Šta je novo?

Samsung LE 32M86 BD - treba mi pomoc!

urbansoho

Slavan
Učlanjen(a)
11.01.2008
Poena
304
Pozdrav ucesnicima,

nakon gomile pregledanih web stranica jos uvek nisam pametnija,treba mi savet.
Kupila sam navedeni model LCD televizora,bio je na novogodisnjem popustu pa me sad brine sledece - na sajtu Tehnomarketa stoje specifikacije,izmedju ostalog kaze da je
TV od 100 herca i iz tog razloga 200 evra skuplji od slicnih modela od 60hz.Ok.
Nigde nema u kutiji nista o samim karakteristikama tevea,samo uputstvo za upotrebu,
sto me je najvise i zabrinulo,jer pod Tehnicke specifikacije i uvjeti okolisa stoji
LE32M8 32 inca 1360X768@60Hz. Madjutim,oznaka Tv-a je BD a ne samo B.
Da napomenem kako se UOPSTE ne razumem u sve ovo,ali sam se setila da pokusam i sledece- prikljucila sam pc,graficka je 8800 geforce i na monitoru je po defaultu refresh rate 60,ne podrzava veci.Prikljucila sam tv umesto monitora,prepoznaje ga kao Samsung,bez oznaka,pokusala staviti refresh rate 100hz, ne moze,javlja da nije podrzana opcija.Ne znam da li to ima ikakve veze sa time koliko hz ima TV pa je u stvari
to moje pitanje - na njemu samom nigde ne pise nista u vezi toga,na nekim sajtovima se reklamira kao 100 hz a negde ne pise.KAKO moze neko proveriti taj
podatak ? Juce je kupljen,zadvoljna sam sa slikom ali smo 5 minuta gledali juce a pre toga nismo imali slican pa ne mogu uporediti kvalitet.Ima li neko ideju ?
Hvala ! Pozadi jos pise da je model LE 32 M86BDX/XEH, to nigde nisam nasla na netu,
a pod tipe TV32EO.

BD ~ to D ti oznacava da ima digitalni Tuner, pa kada se ubde emitovala digitalna televizija u nasoj zemlji - njemu nece trebati poseban uredjaj da bi to prikazivao

sto se 100Hz tiche ~ mislim da se ta frekvencija odnosi iskljucivo na TV signal (mozda eventualno na satelitski), a da ti je PC prikaz zakucan na 60Hz.

imash i na ovoj stranici http://pixelmapping.wikispaces.com/Samsung+TVs da ti je za sve Samsung modele PC prikaz samo 60Hz bez obzira na sve...

mislim da ti je jedina prednost tvog modela ta sto ima FullHD od 1080p, a vise informacija/podesavanja mozes da procitas ovde:
http://www.avforums.com/forums/showthread.php?t=511377&highlight=m86+samsung

Model od 32" nije FullHD vec HD Ready ali pise da ima 100Hz.

Tako je,hvala svima za odgovore,hd ready i pise u nekim oglasima da je 100Hz
ali mi nije jasno kako nema nikakve deklaracije u kutiji niti igde na samom TV-u
pise,pa me je zanimalo moze li se to nekako proveriti.
Iskreno,ne verujem bas puno prodavcu,jer mi je tvrdio da je pixel maping 1:1,
ja ga pitam gde to pise a on kaze evo,vidite,ovde PiP.Sto mislim da nema veze sa tim,
a ja sam totalni laik za to ! A kada sam pitala kako da prikljucim pc koji ima samo
DVI izlaz,on mi je pokusao prodati analogni kabel i adapter ,jedan ulaz dvi a drugi analogni.Hm...ili ja gresim ili je trebalo da mi ponudi kabel dvi to HDMI ?
Doduse,nije lose,malo mi je podigao samopouzdanje,osecam se prilicno glupo kada
citam sve te tehnicke karakteristike i ne razumem zargon.Ovako,izgleda da prodavac u Tehnomarketu ocito zna jos manje od mene :)

Tako je,hvala svima za odgovore,hd ready i pise u nekim oglasima da je 100Hz
ali mi nije jasno kako nema nikakve deklaracije u kutiji niti igde na samom TV-u ne
pise,pa me je zanimalo moze li se to nekako proveriti.
Iskreno,ne verujem bas puno prodavcu,jer mi je tvrdio da je pixel maping 1:1,
ja ga pitam gde to pise a on kaze evo,vidite,ovde PiP.Sto mislim da nema veze sa tim,
a ja sam totalni laik za to ! A kada sam pitala kako da prikljucim pc koji ima samo
DVI izlaz,on mi je pokusao prodati analogni kabel i adapter ,jedan ulaz dvi a drugi analogni.Hm...ili ja gresim ili je trebalo da mi ponudi kabel dvi to HDMI ?
Doduse,nije lose,malo mi je podigao samopouzdanje,osecam se prilicno glupo kada
citam sve te tehnicke karakteristike i ne razumem zargon.Ovako,izgleda da prodavac u Tehnomarketu ocito zna jos manje od mene :)

