Šta je novo?

Samsung otkriva VR ekrane budućnosti: 20.000 nita i rezolucija preko 4K po oku

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
VR-naocari-ekrani.webp

Samsung otkriva VR ekrane budućnosti: 20.000 nita i rezolucija preko 4K po oku​

Samsung predstavlja mikro OLED panele za VR s neverovatnih 20.000 nita i više od 4.000 PPI, daleko nadmašujući Apple Vision Pro i Meta Quest 3, ali još nisu spremni za tržište

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/uredaji/...sti-20-000-nita-i-rezolucija-preko-4k-po-oku/

Oni kako su krenuli i čitajući ove brojke, izgleda da su odavno premašili mogućnosti ljudskog oka i otišli korak dalje. Pitam se, da li mi uopšte i vidimo te razlike ili je to samo marketing koji može neki uređaj da testira i izbaci rezultate? Sa čime oni upoređuju ove brojke, pa da kažemo da su uspeli da naprave napredak? Po meni mora imate nešto sa čime se upoređuje da bi bilo relevantno. Ovako, mogu da napišu i milion ne vidim razliku sem ako upoređuju sa prethodnim modelom ili nekim uređajem iz konkurencije.

Problem kod uporedjivanja ikakvog displeja (4K, 8K, 32K) i ljudskog oka je u tome sto ljudsko oko vidi mnogo vise detalja i ima mnogo veci dinamicki opseg svetla i boja,
ali na izuzetno uskom FOV-u (iliti tacki na koju se fokusiramo trenutno),
za razliku od displeja koji je uniform celom dimenzijom.

Probajte uostalom da gledate bilo koji text na razdaljini od 2m, i dok budete gledali u jedno slovo, koliko zaista vidite ostala slova okolo dok zadrzavate fokus na tom jednom slovu, skoro nimalo... to se zove periferni vid, i rezolucija mu je >>VGA, ali mozak je 24/7 obradjuje ako neka opasnost nailazi brzo "u kadar" i bez vaseg znanja pali odbrambene mehanizme :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno