Šta je novo?

Samsung LCD 32" "zaglavljen" pixel

bojanb

Slavan
Učlanjen(a)
22.09.2005
Poena
309
Upalivsi televizor, na beloj pozadini panela video sam crvenu tackicu. Cuo sam da su crni pixeli crkli i da za njih nema popravke, a crveni ili neke druge boje, kao sto je kod mene slucal... da su oni zaglupljeni odnosno, da oni u nekom broju slucajeva mogu da se poprave. Cuo sam za neke softvere koji idu pixel po pixel i razradjuju ih, ali mi to nije bas jasnije. Zna li neko kako bih ovo mogao da sredim?

Upalivsi televizor, na beloj pozadini panela video sam crvenu tackicu. Cuo sam da su crni pixeli crkli i da za njih nema popravke, a crveni ili neke druge boje, kao sto je kod mene slucal... da su oni zaglupljeni odnosno, da oni u nekom broju slucajeva mogu da se poprave. Cuo sam za neke softvere koji idu pixel po pixel i razradjuju ih, ali mi to nije bas jasnije. Zna li neko kako bih ovo mogao da sredim?

crni pixeli, kažeš? :D:D:D

Imaš crvene, zelene i plave. U zavisnosti koji od njih je crkao ili se zaglavio u nekom od stanja, imaćeš i odgovarajuću boju (i njihove kombinacije, ako crknu dva ili sva tri na istoj poziciji)
Najverovatnije je u pitanju mrtav pixel, tako da ti nijedan program neće pomoći da ga vaskrneš...

Da ne otvaram novu temu i ja imam jedan zeleni pixel koji se vidi samo na crnoj pozadini. Da li je i kako moguce ukloniti ga, fizicki ili softverski?

Poslednja izmena:
Znaci preostaje mi da molim boga da crkne jos 4 kako bih mogao da ga zamenim? :d

Negde sam prochitao da ako pamuchnom krpom pravish kruzne pokrete oko tog pixela (sa laganim pritiskom) on ce navodno da se odglavi. Mada ja lichno ne verujem u te vudu vradzbine :D
A i malo mi je glupo da masiram monitor :D

Zar je moguće da ga uopšte i primećuješ pri svakodnevnoj upotrebi sa udaljenosti od barem 3 metra, koliko bi minimalno trebalo da si udaljen od 82cm TV-a?

Pa ne primecuje se ali samo saznanje je jako bolno ;).

Negde sam prochitao da ako pamuchnom krpom pravish kruzne pokrete oko tog pixela (sa laganim pritiskom) on ce navodno da se odglavi. Mada ja lichno ne verujem u te vudu vradzbine :D
A i malo mi je glupo da masiram monitor :D

krpa mora da je antistatic a pokreti obavezno clockwise!!!! tada radi

Pa ne primecuje se ali samo saznanje je jako bolno ;).

Znači boli iako ti (ama baš) ništa ne smeta... :) Ali opet, ako je to jedini problem koji te u životu muči... mora čovek nečim da se opterećuje, umesto da sedne, da se opusti, gleda film i da uživa.

Elem, da budem i malko konstruktivan. Možeš da probaš blagim trljanjem, neki tvrde da im je pomoglo. Nekima je pomoglo da ga vežu na računar i faličan piksel provrte programom nalik ovima dole, ali garancije nema. Moj savet, zaboravi na problem koji (praktično) ne postoji, otvori ladno pivo i gledaj nešto zanimljivo na tom LCD-u...

http://www.xcess.info/a_program_that_can_fix_dead_pixels_on_your_lcd_screen_aen.aspx

Zar je moguće da ga uopšte i primećuješ pri svakodnevnoj upotrebi sa udaljenosti od barem 3 metra, koliko bi minimalno trebalo da si udaljen od 82cm TV-a?

Ta udaljenost vazi za CRT TV ako si toliko udaljen od HDTV onda ti uopste nije ni potreban HDTV. CRT zrace a LCD ne tako da i treba sesti blize.

Ima na youtube stuck pixel remover, meni je pomoglo da ugasim jedan pixel ali samo privremeno, on se pali i gasi kad hoće.
Može da se ugasi i prstom, pa to radi ko touch screen:D

Tvojim ocima prijace vise da si udaljeniji od katodne cevi koja baca elektrone u pravcu tvoje mreznjace. Ako ti ne smeta da sedis blizu ok.

Elektroni se zaustavljaju na ekranu, zato on i svetli. Privlači ih električno polje (razlika u potencijalu između elektronskog topa i samog ekrana). Pošto su ekrani pritom stakla sa dosta olova u sebi (zato su i tako teški), zanemarljivo malo elektrona prođe.

Ono čega ima sa naše strane ekrana (ali praktično samo u njegovoj neposrednoj blizini jer opada sa kvadratom rastojanja) je to električno (ili tačnije elektrostatičko)polje.

