Šta je novo?

Samsung 19-ice

Mare

Čuven
Učlanjen(a)
01.02.2002
Poena
815
Da li je i koliko korisno za igranje uzimati ravne ekrane?

Za igranje, internet, crtanje, mm itd sta je bolji izbor 957df ili 959nf a uzevsi u obzir i razliku u ceni (oko 80e) kolika je stvarna razlika izmedju ova dva modela u kvalitetu slike, tehnicki detalji su mi poznati ali nisam imao prilike da vidim oba modela.

Kakav je 957p i ovaj relativno nov (bar meni) 955df?

Ima li ikakve razlike izmedju df i dfx?

DF(X) - Samsung Dynaflat katodna cev

NF - Natural Flat, Mitshubishi Diamondtron katodna cev (veoma slicna Sony Trinitron tehnologiji)

Ako imas pare za NF-a, uzmi istog...

DF(X) je prevara i zaobidji svaki monitor koji u svojoj oznaci ima dfx...nf je prava stvar ako imas para a ako nemas onda 957p. Inace mislim da je glupo i izivljavanje kupovati 19" za igranje a narocito sto je za nju optimalna rezolucija 1280 X 1024 dakle treba ti gf4 i atlon xp 2100 ili p4 2GHz+ da bi se igrao kao covek...

Broz je napisao(la):
DF(X) je prevara i zaobidji svaki monitor koji u svojoj oznaci ima dfx...

c c c c c... razocarao si me...

Samsung 957p ima najbolji odnos kvalitet/cena.

Nevidim kakve veze ima snaga racunara sa dijagonalom monitora, ja uostalom upgrade radim vec 5 godina manje vise :D

Trenutno nema igre koju ne mogu da igram 1024*768/32 skoro uvek sve na Max...

Inace nije samo za igre ali je to najmanje oko 40-50% primene tj. osnovna namena, uz sve kucne poslove koji se mogu zamisliti na kompu.

Dakle ovako 959NF sam video na Comtrade-u 957DF (i ostale naveden modele nisam). Razlika u ceni od 955B do 959NF je nekih 160e, s tim sto je 957Df 80e jefriniji od 959NF, znaci ovih prvih 80e vise bih dao, ali za ovih drugih 80 nisam bas siguran da je za ono sto meni treba neophodno... Zato sam i pitao kolko se razlika oseti u realnom svakodnevnom radu (bitno je da ima cist text i korektnu geometrijiju za rad u CAD-u, nista extra samo da bude pristojno) i igranju...

Koliko je zakrivljen 957P?

Broz je napisao(la):
DF(X) je prevara i zaobidji svaki monitor koji u svojoj oznaci ima dfx...nf je prava stvar ako imas para a ako nemas onda 957p. Inace mislim da je glupo i izivljavanje kupovati 19" za igranje a narocito sto je za nju optimalna rezolucija 1280 X 1024 dakle treba ti gf4 i atlon xp 2100 ili p4 2GHz+ da bi se igrao kao covek...
Zašto je glupo, nema veza kolika je rezolucija od veličine monitora u igrama, stvarno je neprimetno, odnosno primetno, ali ne smeta i kada teraš 640*480...

Kako ne vidis kakve veze ima? Pa neces valjda da se na 19" igras u 800x600 bez detalja a slozices se da ne moze svaka masina da renda 1280 u 32 sa detaljima, eto kakve veze ima...
Inace 957 je zakrivljen i to je cinjenica ali nije strashno, tako da se potpuno slazem sa alexandrom po pitanju cena/perf.
Svako ima svoje misljenje pa tako i ja tako da necu da komentarisem razocarenje dragog komsije:)
Izmedju dfx nf i p serija ja bih uzeo prvo nf(naravno) pa onda P a na kraju dfx jer je slika sa leve i desne strane toliko mutna da je to strashno, jer u osnovi to uopste nije ravno nego itekako zakrivljeno samo unutra...Uostalom evo ti probaj ovo - kad je monitor ugasen a soba u polumraku uperi sa recimo desne strane neki slabi izvor svetla pa vidi kako se formira senka na ekranu od plastike sa strane. Ne da je senka kriva nego neces verovati - bas zato sto je unutra ekran zakrivljen...Posle pogledaj to isto na recimo nec-u iz fe serije , nf-u ili flatronu pa ces da vidis o cemu govorim...df je jeftina tehnologija i samsung je daje negi slj firmama i to dovoljno govori...recimo compaq u svojoj value seriji nudi df resenja, miro takodje ima df cevi i jos jedna firma cijeg imena ne mogu da se setim...

poz

Broz je napisao(la):
Kako ne vidis kakve veze ima? Pa neces valjda da se na 19" igras u 800x600 bez detalja a slozices se da ne moze svaka masina da renda 1280 u 32 sa detaljima, eto kakve veze ima...

poz

Potpuno se slazem sa Brozom. Slika u 640*480 i 800*600 je vec na kvalitetnoj 17" takva da se bukvalno javlja izuzetno uocljiva razlika prilikom prelaska na 1024...Meni bukvalno cak prastari Q3 u 640 i 1024 izgleda kao 2 potpuno razlicite igre...
Da bi slika izgledala lepo na 19" minimalna rezolucija je 1152*864..optimum 1280*1024...na svim nizim slika izgleda "iskrzano"...
Pozdrav #1 namenjen svima
Pozdrav #2 namenjen Brozu, dabome veci :wave; :)

Potpuno se slazem sa Brozom. Slika u 640*480 i 800*600 je vec na kvalitetnoj 17" takva da se bukvalno javlja izuzetno uocljiva razlika prilikom prelaska na 1024...Meni bukvalno cak prastari Q3 u 640 i 1024 izgleda kao 2 potpuno razlicite igre...

