Šta je novo?

Samsung ili Nokia?

acca

Čuven
Učlanjen(a)
25.01.2002
Poena
619
Sestra je odlucila da promeni fon. Dilema je izmedju Nokie 2650 i Samsunga x460 (eventualno x 450 jer je jeftinijiu). E sada zanimaju me vasa misljenja, odnosno iskustva. Prvenstveno ona losa, jer dobre strane svih ovih telefona znam. Nemojte mi samo reci uzmi X460jer ova druga dva nemaju spoljni ekran. To je velika prednosta , ali je x460 i skuplji od druga dva, a i cena ima bitnu ulogu. Sestra je (kao i ja) fan NOKIE, ali ovi samsunzi izgledaju jako dobro i cini mi se kvalitetnije od NOKIE. NOKIA je nekako kao igracka naspram njih. Mada opet neki kazu da su se kod nekih modela SAMSUNGa javaljli problemi sa baterijom i ponekad dometom...
Pozdrav!

Hmmm moja bivša je kupila x460, telefon deluje kvalitetno, lepo, fancy i tako to. Dobri dugmići...Pravi ženski i 100 puta lepši od dotične Nokie...
Ali baterija traje 2 dana uz prosečno korišćenje (bez neta i MMSa) i na Karaburmi gubi signal...e sad da li je to zbog slabe pokrivenosti 063 (u Generala Aračića:) ) ili konkretno do x460 ne znam.

Definitivno X450 ili X460, iako i ja favorizujem Nokiu, oni nikako da naprave krsten telefon na preklop :) Devojka mi ima X450 vec 6-7 meseci i ekstra je zadovoljna, mada ja bas i nisam uveren da ce taj Samsung da nadzivi njenu staru 3310 :) Doduse, sad se mobilni i menjaju na godinu dana tako da dugotrajnost i nije toliko bitna.Jedino lose iskustvo sa Samsungom je da se par puta desilo da je neko zove i da njoj telefon nista ne pokazuje iako je kod druge strane regularno zvonio.Doduse, mozda je to i do MTS.

Dakle ovako... I ja volim Nokia telefone, ali oni samo skuplje modele prave kako treba dok su ovi jeftiniji pravi krsh :crash: Od druga devojka ima 2650 i telefon je totalno djubre - da pocnem od bednog ekrana, bezvezne tastature i same izrade telefona koji kad ga drzis u ruci deluje kao pijacna plasticna igracka :S:
Ova dva navedena samsunga su daleko bolji izbor - pogotovo kada je u pitanju devojka. Kvalitetnije su izrade, imaju daleko bolji ekran i lepe dopadljive polifone melodije. A buduci da su srebrni izgledaju i onako fancy ;) .
Meni se licno x460 vise svidja zbog spoljanjeg ekrana (sto je kod preklopnih telefona vrlo korisna stvar buduci da ne moras svaki cas da ga otvaras da vidis ko te zove) a i zbog toga sto nema klasicnu antenu koja strci i kvari liniju telefona. A recimo kolega sa posla ima x450 i telefoncic je sasvim ok pa ako su pare problem i on ce biti dobar izbor.
Razlika u ceni izmedju ova 2 samsunga je nekih 20ak evra sto i nije nesto previse, pa najbolje da sestra sama pogleda koji joj se vise svidja (ja se kladim na x460 :) )

Inace sam i sam imao prilike da koristim vise modela samsung telefona (sto jeftinijih sto skupljih) i moram ti reci da ni sa jednim nisam imao problema. Najvise su mi se svideli V200 i e700 (v200 nekako ipak vise) . A svakom moze da se desi da kupi neispravan/poluispravan telefon. Zato i sluzi garancija. Stoga nemoj da kupujes po nekim budzacima da bi ustedeo 5evra jer posle to moze da te kosta zivaca a i para. OBAVEZO vidi da imas garanciju na kompletan telefon dakle i software i hardware ukljucujuci i ekran (jer mnogi daju garanciju samo na software sto je otprilike kao i da je nemas). Drug je kupovao skoro u Intercomu na Terazijama i bili su krajnje ljubazni i naravno pre kupovine mozes da isprobas telefon sa svojom karticom ili njihovom i garancija je 12 meseci na kompletan aparat. Evo ti link pa pogledaj trenutne cene u nekim nasim prodavnicama http://www.mobilnisvet.com/cene ali se obavezno raspitaj za garantne uslove.

Pozdrav :wave: i nadam se da sam ti bar malo pomogao u izboru...

