Šta je novo?

Samsung 957p ili Philips 109E50?

URGH!

Čuven
Učlanjen(a)
20.07.2003
Poena
619
Posto ovih dana kupujem 19-icu,otprilike sam suzio izbor na ova dva,pa me zanima sta vi mislite koji je bolji,jer o Philipsu nisam nigde nasao nikakav opis,a na papiru izgleda solidno.

Evo sad sam doneo kuci monitor,i izvinjavam se ako cu da smorim,ali moram da prenesem utiske,koji su po meni dosta vazni za one koji kupuju CRT monitore.Kupio sam Philips 109E5 u PC Impulsu i moram da kazem da su tako dobra firma da nemam reci i to zbog:

1.Posto sam ovih dana zivkao sve koji su mi pali na pamet a da pritom nemaju neke sulude cene,skoro svi su na moje pitanje da li moze konkretan monitor da se pogleda pre kupovina da bih video da li ima neke deformacije,skoro svi su mi objasnili da otprilike nisam normalan,dok su mi ovi rekli citiram:"nema problema gospodine,javite kada biste dosli i postavicemo monitor"(jos plus kad sam dosao da ga pogledam uopste me nisu pozurkivali).

2.Opsta kultura zaposlenih je stvarno na zavidnom nivou(ne znam kako vi,ali ja sam u vecini firmi do sad imao tretman kao da sam dosao da trazim nesto za dzabe -cast izuzetcima,u Bel Computersu su isto bili ljubazni,jos sam dobio i bombone :d )

Sve u svemu nemam reci,ko misli da kupuje CRT nek' obavezno svrati i do ovih

I ja sam dobio isti odgovor kada sam ih zvao, jedino je bio problem sto trenutno nisu imali 957Mb, pa sam otisao u Novu i takodje se odusevio ljubaznoscu!

p.s. I jedni i drugi su za par evrica skuplji od najjeftinijih BG firmi, ali se isplati!

Koliko si platio Filipsa i kakvi su utisci ?

Daj neki link da vidimo na sta lici ?

Kostao je 159 Eur,sto mislim da je za 19-icu vise nego povoljno,slika je fenomenalna!Nije onako "mrezasta" slika kao na Samsungu 957P,sto mene malo nervira(do juce sam koristio Samsung 753 DFX,kod njega se ta mreza nije toliko videla jer je pixel nesto manji nego kod 957P),onda dalje slika uopste ne dise,kontrast je odlican(prvi put sam morao da smanjujem kontrast),slova su ostra,boje su odlicne,ma odlican je,narocito za te pare.Sto se zakrivljenosti tice,nije toliko izrazena kao kod 17-ica,kao sto sam rekao do juce sam koristio uslovno receno ravnu 17-icu i oupste mi ne smeta sto ovaj nije ravan,a jeftniniji je 40-tak eur. od neke ravne 19-ice.

Sto se frekvencija tice:

u 1024x768 do 100Hz
u 1152x864 do 85Hz
u 1280x1024 do 75Hz
u 1600x1200 do 70Hz
u 1920x1440 do 60Hz

E da,jos nesto -uopste nema onu nezgodnu karakteristiku da su u svakoj rezoluciji na najvisoj frekvenciji slova nekako mutnija -najnormalnije moze da se koristi sa najvisim frekvencijama -u svakom slucaju juce dok ga nisam video sam razmisljao vredi li dati 160 eur zbog samo dva inca vise,ali vredi svakog dinara.

Poslednja izmena:
Mrezasta slika je moire. Taj Philips je koliko vidim los u native modu za 19" (1280x1024) tj. osvezava na svega 75Hz. Treperenje se na 19" mnogo vise uocava nego na 17" kada je rec od 75Hz.

Ista cena je i za 957p, a meni se malo više sviđa. U 1280 je 85 Hz, a Erc-ov servis je dobar i ekspresan.

Pa ne znam,video sam i Samsung ali meni se ovaj vise svideo,a sto se Ercovog servisa tice,mozda si ti imao srece,ja sam pre skoro godinu i po cekao mesec dana da se smiluju,da bi mi posle tih mesec dana dali nov monitor jer onaj nisu umeli da poprave.

