Šta je novo?

Samsung I5800 Galaxy 3, Android 2.1

Gizmo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
05.02.2008
Poena
585
Imace veoma uskoro u telekomu na ugovor.
http://www.mts.telekom.rs/index.php/samsung-i5800.html

Po meni vrlo dobra ponuda. Inace naslednik Samsunga I5700 Spica-e sa AMOLED ekranom, vrh.

[YOUTUBE]<object width="640" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/00Nym0ZSM8E&hl=en_US&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/00Nym0ZSM8E&hl=en_US&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object>[/YOUTUBE]

Dizajn mu je perverzija u poredjenju sa I5700 koji je imao previse dugmica napred. Nalozio sam se. Ne vidim na mobilnisvet da ga ima uopste i da ima negde da se uzme osim na ugovor kod telekoma za sad.

po meni nijedno dugme na I5700 nije visak. Imam ga i potpuno me zadovoljava kolicinom dugmica. Drugacije receno, da predjem na android sa manje dugmica, nekako bi se osecao..osakacen

Manje dugmica je elegantnije.
6 dugmica je po meni previse za telefon koji je touch, jednostavno ne vidim poentu. Nebitno, po meni je I5800 mnogo lepsi.

Ni meni se ne sviđa što nema ostale dugmiće.

Poslednja izmena:
To sam i ja hteo da kažem, da to nisu isti telefoni. Galaxy A sigurno nije jer ne može biti tako jeftin.

Pa nije telekom izmislio valjda model... Nemam pojma sta ja Galaxy A ali ovo na sajtu jeste I5800. Ovo na klipu je I5801 i kapiram da je drugaciji po oblika d-pada.

Pravo pitanje je odakle telekomu ovaj telefon u ponudi kad ne vidim da ga ima bilo gde kod nas pa cak i na stranim sajtovima se slabo pominje.

edit:

gsmarena_002.jpg

Sta vam je uopste Galaxy A, ne vidim da se bilo gde pominje osim na GSMareni.

Poslednja izmena:
Nemam pojma, ali mislim da ni samsung ne zna koliko modala ima.

@Gizmor: Pa google-aj i5800 pa ces dobiti da je to Galaxy A tj. Galaxy 3. Galaxy A je samo za korejsko trziste, a i5800/i5801 bi trebalo da bude international (za GSM mreze)

Pa i jesam googlao i nasao to ali nisam skapirao da je Galaxy A zapravo Galaxy 3 tj. I5800. Znaci po tome bi trebalo da I5800 ima kameru 5mp, a ne 3mp koliko pise na telekomovom sajtu...

"Samsung i5801 Galaxy 3 will be present by using Android 2.1 Eclair operating system and uses a touchscreen design. It also has features like 240 X 480 resolution touchscreen display, and 3 megapixel camera."

Sta je sta...

Sta je sad ovo http://pdadb.net/index.php?m=specs&id=2392&c=samsung_gt-i5801_galaxy_3__gt-i5800_galaxy_spica_2

Expected:Release-Date: September, 2010
Google Android 2.2

What the... Ovo nije ni izaslo za evropsko trziste? Sta telekom onda ima uopste, nije mi jasno ni malo.

Lik na videu kaze da je rezolucija 240x400 verovatno tako da to nikako ne moze biti Galaxy A (bar po GSM areni)

Mislim da ni ovima iz mt:s-a nije jasno. A, sto @telep rece, mozda ni u Samsung-u ne znaju sta su sve napravili

U svakom slucaju, ukoliko je stvarno 3,2" (240x400 ili 320x480) TFT, 3Mpix i sl. onda se uopste ne isplati

Poslednja izmena:
Nemam pojma stvarno...
Kako se ne isplati, ja sam ocekivao da je to I5700 sa boljim ekranom i meni lepsim izgledom po potpuno istim cenama za ugovor na 24 meseca. Kamera mi je najmanje bitna.

Pa eto, mozda jeste lepsi izgled, ali je display los. Pise ovde 3,2" WQVGA a to najverovatnije znaci 240x400 (da ne pominjem 262k boja). i5700 ima 3,2" 320x480 (naravno 16 mil.)

