Šta je novo?

Samsung 860 Evo - Konektor za 5V

machina

Zapažen
Učlanjen(a)
11.07.2024
Poena
4
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel Core i5 8400 & Stock
Matična ploča
Gigabyte B360M H
RAM
HyperX Beast 32 GB DDR4 2666MHz
GPU
Integrusa
Storage
Samsung 860 Evo + Samsung 870 Evo + Kingston A400
Zvuk
Integrusa
PSU
Cooler Master MWE Gold 550w
Kućište
Cooler Master MasterBox E500L
Monitor
Acer KA220HQ
Miš & tastatura
HyperX Alloy Origins
Laptop
Thinkpad T580
Tablet
Nemam
Mobilni telefon
Klasika
Pametni uređaji
Sve rucno
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Mobilni internet
Na SSD-u imam problem sa 5V konektorom kojeg je potrebno zameniti. Posto sam cesto prinudjen da ga iskljucujem sa napajanja i ukljucujem po potrebi, verovatno je od silnog cimanja i nastradao. Simptom koji se javlja jeste veliki broj I/O gresaka u igrama (da bi se cuvao progres) i gubljenje putanji za programe (naprasno zaboravi gde mu je sta i od jednom se seti, slikovito opisano). Tako sam dosao u situaciju da sam morao da izgasim racunar na dugme, jer nije mogao da pronadje odgovarajuci executable za gasenje na Linux-u ! Osim toga, cesto se desava da ga maticna ploca ne prepozna iz prve, vec moram po 3-4 puta da vracam SATA i naponski u njega da bi proradio. Sumnjam i u kabal na koji se kaci, zato sto sam probao na sledecem izvodu (onaj posle njega) i manje mu je potrebno, ali ipak nije iz prve. Znam da su konektori na maticnoj ispravni. Postavlja se samo pitanje SATA kabla.

Da li postoji neka vrsta servisa za SSD-ove u Beogradu ? Hteo bih da mi neko pregleda to da vidim i u kakvom je stanju generalno. Jedino sto znam da ima 95% health-a sto je za 5 godina solidan rezultat po mom misljenju. Pri tome, moram reci da je generalno dosta koriscen i da se dosta pisalo po njemu. Cudi me da su celije ovoliko i citave.

Mozda nije najbolji nacin utvrdjivanja kvara, ali bih zeleo da eliminisem najgori scenario u startu.

Koji kapacitet, možda se popravka ne isplati ? Sadasu bar jeftini. Vidiako možeš da postaviš rez/sliku sa SMAART-a za disk. Taj Health ne znači skoro ništa.

Evo ga izvestaj smartctl-a.
Test je prolazan.
@momsab Pokusacu da iskopam sa njega log-ove iz sistema i kad sam igrao Minecraft sta je ispisivao.

Prilozi

• ssd.txt
    13.4 KB · Pregleda: 5
Pa napisao je"Da li postoji neka vrsta servisa za SSD-ove u Beogradu ? Hteo bih da mi neko pregleda to da vidim i u kakvom je stanju generalno."

ovo lako može da bude do kontrolera.

u čemu? 🤔 nije ti naveo servis
Ne uspevam za sad da ih proandjem, mada sam zaboravio da navedem da nekad nece ni da mi podigne sistem. Dodje do BusyBox-a i tu stane. Nekad uspe da dodje do podizanja, ali stalno prolazi kroz fsck (popravlja file system iz ne znam kojeg razloga i prijavljuje da je ostecen superblock). Prica je nalik ovoj:

Juce sam uspeo da ga popravim i proradio je, ali sad ujutru kad sam startovao ponovo je ista situacija. Ipak uspe nekako da ga "zaboravi". Probacu da reformatiram SSD, ali mislim da je slaba vajda od toga. Pije mi vodu prica za kontroler, jer bas on usmerava gde se sta nalazi koliko sam upucen (ispravite ako gresim), a ako ovo ne moze da pronadje, onda je bas zglajz'o.

Ni jedan servis ti danas nece nista naplatiti ispod 1000 1200 rsd nov ssd je 2000 2500, Sve te akcije sta starim krsevima jedino da radis sam ili neko dzabe a da ti ides u servis sa tom lomotinom se nikako ne isplati.

Ni jedan servis ti danas nece nista naplatiti ispod 1000 1200 rsd nov ssd je 2000 2500, Sve te akcije sta starim krsevima jedino da radis sam ili neko dzabe a da ti ides u servis sa tom lomotinom se nikako ne isplati.
Bilo kakav da, ali sam sit krseva za 1000, 2000 dinara.
Sreca te imam neki of 120 GB u rezervi. Greota mi je da propadne, a da je star bas i nije.

To su oslični kandidati za USB adapter, inaće se ne isplati akanje sa njima.

PA evo ti imas A400 kingston koji je veci krs od svih tih silicon powera lexara itd itd. I taj sasmung kada je toliko mlad i dobar kako to da je onda crkao. Imam 20 sata ssd ova kod kuce koji imaju sigureno vise vadjenja istavlja nego tvoj i zivi si su i ima tu i samsunga i kako ti kazes krseva i ja ne vidim razliku nit u brzinu niti u dugotrajnosti. Ali ako ti smatras da je popravljani evo 860 bolji od nekog novog sa 2 ili 3 godine garancije onda ne znam sta bih ti dalje rekao.

PA evo ti imas A400 kingston koji je veci krs od svih tih silicon powera lexara itd itd. I taj sasmung kada je toliko mlad i dobar kako to da je onda crkao. Imam 20 sata ssd ova kod kuce koji imaju sigureno vise vadjenja istavlja nego tvoj i zivi si su i ima tu i samsunga i kako ti kazes krseva i ja ne vidim razliku nit u brzinu niti u dugotrajnosti. Ali ako ti smatras da je popravljani evo 860 bolji od nekog novog sa 2 ili 3 godine garancije onda ne znam sta bih ti dalje rekao.
Tada se pricalo da nema boljeg za te pare, da jedino moze da mu parira Crucial MX500. Ukratko, hvalospeva je bilo koliko neces.
Svaka tebi cast sto ti to imas samo ih zadrzi za sebe.
Hvala svima na pomoci u svakom slucaju. Prosto, gledam da sto vise toga popravljam ako je to moguce.
Fascinantno mi je da se niko time ne bavi kod nas. Sta bi radili u slucaju potrebe za vracanjem podataka ? Da li bi ga tad odbacio ?
Zato kad se prica puna usta kvaliteta i cega sve ne, a rezultat ovakav.
Na kraju, ispade taj krs sto si pomenuo i najbolji. Pljuvan bio po internetu sa i bez razloga.
Bice na kraju tako
To su oslični kandidati za USB adapter, inaće se ne isplati akanje sa njima

Rade to ljudi nije to nista spec ali nece ti to raditi niko za 500rsd. Kada dodje do vadjenja podataka to je vec druga kategorija i tu se onda ne pita za cenu pa sve dobija drugaciji kontekst.

Konektori su deo matične ploče SSD-a na koju su zalemljeni čipovi i sve ostalo. Ako se oni oštete ili izližu, (što izgleda da je slučaj) ne vidim kako to može da se lako i jeftino popravi.

Nije on vrv skidao sa ploce samo sa ssd-a. Moze relativno lako da se skine samo treba lemilica i malo vestine. I treca stvar moze velike su sanse da nije do konektora nego je taj ssd krenuo u vecna lovista.

Ma sa ploče SSD-a ne sa motherboard-a.

Nazad
Vrh Dno