Šta je novo?

Samsung 2493HM - problem sa startovanjem

Nabukodonosor

Čuven
Učlanjen(a)
10.12.2003
Poena
815
U zadnje vreme mi se desava da ujutru kad ukljucim monitor jednostavno plava lampica treperi dosta brze nego kad monitor sam ode u stand by, mozda nekih 80 treptaja u minutu, i monitor nece po 5 minuta da se ukljuci. Dugme za on/off koje je da kazem osetljivo na dodir ne reaguje uopste. Posle 4-5 minuta cekanja, monitor se ukljuci. Jel ima neko ideju sta mu se desava?

Smrdi na zamenu elektrolita .... Dok je toplo radice.... Kad fodje zima tesko....

Pa jel mogu da se zamene ti elektroliti? Da radi i kad dodje zima. :)

@CountMike
Hvala

Dali zatreperi malo ekran kada proradi ? Onda verovatno starter ili elektroliti koji bi trebalo da mogu lako i jeftino da se zamene. Probaj da ga upališ bez video kabla i vidi dali se odmah pojavi obaveštenje, čisto da isključiš mogućnost da video karta odmah šalje signal ili je samo do monitora.

Ne zatreperi, samo se ukljuci konacno. Pazi, ako ga ostavim da se sam ugasi posle 15 minuta na koliko mi je podeseno, ujutru samo pomerim misa i ukljuci se bez problema. Ako ga iskljucim na dugme, onda ujutru imam problem.

Smrdi na zamenu elektrolita .... Dok je toplo radice.... Kad fodje zima tesko....

Izgleda da je to u pitanju.
Tako se meni na poslu desavalo sa nekim Acerima.

@Nabukodonosor, jedno mozda glupo pitanje, a zasto gasis monitor na dugme?
To ti je kao da si TV ugasio na dugme a ne na daljinac. :D

Pa na sta da ga ugasim? Nemam da kazem mehanicki taster nego one dugmice osetljive na dodir.

Ako su kondenzatori, to ti je popravka od 50 dinara... Otvori monitor, vidi koji su kondenzatori naduveni, kupi iste takve, zameni ih... Ako nemas lemilicu, nadji nekog ko ima pa nek ti zameni za 5min sve to

Vazi, dacu drugaru da mi pogleda, slabo se ja razumem u elektroniku.

Trazi po netu samsung capacitors replace, bice ti malo jasnije o cemu se radi :)

Pa na sta da ga ugasim? Nemam da kazem mehanicki taster nego one dugmice osetljive na dodir.
Stand by ti je dovoljan za sada, čim ugasiš kompjuter on u stvari radi skoro isto što i to gašenje na dugme, ostane jedno 4W da troši, primarni deo napajanja (220v) ostane pod naponom i u jednom i drugom slučaju tako da ni to ne pomaže u slučaju strujnog udara ako si na to mislio. Praktično ništa se ne dobija gašenjem na to ON/OFF dugme ako je i kompjuter ugašen. Da bi to Touch dugme radilo uopšte mora bar jedan deo electronike da bude pod naponom stalno a razlika jedva Watt ili dva.

Poslednja izmena od urednika:
Konkretno potrebna je zamena elektrolita ili kondenzatora na stepenu napajanja, na mom tv philips menjao dva puta prvi put u ovlascenom servisu zatim u b...electronic i treci put kod starog tv servisera, kod koga me je kostalo duplo manje nego u servisu, a po njegovim recima stavio je jace komponente nego sto su bile, i sada radi bez ikakvih problema. Uzrok tog kvara je najcesce uzastopan prekid i dolazak napona.

Cena u servisu tu negde oko 5k rsd.

Poslednja izmena:
Stvarno deru za najobicniju popravku... Kondenzatori su bas jeftini, oni za 15 minuta posla uzmu 5000din,stvarno mislim...
Ja bih to uporedio sa zamenom usb-a na telefonu, koje kosta dosta manje... Eto, ista vrsta popravke...

Da u racunu delovi 100 dinara ili tako nesto nisu sigurno vise od 300 dinara.... Ali znanje kosta....

Ako imas nekog vestog sa lemilicom to mozes uraditi i sam... A da ne bi razmisljao zamenis sve sumnjive elektrolite. Ja sam moj tv ponekad fenirao da bi se upalio, ali to je kratkog veka.