Poslednja izmena:
Glupo sto je ista cena onda. Po svemu je losiji osim po izgledu (manje tastera) i doduse ekran je valjda amoled (tako kazu na nekim mestima), a ovamo je tft

Nece biti, taj s AMOLED-om s klipova nije ovaj sto mt:s nudi. Cak i da jeste, dzaba pored takve rezolucije. Nista od toliko najavljivane ponude - Nokia-e jeftinije kod dilera, htc-ovi kod Vip-a i Telenor-a, a ovo ostalo jadno ili precenjeno

Poslednja izmena:
Ali I5800 bi trebalo da ima Super AMOLED a ne taj ekran sto pise na sajtu telekoma...
Situacija je sledeca:

1) telekom nema pojma koji telefon ima u ponudi
2) ne zna njegove prave specifikacije
3) telefon sa slike na telekomovom sajtu lici na samsung I5801

"Samsung i5800/i5801 is monoblock without keyboard with a touch screen, its resolution is 240x480 or 320x480 pixels. Probably, the display is made on technology AMOLED: judging by the video, it brighter than usual TFT. Designs for a smartphone like Samsung Galaxy A, presented at the South Korean market."

Cekamo dalje informacije da vidimo sta je uopste to sto je telekom napisao na sajtu, koji je to model zapravo...

Sve je probably plus sto su ovi u mts stvarno paceri, i imaju greske na sajtu inace

Ali I5800 bi trebalo da ima Super AMOLED a ne taj ekran sto pise na sajtu telekoma...
Situacija je sledeca:

1) telekom nema pojma koji telefon ima u ponudi
2) ne zna njegove prave specifikacije
3) telefon sa slike na telekomovom sajtu lici na samsung I5801

"Samsung i5800/i5801 is monoblock without keyboard with a touch screen, its resolution is 240x480 or 320x480 pixels. Probably, the display is made on technology AMOLED: judging by the video, it brighter than usual TFT. Designs for a smartphone like Samsung Galaxy A, presented at the South Korean market."

Cekamo dalje informacije da vidimo sta je uopste to sto je telekom napisao na sajtu, koji je to model zapravo...
Super AMOLED imaju samo i9000 i Wave za sada

@ Gizmor: Lik na video klipu koji si "okacio" kaze AMOLED 240x400 - nije dobro
mt:s na sajtu kaze 3,2", WQVGA (240x400) TFT - jos gore
U svakom slucaju - zaobici i, ako je jedini izbor mt:s, uzeti i5700

Videcemo sta je sta, mozda se javi neko sa tacnijim informacijama, ne bih da nagadjam vise.

@Highl1

Mislio sam na obican AMOLED, ne znam zasto sam napisao Super AMOLED, zbunjen sam od svih ovih informacija.

ccc... ala telekom odvaljuje od cena! zzasu!
A ovaj fontele je efinitivno korak u nazad u odnosu na 5700 i bolje bi blo da se zove 3700, da se ljudi ne zbunjuju!

Jedan mali tip... Kada su ovakve "misterije" u pitanju, ime slike okačene na sajtu može otkriti još neki detalj.

Elem, ona slika na MTS sajtu nosi naziv Samsung-Galaxy-3--GT-I5800-v.gif, što je prilično simptomatično... Ne verujem da se to neko od naših veb developera pravio pametan, već je sigurno samo ubacio sliku koju su mu dali iz nekog internog press release-a.

Prvih par google linkova su dali ovaj članak o I5800/I5801, a u njemu se spominje da su neki evropski operateri već počeli pretpodaju ovog telefona, ali da na žalost još uvek nema fotografija (30.4.2010.). Na sajtu jednog od tih operatera lepo piše da je oznaka modela GT-I5800DKAXEE, za koju Google sada već izbacuje naziv SAMSUNG I5800 Galaxy 3 Deep Black :trust: A onaj telefon na MTS-ovom sajtu mi je nešto baš crn... onako, "duboko crn". :p

Pitanje je samo da li je tačna informacija za rezoluciju ekrana, koju je Samsung naveo u svom pamfletu koji je prosledio svojim partnerima. Dilema je daklem da li je 240x480 ili 320x480. Ne znam gde nađoste onih "400". :trust: Budući da ima jako malo Adnroid uređaj koji koriste tu rezoluciju (240x480), a neki tvrde da ih i nema uopšte (ne mogu sada to da proveravam), logično je pretpostaviti da je u pitanju greška pri kucanju.

Deep Black je jednostavno redizajnirana Spica, sa boljim (AMOLED) ekranom i novijim OS-om, ako ne i samo sa novijim OS-om i kućištem.

