Šta je novo?

Samsung 913N vs Samsung 930BF

Kostolomac.TK

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
04.12.2004
Poena
319
Resio sam da sa 22" CRT predjem na 19" TFT pa se dvoumim izmedju gore navedena 2 modela. Ima li slucajno neko da je porbao oba i da moze reci koji je bolje uzeti i dalji sukplji model zaista vredi razliku u novcu ili se jednostavno zadovoljiti sa 913N modelom. Razlika u odzivu jeste 8ms i 4ms ali me vise zanima u praksi. Jos jedno negde pise za 913N model da ima TCO99 a negde TCO03 pa pe zanima sta je od toga tacno. Jos jedno glupo pitanje da li se uz monitor dobija i kabal ili se kupuje posebno. Zanima me i za analognu i za DVI varijantu. Hvala.

I eto danas sam uzeo da opicim NFSU2 na 1280x1024 i sa svim detaljima maximalno. Em je super brzo ne oseti se razlika u brzini a tek detalji sto su vidljivi to nije uporedivo. Imam i CRT monitor na drugom racunaru iza mene odmah se oseti razlika u kvalitetu slike. Jos plus sto je 930BF na DVI.

Poslednja izmena:
ivke76 je napisao(la):
Sto vas volim kad imate puno para i onda hocete da kupujete LCD/TFT Monitore od 19,20 pa videh negde thread i 21 inc neko trazi ZA IGRANJE Pa bre gamer-i bolje uzmite neku polovnu dobru 22-jku CRT i ubodite neku 7800GT/GTX single ili SLI za tu razliku u ceni i bog da vas vidi.Joj srbijo majko verovatno svi imate i neku Nokiju N90 ili slicno,najvecu glupost u svetu mob. telefona koja kosta 700+ E a za te pare moze da se kupi Ipod,mnogo bolji dig.Foto aparat i sasvim solidan mob. tel. ali bitno je da se ima fancy zar ne?U prevodu:Kostolomac reci mi majke ti kakvu si ti bolju razliku video u odnosu na mnogo vecu CRT dijagonalu i ovo 19 inca cudo od tft-a?Ja mislim nikakvu...
P.S.Ajd'probajte da menjate rezoluciju na tim monitorima :d i igrate neku brzu igru (bolju sliku u odnosu na CRT necete dobiti nikada)

Probaj ti da se zracis 8 sati dnevno ispred ekrana, ako ne moras.
Iskreno nemam para (400 evra) da dam za monitor, ali cu vrlo rado da pozajmim, samo da sto pre predjem na TFT. Kao sto vidis iz potpisa imam Radeona 9550, znaci ne igram igre skoro uopste, ili vrlo malo.

Koliko tek kosta operacija oka, za otklanjanje dioptrije :)

Cudan je zivot ... nisam ni razmisljao o TFT dok covek nije dosao i zamolio me da mu prodao ovaj moj 22" CRT koji sam imao. Ja mu prodao i razmislio dobro da mi bez 19" TFT posao nema smisla. Kupio 930BF za 430€ i nakon par dana zakljucio da se u zivotu ne bih vratio na stari monitor. Sada imam zelju i da ponesto odigram a na CRT nisam ni mogao iako je imao mnogo vecu rezoluciju ... jednostavno ume da boli glava posle brzih igara. Sada prosto uzivam i nemam problema sa tim. A sto se tice komentara ko kolko za sta ima para u to ne treba zalaziti, mozda mi eto imamo i dobar tft i najbolju graficku i dobar aparat i ipod i laptom i sve to ili jednostavno nemamo nista ali cena koju placamo za svoj celodnevni rad na racunaru je velika. Vid mi nista ne moze zameniti ni nadoknaditi i nikada ne bih zalio novac pa makar i da ga pozjamim. Kupovina takve graficke bi bilo bacanje para ali ovakvog monitora nije jer je u cilju zdravlja.

Samo se vi zezajte...xexe....Npr za mene TFT nije luksuz vec potreba. Imam jako veliku dioptriju, nosim sociva i posle pola sata gledanja u bilo koji CRT imam bolove u ocima i glavi. Tako da mi je TFT neophodan. Menjam 172v i prelazim na 19-icu. A preporucio bih svakome ko ima problema sa ocima i da ukrade lovu ako nema da kupi TFT. Preporodice se...

BozicBata je napisao(la):
I sta smo utvrdili na kraju? Da li je 930BF opravdava razliku u ceni ili ne? Ovih dana bi trebalo da uzmem ili 913n ili 930BF pa je potreban savet.

Uzmi 930bf. Kakav crni 913n, 930bf ja sam vec obrazlozio zasto, monitor koji mene zanima je Sony H95P ili VS 191b al to su TFT-ovi skuplji od 6glava, al opet ne vrede tih 600+ evra iliti imaju mane. Zato dok ne izmisle neki xVA od 4ms sa cenom od oko 500evra ja cu da sedim ispred 930bf.

I sta smo utvrdili na kraju? Da li je 930BF opravdava razliku u ceni ili ne? Ovih dana bi trebalo da uzmem ili 913n ili 930BF pa je potreban savet.

930bf ima potpuno novi samsungov panel, tako da je to mnogo veca razlika nego DVI, a trenutno je po review-ima sa neta jedan od najboljih za igranje.

Link koji je Gedza dao je odlican test.

Nego, da li je neko isprobao Viewsonic VX924, ili cak i uporedio sa SM 930BF? Trebalo bi da su veoma slicni...

