Šta je novo?

Samsung Series 9

n1tr0

Slavan
Učlanjen(a)
02.07.2007
Poena
480
Jel' neko ima neki model iz ove serije? Jel ga neko negde probao? Moze neko da iznese utiske. Najvise me zanima razlika izmedju modela sa hd3000 integrisanom i 1600x900 ekranom sto ima u telenoru i hd4000 sa full jd sto ima u prodavnicama. Obisao sam danas sve u ns i telenor i gigatron i winwin i comtrade i pcpractic i ada itd itd i apsolutno ga nigde nema, i ne samo devetke. Samo ima ponegde neki iz serije 3 i jedan iz serije 5. Kazu ljudi za devetku moras ici u bg da vidis izlozenu, neces naci, pa sam ja jos u cudu dal je moguce da u ns nema. Uglavom ko ima utiske, pogotovo ako je bio u prilici da uporedi oba (znam da je bench testirao oba) bilo bi lepo da kazu jedan u odnosu na drugi kakvi su full hd i hd+
Pisem sa moba, izvinjavam se za greske i formatiranje.

Poslednja izmena od urednika:
ovi sto su u prodaji po prodavnicama jedina je razlika u rezoluciji ekrana i kvalitetu doticnih. model iz 2012. je sa hd+, dok je noviji iz 2013. full hd.
ekrani im se dosta razlikuju po kvalitetu, ovaj sa hd+ je PLS panel i ima dosta bolje uglove gledanja i bolju osvetljenost(400nit). drugi pak ima full hd rez ali nije PLS i osvetljenje mu je slabije(300nit). meni licno se dopada ovaj prvi, a i njega sam najvise koristio, tastatura je udobna za rad, ekran jedan od najboljih na laptopovima generalno i pravo je uzivanje koristiti ga iz kreveta npr.

ako imas neka preciznija pitanja slobodno pitaj

Zanima me razlika izmedju hd3000 i hd4000 u vezi igrica. Znam da su obe slabe i mislim da cu vrv jako retko poterati neku igricu sa njim, ali tipa zanima me samo razlika tipa u % - 30% jaca npr. Inace za sada si mi dosta prevagnuo ka 2012. modelu jer mi je ekran medju najbitnijim stavkama, a mislim da na 13 inca je full hd ipak preterivanje, jos posto je losijeg kvaliteta onda stvarno bzvze.

u performansama je ogromna razlika izmedju hd3000 i hd4000....50-100% u korist hd4000, zavisi kako za koju igru/aplikaciju. svakako bih izbegao tu varijantu sto ide preko provajdera sa sandy bridge generacijom i birao izmedju ivybridge varijanti koje su u prodaji sa hd+ i fhd.

Realno razliku izmedju HD3000 i HD4000 si mogao naci i na internetu,ne treba ti laptop prodavnici da bi saznao razliku.
Normalno je da nema serije 9 u Novom Sadu,jer bi se prodala jedna za 4 meseca,dok Beograd brze izbacuje takve modele,otuda tamo i veca dostupnost.

Nigde nisam video hd+ van provajdera, svuda je bio fhd model (odnosno na sajtovima ali procesljacu bolje).
Sto se tice HD3000 i HD4000 - negde su tvrdili da su razlike male, negde velike, tako da sam hteo info iz prve ruke.
Sto se tice da bi se prodala 1 u 4 meseca apsolutno nije tacno iz razloga sto postoje drugi laptopovi u istom cenovnom rangu - Toshiba, Asus, Acer, Lenovo... ima, ali Samsungovih modela nema - o tome pricam. Isto tako Telenor pre kada je prodavao dal Asus UX31 koji je tada isto kostao kao samsung serije 9 sada (to je bio ultrabook tada u ponudi), bilo ga je apsolutno svuda u NS-u.

evo iz prve ruke takodje informacija - prodaju se...oko 5-10 mesecno na nivou Beograda. taj hd+ mozda trenutno nema na stanju, ali sam prilicno siguran da se moze nabaviti preko porudzbine od dobavljaca pa treba ispipati i tu opciju

Ako Beograd proda 5-10 mesecno onda Novi Sad prodaje 1-2 mesecno,vrlo jednostavno :)
n1tr0 ne brini ni ostali ultrabookovi se ne prodaju iznad 120k dinara bez obzira koji je proizvodjac,mozda uleti koji komad.
HD4000 koliko se secam je 3-4 puta brza od HD3000.

