Šta je novo?

Samsung 757P

rade064

Čuven
Učlanjen(a)
01.02.2002
Poena
604
Sta mislite o kupovini ovog monitora. Kakav mu je kvaluitet slike (OSTRINA), geometrija .... Na nekom sajtu sam procitao da mu je ravan ekran dali je to tacno. Mogu da ga kupim za 183E. Dali je to dobra kupovina ili ima nesto bolje za tu cenu. cheers

Nije ravan ekran, ali je u sustini dobar monitor, pogotovo za te pare. Jos ako potrefis dobar primerak, bices prezadovoljan sa njim. :)

svi su nesto nahvalili geometriju kod 757p modela ali ja ni na jednom nisam video da je geometrija savrsena, ekran nije ravan ali nije ni previse ispupcen tako da cini ravnim...

Za nesto manje para mozed da uzmes DFX 755 ili MB765 a za nesto malo vise para mozes da uzmes ultimativnu 17icu DFX757. Sve se naravno odnosi na Samsung.

milenkoc23 (Me) je napisao(la):
Za nesto manje para mozed da uzmes DFX 755 ili MB765 a za nesto malo vise para mozes da uzmes ultimativnu 17icu DFX757. Sve se naravno odnosi na Samsung.
I naravno svi su flat.

milenkoc23 je napisao(la):

757DFX je daleeeko od ultimativne 17"-ice. Uopste Samsung nikada nece napraviti ultimativnu 17-icu iz prostog razloga sto je (mozda malo ostro) zonska liga proizvodjaca. Ultimativnu 17-icu, kako je nazivas, pre ce napraviti jedan Eizo, Nec, ViewSonic ili slicni top proizvodjaci.

Na stolu ispred sebe imam 957DF (19") i monitor je OK, ali je daleko od najboljeg. Ostra je slika (sa dobrom grafickom karticom - sada sam bas probao Voodoo 5 i Hercules Prophet 2 Ti i Hercules daje odlicnu sliku), boje su perfektne, geometrija OK, ali osvetljenje i kontrast se jednostavno ne mogu podesiti kako treba (tj. kako ja volim). Uostalom to je i mana Samsung DynaFlat cevki koje ustvari i nisu prave flat cevi vec moglo bi se reci simulacija flat ekrana :) , a zbog gustine grila (tj. kod Dynaflata i nema pravog grila) osvetljenje je slabije/kontrast su slabiji.

Mislim da, kada je 17-ica u pitanju, izbor bi pao na: NEC FE791, ViewSonic P75f+ ili u krajnjem slucaju Samsung 757NF koji se, uzgred budi receno, vise i ne proizvodi. 17" klasa je oslabljena od strane svih vecih proizvodjaca (Hitachi i Sony su vec i prestali da prave CRT-ove) tako da npr. Samsung, koji je kod nas alfa i omega po prodaji, za zahtevne korisnike je u 17" klasi u sezoni prolece-leto 2003. :) predvideo doskorasnju drugu klasu svojih produkata: 765MB i 757MB. I jedan i drugi su Sasmug ShatroFlat, dok je prava flat cevka koju Samsung koristi (NEC-Mitshubishi Diamondtron) u svojim top modelima (tzv. highlights klasa) rezervisana od sada samo za 19" i 21" modele. Znaci, ako hoces top, sto se samsunga tice moras ici na 19" i to NF seriju (959NF ili 1200NF).

Danas sam gledao COMPAQ 700P Trinitron septembar 99 god. i ne izgleda mi lose. Geometrija dosta dobra, Slika u 1024x768 sa osvezavanjem 100Hz izgleda odlicno dok u 1280x1024 85 Hz je za nijansu losija. Cena mu je 130E sa garancijom 6 meseci. Sad se razmisljam dali je bolje uzeti njega ili novog Samsunga 757P koga vidim dosta njih hvali ovde na forumu. Inace sam imao prilike da radim na samsungu 753s i 765MB i nisam zadovoljan.

Pitanje za Delimira. Kad se vec razumes u flat cevi, da li znas ciju katodnu cev ugradjuju u Belineu 103055 (pise da je Dynaflat - da li ima neki Dynaflat koji nije Samsungov). A posto preporucujes NEC FE791 kao ultimativni model, da li to znaci da je neminovnost NF tehnologije malo udubljena gornja i donja ivica slike (posto se to desava i kod NEC-a a bogami i kod Samsunga 757 NF). Ne znam da li sam u pravu ali pod NF tehnologijom podrazumevam cevi sa Aperture gril-om, a pod Dynaflat tehnologijom cevi sa Shadow mask-om. Sve ovo govorim jer sam cuo da Dynaflat tehnologija (npr. Samsung 757 DFX) nema tu vrstu problema sa geometrijom slike, a kod moje Belinee (koja je valjda Dynaflat) postoji malo zakrivljenje gornje i donje ivice, ka centru ekrana.

