Šta je novo?

Samsung monitori 19"

Alexandar

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
17.01.2001
Poena
709
Molio bih vas da mi resite dilemu ili trilemu ili koju vec po redu :)

Hteo bih uskoro da pazarim neki monitor od 19". Razmisljao sam o 957p ili 959NF modelu. E sad da li 959NF vredi nekih 80-100€ vise? Da li je slika stvarno toliko kvalitetnija da Diamondtron cevima u odnosu na obicne...

Video sam kod naseg kolege sa foruma Valeka monitor 900SL+ i veoma mi se svideo. Da li neko zna gde moze da se pazari, ili gde moze da se nadje 950p+ model (vidim da je Samsung prestao da ga pravi). Ovo pitam, jer oba ova monitora imaju kvalitetniju elektroniku od 957p, (frekvencije osvezavanja u 1600x1200 idu do 89Hz) uporedivu sa onom na modelu 959NF.

Veoma sam se zapetljao oko ovog izbora, pa bih molio nekog sa vise iskustva sa ovim monitorima da mi pomogne.

Diamondtron nije toliko kvalitetniji, cak bih ja rekao da sem "ravnoce" nema sta drugo bolje od FST cevke koja ide u 950+ i 957+.

Nego, sad si me malo izbedacio, jel si siguran da 957+ ne moze 85+ Hz u 1600x1200 ?

Kad bolje razmislim, poslednja cifra 7 znaci upravo to kod Samsunga (757 NF i DFX ), ali valjda onda postoji i 959P+

Ako je to tacno, onda 959NF vredi vise makar zbog elektronike.

Pozdrav!

aperture grill ekrani (diamondtron i trinitron) imaju svetliju sliku sa vise kontrasta. ali na prste se mogu nabrojati (skuplji) modeli koji izvlace pristojnu geometriju iz NF cevke. ja nemogu da svarim ni vidljive crne horizontalne linije koje drze grill, ali mnogi kazu da su se navikli posle nekog vremena i da ih ne primecuju. NF takodje deluje udubljeno, za sta mnogi kazu da je opticka varka zbog navike na zakrivljene ekrane, a ja se opet ne slazem. :D

bottom line: ako neces da gledas puno finih dijagrama, hoces svetliju sliku sa vise kontrasta i ne smetaju ti vidljive zice NF je ok. al' ako nisi spreman da se otvoris za neki skuplji, racunaj sa po*ebanom geometrijom. meni se mnogo vise svidja nova samsung dfx cevka jer za ok pare dobijes fenomenalnu geometriju, ultrafin dot-pitch, a ako slika opticki deluje ispupceno, to je isto onoliko koliko je NF ulubljen. :D

Sasa je napisao(la):
Kad bolje razmislim, poslednja cifra 7 znaci upravo to kod Samsunga (757 NF i dfx),
757dfx pici 1600x1200@85Hz ko lud. :D specifikacije kazu da treba da ima piksel klok od 250MHz, al' recimo u 1280x960 mi ne da preko 97Hz. samo mi javi preko osd-a da sam preterao, iako je to nizi klok od gorepomenutog u 1600... to bi verovatno zahtevalo prckanje po firmware-u monitora. jel radio to neko i jel uopste moguce? :D

Ja ti mogu reci za 959NF da je zaista odlican monitor zaista odlican, najbolje bi bilo da negde pogledas oba pa da se odlucis.

Sasa je napisao(la):
Nego, sad si me malo izbedacio, jel si siguran da 957+ ne moze 85+ Hz u 1600x1200 ?

Pa tako stoji na samsungovom sajtu, max 76Hz u 1600x1200.

Pitanje za Bahatog:

Dali problem sa geometrijom vazi za 959NF?

757DFX u 85 Hz ?!?!?

Hmm... zanimljivo, sto to ne moze i 757NF onda ?

Inace, oba moja Diamondtrona, i Samsung 700NF i (pogotovo) ViewSonic PF775 imaju vise nego odlicnu geometriju.

Amon_Ra je napisao(la):
Ja ti mogu reci za 959NF da je zaista odlican monitor zaista odlican, najbolje bi bilo da negde pogledas oba pa da se odlucis.

Vidi ga ovaj, do juce nisi znao koji je to monitor, sad ga vec preporucujes :)

Pozdrav!

