Šta je novo?

Samsung ML-2250

Danilo

Čuven
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
619
Da li je neko imao iskustva sa ovim štampačem? Koji bi bio vaš izbor između njega i HP 1320?

Čitao sam tekstove na nekim stranim sajtovima i o jednomi o drugom, pa mi ovaj 2250 deluje kao bolji izbor. Nude otprilike isto, ali je Samsung jeftiniji i štampa na njemu je jeftinija. Ne znam samo kako stoje stvari sa reciklažom tonera, pošto sam čuo da kod nas nije baš lako naći nove tonere za Samsungove štampače.

Reciklirali i ML 2250 i HP 1320/1160. Što se reciklaže tiče glas za HP.

Ja sam za kucu uzeo ML-2250. Kad sam ga instalirao trebalo mi je da odstampam 100inak strana dvostrano i fascinirao sam se da sam to odradio za par minuta. Ono sto moze da nervira je da od komande za stampu do pocetka stampanja prve strane moze da prodje i 15ak sekundi, jer mu treba vremena da se ukljuci i zagreje.
Prijatno sam bio iznenadjen kada sam shvatio da se toner kaseta vrlo lako otvara (radi reciklaze) na cetiri obicna zvezdasta srafa, tako da samo treba nabaviti korektan prah i reciklaza je prilicno jednostavna - osim ukoliko ne dobijete napad kijanja dok to radite. Ukoliko nekome ne treba rezolucija 1200x1200 onda bi mogao da uzme i samsunga 1520 koji u praksi stampa samo nesto malo sporije, ali je dosta jeftiniji.
Vrlo mi se dopada opcija da sa zadnje strane moze da se otvori poklopac, pa se u tom slucaju papir ne savija (vec izlazi pravo kroz taj otvor) tako da se moze stampati i na debljim papirima.

Mozda ce nekome da deluje previse nezno (kada bude rukovao sa njim) ukoliko ga uporedjuje sa prethodnim generacijama profesionalnih lasera (na koje po obliku lici ovaj stampac) ali u praksi i ne postoji bas potreba da se previse treska. Malo pazljivije otvorite fijoku za papir, napunite je i to je to. Sad, kako ce da radi posle par (desetina) tonera ne znam, nisam potrosio ni ovaj koji je uz njega stigao. Uglavnom, ja sam sa ovom spravom vrlo zadovoljan.

Moze da se kaci i na usb i na paralelni port. Drajveri su mu vrlo korektni, nikakav problem. Btw, sa samsungovim stampacima ne dolaze usb (ili paralelni) kablovi pa nemojte da zaboravite da ga potrazite, prodavcima to ume da se desi.

Poslednja izmena:
fanatic je napisao(la):
Reciklirali i ML 2250 i HP 1320/1160. Što se reciklaže tiče glas za HP.
Ako ti nije problem možeš li malo detaljnije da objasniš razlog. Zvao sam jednu firmu koja se time bavi i kažu da je reciklaža za 2250 1700din. Mislim da je prema broju strana to povoljnije nego za HP1320. Takođe rekli su mi da im je za reciklažu potrebno 2-3 dana jer je za njega malo komplikovanija. Ali to za mene kao korisnika nije problem (ako je jedini problem da sačekam par dana).
DS9 je napisao(la):
...
Prijatno sam bio iznenadjen kada sam shvatio da se toner kaseta vrlo lako otvara (radi reciklaze) na cetiri obicna zvezdasta srafa, tako da samo treba nabaviti korektan prah i reciklaza je prilicno jednostavna ...
Zbunjuje me ovaj deo pošto je u suprotnosti sa onim što sam čuo od ljudi koji se bave reciklažom. U svakom slučaju hvala na opširnom odgovoru.

Sto se punjenja tonera za samsunga tice - ne dajte da vas deru. Ponovno punjenje je lako, jer za razliku od toner kaseta za npr. starije hp stampace (tipa 6l/5l, 5p, 4p,itd, ne znam kakve su kod novijih) ne morate da pazite da vam ne poispadaju sitni delovi, niti da klestima vadite stiftove sa strane.
Systina price je da odvrnete cetiri srafa, dignete poklopac, i usisate sav preostali tone. Novi ravnomerno nanesete u komore, pazljivo usisate eventualni visak, vratite gornji deo ("poklopac") i zasrafite. Dakle, lako je ali treba biti pazljiv da vam se toner ne razleti, jer ce se umazati sve sa cime dodje u dodir. Ukoliko do toga dodje, pere se vodom.

Neki koji intenzivno recikliraju, kazu da se kao toner koristi prah za fotokopir masine, koji se kupuje na kilo (~1000din), a sa tom kolicinom imate za par punjenja. Potrebno je izabrati dobar prah (verovatno onaj sa sitnijim cesticama) i onda ce sve biti ok&jeftino. Covek koji mi je dao ovaj info, tvrdi da je istim tonerom punio i kasete za samsunga kao i za hp-a. Kaze, sve je to isti toner, oni koji preprodaju to kupe plasticne flasice, nastancuju par razlicitih nalepnica pa onda birate flasicu za stampac koji imate, a u sustini je toner isti.