Definitivno preporuka za 757p , imam i 957p i zadovoljan sam sa oba .
Za te pare neces naci bolje .
Sto se tice "flat" tehnologije to je samo sarena laza ,flat i CRT nikako ne idu zajedno , da sad ne ulazim u teoriju elektronike .
Uvek sam bio za "zaobljen" CRT jer je prirodnija slika (ravnomerno osvetljena) .
Ko hoce ravan ekran , treba da uzme LCD i tacka .

Pozdrav, Misa...:boom:

ciciban je napisao(la):
Pitanje za Delimira. Kad se vec razumes u flat cevi, da li znas ciju katodnu cev ugradjuju u Belineu 103055 (pise da je Dynaflat - da li ima neki Dynaflat koji nije Samsungov). A posto preporucujes NEC FE791 kao ultimativni model, da li to znaci da je neminovnost NF tehnologije malo udubljena gornja i donja ivica slike (posto se to desava i kod NEC-a a bogami i kod Samsunga 757 NF). Ne znam da li sam u pravu ali pod NF tehnologijom podrazumevam cevi sa Aperture gril-om, a pod Dynaflat tehnologijom cevi sa Shadow mask-om. Sve ovo govorim jer sam cuo da Dynaflat tehnologija (npr. Samsung 757 DFX) nema tu vrstu problema sa geometrijom slike, a kod moje Belinee (koja je valjda Dynaflat) postoji malo zakrivljenje gornje i donje ivice, ka centru ekrana.

Zakrivljenje postoji i kod mene na 957DF (Dynaflat). Da je ekran Dynaflat najbolje ces prepoznati po tome sto je udaljenost ekrana od plastike (kucista monitora) malo veca (kod 19" oko 1 CM). Tj. izgleda ti kao da je ekran uvucen unutra pa imas crni okvir. To se desava zato sto je ustvari zakrivljeni ekran prevucen ravnim staklom. Istina taj ekran nije bas toliko zakrivljen.

Natural flat ima aperture grille, dok Dynaflat ima Invar Shadow Mask. Kod prvog tipa cevi imas mrezu koja se zove gril i koju drze dve zice pa zato imas na ekranu dve horisontalne/vertikalne linije, a kod shadow maska nemas dve linije, jer se radi o materijalu koji je izbusen na mnooogo mesta pa tako propusta snop. Samim tim nema potrebe za zicama koje ce stititi gril da se ne deformise, ali je osvetljenje slabije, jer propusta manje svetlosti.

Nadam se Delimire, da smo se razumeli o kojoj vrsti zakrivljenosti se radi - dakle gornja ivica slike je lucno savijena ka centru monitora a isto tako i donja. To naravno nije tako strasno izrazeno, ali ako se bolje pogleda, primeti se. Jos jednom te pitam da li je to tako i kod tebe, i u tom smislu, da li ti na tvom Samsungu ima mogucnosti da se slika po vertikali, ali samo na sredisnjem delu rasiri (neka vrsta vertikalnog PINCUSHION-a). Sto se tice one druge zakrivljenosti (u smislu ispupcenja ili udubljenja) meni se cini da je kod mene slika idealno ravna, za razliku od nekih LG flatrona (koje sam imao priliku da vidim) gde je slika katastrofalno udubljena. A sto se tice osvetljenosti, kod mog Dynaflat-a, ne vidim da nema dovoljno svetla (kako to onda mora da bljeste NF-ovi). Zato i pitam da li je moj Dynaflat na Belinei 103055 uopste Samsungov proizvod?

ciciban je napisao(la):
Nadam se Delimire, da smo se razumeli o kojoj vrsti zakrivljenosti se radi - dakle gornja ivica slike je lucno savijena ka centru monitora a isto tako i donja. To naravno nije tako strasno izrazeno, ali ako se bolje pogleda, primeti se. Jos jednom te pitam da li je to tako i kod tebe, i u tom smislu, da li ti na tvom Samsungu ima mogucnosti da se slika po vertikali, ali samo na sredisnjem delu rasiri (neka vrsta vertikalnog PINCUSHION-a). Sto se tice one druge zakrivljenosti (u smislu ispupcenja ili udubljenja) meni se cini da je kod mene slika idealno ravna, za razliku od nekih LG flatrona (koje sam imao priliku da vidim) gde je slika katastrofalno udubljena. A sto se tice osvetljenosti, kod mog Dynaflat-a, ne vidim da nema dovoljno svetla (kako to onda mora da bljeste NF-ovi). Zato i pitam da li je moj Dynaflat na Belinei 103055 uopste Samsungov proizvod?

