Šta je novo?

Samsung HD103UJ - sentinel: end to end error count???

Učlanjen(a)
14.04.2010
Poena
170
Imam doticnog oko 13 meseci, kada sam ga dobio i instalirao win 7 i odmah hd sentinel, dok nisam skontao da drajveri za wireless karticu ne zakucavaju komp (to se desilo 4 puta odmah posle instalacije win 7 i health mi je tada pao na 96%) kada sam resio drajvere taj broj je mirovao dok se ne desi nesto tipa blic napona, zakuca rezanje (tada mi crkavao verni lg dvdrw) ili slicno i ta vrednost naravno pada, danas je na ovome sa prilozene slike..

Hard cak i na ovoj mojoj relikviji radi odlicno, torenti po 4-5 dana bez prestanka, nema skljockanja, kopiranje, instalacije, sve se desava jako brzo...
S vremena na vreme mi se desi da popijem BSOD kada radim 800 stvari od jednom ili zamrzavanje (npr u firefox-u problemi sa flash playerom ili slicno, cackam drajvere za grafiku) i tada mi pada health index u sentinelu.
Nema zakonitosti po kojoj se ovo desava, nekad miruje na cifri po dva meseca pa onda u nekoliko dana padne za par procenata..

Moja pitanja su:

Sta oznacava ta vrednost, koliko je realan pokazatelj zdravlja diska, koliko je kritican njen pad??

Da li da reklamiram disk?

Ukoliko imam opciju zamene prilikom reklamacije, sta uzeti posle njega? WD, Seagate, Hitachi, Toshiba??

Sta se desava ako ta vrednost dodje do nule, kontam da nece biti apsolutnog kraha ali u cemu je onda poenta..

napominjem da okruzenje u kome hard radi (cm extreme power napajanje 460w, odlicna provetrenost kucista, kvalitetna instalacija na kuci) nebi trebalo da predstavlja problem...

Prilozi

• hd sentinel .jpg
    hd sentinel .jpg
    325.6 KB · Pregleda: 152
  • smart.jpg
    smart.jpg
    409.4 KB · Pregleda: 109
  • smart 2.jpg
    smart 2.jpg
    417.7 KB · Pregleda: 103
Koliko vidim, ovde je u pitanju los sata kabl, zameni ga i sve bi trebalo da bude ok. A sto se reklamacije tice, nisam siguran da li je (jos uvek) moguce zameniti disk za drugi, kao sto pise, sem ako health parametar ne nastavi da pada.

Gresis.
Vidis da je njemu health na 65%, a "CRC Error Count" - odnosno "greske uzrokovane kablom" - uopste ne uticu na health.

One se samo zabeleze u odgovarajucem softveru i to je to. Da je samo do njih, health bi i dalje bio na 100%.
Osim toga, koliko ja vidim sa slika - nema ni jednu jedinu CRC gresku :)

Gresis.
Vidis da je njemu health na 65%, a "CRC Error Count" - odnosno "greske uzrokovane kablom" - uopste ne uticu na health.

One se samo zabeleze u odgovarajucem softveru i to je to. Da je samo do njih, health bi i dalje bio na 100%.
Osim toga, koliko ja vidim sa slika - nema ni jednu jedinu CRC gresku :)

Vidis, ja imam 2 harda od 1.5 TB, isto 2 x Samsung 154UI, i u attachu se vidi da mi je los kabl napravio 1 crc error pre nekih godinu ipo dana, health je pao na 99%.

Kada sam stavio ispravan kabl, od tada sve funkcionise kako treba, sto znaci da crc greske itekako uticu na health.

Prilozi

• crc1.jpg
    crc1.jpg
    159.7 KB · Pregleda: 53
  • crc2.jpg
    crc2.jpg
    249.4 KB · Pregleda: 58
Ta greska koja ti je prijavljena (i koja ti je smanjila health) ti je takodje za "End to End Error Detection". Pogledaj i sam, videces 1.
Igrom slucaja, potrefilo se tako da imas takodje i 1 CRC gresku, koja je prourokovana kablom.

Ali kazem, CRC greske ne smanjuju health. Mozes sad da ih naguras na nekoliko hiljada, to ti nece smanjiti health ni za %.
Ove "End to End", ocito, hoce. I to za onoliko procenata koliko gresaka imas - makar ako je suditi na osnovu tvojih i highlanderfx-ovih slika.
Imao sam dosta hardova na kojima sam, mojom greskom ocito, pravio CRC greske. Jedan je cak bio sa par hiljada. Sa svim tim hardovima i svim tim slinim CRC greskama - health se nikada nije spustio ispod 100%.

P.S. Druga stvar... Sentinel ne ispisuje istu poruku za "End to End Error Detection" i "Ultra ATA CRC Error Count" greske.
U prvom slucaju ti prijavljuje ovo "X errors occured during data transfer. this may indicate of the device or with/data power cables..." (da ne kopiram sad citavu poruku, dugacka je :)), sa sve porukom/pozivom o garanciji, ukoliko ima osnova za istu. To je poruka koju vidimo kod tebe i highlanderfx82a na slikama.

U drugom slucaju, kada su CRC greske u pitanju... Sentinel izbacuje drugaciju poruku. A ona glasi ovako: "Problems occured between the communication of the disk and the host X times" . To je sve.
Cisto kao forma obavestenja, nigde se ne pominje garancija. I health, kao sto rekoh, se ne smanjuje, iako se broj CRC gresaka moze dalje povecavati.

Kod mene je ta vrednost "End to end error count" prešla treshold još početkom prošle godine i neprestano se uvećava. Kolko se sećam ima neke veze sa cache memorijom diska, al bolje će google to da ti objasni. Posledice su da mi je u početku neko vreme dosta kočio pri pristupu nekim fajlovima, a dešavalo se i da fajlovi postanu nečitljivi. Uzeo sam nov disk za sistem a ovaj koristim za torrente, pa ako se čak i neki deo fajla pokvari, ne moram da skidam ceo fajl, nego samo taj mali delić koji nije prošao hash check. U početku je drastično usporavao na nekim mestima, Task manager je pokazivao 100% zauzeće diska, ali sada već duže vremena radi normalno. Skoro uvek je popunjen, nešto zadržim, nešto brišem. Izbegavam da čuvam bilo šta bitno na njemu što nema na torrentu.

Kod mene je ta vrednost "End to end error count" prešla treshold još početkom prošle godine i neprestano se uvećava. Kolko se sećam ima neke veze sa cache memorijom diska, al bolje će google to da ti objasni. Posledice su da mi je u početku neko vreme dosta kočio pri pristupu nekim fajlovima, a dešavalo se i da fajlovi postanu nečitljivi. Uzeo sam nov disk za sistem a ovaj koristim za torrente, pa ako se čak i neki deo fajla pokvari, ne moram da skidam ceo fajl, nego samo taj mali delić koji nije prošao hash check. U početku je drastično usporavao na nekim mestima, Task manager je pokazivao 100% zauzeće diska, ali sada već duže vremena radi normalno. Skoro uvek je popunjen, nešto zadržim, nešto brišem. Izbegavam da čuvam bilo šta bitno na njemu što nema na torrentu.

Sta god da je, ocito da je neki malko ozbilniji problem... tvoj primer to pokazuje, a vala i cim Sentinel poteze pitanje reklamacije/garancije u samom opisu greske, nije za salu.

Videcemo sta ce se desiti, za sada sve je u najboljem redu.. pasce jedna reinstalacija windowsa ovih dana pa cu da pratim sta ce se desavati..

Nazad
Vrh Dno