Molim neku dobru dusu u NS-u koja ima neki od doticnih monitora, a koja je raspolozena da pokaze kakve su im glasovne mogucnosti :) da mi se javi.

Alexandar je napisao(la):
Dali problem sa geometrijom vazi za 959NF?
jasno je i tebi da je to jeftiniji monitor od slicnih u toj klasi. spojis to sa cinjenicom da NF zahteva izuzetnu elektroniku zbog dinamicke kontrole snopa, jasno ti je gde su te pare otisle. pogledaj ga pre kupovine, velike su sanse da gornja i donja ivica slike nisu ravne. ali nemoj to preterano ozbiljno da shvatas, CRT monitori kao takvi imaju vecitih problema sa geometrijom i mozes da se postavis na glavu neces izvuci savrsenu. "problemi" koje ja pominjem su banja u odnosu na prave probleme i predpostavljam da je 959NF odlicna kupovina. nazalost ne mogu da tvrdim posto sam gledao samo 757NF (i ok je), ali ima dovoljno ljudi ovde koji tvrde. :)

Sasa je napisao(la):
757dfx u 85 Hz ?!?!?
brrrrraaaaate, kako sam se izasrao! :D
cackao sam po inf-u i namestio ga u windowsu na 85Hz. al' kad sam proverio u osd-u kaze 75... :( za**** me windows, a ja se primio k'o mlad majmun. da bude jasno:
Samsung 757dfx ne moze 1600x1200@85Hz ;)
ne vredi bandwidth od 250MHz, kad on ne moz' brze od 97kHz crta liniju...

Bahati [SiD] je napisao(la):
brrrrraaaaate, kako sam se izasrao! :D

Dakle, ipak zadnja cifra 7 znaci da monitor moze 75+ koji Hz u 1600.
5-tica je 1600 u 60 Hz (1280x1200 75Hz)
a 3-ka 1280 u 60 Hz.
kec ne smem ni da zamislim, verovatno 1024x768 u 75 Hz, 1280 ne moze (551s monitor, najlosiji Samsung kod nas, 15")
:)

9-tka, naravno, 1600 u 85+ Hz.

Pozdrav!

...Bahati i Sale su se najvise nalupetali a od njih sam najmanje to ocekivao :mad:

Dakle - Jovo, nema sta da sumnjas u ravnocu Diamondtron cevke - ona nije udubljena nego je cak ispupcena, a da je ocna varka krivac - to je apsolutno tacno! Sony je na najnovijim FD trinitronima primenio trik u vidu konkavnog sociva . Prakticno je celo staklo sa unutrasnje strane udubljeno da bi se izbegla ocna varka tako da je za ljudsko oko novi FD savrseno ravan kada ga gledas sa strane... ali i kada radis sa njim nema varke! E sada, sto se geometrije tice... podatak koji odredjuje koliko ce biti jako osvezavanje u pojedinim rez. je input rate (MHz). 700IFT, 700NF i 900IFT imaju 200MHz (1600*1200 pri 75Hz). 900IFT ima 240MHz pa ide do 85Hz u toj rezoluciji (nezvanicno do 92:)). 959NF ima 290MHz opsega ali je refresh ogranicen na 85Hz da ne bi drzali na visim refreshovima i kvarili geometriju bez problema.. U principu i 100Hz bi 959NF mogao da izvuce u 1600*1200 ali komponente od kojih je sastavljena elektronika nije dovoljno kvalitetna da bi geometrija tada bila ok... zato je Samsung ovu opciju zaobisao... i za to treba potraziti neki ViewSonic ili Iiyama od 750 i vise eura....

Ako nekoga zanima nesto vise o monitorima neka mi pise na mail... nemam vremena da pisem o svemu - a puno toga znam :)

MaX

byMaX je napisao(la):
...700IFT, 700NF i 900IFT imaju 200MHz (1600*1200 pri 75Hz). 900IFT ima 240MHz...
??? ovo sam tek sad primetio. znam da si poznat po kontradiktornim izlaganjima, al' bas u dve recenice, jedna za drugom... :D;)

Znas da sam u drugom delu mislio na NF... :D Lapsus!!!