Neprecizno sam se izrazio. Slika jeste udubljena. Znaci u coskovima su ivice do kraja, a na sredini (gledano po horizontali i to u vrhu ekrana) slika je za 1mm udaljena od ivice. U donjem delu ekrana je obrnuto - tako su krajevi slike (opet, gledano po horizontali) udaljeni od ivice po oko 1mm, a u sredini slika je skroz do ivice. Idealno bi bilo kada bi postojalo podesavanje pinebalancea i po horizontali, ali je ocigledno ovo ogranicenje tehnologije tako da nije izvodljivo podesiti ga.

Pojava koju ti opisujes, je jako uocljiva (opet je u pitanju 1 - 1.5mm odstupanja) kod LG Flatron cevi i takodje predstavlja ogranicenje tehnologije. Tako je npr. kod LG 795FT+, ali ipak to se ne moze racunati kao mana, jer se radi o deklarisanom odstupanju kao sto su i dve horizontalne linije kod Flatron-a normalna stvar, a ne anomalija. Mada mislim da je Flatron cev savrsenija (ali i skuplja za realizaciju) od Dynaflat-a.

Koliko je meni poznato Samsung je jedini proizvodjac Dynaflat cevi. Inace Dynaflat cev se nalazi i u ViewSonic E70f+ SilverBlack monitoru. Kod Dynaflata postoji unutrasnje zakrivljenje slike i najlakse ces ga primetiti, ako pridjes do ekrana i pogledas u donji deo ivice ekrana (crni okvir). Deluje kao da je delimicno zakrivljeni ekran prevucen ravnim staklom debljine 0.5 cm, pa je zato i udaljenost slike od fizickih ivica monitora (bela "okolna" plastika) tolika kolika je (velika :) ).

Sto se tice kontrasta i osvetljenja, daleko od toga da nece biti dovoljno svetla na ekranu (naprotiv Samsunzi su i previse osvetljni) vec je kontrast losiji u odnosu na druge cevi.

Za ono za sta meni treba monitor, 957DF je idealan i sasvim sam zadovoljan, ni sam nisam ocekivao da cu biti ovoliko zadovoljan i da mi nece biti toliko krivo sto nisam imao strpljenja da sacekam 20-tak za 959NF. Ovako su mi ostale pare za veliki HDD i imam veliki 19" monitor :p

Koliko sam shvatio, Delimire, kod tebe su gornja i donja ivica slike paralelno zakrivljene, dakle obe imaju "trbuh" nadole, dok kod mene gornja nadole a donja nagore. Iako sam na benchmarkovom testu monitora procitao da je kod Samsunga 757 DFX idealna geometrija slike sto sa 755 NF nije slucaj, ipak cu ti verovati da ova zakrivljenja slike predstavljaju ogranicenje flat tehnologije, uopste, a ne samo, kao sto sam mislio, NF - Aperture gril tehnologije.
Sto se tice kontrasta, da li ti nesto znaci ako ti kazem da u karakteristikama mog monitora pise Dynaflat high contrast (jel to samo reda radi , ili ima poboljsanja u odnosu na "obican" Dynaflat).
A sad bih te pitao jos nesto, sto nema veze sa prethodnom temom. Naime, da li na tvom Samsungu ima nalepnica TCO99, napred na sasiji monitora i da li je isti natpis ugraviran na pozadini monitora (uz ostale kojekakve standarde koje monitor podrzava). Ovo te pitam jer na mom bivsem Syncmasteru 753s, niceg od toga nije bilo a i za bolje modele sam cuo da TCO99 postoji, ali samo "opciono". Iz tog razloga sam se i odlucio da umesto 757 DFX uzmem Belineu 103055.
Kad vec budes gledao u pozadinu monitora, pogledaj da li kod tebe ima ugraviran datum proizvodnje monitora (kod mene nema). Da li to samo monitori iz ekonomske klase (kao npr. moj bivsi 753s) imaju utisnut datum proizvodnje? Datum sam recimo video kod Belinee 102010 a kod jednog kvalitetnog Simensovog 17" monitora ga nema. Sta ti mislis o tome?