HD+ modela više neće biti.
Krajem septembra/početkom oktobra stiže ATIV Book9 Plus, sa QHD+ rezolucijom i touch :).

Pozdrav

Poslednja izmena:
QHD+ navodno ima u laptop plazi i reklamiraju da je oko 1400-1500 eur, kad tamo ovaj 1600x900 1800 eura... Ko ne veruje nek pogleda sajt.
btw. Trebacu ipak do BG-a, ima jos par ultrabook-ova koje bi pogledao - Sony Vaio od 13 i Acer S7, a nema ih nigde u NS kao ni Samsung 9. Ako neko zna dal ima ovih utlrabook-ova u Uscu bio bi mu zahvalan, ili da predlozi gde bi mogao da ih trazim u BG da ih pogledam uzivo.

Sony možeš slobodno da zaobiđeš, ja sam bio zainteresovan i otišao da vidim kakav je. Tastatura je toliko mlitava i bedna da imaš osećaj da mesiš pitu, a ne da kucaš. Mislim da i modeli konkurencije od 400eur imaju bolju tastaturu, a ovo je bio ultrabook od oko 750eur. Meni je to bilo neprihvatljivo jer mi je tastatura jako bitan interfejs.

edit: da, sony imaš u sony radnji na drugom spratu ušća, a za acer zaista ne znam, ali pored sony radnje postoji gigatronshop sa dosta laptopova pa probaj kod njih da vidiš.

Poslednja izmena:
Prvo da kazem da bi mod mogao promeniti ime teme u Ultrabooks ili nesto.
Elem - dodjoh, videh, izgubih se...
Bio sam danas u Uscu i samo sam produbio neke dileme, ali evo da pomognem jos nekom ako nije probao neke od pomenutih ultrabook-ova.
Acer Aspire S7 - nisam ga nasao, ali i bolje da nisam posto ima najmanji key travel sto mi se nikako ne svidja na tastaturi.
Sony Vaio Pro 13 - nema ga nigde, pa ni u Sony-u, ali ima S13 koji je "tvrdji" tj. ne uvija se kao Pro 13, ali cak i taj se uvija toliko strasno da deluje kao da je laptop od 30 000 dinara. Ekran katastrofa, tastatura katastrofa...
Dalje nastavljam sa kategorisanjem po nekim mojim bitnim stakvama 5(6) laptopa.

Ekran:
1. Macbook Pro 13" Retina - definitivno najbolji - iako je slabije osveljen od serije 9 (350nit i 400nit) - ima 300nit, ipak je veca rezolucija neverovatna ako kodirate nesto (kao sto ja radim). Sublime Text izgleda neverovatno dobro na ovom ekranu i definitivno vas nece zaboleti glava od gledanja u kod satima.
2. Samsung Series 9(Full HD) i 7 (mogu da dele mesto - mala je razlika)
3. Samsung Series 9(1600x900) - iako je 400nit i najsvetliji ovaj ekran mi je ipak losiji od full hd-a
4. Macbook Air 13"
5. Macbook Pro 13" non-Retina
Macbook-ovi imaju glossy ekrane ali cak u Uscu mi nije to smetalo (jer su kvalitetni). Ko ne voli Glossy nimalo - Samsung bez razmisljanja i kraj price.

Tastatura:
1. Macbook Pro 13" non-Retina
2. Macbook Pro 13" Retina
3. Macbook Air
4. Samsung Series 9 (oba)
5. Samsung Series 7

Baterija:
sudeci po sajtovima Air ispred svih, ostali manje vise jednaki?

Kvalitet izrade:
Nekome ce se vise svideti Macbook, nekome Samsung - meni su iskreno oba proizvodjaca vrhunski odradili posao za razliku od konkurencije.

Tezina:
Postoji osetna razlika u korist Air-a i Serije 9, ali po meni nedovoljna da prevagne da ih kupim.

Jos jedna stvar koju sam primetio - i Macbook-ovi i Samsung-ovi su bili prikljuceni na punjac i aktivno se vrteo video i slicno. Macbook-ovi su bili potpuno hladni, Samsung-ovi su bili extremno vruci po meni. Kada mi se toliko greje laptop ja se zapitam da li cooleri rade. Nije da je bilo do modela - svaki Samsung 9 koji sam probao (4 ili 5 komada) i 7 su bili jako pregrejani.

Tako da ne znam sta cu - Retina mi je dostupna da kupim, ali premasuje budzet koji sam planirao, tako da mi ostaje vrv da prevagnem izmedju preostalih... Nadam se da sam nekome pomogao ako uopste cita... :)

Odličan izveštaj, hvala.