Delimire:

Slazem se za treperenje,mada je i 1280x1024 u 75Hz dosta prijatna(imaj u vidu sa cega sam ja presao na ovaj monitor :D )a sto kazes za rezoluciju,ja svejedno ne koristim 1280x1024,nego 1152x864,a u njoj ima 85Hz,sto je meni dovoljno,u svakom slucaju mislim da ko god kupuje CRT treba da obavezno pogleda konkretan primerak,pa sad kome se sta svidi

E, ja sam sad u totalnom Rebusu. Cena im je manje-više ista. Do sad sam bio zagrejan za 957p, ali posle procitanih prethodnih postova, ozbiljno se dvoumim izmedju njega i 109E50. Koliko godina garancije daju na Philips monitore? Mozda ce to presuditi.

Ja sam dobio 3 godine,ali za svaki slucaj proveri tu gde kupujes jer mozda neko daje manje(kao sto masa prodavaca daje samo godinu dana garnacije na ASUS-ove ploce umesto 3 godine)

E serija Philipsa je entry level klasa. Pa tako i taj 109E50 spada u klasu koja ne moze da se poredi sa 957p monitorom kad je u pitanju elektronika. Sa njim bi mogao da se poredi 109P50 ili eventualno 109S50. Ono sto priznajem kod philipsa je da je slika mnogo bolja u pogledu boja, zivlje su i intenzivnije. Samsung ima ostriju sliku i bolju konvergenciju. Na zalost ima primeraka koji ne odgovaraju opisnom i lose predstavljaju ovaj monitor (957p).

Pa sad se kod CRT-ova generalno sve svodi na lutriju,glavno je da nadjes gde moze da se pogleda monitor pre kupovine,a sto se tice S serije kod Philipsa,cini mi se da je bar pre bila po mogucnostima(i po ceni) kao E klasa,samo sto je imala neke sitnice tipa kraca cev itd.,osim toga ni P serija kod Samsunga nije ono sto je bila,a i po mogucnostima su Philips 109E i 957p identicni(stom razlikom sto Philipsovi drajveri ne daju na rpimer 100Hz za 1152x864 ili 85Hz za 1280x1024,ali kad destikliras onu opciju "hide modes bla bla bla..." radi bez problema.

URGH! je napisao(la):
Pa sad se kod CRT-ova generalno sve svodi na lutriju,glavno je da nadjes gde moze da se pogleda monitor pre kupovine,a sto se tice S serije kod Philipsa,cini mi se da je bar pre bila po mogucnostima(i po ceni) kao E klasa,samo sto je imala neke sitnice tipa kraca cev itd.,osim toga ni P serija kod Samsunga nije ono sto je bila,a i po mogucnostima su Philips 109E i 957p identicni(stom razlikom sto Philipsovi drajveri ne daju na rpimer 100Hz za 1152x864 ili 85Hz za 1280x1024,ali kad destikliras onu opciju "hide modes bla bla bla..." radi bez problema.

Nisu ti bas tacni navodi. S klasa je uvek imala veci horizontalni propusni opseg od E klase, sto je automatski povlacilo veci refresh rate preko celog spektra rezolucija. Ponavljam 109E i 957p nisu isti po mogucnostima, prvi ima horizontalni propusni opseg od 86KHz a potonji 96Khz. 957p izmedju ostalog zahvaljujuci tome lagano nosi 1280x1024 sto bi bila po malo isforsirana rezolucija za 109E.

Koliko Samsung 957p ima maximalan refresh u 1280x1024? Philips 109E moze maximalno 85Hz.A za S seriju sam i rekao da nisam siguran,ali svejedno vise je nema u ponudi kod nas,bar sto se tice 19-ica CRT

Pa, ti si gore napisao da je 75 Hz.

Procitaj moj predposlednji post,tamo sam napisao da je 75Hz samo ako koristis njegove drajvere,ili ako ne destikliras ono "hide modes...." osim toga i u tehnickim specifikacijama pise da moze 86Hz,odnosno 85Hz u 1280x1024.

Poslednja izmena:
Uostalom,evo sta kaze Riva Tuner

Prilozi

• 1024x768.JPG
    1024x768.JPG
    129.4 KB · Pregleda: 107
  • 1152x864.JPG
    1152x864.JPG
    129.5 KB · Pregleda: 87
  • 1280x1024.JPG
    1280x1024.JPG
    129.5 KB · Pregleda: 85
Ako vas mrzi da citate ceo post, pogledajte bar pitanja na kraju. Izvinjavam se unapred.
Hvala.