Ma kako da ne kosta to znanje 5000,naucis sa jutjuba za pola sata :-D uzmes staru neku plocu i probas 2 puta i eto znanja :-D

Stand by ti je dovoljan za sada, čim ugasiš kompjuter on u stvari radi skoro isto što i to gašenje na dugme, ostane jedno 4W da troši, primarni deo napajanja (220v) ostane pod naponom i u jednom i drugom slučaju tako da ni to ne pomaže u slučaju strujnog udara ako si na to mislio. Praktično ništa se ne dobija gašenjem na to ON/OFF dugme ako je i kompjuter ugašen. Da bi to Touch dugme radilo uopšte mora bar jedan deo electronike da bude pod naponom stalno a razlika jedva Watt ili dva.

Ne gasim racunar, radi po celu noc. Samo monitor ugasim.

Da ne bih otvarao novi thread, ja imam slican problem...
Isto je u pitanju Samsung monitor, 940BW je model. Dakle kada ga upalim normalno se pojavi signal i slika, ali slika treperi dok se monitor ne "zagreje" da tako kazem. Treperanje bih opisao kao snimak crt monitora kamerom, samo manje intenzivno, slika je blago sivkasta i to treperenje ima recimo neku ucestalost od 2-3 puta po sekundi. E sad problem je sto se to kod mene desava i kada izadje iz standby.
To je krenulo pre 2-3 dana i desava mi se cak da se ugasi skroz pa ga ja ugasim na dugme i upalim pa proradi. Inace kada se "zagreje" normalno radi ceo dan. Da nije problem sa grafickom ustanovio sam tako sto treperi kada uklonim signal i vidim da treperi i onaj digital/analog source.
Ako su u pitanju kondenzatori, ima li ko ideju gde bih to mogao u Novom Sadu da sredim?

Kondenzatori su sto posto. Nadji nekog matorog majstora sa matorim servisom za matore televizore :-D uzece ti najmanje para, sigurno... Ovi novi izmisljaju toplu vodu, odrace te

Jesu kondenzatori... gledajte kako je eksplodirao ovaj veliki, probio je nazad :d (posloednja slika), a ostali su isto naduveni, samo su dva normalna, mada cu sve promenuti.

Prilozi

• WP_20140913_003.jpg
    WP_20140913_003.jpg
    393.3 KB · Pregleda: 56
  • WP_20140913_004.jpg
    WP_20140913_004.jpg
    441.5 KB · Pregleda: 55
  • WP_20140913_005.jpg
    WP_20140913_005.jpg
    481 KB · Pregleda: 50
  • WP_20140913_006.jpg
    WP_20140913_006.jpg
    476 KB · Pregleda: 61
Od prekljuce se problem pogorsao do te mere da treperanje nije prestajalo uopste... uglavnom Ivice, po tvom savetu sam kontaktirao par tv servisa i nekolicinu majstora "inzenjera" sa KP-a i zaista cena se krece od 1000-2500kod svih, za lemljenje 7 kondenzatora :shock:.
Jedan me je cak i napao kao u fazonu sta me koji moj zoves kada si sam svoj majstor otvaras monitor, a nemas pojma blablabla, uzmi pa lemi sam nisam ti ja fizicki radnik :d.

U svakom slucaju ispade taj covek i najpametniji... otisao sam danas u Sprint kupio baznu lemilicu ZD-99, tinol, kondenzatore, vakuum pumpu i zicu za odlemljivanje, dosao kuci i zavrsio sve za 15 minuta :).
Izaslo me je sve ~2500 dinara, pri tom sa popravio i neke stare slusalice i zamenio LED indikatore na kucistu :banana:!

Zeleo bih ovom prilikom da se zahvalim onome ko je ovde na forumu ostavio link ka "Izrada štampanih plocica: Lemljenje" odlican tekst koji sam izgustirao nekoliko puta pre nego sto sam odradio lemljenje.
Inace sam pre samog popravljanja monitora malo vezbao na nekoj staroj zvucnoj karti.

Prilozi

• WP_20140915_003.jpg
    WP_20140915_003.jpg
    442.8 KB · Pregleda: 42
Eto super, naucio si nesto novo, a i imas lemilicu sad :-D
Koliko su kostali samo kondenzatori?

E, jako malo... znam ja jos od ranije da su ti od ~1000uF 15-ak dinara, najskuplji je bio veliki onaj glavni od 100uF/450V - 150 dinara. Recimo 200-250 svi skupa.
Lemilica - 1700
Tinol - 400
Pumpica - 200
Kondenzatori - 250

Ukupno = 2550 - otprilike.

ma dobro,lemilicu ne racunaj kao trosak,treba ona uvek...

Nazad
Vrh Dno