Šta je novo?

Samsung 2450H

Probao sam Magic color full drzacu tako da vidim, svidja mi se, boje su jace malo, ali nekako mi je malo mutnije...

Pogledajte moja podešavanja u MagiColor varijanti malo gore u prepisci... Pa javite da li vam je ok !

EDIT: @Thebear: probaj da staviš Gamma na 1... to je svetlija varijanta...

Poslednja izmena:
a da uradite kalibraciju monitora?

pa ima ljudi na forumu koji to rade

Šta je to kalibracija, i kako se radi ?

posebnim uredjajem (tzv oko iliti eye) se pokupi osvetljenje u prostoriji i sa softwareom koji dolazi uz oko se podese vrednosti za brightness, contrast i boje na one koje su najbolje za taj monitor u toj prostoriji. tada se kreira poseban icc profile koji posle mozes ponovo ucitati ako recimo reinstaliras windows.

oko se postavi na ekran sadrzi neke senzore i onda kroz software kupi sve informacije iz monitora o bojama (RGB) black, white balance (contrast, brightness)

ovo je onako prosto objasnjeno :D

kontaktiraj -V-O-Y-A-G-E-R-a odavde sa foruma

Poslednja izmena:
Znači da bih radio kalibraciju, potrebno mi je oko (externi hadrware uređaj) ?
Voyager pretpostavljam da ima...ali to je tako komplikovano !
Inače, znao sam da je u tome stvar (podesiti boje, osvetljenje, kontrast) ali sam mislio da se to može učini samo software-om...
***, kontam da je ovo baš cimanje...

da samo sto ti ne mozes odraditi bas tako kako bi taj uredjaj odradio
nije nista komplikovano, i traje nekih pola sata maksimum

samo sto ti treba i icc profile

mislim da ima neki sajt odakle mozes skinuti custom icc profile za odredjene modele (ali opet ponavljam to nije isto kao da se odradi sa uredjajem bas na tvom modelu u tvom radnom okruzenju)

Ali meni nije jasno sledeće !
Da li su to software-ska podešavanja ili na kraju ipak hardware-ska...Tj. da li ta kalibracija tebi kaže: "Smanji kontrast na 50, brightness na 30", ili software-ski podesi sliku, kao kad bih ja na grafičkoj kartici podešavao (softverskim putem) settingse ?
I gde mogu da skinem te icc profile ? Sad baš gledam na netu, nije baš najjasnije!

Koliko može biti poboljšanje ? Šta se dobija tom kalibracijom, i zašto nije fabrički to odrađeno ako je bolje neko po defaultu ?
Ako neko zna, neka malko objasni...

Ali meni nije jasno sledeće !
Da li su to software-ska podešavanja ili na kraju ipak hardware-ska...Tj. da li ta kalibracija tebi kaže: "Smanji kontrast na 50, brightness na 30", ili software-ski podesi sliku, kao kad bih ja na grafičkoj kartici podešavao (softverskim putem) settingse ?
I gde mogu da skinem te icc profile ? Sad baš gledam na netu, nije baš najjasnije!

Koliko može biti poboljšanje ? Šta se dobija tom kalibracijom, i zašto nije fabrički to odrađeno ako je bolje neko po defaultu ?
Ako neko zna, neka malko objasni...

A da malo progooglas pre nego napises ovoliku gomilu gluposti?:wall:

@Dark Angel: Zato sam i došao na forum! Da pitam ! Ako nemaš ništa protiv, zaobiđi me sa takvim komentarima !

Vrh Dno