Dakle, već na metar od ekrana nema tu praktično nikavog, po ljudsko zdravlje, štetnog zračenja zračenja. Bolje se zabrinite za 1-2W zračenja mobilnog (koji je napravljen da zrači i dobaci do bazne stanice i kroz zidove, a na otvorenom i na par kilometara) što ga satima nedeljno držite samo santimetar uz glavu!

Zaključak, zračenje TV-a kao argumenat da se sada sa LCD-ima zbog toga sedi bliže ne pije vodu. Takođe, i HD materijala je u zanemarljivim količinama, pa ni to ne pije vodu.

E ako neko vidi jedan pixel (u milion) na 3-4m na 82cm LCD ekranu (sem ako ste malo kratkovidi pa zbog toga sedite na 1.5-2m od istog) ,pa mu to još i smeta da uživa u TV ili DVD programu, onda može samo da mi bude pomalo žao jer ne zna da se opusti u životu i da uživa a ne da pridaje važnost suštinski nevažnim stvarima, traži dlake u jajetu i večito nečim bude nezadovoljan... život je prekratak da bi se nervirali zbog sitnica!

Poslednja izmena:
Elektroni se zaustavljaju na ekranu, zato on i svetli. Privlači ih električno polje (razlika u potencijalu između elektronskog topa i samog ekrana). Pošto su ekrani pritom stakla sa dosta olova u sebi (zato su i tako teški), zanemarljivo malo elektrona prođe.

Ono čega ima sa naše strane ekrana (ali praktično samo u njegovoj neposrednoj blizini jer opada sa kvadratom rastojanja) je to električno (ili tačnije elektrostatičko)polje.

Dakle, već na metar od ekrana nema tu praktično nikavog, po ljudsko zdravlje, štetnog zračenja zračenja. Bolje se zabrinite za 1-2W zračenja mobilnog (koji je napravljen da zrači i dobaci do bazne stanice i kroz zidove, a na otvorenom i na par kilometara) što ga satima nedeljno držite samo santimetar uz glavu!

Zaključak, zračenje TV-a kao argumenat da se sada sa LCD-ima zbog toga sedi bliže ne pije vodu. Takođe, i HD materijala je u zanemarljivim količinama, pa ni to ne pije vodu.

E ako neko vidi jedan pixel (u milion) na 3-4m na 82cm LCD ekranu (sem ako ste malo kratkovidi pa zbog toga sedite na 1.5-2m od istog) ,pa mu to još i smeta da uživa u TV ili DVD programu, onda može samo da mi bude pomalo žao jer ne zna da se opusti u životu i da uživa a ne da pridaje važnost suštinski nevažnim stvarima, traži dlake u jajetu i večito nečim bude nezadovoljan... život je prekratak da bi se nervirali zbog sitnica!

mala ispravka: elektrone, ili tzv beta zračenje zaustavlja i običan list papira. Tako da se ne možeš nikako ozračiti elektronskim zracima ispred crt. Jedino što je potencijalno opasno kod crt je vrlo mala količina x-zračenja koja nastaje u elektronskom topu kao "kolateralna šteta". Zato su crt najopasniji sa zadnje strane...

hm...ja sam spichio sa chasa fizike kad se radio crt...al` ispravka, hd materijala ima mnogo, na sve strane...et`, ja sam za mesec dana nabavio 50ak filmova, i nabavljam prosecno 10 sedmicno...uglavnom ih ne gledam, chekam da prodje februarski ispitni rok pa da uzmem neki vel`ki lcd, greota je na monitoru :D

Ako nije tajna, kako ćeš da ih gledaš (osim ako ih gledaš na PC-ju)? Jel imaš originale i HD ili BlueRay player? A koliko znam standalone divx plejeri (jopš) ne pustaju mkv x264 materijal, pa i to otpada. A .avi 720p konverzije su prilično loše u odnosu na "original" HD materijal.

Jedino da od PC-ja razvučeš DVI (HDMI) kabl do HD LCD-a i tako gledaš neki .mkv x264.

BTW, da mi je samo znati, kako taj jedan mrtvac smeta uživanju pri gledanju HD materijala...ccc... ;)

naravno da cu da povezem pc hdmi kablom sa tv-om i pushtam x264 :D

I meni bi takodje malo smetalo saznanje...jes` da ga sa te razdaljine ne vidim, al` ono....k`o da ti neko kljuchem ispara kola....ne smeta ti u vozjni, al` ti jednom u nekoliko dana prodje kroz glavu :D

Poslednja izmena:
PC je trenutno najisplatiljiviji izvor HD materijala a sto se tice razdaljine opet to moze biti i subjektivne prirode, mozda neko ima oko sokolovo, heh. Nego sta napravi sa pixelom?

Nazad
Vrh Dno