Šta je novo?

Samsung 913v

aca10

Slavan
Učlanjen(a)
19.07.2005
Poena
309
Mene zanima da vi mene kazete.... sta mislite o ovom lepotanu,jel se vidi zamucenje u dinamicnim scenama i da li vredi gledati filmove i igrati i gre na ovom monitoru?

Planiram da uzmem gore-pomenuti TFT koji ce mi prvenstveno biti za rad raznoraznih projekata i uobicajno koriscenje interneta i ostalih aplikacija. Igre i filmovi su mi na poslednjem mestu, mada naravno ne bi bilo lose ako valja i za to... Dakle, ako neko ima ovaj monitor ili ga je negde malo testirao (u radnji, kod ortaka i sl.) bio bih zahvalan na utiscima.
P.S. Hteo sam prvo neki 17" model, ali mi je nekako sve (narocito tekst) previse sitan, a monitor i uzimam da ne bih zamarao oci kucajuci kod 8 sati na ovom mom crt-u..
P.P.S Hteo bih i da zadrzim svoj crt, radi vece radne povrsine i npr. gledanja filmova jer je gre'ota da ga dam za 50evrica, pa me zanima kad uzmem graficku sa dva izlaza (DVI+analog) da li se dobija uz monitor i/ili ima da se kupi neki konvertor sa dvi na analog da bih mogao da povezem oba istovremeno.
HVALA PUNO!

Imam 913N i super je, igre, filmovi, kuckanje i sl. (ima vec 1000x receno). Za V ne znam.

Primetio sam da kombinacija TFT i CRT stvara glavobolje i da peku oci, nekako, kad se pogleda sa TFT-a na CRT ko da gledam u ne znam sta. Uostalom probaj pa ce s videti. Vidim da se i drugi korisnici zale na isto......

Posle 3 dana korišćenja crt+tft ostavićeš samo tft na stolu.
S obzirom da si rekao da će ti prvenstveno trebati za projekte, na kakve projekte misliš tj koja oblast?

Ma ne mozes da pogresis, sta god da radis u pocetku je malo cudno a posle je milina. Svaka tehnologija ima svoje prednosti i mane. Nema savrsenstva. Ako si bas namerio ovaj model uzimaj ga. Ovaj "V" model je najslabiji iz serije i po mom iskustvu ti modeli imaju bad pixela ili se oni pojave (nisam do sada video nijedan V od Samsunga a da nema bar jedan "pokvaren" pixel. Jednom prijatelju se na V modelu pojavilo posle 3 meseca gomia bp a do tada nije imao ni jedan. Sad ce mnogi reci evo ja nemam. Ja cu da kazem svaka cast.

Ili si pitao "da li je dobar a ako nije sta drugo da uzmem?" e onda je druga stvar.

PS: Vertygo, dobar ti novi skuter :)

Uh, cuo sam da se bad pikseli pojave odmah, tj. posle par sati koriscenja, pa sam vec smislio neku kombinaciju da prvo testiram pa onda kupim, ali ako se jave i posle 3 meseca onda je to stvarno veliki problem. Ne znam da li to smeta u radu (verovatno ne previse) ali ne bih da dam tolike pare a da dobijem (u sustini) neispravnu stvar...

@Vertygo:
Radicu racunarsko-inzenjerske projekte, znaci mnogo programiranja, vrtenja po tabelama, u sustini tekst. Pretpostavljam da si ovo pitao za slucaj da se bavim nekim dizajnom, ili, sta znam, multimedijom...

Znaci, da ne ostavljam crt... Ok, hvala puno (za sada, ocekujem jos ;)

P.S. Ok, recimo da ne uzimam 913v, sta je sledeca preporuka (cenovna), 913N? Mada, citao sam review na benchmarku i bas nahvalise ovaj V model, ispade bolji od N (uniformna bela, nema onih sugavih osvetljenih ivica itd...)

Za programiranje i projektovanje kojechega mislim da ti je bolji PVA panel od TN-a (iako ga mnogi pljuju jer gledaju odziv u igrama). Obavezno vidi koliki je vidljivi ugao!
Koji ti to CRT imas kad je veca radna povrsina od 19" TFT? 21" ?