ciciban je napisao(la):
Koliko sam shvatio, Delimire, kod tebe su gornja i donja ivica slike paralelno zakrivljene, dakle obe imaju "trbuh" nadole, dok kod mene gornja nadole a donja nagore. Iako sam na benchmarkovom testu monitora procitao da je kod Samsunga 757 DFX idealna geometrija slike sto sa 755 NF nije slucaj, ipak cu ti verovati da ova zakrivljenja slike predstavljaju ogranicenje flat tehnologije, uopste, a ne samo, kao sto sam mislio, NF - Aperture gril tehnologije.
Sto se tice kontrasta, da li ti nesto znaci ako ti kazem da u karakteristikama mog monitora pise Dynaflat high contrast (jel to samo reda radi , ili ima poboljsanja u odnosu na "obican" Dynaflat).
A sad bih te pitao jos nesto, sto nema veze sa prethodnom temom. Naime, da li na tvom Samsungu ima nalepnica TCO99, napred na sasiji monitora i da li je isti natpis ugraviran na pozadini monitora (uz ostale kojekakve standarde koje monitor podrzava). Ovo te pitam jer na mom bivsem Syncmasteru 753s, niceg od toga nije bilo a i za bolje modele sam cuo da TCO99 postoji, ali samo "opciono". Iz tog razloga sam se i odlucio da umesto 757 DFX uzmem Belineu 103055.
Kad vec budes gledao u pozadinu monitora, pogledaj da li kod tebe ima ugraviran datum proizvodnje monitora (kod mene nema). Da li to samo monitori iz ekonomske klase (kao npr. moj bivsi 753s) imaju utisnut datum proizvodnje? Datum sam recimo video kod Belinee 102010 a kod jednog kvalitetnog Simensovog 17" monitora ga nema. Sta ti mislis o tome?

Da, kod mene je slika kao sto si opisao.

957DF ima tzv. DynaflatX cev koju tako dje karakterise "HIgh Contrast". Te nedeostatke oko kontrasta primetis samo kada uporedis jedan monitor sa drugim direktno. Meni upravo to "High" i smeta, jer je slika nekako presvetla za moj ukus (brightnes drzim na 0, a contrast na 100)

Samsung 957DF ima TCO99 po defaultu (postoji nalepnica na prednjoj masci, pored nalepnice sa naptpisom "Higlight zone"), a 753S je ipak najjeftiniji Samsung...

Ne mogu da pogledam pozadi u monitor, jer mi zadnja strana nije dostupna.

Bas steta sto ne mozes da osmotris pozadinu monitora, jer je verovatnoca da monitor stvarno ima TCO99 mnogo veca ukoliko je oznaka standarda ugravirana na pozadini. Recimo kod moje Belinee oznaka TCO99 i svih drugih standarda postoje cak i na kartonskoj kutiji monitora sto ni kod jednog Samsunga nije slucaj (to mi je licno saopstila prodavacica iz "Deska", koja je na moju molbu otisla do njihovog magacina da proveri da li na kutiji bilo kog modela Samsunga ima ta oznaka). Kasnije sam zvao i glavnog uvoznika Samsunga, Erc komerc, gde su mi odgovorili da svi 17"-ni Samsungovi monitori (pa i 753s) imaju TCO99 sertifikat. Na jednoj grupnoj specifikaciji Samsungovih monitora medju kojima je bio i tvoj model monitora kao i 753s, oba monitora su posedovala identican broj standarda, ali kod oba modela TCO99 je stajao kao opciona varijanta. Uzgred sam primetio da je kod svih modela pisalo da postoji MPR II standard, medjutim kod mog bivseg monitora ni te oznake nije bilo. Takodje sam nacuo da se na Tom Harvard sajtu vodila polemika oko stetnosti zracenja Samsungovih monitora i da se isti (ne znam o kojim se modelima radi) izbacuju iz drzavnih ustanova u Nemackoj a opet da su neki modeli zabranjeni u SAD. Ipak, na sve to ne bih obracao paznju da mi 753s i licno nije smetao. Naime, vec posle 15-20 minuta rada za njim mene bi zabolela glava. Cak sam i kod ocnog lekara isao, da mi potvrdi da mi je sve uredu sa ocima. Onda sam prodao Samsunga i kupio Belineu. Ne znam, mozda je upravo i ta preterana bljestavost, koja se nikako ne da podesiti, a sto si i ti primetio, bila uzrok mojim glavoboljama. U ovu Belineu mogu da gledam po ceo dan, bez problema.
Ne znam da li ces uspeti da dodjes do pozadine svog monitora, ali ako uspes nemoj zaboraviti da vidis da li ima i datum proizvodnje.