Davne 1996. kupio sam Philipsa 14b sa kojim sa kojim sam bio zadovoljan nekoliko godina, ali njega je pregazilo vreme, sto zbog tehnickih karakteristika (800x600 na 72Hz, 1024x768 na 60Hz), sto zbog male dijagonale. Sada imam Hansol 710p. Monitor je OK za svoju klasu, mada meni smeta sto je na njemu slika previse tamna. Znam da je Hansol daleko od savrsenog monitora (izuzimajuci neke starije primerke 900p), ali je u vreme kada je kupljen (pocetkom 2001.), predstavljao best buy sedamnaesticu. Zato sam poceo da razmisljam o Samsung monitorima (daju svetliju sliku) kojima je cena pristupacna, mada koliko sam imao priliku da procitam i vidim, kvalitet nije na nivou od pre 2-3 godine.

Trebalo bi da za nedelju-dve (mozda i ranije) pazarim neku jeftiniju devetnaesticu. Ovo je prva tema koju sam procitao o monitorima i do tada sam bio 100% zagrejan za kupovinu iskljucivo 957p. Video sam dva primerka, od kojih jedan (star godinu i po dana) jedva primetno zuji samo u stand-by rezimu, i ima vise izrazen moire, i drugi (star oko dva meseca) koji ne zuji ni kada je ukljucen, ima slabije izrazen moire i, cini mi se, malo svetliju sliku (oba monitora su bila jednako podesena i iskljucen je HighlightZone).

Juce sam potrosio skoro pet sati da iscitam oko 90% tema koje su se odnosile na monitore 17"-19" (u poslednje dve godine), na ovom, i na jos jednom forumu. Posetio sam, za sada, Samsungov i Philipsov sajt i skinuo pdf fajlove sa karakteristikama 957p i 109e50. Naravno da to nisu monitori iste kategorije, ali su u cenovnom rangu koji odgovara mojoj finansijskoj situaciji. Uzeo sam u obzir i modele drugih proizvodjaca, kao i kvalitetnije sedamnaestice, ali resio sam se da kad radim upgrade, to bude, na prvom mestu, veca dijagonala zbog gledanja TV-a (posredstvom Pinnacle PCTV kartice), i DivX filmova, kao i zbog povremenog koriscenja Adobe Premiere-a i Photoshop-a.

Jedini LiteOn-ov model koji sam mogao da pronadjem je LiteOn C1996 PNST, ali i LiteOn E1996 NST koji mislim da se razlikuje od prethodnog samo po tome sto je u sliver/black varijanti (nisam ih video na LiteOn sajtu). Problem je sto on ima dot pitch 0.26 (znam da 957p ima 0.22 ali samo horizontalno, vertikalno su izostavili u specifikacijama, 109e50 ima 0.21h i 0.25v). Jos jedna stvar me odvratila od kupovine ovog modela. Vecina clanova foruma ga je nahvalila samo zato sto LiteOn radi monitore za IBM i neke druge brand name proizvodjace. Nisam procitao ni jedan post nekoga ko stvarno ima taj monitor kod kuce i koristi ga svakodnevno. OK, bilo je tu postova ljudi koji su bili zaposleni u firmi koja je uvoznik za LiteOn koji su ga nahvalili, ali sto je najcudnije, ti isti su pre nekog vremena ocrnili LiteOn monitore ?!? Mozda je bila samo losa serija, ali ko zna...

Od LG modela, odlucio bih se samo za neki iz Flatron serije, ali se 19-ica ne uklapa u budzet, dok je 17-ica previse mala. Serija Studioworks ne pruza dovoljno za ulozeni novac (video sam jednu stariju sedamnaesticu sa oznakom 700b ili tako nesto).

Najveca dilema je trenutno izmedju Hyundai Q995 i Samsunga 957p. Cini mi se da je Bahati radio test monitora gde je Q995 dobio pristojne ocene i preporuku. Nisam uspeo da pronadjem Hyundai sajt (stalno me prebacuje na huyndai motors), ali sudeci po onome sto sam procitao na nekim stranicama, monitor se pokazao sasvim OK.

Pre bih uzeo kvalitetniji monitor sa neflat ekranom, nego neki jeftiniji kvazi-flat sa Dyunaflat i slicnim katodnim cevima (primetite da nisam naveo Samsungovu seriju MB i DF(X)).

E sad, posto sam i dalje 99% ubedjen da je najbolje resenje za moje potrebe Samsung Syncmaster 957p, i svestan sam kvaliteta monitora koji dolaze na nase trziste, interesuje me sledece:

1) Mozete li preporuciti firmu/dilera koji su voljni da prikljuce monitor na probu od 30 min. pre kupovine? (ne morate ovde, vec na pp ili mail) Ne bih voleo da dobijem primerak koji zuji.

