Šta je novo?

Samsung Galaxy A55

U klasi do 320 EUR stvarno ne vidim bolji uređaj, uboli su ga za sve pare što se kaže.
To je ono što sam primetio poslednjih dve godine da su razlike izmedju srednje klase mobilnih jedva primetne u odnosu na visoku klasu...za ne zahtevne korisnike poput mene. Ekran A55 je stvarno fenomenalan ne vidim nikakvu razliku, možda sam ćorav 🙂 , za niansu je manji od S24U ali ništa značajno primetno. U radu je prilično fluidan. Čuj igrice, pa ja igram Mahjong, Wood block, Spider solitaire za koji je dovoljan A15 🙂. Kamera je slabija ali kako i ne bi bila kada je mob 4X jaftiniji od telefona visoke klase. Da si ti ja, sumnjam da bi sada menjao taj A55 naredne dve godine. Jedino kada bi bar imao 3X optički zoom i da je sbog toga skuplji 150eu bio bi top model sredje ili srednje više klase za 2024 godinu. Nosiću ovaj S24U par godina a onda silazim na A klasu.
Zapravo od A55 lagani skok na S24FE i eto ga mob za mene, kamera 3X optički zoom. To je @BitrAtE za nas dvojicu prava priča. Ekran 6.7".

Poslednja izmena:
Kolege, pomoć, kada stigne obavestenje na a55 ekran se jako slabo osvetli, dok npr kada stigne viber poruka ekran se ekstra osvetli, svako drugo osvetljenje jedva se osvetli ekran.Ima li neko rešenje.Hvala

Јел може на буђавој Самсунг тастатури да се намести српска латиница, а не ошишана? Уколико не може, како да је у потпуности уклоним?

Skini Gboard, izaberi srpski i podesi kao default tastaturu

Kolege, pomoć, kada stigne obavestenje na a55 ekran se jako slabo osvetli, dok npr kada stigne viber poruka ekran se ekstra osvetli, svako drugo osvetljenje jedva se osvetli ekran.Ima li neko rešenje.Hvala
Da li ti je uključena 'Tamna' tema na telefonu ??
Јел може на буђавој Самсунг тастатури да се намести српска латиница, а не ошишана? Уколико не може, како да је у потпуности уклоним?
Mislim da na Samsung tastaturi to ne može..

Da li je bezbedno koristiti xiaomi punjac od 33w za ovaj telefon ?
3k za punjac mi je previse a ovaj je sasvim funkcionalan..

Naravno, puniće max 20-25w zbog ograničenja telefona.
Preporuka za dobar pristupačan 20w punjač:

U lidlu je skoro bio punjač za 1000 din. i evo mene odlično služi.

Kupio sam punjac, cekam da stigne, nasao sam za 1900 nov a proveren, moje pitanje je vise bilo usmereno na bezbednost punjenja jer kao cuo sam da ne valja puniti drugim adapterom jer moze da osteti bateriju meni to nema smisla ali sta znam pitam za svaki slucaj.

Ima li neki trik da se osvetljenje ekrana smanji ispod minimuma? Taj fabrički minimum je veoma jak pa ne može da se telefon koristi noću i ujutru. Hvala.

Samo uključi dark mode i neće biti problema

Uz pomoć vaučera a5000 uzet a55 256gb za 43000 RSD. Mislim da je to top cena.

Tako sam ja i kupio :D još i adapter bio za 300e...

Imao si na KP vakum od operatera sa garancijom vec od 280e.
ako je i garancija od operatera onda bolje ne uzimati jer pravo na nju može da ostvari samo onaj ko je kupio. Tako sam bio kupio neki LG od čoveka koji je uzeo u Vip-u i tamo su mi rekli da telefon mogu odneti na garanciju ali ne mogu da ga preuzmem posle, nebitno da li je pod ugovorom ili ne. Čovek naravno nestao jer ga valjda više nisam zanimao ili nije hteo da se cima da dolazi u moj grad. Mislim da je to bio čuveni G4 model sa bootloop problemom. Ne znam kakva je sad situacija (ne sarađujem sa operaterima od tada) pa ne bi valjalo proveriti.
Postoji opcija "Dodatno zatamljeno" u podešavanjima ekrana
Hvala, jeste u podešavanjima ekrana ali pod dodatnom opcijom "Vision Enhancements".