rade064 je napisao(la):
Sta mislite o kupovini ovog monitora. Kakav mu je kvaluitet slike (OSTRINA), geometrija .... Na nekom sajtu sam procitao da mu je ravan ekran dali je to tacno. Mogu da ga kupim za 183E. Dali je to dobra kupovina ili ima nesto bolje za tu cenu. cheers

Ja sam prezadovoljan njime,imajutji u vidu da prima sliku sa Orla MX-a.

ciciban je napisao(la):
Bas steta sto ne mozes da osmotris pozadinu monitora, jer je verovatnoca da monitor stvarno ima TCO99 mnogo veca ukoliko je oznaka standarda ugravirana na pozadini. Recimo kod moje Belinee oznaka TCO99 i svih drugih standarda postoje cak i na kartonskoj kutiji monitora sto ni kod jednog Samsunga nije slucaj (to mi je licno saopstila prodavacica iz "Deska", koja je na moju molbu otisla do njihovog magacina da proveri da li na kutiji bilo kog modela Samsunga ima ta oznaka). Kasnije sam zvao i glavnog uvoznika Samsunga, Erc komerc, gde su mi odgovorili da svi 17"-ni Samsungovi monitori (pa i 753s) imaju TCO99 sertifikat. Na jednoj grupnoj specifikaciji Samsungovih monitora medju kojima je bio i tvoj model monitora kao i 753s, oba monitora su posedovala identican broj standarda, ali kod oba modela TCO99 je stajao kao opciona varijanta. Uzgred sam primetio da je kod svih modela pisalo da postoji MPR II standard, medjutim kod mog bivseg monitora ni te oznake nije bilo. Takodje sam nacuo da se na Tom Harvard sajtu vodila polemika oko stetnosti zracenja Samsungovih monitora i da se isti (ne znam o kojim se modelima radi) izbacuju iz drzavnih ustanova u Nemackoj a opet da su neki modeli zabranjeni u SAD. Ipak, na sve to ne bih obracao paznju da mi 753s i licno nije smetao. Naime, vec posle 15-20 minuta rada za njim mene bi zabolela glava. Cak sam i kod ocnog lekara isao, da mi potvrdi da mi je sve uredu sa ocima. Onda sam prodao Samsunga i kupio Belineu. Ne znam, mozda je upravo i ta preterana bljestavost, koja se nikako ne da podesiti, a sto si i ti primetio, bila uzrok mojim glavoboljama. U ovu Belineu mogu da gledam po ceo dan, bez problema.
Ne znam da li ces uspeti da dodjes do pozadine svog monitora, ali ako uspes nemoj zaboraviti da vidis da li ima i datum proizvodnje.

Glava te nije bolela od zracenja vec od lose slike (mutna slika, lose podeseni kontrast i osvetljenje itd...).

ciciban je napisao(la):
Recimo kod moje Belinee oznaka TCO99 i svih drugih standarda postoje cak i na kartonskoj kutiji monitora sto ni kod jednog Samsunga nije slucaj (to mi je licno saopstila prodavacica iz "Deska", koja je na moju molbu otisla do njihovog magacina da proveri da li na kutiji bilo kog modela Samsunga ima ta oznaka)

Malopre sam pogledao kutiju od mog Samsung-a i na njoj stoji veliki TCO99 logotip.

Kupio sam 757P i mogu vam reci da je odlican. Ima nalepnice sa TCO 99 i Highlight Zone, inace pored kabla za napajanje dobija se i USB kabal kao i Softver za kalibrisanje monitora sa stampacem.
USB - kabal verovatno sluzi za neka dodatna podesavanja sa softverom koji bi trebalo da bude na disku ali to jos nisam stigao da probam.

rade064 je napisao(la):
Kupio sam 757P i mogu vam reci da je odlican. Ima nalepnice sa TCO 99 i Highlight Zone, inace pored kabla za napajanje dobija se i USB kabal kao i Softver za kalibrisanje monitora sa stampacem.
USB - kabal verovatno sluzi za neka dodatna podesavanja sa softverom koji bi trebalo da bude na disku ali to jos nisam stigao da probam.

USB veza sa racunarom sluzi da zameni OSD. Instaliraj MouScreen sa prilozenog diska i imaces mogucnost da najveci deo OSD menija kontrolises putem misa tj. kliktanjem na lepo dizajnirane menije i ikone.

Vrh Dno