Šta je novo?

Samsung 206BW, revisited, byMaX

dijagonala CRT-a 17" je u najboljem slucaju oko 15.8", kod LCD-a je tolko kolko pise da jeste... Jesi ti merio vidljivu povrsinu ili ceo ekran ?

Poslednja izmena:
pa ako je dijagonala 20" , a odnos stranica 16:10 izracunaj :) Sve u svemu visina vidljive povrsine na 20" WIDE LCD-u je kao visina vidljive povrsine na 5:4 17" LCD-u... Tek 24" WIDE ima visinu slicnu kao 19" 5:4...Meni ta visina odgovara, samo sto bi WIDE, ali opet wide 24"...skupoo :p

edit:

evo siki me pretece, bas sam izmerio moju 19", visina je ~30,4cm, a sirina ~38cm

Malo da te ispravim, 22'' wide ima visinu kao 19''. Kao sto rece tvoj 19'' ima 30cm visinu, a toliko ima i moj 225bw, samo je 16 cm siri od tvog :d .

Evo jedna fina slicica koja prikazuje odnos velicina TFT monitora:

Prilozi

• Odnos Velicine Monitora.png
    Odnos Velicine Monitora.png
    10.6 KB · Pregleda: 218
tu nije dobro prikazana 15", pogledaj diagonalu.

Malo da te ispravim, 22'' wide ima visinu kao 19''. Kao sto rece tvoj 19'' ima 30cm visinu, a toliko ima i moj 225bw, samo je 16 cm siri od tvog :d .

hvala na ispravci :) Inace tvoj nije siri 16cm, nego 10cm. Ako ti je visina 30cm, a aspect 16:10 to mu dodje 30/10=3 , 16x3=48. Dakle W=48cm ako je H=30cm :)

ma, totalno je nebitno ;) Nego kako izgleda i quake na wide monitoru ? Jer razvuceno ili ? Jel ti cudno kad ga igras ?

ma, totalno je nebitno ;) Nego kako izgleda i quake na wide monitoru ? Jer razvuceno ili ? Jel ti cudno kad ga igras ?

Quake drzim u 4/3@10x7, tj sa dve crne strafte sa svake strane. Sto ce reci izgleda otprilike isto kao na 19'' 5/4. Igrao sam se sa patchevima za razvlacenje u wide, za cetvorku to cak i radi (odigrao sam singleplayer na wide) ali nista korisno se ne dobija tako da sam batalio.

??? Kako mislis "nista se ne dobija" ? Cemu onda taj "wide" sport ? Samo zbog filmova ?

??? Kako mislis "nista se ne dobija" ? Cemu onda taj "wide" sport ? Samo zbog filmova ?

I ja se pitam , mislim i ja na ostale svakodnevne stvari a ne samo na filmove .Nemojte sad da me ubedite pa da uzmem SM 971P umesto SM 206BW.

pa ako koristis npr fotoshop cesto, dreamweaver, kodiras itd, onda je zgodan. Ja koristim, pa bi mibio zgodan ali mi se nije davalo 200e vise (100% vise) za 15% vecu povrsinu... (22" wide)

Poslednja izmena:
I ja se pitam , mislim i ja na ostale svakodnevne stvari a ne samo na filmove .Nemojte sad da me ubedite pa da uzmem SM 971P umesto SM 206BW.
Dvoumio sam se između Samsunga 971P ili ViewSonica VP930 sa jedne strane i nekog 22" wide monitora.
Kupio sam pre nedelju dana 226BW i mogu ti reći da bih debelo pogrešio da sam uzeo 19", bez obzira na sve neke mane koje ima ovaj 226BW, a ove kvalitetnije devetnaestice ih verovatno ne bi imale.
Mada, s obzirom na native rezoluciju 20" i 22" wide monitora koja je ista 1680x1050, mislim da bi to na monitoru od 20" bilo sitno, znam da sve može da se podesi, ali opet, ovako na "defaultu" 22" wide je prava mera za rezoluciju 1680x1050.