Pip je slika u slici (Pictire in Picture) a M serija bitrebalo da ima 1:1, a sto se tice 100Hz vrlo verovatno se to odnosi na signal koji se dobija diretktno iz playera. kada se koristi 1:1 za komp onda on mora odgovarati monitor standardu i omoguciti 60Hz. Probaj u podesavanjima za graficku treat as 1080i ili HDTV. I naravno kabl treba biti dvi2hdmi ili hdmi adapter i samo hdmi kabl.

e zaboravi mozda nekome zatreba :D

opredeljivanje velicine ekrana, tj sa koje distance ga gledati :D

http://www.carltonbale.com/home-theater/home-theater-calculator/

a uproscenije:

"__________cm_________Sir.(cm)______Vis.(cm)_________1(cm)_________2(cm)__________3(cm)_______pixel(mm)______MAX(cm)
HD Ready (1366x768)
26_______66,04_________57,56__________32,38_________86,34_________172,68_________345,36________0,421________142,95
32_______81,28_________70,84__________39,85_________106,26________212,52_________425,04________0,519________175,93
37_______93,98_________81,91__________46,07_________122,865_______245,73_________491,46________0,600________203,42
40_______101,6_________88,55__________49,81_________132,825_______265,65_________531,3_________0,648________219,91
46_______116,84________101,83_________57,28_________152,745_______305,49_________610,98________0,745________252,89
Full HD (1920x1080)
37_______93,98_________81,91__________46,07_________122,865_______245,73_________491,46________0,427________142,83
40_______101,6_________88,55__________49,81_________132,825_______265,65_________531,3_________0,461________154,41
46_______116,84________101,83_________57,28_________152,745_______305,49_________610,98________0,530________177,56
52_______132,08________115,12_________64,75_________172,68________345,36_________690,72________0,600________200,74
57_______144,78________126,19_________70,98_________189,285_______378,57_________757,14________0,657________220,04
70_______177,8_________154,97_________87,17_________232,455_______464,91_________929,82________0,807________270,22

Legenda ;)
Sir.(cm) - Sirina displeja u cm
Vis.(cm) - Visina displeja u cm
1(cm) - rastojanje za prvi red gledalaca po DIN 19045
2(cm) – rastojanje za drugi (optimalan) red gledalaca po DIN 19045
3(cm) - rastojanje za poslednji red gledalaca po DIN 19045
pixel(mm) – velicina pixela u mm
MAX (см) – maximalno racunsko rastojanje , kada jos uvek oci raspoznaju detalje

Pip je slika u slici (Pictire in Picture) a M serija bitrebalo da ima 1:1, a sto se tice 100Hz vrlo verovatno se to odnosi na signal koji se dobija diretktno iz playera. kada se koristi 1:1 za komp onda on mora odgovarati monitor standardu i omoguciti 60Hz. Probaj u podesavanjima za graficku treat as 1080i ili HDTV. I naravno kabl treba biti dvi2hdmi ili hdmi adapter i samo hdmi kabl.

Hvala !
Procitala sam uputstvo za upotrebu ( poveca knjiga!)ali nigde nisam nasla referencu za 1:1 .Pretpostavljam da je to nesto sto se automatski odradi,kada postoji ta opcija.
Pogledacu u Nvidia options gde moze da se podesi taj treat as 1080i ili HDTV a kabel
sam porucila iz BG electronics,objasnila sam za sta mi treba pa su rekli da ce mi poslati
kabel dvi to hdmi, 5m, 970 din.Trebalo je danas da stigne city expressom, ali sam ja u
takvoj provinciji da su oni otisli na drugi kraj Srbije i odatle me nazvali da je doslo do
zabune pa ce mi doneti rtek u utorak...Inace,gledam vec filmove,sasvim je ok,treba malo eksperimentisati ali igre izgledaju lose,nije bas za to...
Uglavnom,za sada deluje sve ok,drago mi je da me nisu prevarili :)
Ipak,cudno je to sto uz TV ne ide nikakva specifikacija,apsolutno nista o tehnickim karakteristikama,samo garancija.Imam lose iskustvo pa uvek pomislim da nesto muvaju.

samo 32" ima 100 Hz!!!

