Šta je novo?

Samsung 959NF - 2 problema

xaver

Čuven
Učlanjen(a)
28.02.2004
Poena
620
1) Doticni monitor je u poslednje vreme postao tamniji.
Graficka je Gainward 7600GT i mislim da nije do nje.
Mislim da mu gamma malo podbacuje sto ce reci da je na svetlim
delovima zadovoljavajuci ali u tamnim vuce u crnu vise nego sto bi trebalo.
Moze malo da se izvuce preko drajvera ali to nije zadovoljavajuce.

Cela stvar nije preterana ali posto se bavim grafikom voleo bih da se to negde sredi.
Monitoru je istekla garancija.

E sad zanima me da li je neki veliki posao ili se samo nesto odvrne/zavrne...da li treba da se nosi u servis?

2) Na drugom monitoru (isti samo 757NF) se izgrebala emulzija.
Pritom je strogo obracana paznja da se monitor ne ere alkoholima isl i da se ne pipa ili grebe bilo cime.
Prvo se pojavila jedna crta koja se rapidno povecavala (kroz nekoliko dana) a sad izgleda kao je brisan nekom smirglom u krug.
Prestao sam i da zagledam ali mi se cini da taj proces i dalje traje tj. da emulzija biva sve vise i vise izgrebana.

I meni je to mala misterija ali sam vidjao barem jos 10-tak monitora klase NF (samsung) sa istim problemima.
Da li je nekako moguce:

1) skinuti emulziju skroz?
2) obnoviti emulziju nekim postupkom (sam ili u servisu)

greota jer monitor radi kao prvog dana jedino mu to smeta.

Kupi TFT i ne smaraj se sa tim kantama :D
Ajde da ne bude da samo solim pamet, ali mislim da ti nema pomoći oko 959NF. Kod mene u firmi imamo nekoliko 959NF i LG (zaboravih koji), ista klasa kao 959NF, i IIYAMA 19" klase 959NF (1280x1024 u 100Hz, BNC priključci...). I svi su pri kraju, to jest drhti slika, potamnele boje (gama), moja IIYAMA uopšte i nema boje (ima, ali su nerealne, šta sve nisam probao) :(, tj za ACAD je super, ali za neku obradu fotografije ili bilo šta drugo ne dolazi u obzir. Svi monitori su stari oko 5 godina, neki i više. Skotovi neće da se otvore za TFT još uvek :(

@RUS
Samsung 959NF (NF serija) uopste nije kanta. Generalno to je verovatno najbolji monitor (CRT) koji je mogao da se kupi kod nas.

Sad da kupujem TFT samo zato sto mi je monitor malo tamniji i dam za to 500eur da bih kupio monitor dostojan zamene i za posao kojim se bavim (CAD, 3DSMax, photoshop) ne verujem da je racionalno resenje. Nekako strateski nameravam da ovaj NF koristim jos 1-1.5 godine pre nego sto ga promenim. Imam mesta za njega, slika je savrsena, kazem jedino je malo tamniji....nista vise ....i to sto je tamniji je manje vise neprimetno ali kad gledas u monitor ceo dan - primetis malo.
Ja licno znam najmanje 10 monitora 900NF/959NF koji su stari od 1-6 godina i NIJEDAN nema ni jedan veci problem.

Zdravo!
Nisam hteo da kazem da je 959NF kanta, daleko od toga, pa i ja sam pre zabalavio kada sam video kakvu sliku ima, posebno sa nekom dobrom grafickom :) Hteo sam da kazem da su CRT lesine prevazidjene i da ih se treba ratosiljati sto pre. Nemoj sada da raspravljamo oko tacnosti prikaza boja itd, to je vec 100x prezvakana tema, znam samo da CRT u zivotu vise necu kupiti (da znas koji je bedak kada posle posla sa CRT predjem na notebook :( )
P.S.
One kante kod mene na poslu su LG 915FT i 920FT. Btw imao sam Dell 2026t 20" 1997 godiste koji ima jos uvek 100x bolju sliku nego ti lesevi od LG-ja. Da ne bude zabune, taj moj Dell je iz Norway telecom, verujem da nije bas cesto gasen.
E da, umalo da zaboravim, obrati se cika Peri, on je ranije popravljao CRT monitore, cak sam i trebao jednom da nosim monitor kod njega, ali sam zakasnio pa nisam ni odneo, a monitor se "popravio" sam od sebe, posle toga kako sam "zabo" 3 rupe i 2 lezeca :p