Ne razumijem zasto je kod nas Viewsonic 100e skuplji, a u inostranstvu je cca 50 jeftiniji od samsunga?

p0z

Kao sto sam vec napisao, procitao sam test, i to bas detaljno, ali to su loodaci totalni, njima nije bas za vjerovati :d

Ono sto sam mislio, da li se stvarno moze primjetiti afterglow, i neki ne-kvalitet boja u odnosu na xVA (recimo VP191b koji je trenutno, recimo, najbolji tft monitor za raznovrsnu upotrebu) i da li je jedan od ta dva vidljivo bolji, ili je to samo u domenu teorije i mjerenja. Mislim, procitao sam tonu textova na netu, ali nisam imao prilike da vidim ni jedan od ta dva monitora "in person", pa me zanima iskustvo ljudi koji ih koriste. A planiram da kupim jedan od ta dva, iz inostranstva, naravno, nenormalno je jeftinije.

Ipak to su dva najbolja tn panela trenutno...

p0z

Poslednja izmena:
p@r@d0x je napisao(la):
Ono sto sam mislio, da li se stvarno moze primjetiti afterglow, i neki ne-kvalitet boja u odnosu na xVA (recimo VP191b koji je trenutno, recimo, najbolji tft monitor za raznovrsnu upotrebu)

Kvalitet boja Samsunga 930BF je ako se uporedjuje sa Samsunzima extra, boja jeste na pva malcice prirodnija ali pva samsunzi su 6bit-a+2 frc tako da ako na njih idete zbog boje bolje ih zaobidjite, to se najbolje vidi u photoshopu kad se razvuce plavo beli kvadrat, prelazi nisu glatki. Do 500 evra 930BF, do 700 evra VS 191b ili Sony H95P (licno ja bih uvek isao na Sony-ja) do 800+ evra neka ludnica od IPS-a.

Misko je napisao(la):
Kvalitet boja Samsunga 930BF je ako se uporedjuje sa Samsunzima extra, boja jeste na pva malcice prirodnija ali pva samsunzi su 6bit-a+2 frc tako da ako na njih idete zbog boje bolje ih zaobidjite, to se najbolje vidi u photoshopu kad se razvuce plavo beli kvadrat, prelazi nisu glatki. Do 500 evra 930BF, do 700 evra VS 191b ili Sony H95P (licno ja bih uvek isao na Sony-ja) do 800+ evra neka ludnica od IPS-a.
Opet ti siris dezinformacije ! ! ! :p
Do 500e najbolja kupovina je WS 912(B). Isto tako taj sony nema sta da trazi sa WS191B, a verovatno nisi cuo za VP930b. Polu-informacije ce te sahraniti. :d

Gedza je napisao(la):
Opet ti siris dezinformacije ! ! ! :p
Do 500e najbolja kupovina je WS 912(B). Isto tako taj sony nema sta da trazi sa WS191B, a verovatno nisi cuo za VP930b. Polu-informacije ce te sahraniti. :d

Malo sam lose srocio ajd da preformulisem/obrazlozim to sto sam napisao, 930BF je ok allround monitor pogotovo sad sa cenom od ~4glave sve mu je solidno, a odziv bruka, moci ce fino da ti koristi ~god. dana dok se zverke poput 191b ne spuste cenovno u prihvatljivi limit od oko ~500€ + extra lako i dobro ces ga prodati. Tog VS 912B, koliko sam ja video kada sam ovo pisao nije bilo nigde u ponudi npr. na PC Berzi koju najvcesce gleda 95% usera. Taj Sony nema sta da trazi pored VS? Pogledaj malo bolje onaj roundup sto si linkovao (bee net ili kako vec), taj Sonu se kolje sa VS-om 191b na dosta stvaki a ima i outstanding brigtness, ne znam po cemu nema sta da trazi pored VS-a?

Poslednja izmena:
Misko je napisao(la):
Malo sam lose srocio ajd da preformulisem/obrazlozim to sto sam napisao, 930BF je ok allround monitor pogotovo sad sa cenom od ~4glave sve mu je solidno, a odziv bruka, moci ce fino da ti koristi ~god. dana dok se zverke poput 191b ne spuste cenovno u prihvatljivi limit od oko ~500€ + extra lako i dobro ces ga prodati. Tog VS 912B, koliko sam ja video kada sam ovo pisao nije bilo nigde u ponudi npr. na PC Berzi koju najvcesce gleda 95% usera. Taj Sony nema sta da trazi pored VS? Pogledaj malo bolje onaj roundup sto si linkovao (bee net ili kako vec), taj Sonu se kolje sa VS-om 191b na dosta stvaki a ima i outstanding brigtness, ne znam po cemu nema sta da trazi pored VS-a?
Najzad si poceo da pazis sta pises (tj srices). :p

Misko je napisao(la):
Ma to sam i prosli put napisao samo malo drugacije :d .
Izgleda da si stasao da se oprobas u politici, sa takvim nacinom razmisljanja mozes daleko da doguras. :p

Imam 930BF i podesio sam ga na 1280X1024 60Hz, spojen sa DVI.
Zanima me zbog čega po paljenju računara izbaci poruku da nije dobro odabrana rezolucija i preporuči mi gore navadenu... 1280X1024 60Hz...
To pokazuje samo do "welceme" prilikom paljenja računara...

Samo mali offtopic: da li je monitore sa dvi prikljuckom moguce prikljuciti na graf. kartice sa obicnim vga izlazom? Da li postoji adapter neki ili kako?

Nazad
Vrh Dno