Pa vidi, sto se tice igranja, ja barem nisam nista posebno dobio. Opet, ja nisam merodavan jer se ne igram dovoljno a i izbor igara mi je u najmanju ruku nestandardan i zastareo. Meni je recimo najveci dobitak bio (presao sam sa 17'' lg tft) sto u starcraftu nije vise deformisana slika posto ovo cudo ima mogucnost da ostavi original proporcije slike i doda dve crne strafte sa strane. Ono sto sam poterao u wide su bili q4 i fear a oni koriste wide utoliko sto informaciju koju imas i u 10x7 prepisu u 16x10. Znaci ono 'sad vidim garija koji me ubija iz levog mrtvog ugla kojeg pre wide nisam video' slobodno zaboravi. Ponavljam, moguce da novije igre koje su pravljene sa wide rezolucijom na umu imaju beneficija, to moras proveriti kod nekih zescih gamera.
E sad, ono sto je meni bitnije je win okruzenje/aplikacije a tu sam dobio gomilu toga. U principu ono sto meni najvise treba za svaki dan je sto vise desktop realestate-a. Prvobitni plan je bio neki samsung 20'' 4:3 sa 16x12, ali sam uleteo u 22'' zato sto je doplata bila smesna a hteo sam da probam konacno kako izgleda wide u radu. Posle par meseci moram priznati da mi se svidja, mnogo mi je lakse i prirodnije da funkcionisem po horizontali nego po vertikali, a opet ima dovoljno visine za sve moje potrebe. Mislim mogao bi sad da ti prospem pricu kako je zbog ljudske fiziologije wide mnogo ergonomicniji jer su nam oci postavljene u horizontali i da je polje normalnog ljudskog vida jedna tupa elipsa kojoj je wide mnogo blizi oblikom od 4:3 (da ne spominjem 5:4 gadosti, ko to uopste izmisli i zasto?), ali necu jednostavno meni vise odgovara za ovo sto ja radim za racunarom i to je otprilike to.

p.s. umalo da zaboravim, ne racunam filmove/serije/ostalo u prednosti wide formata posto sve gledam iskljucivo na crt-u na kojem mi je slika i dalje poprilicno veca od ovoga a i divxi izgledaju bolje. Ako predjem na neki 37'' wide monitor i pocnem da gledam hdmi sadrzaj batalicu tv.

:wave:

Poslednja izmena:
Hvala ! :)

Ja sedim na oko metar od ekrana i odprilike mi 19" pokriva ceo vidokrug (vidokrug u fokusu, onih 40% sa strane sto vidim mi i tako nije u fokusu tako da...). Moglo bi jos malo vece pa taman kontam ili 22" wide ko tvoj (ili sl.) ili 20" 4:3

@MARKO_N 'bez obzira na sve neke mane koje ima ovaj 226BW'
Koje su to mane , cisto za one koji hoce da ga kupe ?

@MARKO_N 'bez obzira na sve neke mane koje ima ovaj 226BW'
Koje su to mane , cisto za one koji hoce da ga kupe ?
Pošto su me još neki ljudi pitali za monitor, danas ako budem imao vremena otvoriću temu i napisati mali "korisnički" review za 226BW, čisto neke moje ustiske nakon što mi je monitor na stolu više od nedelju dana.

Quake drzim u 4/3@10x7, tj sa dve crne strafte sa svake strane. Sto ce reci izgleda otprilike isto kao na 19'' 5/4. Igrao sam se sa patchevima za razvlacenje u wide, za cetvorku to cak i radi (odigrao sam singleplayer na wide) ali nista korisno se ne dobija tako da sam batalio.

znaci postoji mogucnost kod WIDE monitora da se prikaz suzi na 5:4 ili 4:3? to mu dodje kao kad gledas DVD na obicnom monituru, samo sa vertikalnim straftama.
da li se tada gubi na kvalitetu slike? da li je to moguce kod svih WIDE i kod svih igrica?
ako je moguce, iz momenta uzimam 206bw umesto 931bf.

pa 931bf je osetno veci od tog malog 20" wide...Cemu wide ako ces sve suzavati na 2 vertikalne strafte ? Onda ti je jeftinije da uzmes 17" 5:4, MNOGO jefitnije...

Poslednja izmena:
pa 931bf je osetno veci od tog malog 20" wide...Cemu wide ako ces sve suzavati na 2 vertikalne strafte ? Onda ti je jeftinije da uzmes 17" 5:4, MNOGO jefitnije...

pa ne bih bas sve. samo igrice koje nemaju WIDE podrsku ili su previse zahtevne za tu rezoluciju.
a za sve ostalo WIDE.
ako je moguce tako `odseci` sliku kad hoces, dobio bi, takoreci, dva monitora u jednom.

pa da ali bi jedan imao 17" dijagonalu...Ako tako razmisljas uzmi odma 22" ako mozes naravno da izdvojis toliko $$$

Meni je Wide spas :)
Ko konstantno radi nesto po dreamweaveru i kodira (PHP pretezno u mom slucaju), Widescreen je zaista otkrovenje (pre sam radio na 15'' TFT-u, pa na 17''... ali kada imate gomilu paleta levo i desno, to jako smeta).

Vrh Dno