ovom ekranu i definitivno vas nece zaboleti glava od gledanja u kod satima.
2. Samsung Series 9(Full HD) i 7 (mogu da dele mesto - mala je razlika)
3. Samsung Series 9(1600x900) - iako je 400nit i najsvetliji ovaj ekran mi je ipak losiji od full hd-a
4. Macbook Air 13"
5. Macbook Pro 13" non-Retina
Macbook-ovi imaju glossy ekrane ali cak u Uscu mi nije to smetalo (jer su kvalitetni). Ko ne voli Glossy nimalo - Samsung bez razmisljanja i kraj price.
Tastatura:
1. Macbook Pro 13" non-Retina
2. Macbook Pro 13" Retina
3. Macbook Air
4. Samsung Series 9 (oba)
5. Samsung Series 7
Baterija:
sudeci po sajtovima Air ispred svih, ostali manje vise jednaki?
Kvalitet izrade:
Nekome ce se vise svideti Macbook, nekome Samsung - meni su iskreno oba proizvodjaca vrhunski odradili posao za razliku od konkurencije.
Tezina:
Postoji osetna razlika u korist Air-a i Serije 9, ali po meni nedovoljna da prevagne da ih kupim.
Jos jedna stvar koju sam primetio - i Macbook-ovi i Samsung-ovi su bili prikljuceni na punjac i aktivno se vrteo video i slicno. Macbook-ovi su bili potpuno hladni, Samsung-ovi su bili extremno vruci po meni. Kada mi se toliko greje laptop ja se zapitam da li cooleri rade. Nije da je bilo do modela - svaki Samsung 9 koji sam probao (4 ili 5 komada) i 7 su bili jako pregrejani.
Tako da ne znam sta cu - Retina mi je dostupna da kupim, ali premasuje budzet koji sam planirao, tako da mi ostaje vrv da prevagnem izmedju preostalih... Nadam se da sam nekome pomogao ako uopste cita...