Nisam siguran da razlika u ceni opravdava kupovinu V u odnosu na N modele. Ja bih čak razmislio i o 940B.

Nemam veliki CRT, 17" , ali kao sto rekoh, u 1280 rezoluciji mi je sve suvise sitno na 17" tft... Mozda da ga priblizim ocima, ali navikao sam da budem odaljen od monitora nekih 70ak cm tako da ne znam da li bi mi to smetalo... Otici cu negde, pa cu da isprobam i tu varijantu... Inace, 913v mi je budzetski maksimum (mozda do 913n), tako da ako on ne valja onda cu morati da uzmem neku sedamnaesticu...

@nidza:
Jel to znaci da je 913v mnogo losiji od ovih skupljih?

Dugo nisam pratio sta se desava sa TFT-ovima i evo sad malo pogledam i imam sta da vidim. Budze im odziv do besvesti ali zato View Angle ode u K***C. KATASTROFA, pa sta da vidis na takvom monitoru!?
Drugar uzeo jedan od najhvaljenijih sonija (74**) i razocarao se (ne gleda filmove niti igra igre - radi uglavnom kao prevodilac i ponesto projektuje). Mislim da ti je 913v definitivno bolji izbor od 913n za to sto ti hoces. Pa jel ste videli kako su ocrneli 913n. Kazu da ima jedan od najgorih view anglova ikad - na papiru su slagali!
I jos nesto bad pixeli ne treba da imaju ikakve veze sa klasom i cenom monitora - shatro N modeli ce da imaju manje bad-ova od V modela - to je smesno. Sve zavisi kako te strefi.
I jos nesto drugo - cuo sam da je philips 19" vrlo povoljan a i nije los - to proveri pa vidi sta ces da uzmes na kraju.

Ok, hvala na savetima... Nije mi problem to sa bad pikselima ukoliko se oni pojavljuju nakon par sati rada ili odmah jer imam mogucnost da isprobam monitor pre kupovine. Problem je ukoliko se oni pojavljuju posle mesec dana :(
Ajde ako jos neko ima neku informaciju samo pisite ;)

P.S. Bio sam sad na ERCovom sajtu, pojavio se u opisima izvesni 173P Plus model! Po karakteristikama izgleda neverovatno, samo me zanima jel ima toga u prodaji i koliko kosta (verovatno papreno).

Pa nikad ne znaš kada će se pojaviti, moguće posle par sati moguće posle god...

Ako se odlučiš za TN panel, moja preporuka ti je viewsonic VX serija.
Dobar ugao gledanja, dobar kontrast/osvetljenost. DVI, zero bad pixel policy, 3god garancije...8ms. Slabo igram igre ali sam probao na nfsu2, nemam nikakvih zamerki.Mada ne znam da li ti izleće iz budžeta doduše...

Poslednja izmena:
Ma jesam, insistiram i dalje na 19", nego cisto da obavestim ljude o novitetima :)

Pa, blizi se trenutak kupovine. I dalje nisam siguran. Nigde nisam procitao nista lose o ovom monitoru, ali cinjenica je da je jeftin i da je V serija... Jel ima nekoga ko je vlasnik doticnog par meseci da podeli svoja iskustva?

uzmi ga vise :) njega ili philips! Bez obzira sto je to V mislim da ipak nije njesra kao 17" V serija. Inace, ja sam nesto utripovao da je kod 19" manja verovatnoca da dobijes mrtav pixel jer su pixeli veci !? Mozda lupam. Evo imam 9 meseci 19" TFT i nema jos bad pixela - slika ko prvog dana!

Nisam imao prilike da vidim 913V, ali sam se nagledao 17tica. N-ovi su svakako bolji od V, bolji odziv se primeti. Nisam primetio da ima značajnije lošiji ugao gledanja od V. Uostalom, ti sediš za monitorom, podesićeš ga kako ti odgovara.