2) Da li je bitno kod koje firme/dilera kupujem monitor, zbog garancije od 3 godine, ili mogu da u slucaju da ne daj boze dobijem falicni primerak odnesem monitor u firmu, gde ce ga zameniti za novi, ili ce ga dati u ERC-ov servis gde mogu (po uslovima ove nove garancije od 3 god.) da ga sam odnesem i cekam popravku?

3) Kakva su vasa licna iskustva sa ERC-ovim servisom (kvalitet usluge, koliko se dugo ceka i sl.) ?

Tek sad vidim koliki sam post otkucao, izvinjavam se na smoru svima koji su citali ceo tekst. Znate kako je, monitor je komponenta koja se najredje menja, bar ja menjam na 3-4 godine (al' evo imam i tastaturu iz '96 koja me upravo savrseno sluzi :) )

Hvala svima unapred! :wave:

Poslednja izmena:
1)Pa bio je jedan slican thread po pitanju toga gde mogu da se gledaju monitori,ali sad da me ubijes ne mogu da se setim kako se zove,ali sam zapamtio da moze u Nova Computers,i da su ljudi extremno ljubazni(ja sam pre godinu i po kod njih kupio plocu i odusevili su me i plocom i tretmanom,a na tom threadu sam procitao da je neko pitao u PC Impulsu da li moze da se pogleda,pa su mu rekli da ne moze(sto me cudi jer su meni bez problema postavili monitor da ga gledam do mile volje),eto koliko ja znam ove dve firme verovatno hoce da te puste,mada sta te kosta da pitas i kod ostalih.

2)Ovo moras da pitas firmu koja ih prodaje,ali zato i nemoj da uzimas macku u dzaku,nego ga obavezno pregledaj do detalja,a sam ga u ERC neces sigurno odneti jer ga nisi od njih ni kupio,nego ce ga odneti onaj ko ga je od njih i nabavio.

3)Nekoliko ljudi ih je nahvalilo ali ja sam imao dvaput posla sa njima i oba puta su ispali da ne kazem sta:prvi put '99 godine kada mi je otkazao Samsungov Hard disk koji sam kupio sa 3 godine garancije,a kada je riknuo imao je godinu i 2 meseca sto znaci debelo je bio u garantnom roku(nije riknuo od strujnog udara nego je imao puno bad sectora,sto znaci nije postojao apsolutno nijedan razlog da mi ne ispostuju garanciju),i kada sam ga odneo u onu gej-paradu od firme Pin Soft iliti Pin Computers,prvo su ustanovili da disk nije ni fizicki ostecen,niti su mu skinuti oni stikeri i primili su ga na reklamaciju,i rekli su mi da ce mi javiti,pa posto mi nisu javili nista,ja ih okrenem i bukvalno mi kazu sledece:"A da onaj disk,pa znate sta mi smo zvali nase partnere u ERC Computersu,i oni su nam rekli da su im iz Juzne Koreje javili da vise nemaju garanciju na 3 godine nego samo na godinu dana,znate ispali su jako nekorektni prema nama..." -nisam mogao da verujem sta mi prica,k'o da sam retardiran,kad sam ga onda pitao kakve to veze ima sa mnom jer sam ja kupio disk kod njih a ne u Koreji i da sam tom prilikom dobio 3 godine garanciju,rekao je nesto tipa:"pa sta da vam kazem,to vise nije nas problem...",e posto me je iznerviralo prvo takvo ponasanje,a drugo cinjenica da neko narandzasto procelavo stvorenje od nekih metar i po visine pokusava da me izradi kao vola,zainatio sam se pa sam narednih mesec dana dvaput dnevno zvao Pin i jednom ERC,svakodnevno dok mi na kraju konacno nisu uvazili garanciju.Drugi primer je kada sam pre oko 2 godine kupio u Imtelu Samsung 753DFX i posle pola godine je pocela da mu se trese slika,pa sam ga odneo na reklamaciju,i kad sam pitao koliko otprilike traje popravka,rekli su mi u naj-najgorem slucaju dve nedelje,a verovatno ce biti gotovo pre.Naravno tih 2 nedelje je proslo,od monitora nista i posle skoro mesec dana zavlacenja su mi dali novi jer onaj(citiram) NISU UMELI DA POPRAVE.Eto to su moja iskustva sa ERC-om,pa ti kako hoces,ali ja vise ne bih kupio njihov monitor ili bilo sta drugo taman da je duplo jeftiniji i duplo bolji od ostalih.

A ono sto se izvinjavas za smaranje -nista nista,evo i tebi post slicne kilaze :d :d :d

Vrh Dno