Ti si Manchester ja sam Liverpool pa cu pokusati da ti pomognem ili obrnuto... Promenio sam prilicno digitalnih aparata za poslednjih nekoliko godina, nekoliko Canona A serije, poceo sam sa A70 i 3.2 Mpx i tako dalje a kroz ruke mi je prosao prilican broj svih marki ali uglavnom kompaktnih modela koji mogu da stanu u malo veci dzep, jedno vreme mi je bio ideal Sony W serije, bili su strasno brzi, imali su veliki displej i koristili su obicne AA baterije sto je za mene prednost a za drugog mozda mana i onda slucajno mi dodje prosle godine po smesnoj ceni, 155 eura, Samsung Digimax S800 sa vecim cipom od 1/1,8 inca, 8 Mpx, velikim 2,4 inca displejem, mali, manji i laksi od Canona A510 naprimer, snima u MPEG4 (55minuta u 640x480 n kartici os 1Gb), manualnim podesavanjima ali sa velikom manom, nije imao prioritet blende i ekspozicije, od drugih mana je kao danak jeftinoj plastici imao nezan poklopac baterije koji se lako otvarao, najcesce prilikom vadjenja iz dzepa i torbice, isto tako je jeftino bilo i dugme za izbor moda slikanja koji se mnogo lako pomerao iz polozaja u polozaj pa sam imao prilican broj promasenih prvih snimaka, kad ti treba najvise on te izda, dok primetis da se pomerio prodje voz... Poredio sam ga sa dosta aparata, sa istog mesta u razlicitim uslovima i smatram da daje lepsu, ostriju sliku od svih Canona A 5xx serije pa i nekih Canona sa okretnim displejem, od A5xx serije je brzi od ovih drugih nije... Boje su lepse i toplije a samo ponekad malo isuvise procesuira kozu na portretima sa blicom pa ode u narandzasto i pogubi se malo detalja, to samo radi na kozi a tamo gde ima mnogo detalja, sumi, liscu, granju, tu daje strava ostru i lepu sliku... Hvala Bogu, imao je i promasenih snimaka, uglavnom brzih slika u auto modu, bez razmisljanja ali otprilike i taj broj je u rangu Canona A serije, u principu kada je odredio sve kao treba slike su su vrh dok Canon naprimer ima ujednacenu expoziciju i balans belog, Samsung malo sara, malo gore, malo dole... Nikako nemam vremena da ih podignem negde, naravno neke od boljih slika pa da i dokumentujem to ali ako neko bude zainteresovan uradicu.... U principu na svim sajtovima, na svim testovima svi Samsunzi lose prolaze sto verovatno nije slucajno al eto meni je leg'o, mozda gresim ali neznam zasto volim obicne AA baterije pa zato u obzir za moj dzepni aparat dolaze samo digitalci koji koriste iskljucivo te i to dve baterije a ne cetiri, to bi mi bilo isuvise tesko za svaki dan a ne bavim se bas takvom fotografijom da bi imao i jedan DSLR i i jedan Ixus ili F20-30 za svaki dan... E posto sam ga prodao pre dve nedelje, ovih dana nosim ili jos cesce ne nosim Kumov Olympus sa 10x zoomom i biram novi aparat, procitao sam sve testove ali tamo uglavnom nema Samsunga, valjda ih fotografi smatraju za konfekciju itd tako da je tesko i pronaci bilo kakav test Samsunga S1050 ili nekog slicnog ali ako se i nadje, prica uglavnom pocnje sa mnogo shuma na slikama i tako... Nije mi problem dati 300+ eura za digitalac, mozda mi je Canon G7 ipak malo preskup pa sam uglavnom sam razmisljljao o Canonu A710is, svi ga hvale, cip, objektiv, opticka stabilizacija, od mana uglavnom displej niske rezolucije i mali broj koraka zooma... Gore pomenuti Nikon L5 bi bio u rangu ovog jer Nikon je uvek Nikon da ima bar malo rucnih podesavanja, ima stabilizaciju ali ne dozvoljava rucno ni ISO vrednosti niti bilo cega drugog... Nocas sam naleteo na neki valjda svedski sajt sa testom Samsunga S1050, link je
http://www.cyberphoto.se/info.php?article=S1050svart a imaju i test slike i Samsunga i Canona i Fuji-ja i svih ostalih, predlazem Fast Stone Image Viewer za pregled slika koji ima opciju uporedjivanja do cetiri slike istovremeno a i sto je mnogo vaznije ne zamucuje slike (mada ima u opcijama smoothing ) kao ACDSEE, uglavnom sto sam zakljucio da je naprimer Fuji s5700 u rangu Canona dok su Fuji sa Super CCD cipom superiorniji ali iskreno Samsung sa vecom rezolucijom od proseka ne zaostaje uopste tako da je cu mozda vec danas kupiti Samsung S1050, od pluseva ubrajam cenu za 50 eura manju od A710IS, kazem nisu problem pare nego princip, da ne placam nesto vise nego sto vredi a samo zato da bi ga posle lakse mogao prodati... Displej je 3 inca i sa duplo vecom rezolucijom od Canona a to je ipak lepo videti, nije da nije... Objektiv je solidan, Snajderov, 5x zoom iako pise samo Samsug SHD Lens i blizu je Canonovom ali iskreno taj objektiv izgleda malo ruzno i plasticno... Ipak veci chip, 1/1,8 prema 1/2,5 inca a i deset Mpx se lako vidi u gore pomenutom Viewer-u... Strava video mod, imao sam neki link ka nekom ruskom forumu, gde se vidi macka u pokretu i u 800x600 u MPEG4 bez i jedne kockice... Velika mana mu je nedostatak mehanicke stabilizacije, nasao sam na nekom sajtu primer digitalne koju poseduje, ali kazu da da trazi mnogo vremena za obradu i upis u tom modu, cak 3+ sekunde ali zacudjujuce nesto kao vrsi posao... Poklopac baterije i okretno dugme je cvrsce nego na na starim modelima ali iskreno sam aparat izgleda dosta plasticnije i jadnije od opet Canona A serije a da ne govorim od drugih sminkerskih aparata... i opet cu ga kupiti za oko 200 eura u onoj velikoj prodavnici pored hale na Novom Beogradu (ako neko ima bolju cenu neka mi slobodno javi), nosicu ga do Nove godine, mozda krace, mozda duze.... E sada od mobilnih imam takodje Samsung D900 sa odlicnim aparatom ali to jos nije to ali kada uguraju dobrih 5Mpx u telefon onda cu preci na neki od ozbiljnijih aparara, naprimer S5IS ili s6500 a mobilni za svaki dan a taj trenutak nije daleko...
Izvinite sto sam se raspricao, nadam se da sam pomogao nekom, nadam se da nisam iznervirao nikog, spreman sam da argumentovano branim svoje stavove i eventualno i priznam gresku...
Pozdrav za sve a najvise za Drivera !!!