Ako vas mrzi da citate ceo post, pogledajte bar pitanja na kraju. Izvinjavam se unapred.
Hvala.
Davne 1996. kupio sam Philipsa 14b sa kojim sa kojim sam bio zadovoljan nekoliko godina, ali njega je pregazilo vreme, sto zbog tehnickih karakteristika (800x600 na 72Hz, 1024x768 na 60Hz), sto zbog male dijagonale. Sada imam Hansol 710p. Monitor je OK za svoju klasu, mada meni smeta sto je na njemu slika previse tamna. Znam da je Hansol daleko od savrsenog monitora (izuzimajuci neke starije primerke 900p), ali je u vreme kada je kupljen (pocetkom 2001.), predstavljao best buy sedamnaesticu. Zato sam poceo da razmisljam o Samsung monitorima (daju svetliju sliku) kojima je cena pristupacna, mada koliko sam imao priliku da procitam i vidim, kvalitet nije na nivou od pre 2-3 godine.
Trebalo bi da za nedelju-dve (mozda i ranije) pazarim neku jeftiniju devetnaesticu. Ovo je prva tema koju sam procitao o monitorima i do tada sam bio 100% zagrejan za kupovinu iskljucivo 957p. Video sam dva primerka, od kojih jedan (star godinu i po dana) jedva primetno zuji samo u stand-by rezimu, i ima vise izrazen moire, i drugi (star oko dva meseca) koji ne zuji ni kada je ukljucen, ima slabije izrazen moire i, cini mi se, malo svetliju sliku (oba monitora su bila jednako podesena i iskljucen je HighlightZone).
Juce sam potrosio skoro pet sati da iscitam oko 90% tema koje su se odnosile na monitore 17"-19" (u poslednje dve godine), na ovom, i na jos jednom forumu. Posetio sam, za sada, Samsungov i Philipsov sajt i skinuo pdf fajlove sa karakteristikama 957p i 109e50. Naravno da to nisu monitori iste kategorije, ali su u cenovnom rangu koji odgovara mojoj finansijskoj situaciji. Uzeo sam u obzir i modele drugih proizvodjaca, kao i kvalitetnije sedamnaestice, ali resio sam se da kad radim upgrade, to bude, na prvom mestu, veca dijagonala zbog gledanja TV-a (posredstvom Pinnacle PCTV kartice), i DivX filmova, kao i zbog povremenog koriscenja Adobe Premiere-a i Photoshop-a.
Jedini LiteOn-ov model koji sam mogao da pronadjem je LiteOn C1996 PNST, ali i LiteOn E1996 NST koji mislim da se razlikuje od prethodnog samo po tome sto je u sliver/black varijanti (nisam ih video na LiteOn sajtu). Problem je sto on ima dot pitch 0.26 (znam da 957p ima 0.22 ali samo horizontalno, vertikalno su izostavili u specifikacijama, 109e50 ima 0.21h i 0.25v). Jos jedna stvar me odvratila od kupovine ovog modela. Vecina clanova foruma ga je nahvalila samo zato sto LiteOn radi monitore za IBM i neke druge brand name proizvodjace. Nisam procitao ni jedan post nekoga ko stvarno ima taj monitor kod kuce i koristi ga svakodnevno. OK, bilo je tu postova ljudi koji su bili zaposleni u firmi koja je uvoznik za LiteOn koji su ga nahvalili, ali sto je najcudnije, ti isti su pre nekog vremena ocrnili LiteOn monitore ?!? Mozda je bila samo losa serija, ali ko zna...
Od LG modela, odlucio bih se samo za neki iz Flatron serije, ali se 19-ica ne uklapa u budzet, dok je 17-ica previse mala. Serija Studioworks ne pruza dovoljno za ulozeni novac (video sam jednu stariju sedamnaesticu sa oznakom 700b ili tako nesto).
Najveca dilema je trenutno izmedju Hyundai Q995 i Samsunga 957p. Cini mi se da je Bahati radio test monitora gde je Q995 dobio pristojne ocene i preporuku. Nisam uspeo da pronadjem Hyundai sajt (stalno me prebacuje na huyndai motors), ali sudeci po onome sto sam procitao na nekim stranicama, monitor se pokazao sasvim OK.
Pre bih uzeo kvalitetniji monitor sa neflat ekranom, nego neki jeftiniji kvazi-flat sa Dyunaflat i slicnim katodnim cevima (primetite da nisam naveo Samsungovu seriju MB i DF(X)).
E sad, posto sam i dalje 99% ubedjen da je najbolje resenje za moje potrebe Samsung Syncmaster 957p, i svestan sam kvaliteta monitora koji dolaze na nase trziste, interesuje me sledece:
1) Mozete li preporuciti firmu/dilera koji su voljni da prikljuce monitor na probu od 30 min. pre kupovine? (ne morate ovde, vec na pp ili mail) Ne bih voleo da dobijem primerak koji zuji.
2) Da li je bitno kod koje firme/dilera kupujem monitor, zbog garancije od 3 godine, ili mogu da u slucaju da ne daj boze dobijem falicni primerak odnesem monitor u firmu, gde ce ga zameniti za novi, ili ce ga dati u ERC-ov servis gde mogu (po uslovima ove nove garancije od 3 god.) da ga sam odnesem i cekam popravku?
3) Kakva su vasa licna iskustva sa ERC-ovim servisom (kvalitet usluge, koliko se dugo ceka i sl.) ?
Tek sad vidim koliki sam post otkucao, izvinjavam se na smoru svima koji su citali ceo tekst. Znate kako je, monitor je komponenta koja se najredje menja, bar ja menjam na 3-4 godine (al' evo imam i tastaturu iz '96 koja me upravo savrseno sluzi

)
Hvala svima unapred! :wave: