Da, upravo tako. Resili su problem koji su imali sa burn in-om i sad na vecini testova budu jednaki a na nekim i bolji od WOLED panela.
Sto se kvaliteta tice, ne znam iskreno. Meni ovako i S90C/S95C i G3/C3 deluju tu negde. Na kraju krajeva uzimas nov sa garancijom tako da si miran to neko vreme svakako a ovo nagadjanje koliko ce trajati i da li ce se pokvariti ne moze niko da zna. Ja recimo kod keve imam dva samsunga stara 11 godina i dalje rade bez problema.
Mozes da vidis na Rtings sajtu razlike izmedju HDR osvetljenja sa i bez game moda, primetices da na WOLED panelima razlika postoji dok je na QD OLED panelima ta razlika gotovo nepostojeca.
Ja bih rekao da se izgubi nekih 10-20 posto osvetljenja, nije mnogo ali primetno je, ako na to dodas HLG onda je razlika jos veca izmedju standardnog moda sa DTM i game moda sa HLG.
Prvo je svetlije sigurno 20% a drugo je preciznije pa od volje ti. Meni je iskreno ovo drugo previse tamno i nisam bas zadovoljan tako da se drzim ove prve varijante.
Hmmm...Zanimljivo... Nisam to nigde video ali generalno me nekako osecaj od svega vidjenog opet naginje ka WOLED-u... sto zbog LG-a kao brenda, sto zbog te crne u odnosu na WOLED-ovu, sto zbog problema sa ti burninovima pre nekog normalnog radnog veka...Naravno da ima malo i "srece" sa primercima... znam price gde su crkavali Samsunzi i posle godinu dana, a znam gde raju i preko 10 godina sto ti kazes (ne oled modeli)....
Takodje mi poprilicno smeta taj Samsungov "Glare free coating" vise nego Lg-jev finish ekrana...
Inace... Vise sam se nagledao razlike izmedju Oled-a (C4 potencijalni) i MiniLED-a (QN90D) koji su mi bili u izboru, pa sam na Mini ledu primetio te razlike, dok sad kad mi kazes i kad pogledam razlike izmedju Woleda i QD-Oleda razlike su mi toliko mizerne da su mi i zanemarive... mada nekad mi nije ni jasno sta vidim... Nekad mi ono sto je njima losije i ocenjuju manje, meni na tim slikama deluje prijatnije... da li je sad to do verodostojnosti slike a u praksi drugo ili jednostavno meni bolje leze druge stvari, kao npr tebi vise nita, nemam pojma...
Naravno dosta veliki problem u svemu tome je i sto su testovi bazirani na 65", dok ja gledam manje dijagonale koje su poprilicno osakacene...
HLG, DTM, APL, ABS, SRS.... hahahahaha.... Fuck...i'm losing you...

... Znam manje vise sta je sta, samo jedno pitanje posto sad vec slabo hvatam... Jel sve to ima C serija i sve to mozes sam da biram? tjizmedju tih opcija koje spominjes??
Za neko prosecno surfovanje i citanje foruma i ostalog je okej i nece ti biti toliko problem, problem je rad sa tekstom gde ceo dan gledas u taj neizostren tekst i to bas ume da nervira.
ABL ne moze da se iskljuci, to je svojstvo svakog displeja a najvise je izrazeno na OLEDu.
Ono gde meni najvise smeta su svetle scene u igrama, tipa pustinja neka, sneg itd. kao i koriscenje WORD-a za tekst ili nekih belih stranica poput kupujemprodajem.
Tu se primetno oseti smanjivanje svetla a pogotovo preko dana.
Jedino sto mozes da iskljucis je ono da automatski zatamni displej ako detektuje da se ne pomera slika tj da je staticna. Ja sam to uradio jer se desavalo da citam nesto i displej smanji osvetljenje dok ne skrolujem sto je uzasno nerviralo.
Da da...Uspeo sam u jednoj radnji da se dokopam daljinca pa sam usao na net i pogledao kako izgleda text... da...zaista lose... Generalno neka velika slova su bila osakacena, nepotpuna..

ABL... bzvz... kako je neko negde na netu rekao, bukvalno si trampio belu za crnu...to sam i primetio na neki uporednim testovima gde je npr C3 i neki MiniLed jedno pored drugoga...NEMA BELE..

...neka hladna/plava bela ili siva kako u kojoj sceni...