Ne volim osx, da nije toga mac bi bio odličan izbor.

Pazi - ja nisam voleo OS X dok nisam pre par godina dobio Macbook 13" obicni na poklon. Tada sam zavoleo OS X, ali mi je uvek bio nepristupacan. Sada sa druge strane da je Retina model jeftiniji ili da ima pro od 1080p definitivno ne bi razmisljao i uzeo bi Macbook jer mi je sam OS X prakticniji nekako, i ne kontam gde Microsoft cilja sa Win 8. :)

Evo da vam dam savet iz prve ruke :)
Gledao sam puno prethodnih dana, citao, obilazio prodavnice, pipao, mozgao i na kraju preleomio, i za sada mislim da nisam pogresio.
Ko kupuje ultrabook, po meni je trenutno ubedljivo najbolja kupovina Dell XPS 12 Duo.
Iako na slikama i snimcima ne izgleda tako, izrada je zaista vrhunska, materijali su svi "premium" a uredjaj je jako cvrst i nema ni najmanjeg traga krckanju...

Naravno, specijalitet ovog tableta/ultrabook-a je njegov ekran koji se rotira, te se transformise u tablet, vrlo upotrebljivo.
Ekran je zaista vrhunski, tastatura je odlicna i ima pozadisnko osvetljenje, jednom recju nemam zamerke na na racunar...

Dobra stvar je takodje sto je vec uveliko dostupan sa Haswell rocesorima sto na zalost nije slucaj sa mnogim ultrabook-ovima drugih prozivodjaca.
Generalno moj prethodni sluzbeni racunar je bio Dell Latitude, i cela serija je bila tesko djubre, te rekoh sebi da vise Dell necu uzeti, no eto ovaj me je naterao da se predomislim :)

Sve u svemu, moja topla preporuka!

Poslednja izmena:
Hm... Baterija od 5 sati, ekran koji se onako rotira (nema sanse da dugo izdrzi) + sto ga nigde nema u ponudi (bar ne u Srbiji) ga otpisuje za mene... Zna li neko kada ce da se pojavi Samsung ATIV 9 Plus kod nas i koja ce biti cena?

Trajanje baterije je zapravo medju najboljima na trzistu... i to dosta bplje od pomenutih 5 sati, ne znam gde si to iskopao. A mehanizam uzivo poprilicno uliva poveremje.

Uzivo ga nisam video - kao sto rekoh - u NS ga nigde nema, u BG znam da ga u Uscu nema... Sto se tice baterije - pregledao sam dosta poznatijih review sajtova i nigde nije medju najboljima i svuda je oko tih 5 sati (to je 5 sati realnog rada sa testovima, a ne sto neki review-ovi gledaju koliko izdrzi na min brightness i da ne radis apsolutno nista).

Gledas za pogresan model... :)
Moras naci review za osvezenu verziju sa Haswell procesorom...

A gde ima nova verzija sa haswellom i koja je cena?

Nema je (bar ne u Srbiji) niti ce je biti skorije, tako da ne znam ni koja je poenta da gledam... Isto tako - koliko je bio losiji po battery life od ostalih (jer mu se kretao od 2 sata[gaming] do 5.5 sati [idle]) uzmi u obzir da ce i ostali sada imati Haswell i isto tako ce ga opet sibati u battery life mnogo...

Pa kojo opste laptop u Srbiji imas sa Haswellom, generalno dostupnost Haswella je ocajna, ne samo u Srbiji vec u celom svetu.
Sa druge strane nema nikakvog smisla sada kupiti skup ultrabook bez haswella.

Za bateriju ne znam stavda kazem, citao sam puno testova i baterija mu je bila neki prosek, malo iznad u odnosu na druge, sa Haswellom su digli za 50% battery life, koliko ce drugi to ne znam (vecina tek treba da izbace Hasweell modele).
Najbolju bateriju ima Sony Vaio Duo 13, brutalna baterija, ali sam uredjaj je cudno uradjen sa dosta problematicnim dizajnom koji uzivo izgleda losije nego na slikama. Plus kosta nenormalno...

Sve u svemu moj savet je sta god da se uzima da se ne uzima bez novog pricesora.

Poslednja izmena:
Nekvalitetno deluje uzivo...
Ja sam hteo njega al sam se razocarao.

