Šta je novo?

Samsung F2 HD154UI CRC Error Count raste

dule0911

Slavan
Učlanjen(a)
26.01.2009
Poena
350
Nisam nasao slicnu temu za ovaj HDD pa da otvorim novu.

Naime u cemu je problem. Hard disk prilikom sekvencijalnog kopiranja (bar mislim da je sekvencijalno, nisam ga skoro defragmentovao) hoce da "uspori", i povecava stalno "Ultra DMA CRC Error Count" (ovo gledam iz HD Tune-a).
Da pojasnim ovo "uspori" - kopira se sve normalno, i tako ide neko vreme (obicno oko minut) i onda stane na 15-20sec kopiranje (freezuje se) i onda nastavi opet po starom. Pritom u HD Tune Pro ne uveca odmah brojac za CRC Error Count nego tek posle nekog vremena.

Takodje bih napomenuo da ovaj problem imam od kako sam HDD stavio na drugu plocu. Do sad je bio na ovoj ploci, a od pre neki dan je na ovoj. Prvo je CRC error count sporo rastao (na 120gb kopiranih podataka oko 20 je bio count), dok win7 nije u nekom momentu prilikom restarta odradio check disk, onda je count otisao na 60. Takodje primecujem da je kopiranje mnogo sporo, posto se cesce zabode i uspori, mada i brojac sad sporo napreduje (tek 62).

Pre ovoga je disk normalno radio na prethodnoj ploci, CRC error count je bio 0, radio je normalno u rack-u dok sam na njega prebacivao podatke koje sad vracam...

Promenio sam 2-3 polovna SATA kabla misleci da je do kabla, onda sam kupio novi i stavio, medjutim i sa njim je isto. Cak sam zamenio i kablove na RAID-1 nizu na koji kopiram podatke, posto ne mogu da pristupim s.m.a.r.t.u. tih diskova, misleci da njihovi kablovi prave problem. Onda sam se uverio da oni ne prave problem kad sam kopirao na drugi isti ovakav F2 i opet ista stvar.

Kablove sam primarno menjao jer sam na istoj ovoj ploci imao problem sa drugim diskom, wd 2500aaks, koji je sistemski, i na kome je zapravo kabl bio problem. Bilo je zanimljivo sto sam to skapirao tek kad sam instalirao win7 (ostavio sam ga preko noci da zavrsi instalaciju koliko je sporo bilo). Onda instalirao HD Tune, video da je CRC error count otisao na 25k za malo jace od 24h mucenja sa neispravnim kablom. Zamenio kabl - sad count ne mrda i komp naravno radi normalno.

Medjutim na f2 ni menjanje kabla, ni menjanje porta, ciscenje portova i na HDDu i na ploci nije pomoglo.

Meni je ponestalo ideja, pa ako neko ima ideju/sugestiju neka je predlozi :)

Ne znam da li uopste mogu da ga reklamiram za ovu stvar, posto je jos u garanciji.

edit:

Sad sam primetio da je CRC error count i na WDu porastao za 1-2 od prethodnog gledanja pre par sati, sad vec sumnjam da je ploca neispravna ili mi se cini? Cudno mi je da je ploca posto na drugom Samsungu F2 CRC error count je 0.

edit2:

Porastao CRC error count i na drugom F2 na 37... Dal da menjam plocu/reinstaliram sistem/nesto trece? Dajte neki savet, ovaj komp treba da sluzi kao mini-server 24/7 (za kucne potrebe) i ne bih da mi ploca "jede" hard diskove, ako je do nje :(
Ploca je inace uzeta polovna i prethodni vlasnik kaze da je ispravna, sad ne znam da li je stvarno tako posto je koristim tek 2 dana...

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    96.3 KB · Pregleda: 76
Poslednja izmena:
Izvinjavam se za double-post ali ne mogu vise da editujem stari...

Elem posle mnooogo guglanja sam saznao par stvari:

Da zvanicno ICH8 ne podrzava AHCI (sto mi je bilo cudno, s obzirom da ICH8R koji imam u kompu iz potpisa naravno podrzava)...
Dalje, gomila ljudi ima dosta slicnih problema kao i ja (ne bas identicnih) sa istim chipsetom i win7 x64.
Probao sam i instalirao sa Intelovog sajta INF Update Utility, on je kao nesto instalirao, restartovao se, ali se opet isto ponasa prilikom kopiranja.