posto ti imas upravo taj onda :D

malo vise na

http://www.zettavolt.co.uk/news/HDTV/070523_Samsung.html

Pogledala, to je to, bilo je modela od 37 koji su mi se vise svidjali ali nisu mali od 100hz
niti Full HD , a ovo je bilo na novogodisnjoj rasprodaji pa eto... sve je ok ali mi se nikako ne dopada ram,tj.izgleda mi kao da bi tako pravili lavore kada bi ih bilo u crnoj boji,
nekako suvise sjajno i glatko,daleko mi se vise dopada mat crna boja.Tja,zene...hocu
monitor te i te boje,nema veze koje su mu karakteristike :)
A da ironija bude veca,imam potpuno identican monitor,Samsungov,u isto takvoj
groznoj crnoj sjajnoj plastici :))))

a koji je ekran?

pogledaj sa desne strane ima nalepnica i na njoj tri reda teksta pa onaj zadnji ;)
postxr3.jpg

ovo vazi sa one koji su proizvedeni u Slovackoj
za madjarske, ruske i dr.
pogledaj
postvh3.jpg

pa zadnje slovo u prvom redu oznacava proizvodjaca panela
A- AU Optronics (AUO)
C- Chi Mei Optoelectronics (CMO)
P ili W - Chunghwa Picture Tubes (CPT)
S ili nista - Samsung

ja sam kod nas 32" video samo sa
A- AU Optronics (AUO)
panelima

dok su im 37" i 40" M86
S- Samsung

po mom saznanju razlika imedju 32" serija M8X i R8X je samo u ploci za 100Hz ;)

a koji je ekran?

pogledaj sa desne strane ima nalepnica i na njoj tri reda teksta pa onaj zadnji ;)
postxr3.jpg

ovo vazi sa one koji su proizvedeni u Slovackoj
za madjarske, ruske i dr.
pogledaj
postvh3.jpg

pa zadnje slovo u prvom redu oznacava proizvodjaca panela
A- AU Optronics (AUO)
P ili W - Chunghwa Picture Tubes (CPT)
S ili nista - Samsung

ja sam kod nas 32" video samo sa
A- AU Optronics (AUO)
panelima

dok su im 37" i 40" M86
S- Samsung

po mom saznanju razlika imedju 32" serija M8X i R8X je samo u ploci za 100Hz ;)

:nalepnica na desnoj strani :

LE32M86BDX/XEH
serial : AJAM38CPA00123R
Version AA02

nalepnica pozadi :

Model: LE32M86BD
Model code :LE32M86BDX/XEH
type No: TU32EO
Made in Slovakia
sin AJAM38CPA00123R

sad mi nista nije jasno, koje je ovde zadnje slovo !
pa da pitam ja tebe - a koji je ekran :S:

pa posto imas nalepnicu sa strane :D jasno je

AA02 - (AUO_INT/32"NOR 100)

tj AU Optronics

PS
u slucaj nalepnice sa strane prvo slovo odredjuje panel ;)

Poslednja izmena:
Pozdrav ucesnicima,

Da napomenem kako se UOPSTE ne razumem u sve ovo,ali sam se setila da pokusam i sledece- prikljucila sam pc,graficka je 8800 geforce i na monitoru je po defaultu refresh rate 60,ne podrzava veci.Prikljucila sam tv umesto monitora,prepoznaje ga kao Samsung,bez oznaka,pokusala staviti refresh rate 100hz, ne moze,javlja da nije podrzana opcija.Ne znam da li to ima ikakve veze sa time koliko hz ima TV pa je u stvari
to moje pitanje - na njemu samom nigde ne pise nista u vezi toga,na nekim sajtovima se reklamira kao 100 hz a negde ne pise.KAKO moze neko proveriti taj
podatak ? Juce je kupljen,zadvoljna sam sa slikom ali smo 5 minuta gledali juce a pre toga nismo imali slican pa ne mogu uporediti kvalitet.Ima li neko ideju ?
Hvala ! Pozadi jos pise da je model LE 32 M86BDX/XEH, to nigde nisam nasla na netu,
a pod tipe TV32EO.

u toj debeloj knjizi imas pod
podesavanje softvera za racunar preporuku:
ispravno je
graficku podesiti na 60Hz i rezoluciju optimum- 1360x768
i ne brini jeste tvoj tv 100Hz tu ne muvaju ali sa cenam tu muvaju

Što se tiče 1:1 pixel mapping-a, ta opcija se kod Samsung-a zove JustScan i postaje aktivna u Picture meniju pod stavkom Size u trenutku kada na HDMI ili analogni VGA ulaz povežeš računar.

Poz

probaj na www.avforums.com mada S serija ne bi trebalo porediti sa M serijom Samsunga...

mada akcije za LCD - must have !