Imam i ja 959NF isto je postao tamniji a iz drajvera se kao namesti ali nije to to,divx,mpeg1 i 2 su tamni a kada se posvetli ispada jako bez veze,zvao sam erc i lik u servisu mi je rekao da to ne moze da se popravi u fazonu imas ga 2 god stalno ga koristis to ti je sto ti je,nisam zvao drugde ali cu probati,ne predajem se i da moj je postao zuckas ali ne puno jel ima neko setovanje za njega

sto se emulzije tice:

SREDIO SAM

Nasao sam abraziv krem i za 5 minuta sam sakinuo svu emulziju (koaja je bila ispucala)
Sad ekran ma vecu refleksiju (primetno) sto mi u principu ne smeta. Ako stoji nasuprot prozora moze da smeta tokom dana ali nocu uopste ne smeta, ekran je cak kontrasniji, svetliji, bljestaviji sto meni odgovara. To je zato sto je ta emulzija tamnija pa za neki % ubije kontrast. To sam sredio na 757NF

Sto se "tamnog" 959NF-a tice verujem da moze nesto da se cacne pa da digne gamu malo.
Nije mi jasno da li je to monitor posto nije bas slucaj sa svim NF-ovima (nego je do katice) ili pak jeste

Ja imam tri 959Nf monitora kod kuce... dva rade, jedan ima problem, naime skupi se slika po horizontali na recimo 20% ukupne sirine slike, kada ga malo ostavim da stoji (par dana ponekad) onda radi ok, ali generalno bi trebalo da ga odnesem u servis i vidim sta moze da se uradi... jel zna neko kako ovo moze da se sredi? Znam da je do elektronike ali neznam ko moze to da sredi... Ova druga dva monitora su ok... malo su im gamme otisle, tj. jako je specifican problem. Naime, stoje jedan do drugog i ovaj desno ima maaaalo svetliju gammu u crvenom kanalu a ovaj levo malo svetliju u zelenom... mislio sam da je to do primerka ali nije, i ovaj prethodni je isto bio deo tog "dueta" i uvek desni monitor ima svetliju gammu u crvenom, zasto-neznam. Moze biti da monitori uticu jedan na drugi ako stoje blizu jedan drugom a istu stvar sam primetio i na poslu kod dva ortaka oboica imaju po dva NEC-a... takodje Diamontron cevi.

A to da je NF i generalno CRT kanta... to nije tacno uopste. Mene su pitali, kada sam prvi put dosao na posao u studio, koji monitor zelim, oni bi mi kupili Dell 24" LCD, nisam hteo da ga uzmem vec sam trazio dva trinitrona ili neka bolja diamondtron-a... nazalost ipak sam dobio Dell-a. E sad ce neko verovatno iskociti sa komentarom "ti si lud! 24" Dell je zakon..." ali nije bas tako. Ja do sada nisam video nijedan LCD monitor kome se neshiftuju vrednosti za neki procenat u zavisnosti od ugla gledanja. Uvek postoji taj problem, jos uvek... to opet znaci da ja ako gledam u jednu tacku vidim razlicitu boju na jednom oku od drugog, a ko se bas ozbiljno bavi bojama i ima istrenirano oko moze to da primeti bez problema... Naravno, za igrace i za multimediju je definitivno boji izbor neki monstrum LCD... tako da na kraju sve zavisi od toga kako koristis hardver.

Pozdrav

Verovatno mu treba 'ladan lem il zamena nekog od kondenzatora ;)

Vrh Dno