ako je i garancija od operatera onda bolje ne uzimati jer pravo na nju može da ostvari samo onaj ko je kupio. Tako sam bio kupio neki LG od čoveka koji je uzeo u Vip-u i tamo su mi rekli da telefon mogu odneti na garanciju ali ne mogu da ga preuzmem posle, nebitno da li je pod ugovorom ili ne. Čovek naravno nestao jer ga valjda više nisam zanimao ili nije hteo da se cima da dolazi u moj grad. Mislim da je to bio čuveni G4 model sa bootloop problemom. Ne znam kakva je sad situacija (ne sarađujem sa operaterima od tada) pa ne bi valjalo proveriti
Ako imaš telefon kupljen kod operatera nosiš ga u ovlašćeni servis, ne u A1, Yettel, mts. jer to uprošćava i ubrzava čitav proces. Ako nisi vlasnik odnosno nosilac ugovora, možeš da podigneš telefon nakon popravke iz servisa sa reversom koji si dobio prilikom predaje uređaja servisu. Ako telefon nije popravljen jer ne postoji mogućnost (nema delova, neisplativo itd..) servis daje zeleno svetlo operateru da izda nov uređaj (isti ili ekvivalent), ali to već može da preuzme samo vlasnik odnosno nosilac ugovora. Može i to da se prevaziđe ako se prilikom kupovine uređaja kod notara overi neka vrsta kupoorodajnog ugovora sa vlasnikom. Dodatni trošak jeste ali manje boli glava, pogotovo ako je neki skuplji telefon u igri.
Kupio sam punjac, cekam da stigne, nasao sam za 1900 nov a proveren, moje pitanje je vise bilo usmereno na bezbednost punjenja jer kao cuo sam da ne valja puniti drugim adapterom jer moze da osteti bateriju meni to nema smisla ali sta znam pitam za svaki slucaj.
Ovaj model podržava PD (power delivery) protokol pa na to obrati pažnju kad biraš punjač. Možeš slobodno da uzmeš malo jači neće mu ništa biti, telefon uzme onoliko struje koliko mu treba (oko 5300mAh na 4,3V ≈23W. Ja punim sa Motorolinim punjačem od 68W i nema nikakvih problema.

Prežvakano već hiljadu puta ovde na forumu. Garancija od operatera je zeznuta zato što ako treba da se menja telefon (ne može da se popravi) mora vlasnik ugovora da odradi. Odlazak kod notara je već pitanje isplativosti kupovine takvog telefona kad se uzme u obzir i plaćanje notaru i izgubljeno vreme, a i malo koji prodavac to hoće. Osim toga pitanje je i kako operateri gledaju na to i da li će to priznati. Trebalo bi po zakonu ali naši operateri su poznati po tome da žele da izbegnu sve zakonske odredbe koje ne idu njima u korist.

Zaključak, ako kupujete telefon od operatera, kupujte samo od poznatih ljudi za koje znate da će vam u slučaju potrebe zamene izaći u susret. U suprotnom, više šanse imate da ostvarite pravo na garanciju kod Mađara ili random likova sa KP-a

Ja sam nekoliko telefona ozetih kod operatera kupio od prodavaca iz istog mesta odakle sam i ja i uvek se sa njima prilikom kupovine dogovarao šta i kako ako mora na servis i svi su obećali da će izaći u susret. Hvala bogu za tim potrebe nisam imao jer su svi telefoni radili odlično 2-3 godine i prodati.
Ima tu još jedan problem za koji sam čitao da može da se javi kada se kupuje takav telefon. Ako je prodavac uzeo telefon na 24 rate i prekino da plaća pretplatu i rate za telefon oni nadju korisnika telefona i traže ga nazad.
Meni je takva kupovina telefona naj sigurnija i naj povoljnija, dobiješ puno jeftiniji telefon i legalan.

Ajde samo objasni sledeće:

Ako je prodavac uzeo telefon na 24 rate i prekino da plaća pretplatu i rate za telefon oni nadju korisnika telefona i traže ga nazad.
Meni je takva kupovina telefona naj sigurnija i naj povoljnija, dobiješ puno jeftiniji telefon i legalan

Sta si mislio? Kako povoljnije ako nadji korisnika i uzmu telefon?

Ja sam samo napisao šta sam pročitao, a to je bilo davno pa možda ima i više od 5 godina, da li se je to nekome desilo stvarno neznam.

Garancija mi vise znaci kad prodajem telefon.Lakse se proda,iako je od operatera.Nisu se kvarili do sad ,niti je i jedan bio duze od god dana kod mene.Prodajem polovan u vidjenom stanju,nikad nije bilo reklamacija.

Ja nisam nikad nosio telefon u servis. Radili su ko sat.

Ustvari, lažem, jesam jednom i to Lumiu 620. Dobio je na poklon od direktora jednog BH operatera kao poklon za Novu godinu 2013. godine. Dakle nije imao ni ovjerenu garanciju (papirić bio upakovan u telefonu) i pojavila se crna tačkica na ekranu (kao mrtvi piskel). Odnio i MESC (ovlašteni Nokia servis), provjerili serijski i popravili isti dan i dobio nazad telefon (na radnom listu pisalo "čišćenje unutarnjeg stakla-jamstvo 24m.").

To je prvi i jedini put da sam nosio telefon na servis. Poslije Lumia ere koristio Samsung A3, A5, pa A5 2016, A40, A52s, A54 i sad A55 i nikad problem nisam imao.

Ja sam samo jednom kupio telefon Lumia 520 sa garancijom od godinu dana i pokvari se ubrzo nakon te garancije, telefon nije bio legalan. I od tada ne kupujem telefone sa nepoznatim poreklom.

Generalno ako je uređaj bio nov i neraspakovan onda te samo pogledala loša sreća.
Isto se moglo zadesiti sve da si znao poimenice ko ga je sklopio na traci.

Poslovni rizik.Sledeci tel samo da je vakum,garancija manje vise.Ionako je jedva nadjem kad ga prodajem.

Da li je Samsung batalio update za ovaj telefon? Poslednji security update je oktobarski, barem kod mene.

Nazad
Vrh Dno