Poslednja izmena:
Puno hvala!
Samo me zanima malo to oko trajanja baterije. Ripper kaze da je njegovoj bivsoj baterija trajala 2 dana. Kakva je situacija kod vas ostalih?
I jos nesto. Koliko su realne cene na www.mobilnisvet.com ? Vidim da ih cesto azuriraju, ali da li je mozda i tu slucaj kao u Halo i Novosti oglasima, da su cene uglavnom vece kada odes u radnju nego sto je navedeno u samim oglasima?

Poslednja izmena:
Pa sto se trajanja baterije na pomenutim modelima tice, zaista ne znam tacno posto ih nisam licno posedovao vec sam samo imao prilike da ih malo prckam ;) Uz normalno koriscenje ne bi trebala da traje ispod 2 dana ni na jednom od ovde navedenih modela sto je sasvim dovoljno. Ekran tj osvetljenje ovih ekrana u boji najvise trosi bateriju (doduse mozda onaj budjavi ekran na 2650 i ne trosi toliko ;) ) Eh, to je cena napretka - a kad se samo setim koliko mi je samo trajala baterija na Ericsson-u T20e ili na 8310... Ovaj moj 6600 ako ga bas mucim punim svaki dan, a ako ga manje akam ;) izdrzi i 2 dana.
A cene na pomenutom sajtu su realne u onoj meri u kojoj su prodavci koji su cene dostavili korektni. To su iste cene koje mozes naci i u Halo oglasima ( www.halooglasi.co.yu ) Neretko se desava da kada zoves telefonom dobijes jednu informaciju o ceni, a kada se pojavis tamo a ono cena drugacija, a naravno svi se prave blesavi tipa pogresno si ih razumeo, eto bas malopre skocio evro :D i sl. Cene naravno mogu da se menjaju iz dana u dan ali bas utoku jednog dana... :S:
Zato se dobro raspitaj (a nije losa ideja da pitas ime onoga sa kim razgovaras da u slucaju da se u radnji prave blesavi znas kome da izdeklamujes familiju :-devil-: ) za cene kao i za uslove garancije. I kao sto rekoh, nemoj da kupujes po budzacima i neproverenim radnjama. Meni se svidelo u Intercomu ovo sto mozes da natenane isprobas telefon koji te interesuje (ili vise njih) a da pritom prodavac nije bio navalentan. Mislim i da u Mobilehouse-u u Cumicu takodje daju garanciju 12 meseci na kompletan aparat. I naravno, uglavnom u svakoj radnji koja nema telefon koji trazis reci ce ti da ga nemaju zato sto ne valja i sl, da se nije bas najbolje pokazao ALI da eto oni imaju odgovarajucu alternativu koja je MNOGO bolja. Na to nikako ne nasedaj, vec malo pogledaj testove i ocene modela koji te interesuju po netu i odluci sta zelis. Sajtovi koji bi mogli da ti budu interesanti su www.gsmarena.com (gde imas ocenjen svaki telefon a imas i misljenja korisnika pa i to malo pretresi) a dobar je i www.mobileburn.com posto ima odlicne review-e telefona (naravno ne svih, ali mozda ima bas ono sto tebe interesuje). A mozes u Google-u jednostavno da otkucas - model telefona+review i sigurno ces naci interesantne tekstove vezane za dati model.

Uh, ala sam se raspisao :) Nadam se da sam sve uspeo da obuhvatim ovim postom, a ako ti jos nesto nije jasno slobodno pitaj.
Pozdrav :wave:

P.S evo ti i sajt zvanicnog distributera Samsung telefona kod nas cisto da vidis fotke i karakteristike telefona na srpskom ;)
www.roaming.co.yu

Inace su uzasno skupi (postali od kad su se transformisali u "legaliste" ) pa ti ne preporucujem da kod njih kupujes jer su cene :crash: Recimo x450 je skoro 190 eur do je na svim drugim "polulegalnim" mestima oko 130 eur

Poslednja izmena:
E pa bas mi je drago da ti je nesto od sve ove pisanije bar malo pomoglo pri izboru :) Javi bas sta si uradio tj koji si aparat kupio i gde, kao i naravno kako si ti (tj sestra ;) ) zadovoljan sa njim.
Pozdrav

Skoro sam cuo da Samsungovi telefoni imaju problema sa 063 karticama.Ne znam da li je to tacno ali bi u svakom slucaju trebalo proveriti.Info sam dobio od decka koji radi u prodavnici mob.telefona.
Poz!

