Šta je novo?

Samsung LE-26S81B HDMI

micens

Čuven
Učlanjen(a)
03.02.2002
Poena
619
Prikacio sam komp preko HDMI-ja za TV na HDMI2, kako i preporucuju u uputstvu i sve je ok. Sad interesuje me da li je bolje da drzim u drajveru za grafu da mi stoji format 720p ili da namestim rezoluciju na 1360 x 768? Kad namestim na 1360 x 768, gubim opciju na TV-u (just scan) i ispise da nije HD format, a kad stavim na 720p dobijem rezoluciju 1280x720. I jedno i drugo meni deluje ok, ali sta je bolje (prirodnije)???

Uobicajeno misljenje vecine korisnika LCD ekrana je da je "prirodnije" staviti rezoluciju koja odgovara rezoluciji panela u tvom slucaju 1360x768 jer ces tako imati 1:1 pixel mapiranje gde svaki piksle ima svoje pravo mesto na ekranu, dok kod rezolucije 720p ili 1280x720 sam ekran radi skaliranje kako bi tu rezoluciju prikazao preko celog ekrana. Tome i sluzi opcija JustScan, da sve ne-nativne rezolucije prikaze bez overscana ili bordera (crnog okvira) Losa strana skaliranja je veliki gubitak ostrine prikaza.
U slucaju rezolucije 1360x768 javlja se manji nedostatak da sa leve i desne strane imamo 3+3 kolone piksela koje nisu iskoriscene jer je razlika rezolucija preko hdmi-a i panela od 6 pikslea (1366/1360).
Po mom misljenju mnogo manji problem od mutne i skalirane slike kakvu dobijas odabirom 720p moda ili bilo koje druge rezolucije.

E konacno neko da odgovori...
Znaci definitivno je bolje u native rezoluciji nego u 720p.

Za LCD da. Probaj u custom resolution da namestis 1368x768, tako gubis 2 pixela sa strane a ne 6.

Sada sam probao custom resolution 1368x768, ali mi je tako znatno losija slika nego kad drzim na 1280x720. Tako da za gledanje filmova mi je najbolje po svemu sudeci da drzim na 1280x720 (posto tako mogu najvise da baratam sa podesavanjem slike i ne sece mi nista), a za nesto drugo u native rezoluciji...
Zasto ne moze da radi u bas, bas native rezoluciji, onoj 1366x768??? milim, probao sam i tu rezoluciju da stavim kao custom, ali mi tu bude najlosija slika...

Nekako visina i sirina ekrana mora da se deli sa 8, 768 je ok ali 1366 nije ili 1360 ili 1368.

Sto su onda i pravili tu rezoluciju ekrana kad nije standardizovano... :wall:

Marketing, da ponude nesto jeftinije od FullHD a opet da nije toliko dobro jer vecina ripova je 720p tj vecina laksa za skidanje a da je ekran pravih 720p slika bi bila isto ostra bez skaliranja.

Za LCD da. Probaj u custom resolution da namestis 1368x768, tako gubis 2 pixela sa strane a ne 6.

Ja do sada na 37R nisam uspeo da nateram tu rezoluciju da valja, totalno je neupotrebljiva, slika suzena i javlja se panning po vertikali, nesto se ne slazu drajver i tv.:)

Vrh Dno