Last edited by:MaX

Momci, ja vas nisam vredjao pa nemojte ni vi mene... ono drugo 900IFT je trebalo da bude NF (sto je lapsus i ti to znas) - ZNAM da 200MHz opsega ne moze da da 1600*1200 pri 92Hz - to sam i govorio za NF i to provereno radi... Dzaba vam je da pricate kada obojica manje znate o tome... i sve sto kazete zaista nema smisla... Vidi se da ste pogodjeni cim uzvracate sa uvredama... (izasrao, kaki itd.).... Dakle, znam da ce meni ljudi vise verovati bez obzira sta vi sada napisete... Uopste me ne zanima da gubim vreme i raspravljam se...

Samo jos jedna stvar, Jovo... Ako nastavis sa ovakvim postovima, sledeca intervencija ide preko Pece, a ti vidi sta ti se vise isplati...

byMaX je napisao(la):
...Bahati i Sale su se najvise nalupetali a od njih sam najmanje to ocekivao :mad:
moooooooolim te... aj' da je to neko drugi rekao, pa i da uzmem na razmatranje.

1) svaki proizvodjac tvrdi da je njegova cev ravna (opticki, fizicki, ovako, onako), pitanje je cija ti "ravnoca" vise odgovara.
2) input ili bandwidth jeste maksimalni protok koji monitor moze da primi, ali nikako nije jedini faktor u odredjivanju maksimalne rezolucije i refrash rate-a, cak se ne moze nazvati ni najvaznijim.
3) osvezavanje ogranicavaju sama fizicka svojstva fosfora i kontrola snopa gde se balansira izmedju fokusa i geometrije i brzine. ako monitor po specifikaciji podrzava odredjenu rezoluciju i osvezavanje ti ces sigurno moci da ga nateras da je prikaze. al' treba znati to izracunati, sto tebi vidim ne ide...
4) objasni kako monitor sa bandwidth-om od 205MHz i horizontalnim osvezavanjem od 96KHz 900IFT moze da uradi 1600x1200@92 (vise od 240MHz bandwidth i ~115kHz H osvezavanje)??? ustvari, nemoj da se trudis, odmah ti mogu reci - ne moze, u prevodu pogresio si, al' ja sam bar imao polu-opravdanje. koje je tvoje?
5) objasni kako monitor sa H osvezavanjem od 110Hz 959NF moze da osvezi ~1250 linija 100 puta u sekundi a pritom nema H osvezavanje od 125kHz??? opet, nemoj da se trudis - lupetas.

ps. jel si siguran da si vec spreman da razmisljas o monitorima, ili ces ipak malo da obnovis gradivo i zasluzis tu "Graphics eXpert" titulu?

kol'ko tebi ljudi veruju vidi se na forumu. ne secam se dal' je do sad pokrenut thread na racun nekog testera, kao ovaj na tvoj. uostalom, sta ljudi imaju nekome da veruju i neveruju kad se prica o cisto tehnickim stvarima. svako moze sam da izracuna i vidi ako neko lupeta, tu poverenje nema nikakve veze.
slobodno mozes da se zalis peci i ja cu da postujem njegove zahteve, ali je jasno kakvi ljudi to rade. ja verujem da bi ti voleo da se razumes u monitore, ali mi je to jako cudno s obzirom da se ni u oblasti za koju tvrdis (sam za sebe) da si strucnjak ne snalazis najbolje. bolje popuni rupe (rupcage? :D) u znanju pre nego sto se neko seti i propita te. imas tu odgovornost i prema sebi i prema ljudima koji u tebe imaju poverenja.
i reply sluzi za odgovaranje, a ne edit, a brisanje postova jeste moderatorska privilegija, al' vidi da je vise ne zloupotrebljavas na moj racun - "od tebe sam to najmanje ocekivao". :D

ps. to sto si ti uvredjen ne znaci da te je neko vredjao... al' evo izmenio sam u "pogresio" jel odgovara?:wave;

1998 DAEWOO 17", 1600x1200@75hz

Maheri, odgovorite dami o kom monitoru je rec!

MONITORI

Sve monitore koje pominjete su SHIT u odnosu na Hitachi monitore ali kod nas ih jos nema.

Re: MONITORI

yulinks je napisao(la):
Sve monitore koje pominjete su SHIT u odnosu na Hitachi monitore ali kod nas ih jos nema.
Jest vala, sve je shit, cekali smo tebe da nas prosvetlis.

