@Lomnica_city: nisi shvatio poentu o kojoj se ovde govori. V3 košta više nego neki smartphone aparati, nudi dosta manje sem fensi izgleda, a čak ima neke stvari koje užasno nerviraju - onaj softver je katastrofa loš. Meni je džigericu pojeo dok sam objašnjavao drugaru kako se upotrebljava aparat, posebno dok smo ubacivali phonebook, a kupio ga je samo zato što tako izgleda, on čak ni SMS ne upotrebljava.
Kada kupuješ Symbian ili Windows Mobile ipak znaš manje - više šta te sigurno čeka, a posle će eventualno još da te telefon obraduje nekim ekstra mogućnostima. Sa aparatima koji nemaju neki unificiran softver, nego specijalizovan za njih, stvarno nikad ne znaš šta te čeka, dok se malo duže ne poigraš sa aparatom. Nekim ograničenjima se ponekad prosto šokiraš, ne verujući da si dao 300€ za nešto što ne može da sačuva ni par desetina SMS-ova, ili se polovično sinhronizuje sa računarom, a kada pokušaš da pošalješ kontakt drugom aparatu preko IC ili BT, jednostavno to ne možeš da uradiš...
Činjenica je da smartphone izuzetno olakšava život - ja sam u situaciji da gomilu stvari više nisam u stanju da zapamtim, i tu mi utrčavaju mob i MS Outlook. Po tim pitanjima sam bio bez ikakvih primedbi na Symbian, a zatim i na Windows Mobile - sa kojim sam malo rizikovao, ali se nijednog trenutka nisam pokajao.
I na kraju, Smartphone nudi neviđenu zabavu - ne pamtim kada sam poslednji put pročitao knjigu sa papira, totalno sam se navukao na ebooks, gutam ih po nekoliko svakog meseca. Neki od "običnih" telefona mogu delimično da izađu u koštac sa naprednim zahtevima, ako je čitanje knjiga uopšte tako nešto. Postoje rešenja i za njih, ali to nije ni blizu elegantno koliko bi trebalo da bude. Pretpostavljam da će nova serija 40 Nokia aparata to sve da promeni, pogotovo što pojedini modeli imaju 240x320 rezoluciju, to bih voleo da vidim i probam.