Što se tiče 1:1 pixel mapping-a, ta opcija se kod Samsung-a zove JustScan i postaje aktivna u Picture meniju pod stavkom Size u trenutku kada na HDMI ili analogni VGA ulaz povežeš računar.

Poz

hm,prikacila sam pc sa analognim ali mi se nije pojavila ta opcija,u uputstvu mi i pise
da just scan nije dostupno u pc modu sto je malo cudno,kada uglavnom samo za to i
sluzi ? barem su mi tako rekli,da je taj pixel maping pozeljan za igranje igara sa kompjutera.pretpostavljam da to znaci da ga nema...videcu sta se desava kada budem stavila dvi/hdmi kabel

pixelmapping vidis kada prikacis PC na TV da li imas neki crni ram oko slike ili ti je ceo ekran PC slika.

ako imas neke crne strafte gore/dole ili bocno ili ako imas neki kao neki crni okvir/ram oko PC slike onda nemas 1:1 pixelmapping

ako ti je slika na TV kao i recimo na monitoru - onda imas 1:1 pixelmapping. Tvoj model ima i preko VGA i preko HDMI (prikljucak br. 2)

pixelmapping vidis kada prikacis PC na TV da li imas neki crni ram oko slike ili ti je ceo ekran PC slika.

ako imas neke crne strafte gore/dole ili bocno ili ako imas neki kao neki crni okvir/ram oko PC slike onda nemas 1:1 pixelmapping

ako ti je slika na TV kao i recimo na monitoru - onda imas 1:1 pixelmapping. Tvoj model ima i preko VGA i preko HDMI (prikljucak br. 2)

Ok,priznajem da mi nista nije jasno,jer ima sa leve i desne strane crta na ekranu kada je pc prikacen,sto bi znacilo da nema taj
pixel maping ? Ili ja ne umem da podesim sliku ili nema !
Tri puta sam pitala prodavca da li je siguran da ima,naglasivsi da mi
treba za igre na kompjuteru,tri puta je potvrdio da sigurno ima....
Moja krivica,sada cu skupljati novac jedno desetak godina za sledeci a onda
cu PRE kupovine pitati za
savet ucesnike ovog foruma :)

Da li si setovala rezoluciju za PC na 1360x768?

Probaj i da update-ujes drajvere za graficku; pa u Nvidia control panel-u, kod Change Flat Panel Scaling stavi ili No Scan ili Use my displays built in...

takodje, ovde http://pixelmapping.wikispaces.com/Pixel+mapping+explained imas o pixelmappingu kao i programcic koji ti to testira...

Da li si setovala rezoluciju za PC na 1360x768?

Probaj i da update-ujes drajvere za graficku; pa u Nvidia control panel-u, kod Change Flat Panel Scaling stavi ili No Scan ili Use my displays built in...

takodje, ovde http://pixelmapping.wikispaces.com/Pixel+mapping+explained imas o pixelmappingu kao i programcic koji ti to testira...

Ok,stigao kabel dvi/hdmi, sada mi nije tu novi kompjuter pa sam prikacila stari,kartica je GeForce 6600.
Sa analognim prikljuckom je sve bilo u redu,ostra slika,film ok.
Stavila sam hdmi na hdmi 1 i dvi u izlaz na grafickoj,pojavila se slika,pojavila se cak i ona opcija Just Scan u meniju ali je slika uzasno
mutna,tj.slova od ikonica na desktopu se jedva mogu procitati,nekako su iskrzana i imaju jaku senku,
zabole oci.Film kad pustim nije toliko lose,subtitle je citljiv ali nije to to...Rezoluciju mi ne daje kao sto je ona od TV-a,samo 1200x700
ili 1020 x ne znam vise koja,ali bas te koja je za tv -e te nema.Mogu i onu vecu i manju da namestim ali nema razlike,sve je mutno samo su
ikone na vecoj rezoluciji smanjena.
Pogledala sam na jednom britanskom forumu,nasla slican problem,tip je kaciop laptop pa je imao slican problem,sve mutno,onda je
preimenovao HDMI2 ulaz u PC i popravila mu se slika,ali je izgubio neke druge opcije za podesavanje,nebitno.
Posto je meni na HDMI1,preimenovala sam taj u PC ali nema bas nikakve razlike,slika je gora nego sa
analognim prikljuckom.Sve sto imam da kazem je GRRRRR !!!

Reklo bi se da je tu problem do PC i graficke karte a ne do TV-a.

Moras na PC podesiti odgovarajucu rezoluciju i potom slika mora biti fantasticna.

Ako ne mozes da izguras maksimalnu rezoluciju namontiraj na PC program "Power strip", on ce uraditi posao.

Nazad
Vrh Dno