Pa pazi, kao sto sam rekao, ja do sada nisam imao problema ni sa jednim samsung telefonom a pogotovo da nece da saradjuje sa nekom karticom. Inace imam i 063 i 064 karticu pa mi se nikada nije desilo da neku od njih nece da primi, a koristio sam i kartice stranih operatera tj konkretno TIM (Telecom Italia Mobile) i ovde i u Italiji i u roamingu u Madjarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji i Grckoj. Nikada ni jedan jedini problem.
Ono sto moze da bude problem je da neki telefoni nisu kako treba "otkljucani" ;) pa da zato zezaju. Moze da se desi kod novijih modela kod kojih je ta procedura eventualno komplikovanija, ali ja mislim da je najcesce problem da to ipak nije uradjeno kako treba.
A naravno, garancija je tu a i testiranje telefona pre kupovine. Ako hoces bas da budes siguran, probas lepo sa obe kartice pre kupovine (za svaki slucaj :) ) i nema da te boli glava, a ako se kasnije pokazu neki simptomi nesaradnje :D sa bilo kojom karticom, vrnes im telefon i trazis novi ispravan - jer ne moze da se desi da ispravan telefon pravi probleme sa ispravnom sim karticom (mozda eventualno sa nekom prastarom, ali to se da lako zameniti za novu)

Poslednja izmena:
x460 u poredjenju sa x450 je skuplji, noviji, bez antene, ima spoljni lcd, duze traje baterija + laksi 2g

Dakle, x460

Panos je napisao(la):
x460 u poredjenju sa x450 je skuplji, noviji, bez antene, ima spoljni lcd, duze traje baterija + laksi 2g

Dakle, x460

Sve to stoji a i pomenuto je vec osim ove razlike od 2g ;) - ali mozda bas to bude presudno :D , no covek rece da i cena ima bitnu ulogu tj da je budzet ogranicen.

acca je napisao(la):
Nemojte mi samo reci uzmi X460jer ova druga dva nemaju spoljni ekran. To je velika prednosta , ali je x460 i skuplji od druga dva, a i cena ima bitnu ulogu.

I meni x460 deluje lepsi na oko i naravno da je plus sto ima spoljni ekran (i ne zaboravimo 2g laksi ;) ) ali ako se nema dovoljno novca i x450 je sasvim fino resenje.

Poslednja izmena:
Izbor je pao na x460! Malo cemo isproveravati ove cene sa www.mobilnisvet.com, pa cemo videti gde je najbolje uzeti (cena, garancija, mogucnost da se isproba telefon pre kupovine, renome i pouzdanost radnje u kojoj se kupuje...)
Pozdrav i puno hvala na pomoci!

Poslednja izmena:
GSM je napisao(la):
Sve to stoji a i pomenuto je vec osim ove razlike od 2g ;) - ali mozda bas to bude presudno :D , no covek rece da i cena ima bitnu ulogu tj da je budzet ogranicen.
A gde pise za bateriju? ;)

Inace proverio sam usput i razlika u tezini nije 2 nego "citavih" 4 grama :D E pa ovo je definitivno razlog da se pazari X460 ;)
A sto se baterije tice - u pravu si, nije pomenut konkretan podatak o njoj. Dakle na x460 je li-ion 800 mAh a na x450 je li-ion 720 mAh. Mala je to razlika pa sumnjam da je autonomija sa ovom jacom baterijom nesto znacajnije veca - a mozda je cak ista ili manja buduci da on ima i onu spoljasnju "ekrancinu" koja takodje trosi bateriju :)
No, evo lepo linka ka uporednom prikazu oba telefona na gsmareni:
http://www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone2=614&idPhone1=870

Izgleda da je razlika u tezini ipak veca nego sto sam procitao na mobilnisvet.com, celih 4 grama. Tako je to kada se oslonis na samo jedan izvor sa neta. :)

E da, jos jedna razlika X 460/450 je u memoriji:
450: Memory: 600 kbytes (images & sound), 450 kbytes (games)
460: Memory: 8 Mbytes

+
450: WAP 1.2, GPRS class 8
460: WAP 2.0, GPRS class 10

Ja bih preporucio Siemens CX 65 ili CX70 oko 135 eura a prestavlja mnogooooooo bolji izbor od oba telefona.Ima dobru kameru(za razliku od ova dva koja nemaju nikakvu :D ) 65 K boja MP3 i ostalo ......
Pa malo razmisli ....
Poz :wave:

Nazad
Vrh Dno