@LazaNS: Macbook Air 13 2013 ima Haswell i imas ga svuda gde prodaju Apple u Srbiji.
Sto se tice toga za Yogu 2 video sam i razmisljam dal da cekam jos malo jer tek treba da se pocnu pojavljivati na trzistu Haswell modeli kao i QHD modeli... Da li ce dolazak ATIV book 9 plus, yoga 2, izlazak novog macbook retina sniziti cene ultrabookova i apple uredjaja, i kada?

Pa ko još kupuje Mac računare u radnjama? :-D
Puni su ih oglasi za drastično manje cifre.
Uzeo sam tako Macbook pro pre 2 godine i sve savršeno radi. Cena je inače bila skoro duplo niža od one u radnjama kod nas, a i preko.

@LazaNS: Macbook Air 13 2013 ima Haswell i imas ga svuda gde prodaju Apple u Srbiji.
Sto se tice toga za Yogu 2 video sam i razmisljam dal da cekam jos malo jer tek treba da se pocnu pojavljivati na trzistu Haswell modeli kao i QHD modeli... Da li ce dolazak ATIV book 9 plus, yoga 2, izlazak novog macbook retina sniziti cene ultrabookova i apple uredjaja, i kada?

Pa valjda prvo odlucis da li zelis Mac ili Win, ako hoces ovo drugo onda nema sta da gledas sta Apple ima u ponudi... Ja iz prvog posta nisam stekao utisak da je Apple u igri...
Za Ativ nemam pojma kakav je, ali za Yogu mogu da kazem i da je njihovo resenje da je u tablet modu tastatura sa donje strane jako neprijatno...

Generalno ja sam krenuo sa namerom da kupim Samsung Seriju 9, Asus Zenbook sam imao kao rezervu.
Onda sam video Asus Taichi i odusevio se njegovom izradom i konceptom Uktrabook/Tablet.
Krenuo sam u istrazuvanje, posecivanje radnji... Na zalost Taichi nije tako dobar kao sto sam se nadao, plus Asus nema jos Haswelle, a vala ni 8gb rama u ponudi pa sam digo ruke od njega.
Onda sam proucavao dalje, mislio sam da ce Yoga 2 biti pravo resenje (no kad sam opipao Yogu uzivo odustao sam) no nije mi se cekalo (kad sam opipao Yogu uzivo odustao sam potpuno) , gledao sam i Sony Duo 13, kosta strasno mnogo a vrlo je diskutabilan sa nekim resenjima... Na kraju kad sam nasao Dell XPS to je bilo to, spojio je sve (ultra kvalitetna izrada, komponente, odlicno resenje za koverziju u tablet, fer cena)... Jes da sam se bio zareko ds nista od Della necu uzeti posle katastrofalnog iskustva sa sluzbenim racunarima, al ovom nisam mogao da odolim :)
U principu zurilo mi se, da sam mogao cekao bih jos mesec dva da vidim jos neke modele ali mi je trebao odmah racunar posto sam stari vratio u bivsu firmu... za sada sam odusevljen.

Takodje snazno podrzavam kupovinu Ultrabook/Tablet uredjaja naspram obicnog notebooka...

Pa ko još kupuje Mac računare u radnjama? :-D
Puni su ih oglasi za drastično manje cifre.
Uzeo sam tako Macbook pro pre 2 godine i sve savršeno radi. Cena je inače bila skoro duplo niža od one u radnjama kod nas, a i preko.
Pa pazi - ja iskljucivo laptop kupujem nov kao i vecinu tehnike jer sam imao lose iskustvo sa polovnim stvarima, a i nove su mi se cesto kvarile - zato mi treba garancija sto duza.
Sto se tice Apple-a da ima po oglasima, ali uglavnom ili se ceka dosta + mora se u kesu platiti, a preko prodavnica mozes po 6 i 12 rata bez kamate. Sto se tice cene - nije tolika razlika - za retinu je razlika u ceni oko 250-300 eur sto nije ni priblizno duplo vec oko 20 - 25%.
Sto se tice Mac - PC i OS-a koristio sam oba i sada imam oba (stariji MacBook i Win PC i laptop) - nije mi neka razlika u OS za posao koji radim - u oba mi radi i Sublime, FTP klijenti i Photoshop tako da dosta.
Samo je u pitanju ekran/tastatura/baterija/kompaktnost.

Danas opet bio u uscu. Uzeo sam retinu jer kosta samo 8k vise od samsung full hd 9 (popust za studente) a po meni je bolji laptop. Samsung 9 plus je jos 25-30k skuplji i nije mi bio interesantan.

Nazad
Vrh Dno