Da razjasnimo (i nesto naucimo)

Da bi ste znali max. refres rate (RR) za monitor podelite max. frekvenciju horizontalnog propusnog opsega, sa vertikalnom vrednoscu za zeljenu rezoluciju. Npr. monitor ima hor. frek. opseg 30-110 kHz i zelite koliki RR moze da da u 1600x1200:
110.000 : 1200 = 91,66 Hz
Video bandwith (pixel frequency) vise govori (tehnicki) o kvalitetu slike i nema nikakve veze sa vec pomenuti stvarima.

Re: Da razjasnimo (i nesto naucimo)

Gedza je napisao(la):
110.000 : 1200 = 91,66 Hz
to ja pokusavam sve vreme da kazem, al' moram nesto da dodam. :D
1200 nikada nije tacno 1200, nego ~1250. tamni okvir oko slike koji se vidi ako se slika suzi za monitor takodje predstavlja informaciju jer je tako dobija od graficke karte, potrebno je i vreme za sinhronizaciju. u tvom primeru bi to znacilo VRR od ~88MHz. zbog blankinga je bandwidth uvek veci od maksimalno podrzane rezolucije i VRR-a u njoj. npr. moj 757dfx podrzava 2048x1536@60Hz sto pomnozeno daje ~188MHz bandwidth. ali ovaj broj treba pomnoziti sa cirka 1.365 (1.05H*1.3V; zavisi od kartice, drajvera...) i dobija se ~256Mhz, sto je dovoljno blizu onih 250 navedenih u specifikaciji.
dakle, najbitnija dva podatka su HRR jer nam kaze koliko brzo snop moze da predje sa jedne na drugu stranu ekrana i BW jer toliko pikslea moze da obradi monitorski CPU. monitori mogu vrlo malo preko specifiranih vrednosti kada su ova dva podatka u pitanju. sam BW broj ne moze da govori nista o kvalitetu slike jer pikseli ili furaju ili ne furaju, a ako furaju kvalitetni su. ;) e sad sto CPU mozda vise brlja kad je maksimalno nategnut, to je druga prica, ali sam broj nikako nije pouzdan pokazatelj kvaliteta. samim tim sto je CPU mozda fabricki ogranicen, bas iz tog razloga.
e sad se ja pitam dal je HRR/VRR upozorenje koje dobijes kad preteras ugradjena zastita od overklokovanja :), ili monitor sam proceni da je signal kompromitovan. u prvom slucaju bi upozorenje mozda moglo da se otkloni, sa rizikom spaljivanja monitora, a u drugom bi oni sa istim monitorima mogli da se takmice u oc-u! :D

ufff, mnogo vise teksta nego sto ova tema zasluzuje.

i za kraj formula, ona ne laze: :D

X:Y = rezolucija
BW (MHz) = Y*1.05*X*1.3*VRR (Hz)
VRR (Hz) = HRR (kHz) / (Y*1.05)
<=ovako je ispravno, sto ne rekoste? :D

Hvala svima na savetima, odlucio sam se za 959NF, uzecu ga za 2-3 dana, pa kad ga dobijem javicu vam utiske...

Ne moras ni da javljas - sve znamo ;) ;)

byMaX je napisao(la):
Samo jos jedna stvar, Jovo... Ako nastavis sa ovakvim postovima, sledeca intervencija ide preko Pece, a ti vidi sta ti se vise isplati...

Max, ako te neko prozove, a smatras da si u pravu, zasto ne odgovoris i opovrgnes ? Zato sto mi nismo vredni tvog kucanja ? Da ti pisemo na mail, jer "ti nemas vremena, a mnogo znas"a ?

Ma jok, ti si se odlucio za "reci cu te tati" fazon.
Oces i mene da kazes Peci ? I sta ocekujes da on uradi ?
Da nam da ukore ? Zuti karton kako se to zove na forumu ? Ili bi ti odmah crveni ?
I to zato jer smo tebe "sveznajuceg Maxa" isprozivali za nesto sto je lupio ?
A pazi, ti si nas vukao za jezik jer ja apsolutno nista pogresno nisam rekao. O.K. Bahati jeste, ali se izvinuo na gresci i to pre tvog prvog posta (dakle ti sto si procitao od njega sve je bilo u redu).