Ako misliš da nikad nećeš pokrenuti nijednu igru i ne smeta ti što se slika bluruje dok skloruješ, onda slobodno idi i na V varijantu.

Uostalom, razmatraš dno ponude 19" monitora, tj. najslabije i najjeftinije modele koji se mogu kupiti, prema tome, ne vidim zašto bi tražio dlaku u jajetu na njima. Ne koštaju džabe manje.

Poslednja izmena:
auu... jel to provereno da na 913v bluruje slika? ovi na testu nisu to pominjali... mene inace to bas nervira.... mada preziveo bih i to.

Aj ja da se javim sa jednim laickim pitanjem. U kom vidu se manifestuju Bad Pixel-i? U vidu crnih tackica ( moje misljenje, mada do sad nisam imao prilike da vidim ) ili nekih linija? Imam Samsung 172v i posle skoro 2 godine pocele su da se javljaju jedva primetne vertikalne linije sa desne strane monitora..I isto pratim ovaj thread sto se tice saveta oko kupovine 19-incnih modela. Istu dilemu imam da li n ili v.

Poslednja izmena:
nidza je napisao(la):
Ako misliš da nikad nećeš pokrenuti nijednu igru i ne smeta ti što se slika bluruje dok skloruješ, onda slobodno idi i na V varijantu.
Blur u igrama i blur u skrolovanju nemaju mnogo veze jedan sa drugim! Dodji da vidis kako skroluje na mojih 25ms - bolje od sonija na 12ms. A u igrama dosta vise razmazuje nego sony.

Koliko losih piksela povlaci garanciju. Meni su u radnji rekli 3, ali se secam da je ranije bilo price da 3 vazi za 17" modele a da je za 19" 5 piksela? Mozda se covek zbunio? To da bluruje (u igrama, ili bilo gde) ne bi trebalo da bude istina s obzirom na 12ms odziv... Osim ako lazu za odziv.
Pogledacu verovatno danas malo u shopu kako skroluje.

Hm... ok, ali ako mi se pojavi samo jedan i ja ih zovnem da zamenim nisam siguran da ce reci da moze, pre ce da se pozivaju na garanciju :))

Evo, nakon dva gledanja u shopu, kupio sam GA! Nakon ovih par sati koriscenja mogu reci da sam zadovoljan, tekst ne bluruje, gledao sam i jedan film, sve je ok sto se tice odziva. Kad nekad, jednog dana, budem odigrao neku igru javicu i to kako je proslo. Slika je sasvim dobra, ostra, zivih boja, gledao sam i fotografije sa mog digitalca, nisu kao na crt-u ali ne mogu reci ni da su losije, samo su malo drugacije. ALI: autokalibracija je OCAJ! Dobio sam jako svetlu sliku. Sta vise, prilicno sam se napatio da dobijem malo tamniju sliku. Stavio sam brightness na 20 i onaj najtamniji gamma mod (valjda 3). Inace je slika previse svetla. Toliko za sada, javljam se za koji dan kad uocim jos neku vrlinu/manu.

Svi ljudi koje znam da imaju bilo koji TFT (ukupno 2-3 :) ) se zale da im je slika svetla. Tako ti je to na TFT dok se ne naviknes. Ja sam to prosto resio - metno sam desktop CRN i dovidjenja ... sad mnogo dobro izgleda.
Bas mi drago da si uzeo super monitor i da ne pominjes bad pixele da cuknem u drvo :wall:

aca10 je napisao(la):
Mene zanima da vi mene kazete.... sta mislite o ovom lepotanu,jel se vidi zamucenje u dinamicnim scenama i da li vredi gledati filmove i igrati i gre na ovom monitoru?

Ajde da se ja javim pošto niko neće da ti odgovori.Upravo sam kupio monitor i jako je dobar.Ma sve može da se radi na njemu,kupuj dok ima, sad će nova godina. :)

Nisam ni tersirao sa nekim specijalnim programima, bаš me briga kad mi je slika strava.
Pozdrav!

Monitor nije los zato sto je 19 ali je odziv los narocito za igrice.

Vrh Dno