Da li da iskljucim AHCI i stavim SATA portove u IDE mod? Naravno, samo SATA portove od ICH8, ove sto su od "gigabyte sataII" kontrolera moram da ostavim u RAIDu posto mi treba.

I vrv glupo pitanje posto je sistem vec instaliran, ali da li postoji mogucnost da podesim nekako drajvere (ili sta vec), da win radi normalno kad stavim IDE mod u BIOSu?

Ako moze neki moderator da doda u naziv teme "na ICH8 chipsetu", bio bih zahvalan.

edit:
Probao, i naravno da ne moze win da radi u IDE modu :)
Sad sam ga pustio da reinstalira win7, ovog puta je AHCI disabled, pa da vidim sta ce biti... Naravno ukoliko neko ima neki savet neka ga slobodno iznese :)

Poslednja izmena:
Instalirao win7, sada je ICH8 bio u IDE modu, ponasanje isto, mozda i za nijasnu gore.

Sad se na svakih 4-5min (nekad i na krace, nekad i duze) zaglavi sistem (tj sve aplikacije koje koriste sistemski disk) i tako stoji 30-40sec pa se oporavi... Naravno posle svakog od ovih zaglavljivanja CRC Error count na sistemskom disku (wd 250gb AAKS) se poveca za 1.
Na dva samsunga se CRC Error count isto povecava samo sporije, ovaj gore pomenuti ima iste bagove prilikom kopiranja. Znaci kopira neko vreme, pa se zaglavi, pa nastavi, i tako sve u krug.

Da li postoji sansa da mi je sistemski disk los iz nekog razloga, pa se zbog njega i dva samsunga tripuju? Ili je losa ploca ili nesto trece?
Sad idem da spavam, a sutra ako ga ne namestim definitivno ce nesto ici u kantu, samo da utvrdim tacno sta :D

Izvinjavam se moderatorima, posto sad trenutno ne znam ni sam sta mi pravi problem, pa naziv teme mozda nije adekvatan...

Poslednja izmena:
Koristi Search na forumu i videces da je uglavnom los SATA kabl problem. ;)

Mogao si da prodjes i bez instalacije sistema.
Trebao si jednostavno da sistemski disk prebacis na Gigabyte kontroler, a ICH8 portove prebacis u IDE mod
Zatim podignes Windows normalno sa Gigabyte kontrolera (posto je on vec instaliran u windows-u) i
pustis da win pronadje novi standardni IDE kontroler.
Zatim vratis sistemski disk nazad na ICH8 portove i sistem ce raditi normalno
Ali to ti nece resiti probleme ... po meni cini mi se da je southbridge malo vise skuvan pa ploca pravi probleme.
CRC greske hoce da se pojave zbog kablova ali ako kazes da si ih menjao onda je problem pre u ploci.

Hvala na detaljnom odgovoru! Mislis da bi stavljanje nekog kulera na southbridge pomoglo, ili je jednostavno za zamenu (ploca)?

Koristi Search na forumu i videces da je uglavnom los SATA kabl problem. ;)

Vrv nisam naveo da sam i na sistemskom disku stavio nov kabl (kao i na oba Samsunga koji su na ich8).

Jedini nacin da budemo 100% sigurni da je ploca problem je da probas sa drugom.
Pre jos jedne zamene ploce, proguglaj malo - nisi jedini koji ima problem sa tom plocom i CRC greskama.
Stavi poslednji bios i poigraj se malo sa biosom ploce, mozda moze to da resi problem.
Mislim da kuler ne bi pomogao southbridge-u jer ako je dotle doslo onda je vreme za zamenu.
Ovo je sve samo razmisljanje na glas i nagadjanje, pa pokusaj nesto korisno da izvuces iz svega ovoga.

Problem resen zamenom ploce.

Na prosloj sam probao i sa novijim BIOS-om, drndao podesavanja za IDE/AHCI IDE mode (legacy ili native, iako znam da to ima veze sa prekidima ali reko ajd da probam), naravno problem je ostao.
Sad imam ovaj CRC error count:
wd - 25708
samsung 1 - 96
samsung 2 - 255

Koji je naravno napravila prethodna ploca, pre toga je bio 0 na sva tri, tako da vidim da cu ove diskove zadrzati zauvek kod sebe :D

Samsung F2 sa pocetka teme sad normalno kopira vece kolicine podataka, cak sta ceo pristup hard diskovima je sa ovom plocom (DFI Blood Iron p35, ich9R) dosta brzi.

Hvala jos jednom na savetima Tarmi! :)

Vrh Dno