Kazem, ovo je neprovereni info, ali ja coveku koji mi je ovo preneo, verujem. Btw, ja sam za ml-1210 (stariji samsungov stampac) koji ima skoro identicnu toner kasetu novijim samsunzima, sipao toner iz flasice na kojoj je pisalo da je toner za HP5L/6L stampace. Stampa super.

So, jedino cimanje je da rasprostrete sto vise novina ili neku musemu i sredite isisivac tako da moze da usisava malo povrsinu (kad preterate sa punjenjem) da ne bi ste usisali nov toner. I naravno, obavezno usisati sav zaostali stari toner, pre nego stavite novi, ocistite malo suvom krpom (nikakva tecnost i pranje ne dolazi u obzir).

Ajd` sad, neko bi mogao ovde da prijavi gde moze da uzme toner na kilo i koji treba traziti za lasere.

Pa evo ovako, Ja sam kao neko ko je merodavan da da par informacija o reciklaži s'obzirom da punim oko 20 kaseta dnevno, što za HP, što za SAMSUNG što za LEXMARK itd. Jedna stvar stoji, a to je punjenje za SAMSUNG 1210 sa tonerom za HP ali samo prvi put je ok kopija iz prostog razloga što SAMSUNG nema otpadni toner kao HP što ga ima. Već drugi put, oštećenja na samoj kaseti su drastičnija nego da je korišćen original SAMSUNG toner, koji zaista postoji (ona priča oko istog tonera ZA HP i ostale mašine samo druga nalepnica je glupost). Elem, treba probati da se napuni HP toner sa SAMSUNGOVIM pa će se videti razlika. Još nešto, ako već neko puni sam toner kasetu nikako ne treba da sipa prah od fotokopir aparata. Pa to sam prvi put čuo da je neko radio. Po meni reciklaža tonera je mnogo komplikovanija i ozbiljnija stvar od otvaranja i usisavanja što govori podatak da profesionalna brošura reciklaže SAMSUNG toner kasete iz serije 1210/1510/2250 ima čitavih 19 strana ali to na stranu, svako radi kako zna i ume. Ono oko cene, SAMSUNG kaseta daje 5.000 strana a HP 1320 2.500, ali zato X varijanta za HP daje 6.000 strana i reciklaža košta 1.500,00 nov Valjak za HP 1320 košta 800,00 dok za samsung košta 1.700,00-1.800,00. Ovim postom zaista nisam hteo nikoga da uvredim već da zaštitim branšu i ljude koje se bave reciklažom, jer je počelo da vlada mišljenje da je reciklaža lasera isto tako jednostavna kao i INK JET. Treba malo "prošvrljati "po netu i videti da je to čitava industrija koja se stavlja na raspolaganje krajnjem korisniku koja ima cilj dobijanja što boljeg kvaliteta odštampane kopije po povoljnijoj ceni od OEM kasete. Moja malenkost i još par ljudi to pokušava i ovde reciklirajući tonere sa najkvalitetnijim repromaterijalom, po povoljnoj ceni uz obostrano zadovoljstvo.

P.S. Izvinjavam se na malom marketingu malo sam bio isprovociran onime što sam pročitao.

Još jednom ovaj post nije imao nikakvu negativnu poruku, čak šta više ...

Elem, HP 1320.

Poslednja izmena:
fanatic je napisao(la):
... ali zato X varijanta za HP daje 6.000 strana i reciklaža košta 1.500,00 ...
A šta je to X varijanta? Možda smaram s pitanjima, ali o ovome stvarno malo znam.

Ne smaraš uopšte, oznaka toner kasete je 5949A za 2500 strana a oznaka 5949X za 6000 strana. To je to. Ako te još nešto zanima pitaj.

Što se tiče kupovine situacija je sledeća. HP 1320 je oko 350€, a 5949X toner na nekim stranim sajtovima košta oko 130$ tako da je kod nas (ako ga ima) verovatno oko 150€. To u zbiru daje 500€ početnog ulaganja, a to je duplo više od cene Samsunga 2250 s kojim u startu imam toner kasetu solidnog kapaciteta. Jedino što bih eventualno mogao da prodam 5949A toner iz HP-a, ali opet je razlika prevelika. Čini mi se mnogo veća od razlike u ceni eksploatacije i to za veoma dug period, verovatno za čitav radni vek. Znam da HP ima tradiciju i da su njihovi štampači ekstra, ali ovo mi je ipak preskupo.

E sada, koliko puta može da se reciklira ta Samsungova toner kaseta pre reparacije i koliko je reparacija za nju?

P.S. Ispalo je malo glupo, pitao sam za savet, a sam dao zaključak. :)

Poslednja izmena:
Dve reciklaže a trenutno nemam cenu za reparaciju pošto su bubanj, brisač i ostale bitne komponente u fazi testiranja od strane mog stranog dobavljača. Poz.

Nazad
Vrh Dno