Daklem... misterija rešena! :D Google je čudo! :) Samo ga treba znati koristiti (ništa lično). :smoke:

P.S. Na žalost ni ovaj telefon neće imati FM Radio, odnosno neće ga podržavati, iako ima hardver za to. :( Ipak... pitanje je da li će i kako to stanje biti održivo s obzirom da sledeći Android v2.2 donosi nativnu podršku za radio. :p

To objasnjava neke stvari kao sto su prodaja kod operatera pre zvanicnog izlaska telefona, ali osim toga nisi nam nista novo rekao. Dobar si CSI agent, ali nedovoljno, treba nam jos infoa :d

Pisano je bilo vec da ce to da bude nova Spica, jer je I5800 nazivan vec Spica 2, i pisano je da ce imati bolji ekran tj. AMOLED.

Ostaje nejasno pitanje kamere, da li je 3 ili 5mpx i kakve veze ovaj telefon ima sa telefonom nazivanim Galaxy A.

Našao sam vam zvaničnu oznaku i ime telefona... Nije Spica 2 već Deep Black. Taj podatak je bitan zbog daljeg guglanja i činjenice da su podaci koje ima MTS vrlo verovatno tačni (sa izuzetkom rezolucije ekrana)...

Telefon će imati 3Mpx kameru (bez blica), Bluetooth 3.0, Samsungov TouchWiz 3.0 korisnički interfejs, kao i više ugrađenih funkcija koje Spica nije imala (štoperica, tajmer, pozivanje glasom, itd...). Interesantno je još spomenuti i da je telefon navodno zasnovan na Qualcomm QSC6270 SoC-u, koji radi na 667 MHz, i da će dolaziti sa 1GB microSD karticom. Do duše, možda će ta memorija i biti integrisana u "jačem" modelu. Ekran će gotovo sigurno biti kapacitivni multi-touch, rezolucije 320x480@18bit, mada... doza sumnje i dalje postoji.

Ne znam kako drugima, ali meni slabija rezolucija ekrana, pa i paleta boja, ne znače baš mnogo u životu... U svako doba bih to trampio za bolju vidljivost na suncu, osetljivost na dodir i/ili duže trajanje baterije, što su projektanti ovog telefona verovatno i uradili. ;)

Ono što mene više zanima je da li će telefon imati FM radio prijemnik, odnosno da li će implementirati tu funkciju koja je prisutna i u I5700 hardveru. Informacije po tom pitanju su oprečne... Ko zna, možda je upravo u tome i razlika između I5800 i I5801. Prvi da recimo ima BT 2.0 i 150MB memorije, a drugi BT 3.0, 1GB memorije i FM prijemnik...

Inače, telefon koji smo videli na video snimku i onaj na MTS sajtu su isti, ako malo bolje pogledate, s tim da im je oblik centralnog dugmeta malo drugačiji i da ovaj drugi ima skroz crnu masku. Dakle samo kozmetička razlika... ali po meni dovoljna da opravda različite oznake (I5800 & I5801). :)

I još nešto... većina danskih i holandskih operatera na svojim sajtovima navode 18. i 23. jun kao datume dostupnosti novog telefona, pa će sve nedoumice uskoro i biti razrešene. :)

Poslednja izmena:
Hehe, pa nisam ni rekao da se zove Spica 2, vec da su mu davali to ime zbog toga sto je fakticki naslednik Spice.

Ne bunim se ja, nasao si dosta korisnu informaciju. Za centralno dugme sam primetio odavno i pomenuo, i moja je pretpostavka bila da je to jedina razlika izmedju I5800 i I5801, ta razlika u izgledu, izgleda da ima jos stvari koje su razlicite.

Hteo sam da jurim Legend ali cu sacekati da vidim sta ce biti sa ovim cudom. Ako su tacne kalkulacije cene za ovaj telefon kod mts-a onda mi se vise isplati uz mix 1250, nego da dajem 260 jura u vipu za legendu.

BTW: U Evropi je ovaj telefon u pretprodaji 220-250€, što znači da će kod nas kao po običaju biti nešto malo skuplji. Kakav je aranžman MTS napravio sa Samsungom ne znam, ali pošto imam Mix 2300 ja ga dobijem za 1 dinar. :p
Za mene nema boljeg telefona! :d

Poslednja izmena:
Vrh Dno