Ali ne, ipak se Max odlucuje da uleti sa svojom "vi nemate pojma, od vas to nisam ocekivao, ja sve znam, meni svi veruju, pa ja sam Graphics eXpert" pricom i prosipas jos gluposti i materijala da te, pre svega Bahati, jos malo isproziva.

Naravoucenje: Ne ulazi u pricu u koju se ne razumes, pogotovo nemoj nekoga ko zna da nazives neznalicom, i to obrazlazes netacnim podacima.
To ti se vec nekoliko puta obilo u glavu da bi na kraju uvek kukao kako ti je neko drugi kriv.
Samo do sada makar nikad nisi kukao da ces da zoves tj. tuzis Jovu Peci.
Necu da kazem da tom pretnjom/porukom samo pokazujes koliko si primitivan, precutacu, ali ti ipak porazmisli o tome .

Pozdrav!

p.s. posto sve ide na forum, ide i ovo

A ti si malo zakasnio sa ovim postom, al ajde...

P.S. Tebe niko nije prozivao... Mada ovaj deo ti ne ide u prilog strucnosti: " Diamondtron nije toliko kvalitetniji, cak bih ja rekao da sem "ravnoce" nema sta drugo bolje od FST cevke koja ide u 950+ i 957+.

Kad bolje razmislim, poslednja cifra 7 znaci upravo to kod Samsunga (757 NF i D ), ali valjda onda postoji i 959P+

Ako je to tacno, onda 959NF vredi vise makar zbog elektronike. "

Ne bih rekao da se ne razumem u sve to, ali mi se iz prvih tvojih i Jovinih postova ucinilo da "lupate" iako sam znao da znate o tome, ali sam pomislio da vas toliko ne interesuje ovaj tred...
Nikoga nisam mislio da vredjam... ali...

> A ti si malo zakasnio sa ovim postom, al ajde...

Sta cu ja jadan, nisam imao komp par dana do danas popodne pa kasno palim :)

> P.S. Tebe niko nije prozivao...

Jeste, bas ti.
"B i S su se najvise izlupetali, a od njih sam to........."

> Mada ovaj deo ti ne ide u prilog strucnosti......

Ja se uopste ne kvalifikujem strucnjakom za monitore. Niti se trudim da to budem.
Inace, to je licno subjektivno misljenje sa kojim ti mozes i ne moras da se slozis. Ja ne prozivam Bahatog sto mu se dopada DynaFlat koju ja ne podnosim. Subjektivno misljenje. Kao sto i ne prozivam tebe sto ti se ne dopada GF4MX440.
Ponavljam, razlika u subjektivnom misljenju, i o tome ne vredi raspravljati.
Medjutim, kada sa subjktivnog predjemo na neke cinjenice, a ti se tu nadjes da ispravljas "neznanjem znanje", e tu dolazi do sukoba.

>> Nego, sad si me malo izbedacio, jel si siguran da 957+ ne moze
>> 85+ Hz u 1600x1200 ?

Tako sam mislio, nigde ne vidim da ista tvrdim.

>>Kad bolje razmislim, poslednja cifra 7 znaci upravo to kod Samsunga
>> (757 NF i D ), ali valjda onda postoji i 959P+
>> Ako je to tacno, onda 959NF vredi vise makar zbog elektronike.

> Ne bih rekao da se ne razumem u sve to, ali mi se iz prvih tvojih i
> Jovinih postova ucinilo da "lupate" iako sam znao da znate o
> tome, ali sam pomislio da vas toliko ne interesuje ovaj tred...

Uopste ne vidim problem ovde. Kao sto rekoh, ne lozim se na monitore i ne pamtim sta koji moze, mada moras da priznas da sam lepo izvukao zakljucak da zadnja cifra 7 kod novih serija znaci upravo 1600 u max 75 Hz. :)

Da li ima 959p ili nema, sto se kaze "'bem li ga", ja znam da bi ja voleo da ima jer bi ga odmah kupio.

I na kraju, ponavljam Diamondtron i Trinitron mi nisu nista lepsi od FST cevki kakve idu u kvalitetne "krive" CRT monitore. Neka niko ne pokusavfa da me ubedi u suprotno.

Pozdrav!

Vrh Dno