..Bio sam malo u cudu u sta ja uopste gledam...da li je to onaj tv sa onim jarkim bojama na LG demo videu...Neverovatno...
Ajde ASBL tj TPC mogu da razumem iako verujem da smara, ali ABL... Ne bas...
Uh kompleksna tema ali ukratko, response time je vreme koje je potrebno displeju da promeni boju piksela iz crno u belu ili sive u sivu ( uglavnom je to testirano jer je najbrze) a input lag je vreme koje je potrebno displeju da odreaguje na zadatu komandu. Jesu vezani za ukupnu latenciju ali su sve potpuno razlicite stvari. Tako na primer monitor koji ima 1ms response time moze imati input lag od 20-30msa tako da je bitno gledati oba parametra.
Ghosting se javlja na LED displejevima upravo zbog tog viseg response vremena piksela i kad na to dodas dimming zone koje treba da se pale i gase dinamicno u brzim igrama moze dodji do tog ghostinga. To se najlakse primeti u tamnijim igrama sa nekim svetlim highlightovima.
Ako si casual gejmer i igre igras da se opustis a ne da se penjes na neke imaginarne lestvice rankeda onda ces uzivati i sa jednim i sa drugim jer sve u tom rangu izgleda zaista dobro.
Na kraju krajeva, svaki od ovih displejeva ima prednosti i mane i svaki ima scene koje im odgovaraju a koje ne.
Vraticu se na primer scene pustinje ili snega na oledu, primetno ce biti tamnija slika sa slabijim highlihgtovima nego na nekoj sceni na primer dzungle iako nije logicno da te u dzungli sunce oslepi kad ga pogledas a preko dana u pustinji sunce bude sivkasto i tamno.
Mini led ce tu da te oslepi sa svojim 1000+ nita u 25 posto APL-a i vise u zavisnosti od konkretnog modela.
Dok ce oled imati prednost u tamnijim scenama zbog svog boljeg kontrasta i crne boje.
Lele bate.... A mislio sam da razumem sve i znam nesto a ti mi svakim postom otvaras oci..

Iskreno mislio sam da je to ista stvar i da je razlika izmedju 1ms i 30 ms, samo losiji ekran sa istim parametrom...

..iako mi je bilo cudno da je tolika razlika...No dobro, mogu sad to sve da shvatim i ima logike, ali sto onda ni na jednom monitoru u karakteristikama ne pisu obe karakteristike? ... uvek citam od 1ms do 5ms... ili se input lag drugacije definise po testovima i opisima??
Dimming zone su tek katastrofa...gledao sam jos neke monitore vecih dijagonala i bio sam u soku na sta lici to za cifre od po soma evra...

...prosto mi nije jasno da li sad upoznat bolje sa tehnologijom sve vise vidim to i kako sam do sad opstao da mi to ne smeta i na ovome u sta sam do sad gledao...
Casual of course...

..ne lovim nikakve lestvice... ne treba mi sters jos i oko toga u zivotu..

Definitivno mi je jasno da imaju mane... i do opasne... sa prednostima cu lako... ali sta izabrati kad su suste suprotnosti u tom spoju mana i prednosti..
Morao bi prvo da se odlucis da li ces ici na 55 inca ili ces ispod toga, jer razlike su poprilicno velike.
A sto se mene tice, da razmisljao sam o tome pre kupovine C3 a i dalje razmisljam da ga menjam za neki mini led ali sam nasao skup hobi pa skupljam za objektive
A znaaaaam da jesu, ali 55".... za monitor....

..Bas mi nesto frka da ce biti bas mnogo...

...Ne znam da li imam toliko mesta u celoj prostoriji gde stoji komp da se udaljim...

Na sta bi ti isao kad si vec ulazio u razmatranje oko Mini Leda u zamenu tom C3...??? ... koji model koja dijagonala s obzirom da si rekao meni nemoj predko 42-43"?? koliko sam skapirao i tebi to sluzi kao monitor? jel?
hahahaha...Objektive? ... tu li si? ...ahhahaaha... Ja sam to prevazisao u neko svoje mladje vreme..

..prestala je ljubav kad je vec pocela da mi puca kicma od nosenja do 10 kila na ramenu gde god da krenem...

i naravno kad nije telefon prestajao da mi zvoni od silnih "kad ces da mi posaljes slike i malo ih obradi ako nisam lepo ispao"...Kako bi rekli ljudi "ja sam se te napasti resio"...