Sta ste zapeli sa time pa ja se vec 3 godine na 15-ici igram u 1024/32, naravno da ni na 19-ici necu koristiti nize modove rada, inace 640 deluje odvratno i na 15 ici. Cak se i prelazak sa 1024 na 1920*1080 oseti i to vidno. Mada realno 1024 je optimum za igranje a 800 za desktop na 15".

Mare je napisao(la):
Da li je i koliko korisno za igranje uzimati ravne ekrane?

Za igranje, internet, crtanje, mm itd sta je bolji izbor 957df ili 959nf a uzevsi u obzir i razliku u ceni (oko 80e) kolika je stvarna razlika izmedju ova dva modela u kvalitetu slike, tehnicki detalji su mi poznati ali nisam imao prilike da vidim oba modela.

Kakav je 957p i ovaj relativno nov (bar meni) 955df?

Ima li ikakve razlike izmedju df i dfx?

Uzmi 957p neces se pokajati. Df,dfx su nevidjena kesa,ja inace imam 900p od 1998 i vrlo sam zadovoljan,to sto su malo zakrivleni nema veze, kvazi ravni df-dfx nije mu ni blizu.

E, sad cu da ponovim, jednu stvar, pa nek me banuju. "Prijatelju" tebi ne treba monitor, tebi treba konzola. Kupovati racunar za igre ne da je samo glupo, vec je i jako skup sport. Sto se hardvera neophodnog za igranje tice dans, Broz je jedno 100% u pravu. Znaci potrebna je azdaja, i to troglava. A prikljucivati 19" monitor na neko dj. od masine i nije neka "fora". Dakle sve sto moze PC sto se igrica tice mose i PS2, plus sto je ovaj drugi napravljen za igre, i kosta otprilike kao 19" monitor. I nemoj da se zavaravas sa onim "kucni poslovi" 90% njih koji oce samo da igraju kao izgovor uzmu te "kucne poslove" na racunaru, a u stvari samo lazu sebe.
Dakle uzmi te pare sto si planirao za monitor, kupi konzolu, prodaj racunar, i igraj se do mile volje.....

Ispravite me ako gresim, ali koliko znam na nasem trzistu Samsung ima godinu dana garanciju, dok ostali imaju ( bar vecina ) po tri godine. Mozda je ipak bolje uzeti neki 17"
:D

E, sad cu da ponovim, jednu stvar, pa nek me banuju. "Prijatelju" tebi ne treba monitor, tebi treba konzola. Kupovati racunar za igre ne da je samo glupo, vec je i jako skup sport. Sto se hardvera neophodnog za igranje tice dans, Broz je jedno 100% u pravu. Znaci potrebna je azdaja, i to troglava. A prikljucivati 19" monitor na neko dj. od masine i nije neka "fora". Dakle sve sto moze PC sto se igrica tice mose i PS2, plus sto je ovaj drugi napravljen za igre, i kosta otprilike kao 19" monitor. I nemoj da se zavaravas sa onim "kucni poslovi" 90% njih koji oce samo da igraju kao izgovor uzmu te "kucne poslove" na racunaru, a u stvari samo lazu sebe.

Pre svega rekao sam da je oko 50% za igre a od tih 50% veci deo vremena koristi moj mladji brat, nebitno sad kad mu pocne sr. skola skinuce se sa kompjutera vrlo brzo.

Inace moje buduce profesionalno opredeljenje je upravo vezano za racunar.

Sto se snage racunara tice, nikad nisam navodio to kao potpis, ali ko sto rekoh sem mozda dve-tri igre (GP4 recimo ili GloblalOps 1.2) svaka ide 1024/32 max. A siguran sam da moze i vise ali na 15 ici to nisam ni probao.

Konzole nevolim iz principa.

.....

djvaske je napisao(la):
Ispravite me ako gresim, ali koliko znam na nasem trzistu Samsung ima godinu dana garanciju, dok ostali imaju ( bar vecina ) po tri godine. Mozda je ipak bolje uzeti neki 17"

Kod mnogih firmi ta garancija od 3 godine je tu samo fore radi...

Amon_Ra je napisao(la):
Kod mnogih firmi ta garancija od 3 godine je tu samo fore radi...

Tacno tako! Garancija 3 godine a firma se likvidira sledece godine. Vise verujte imenu(brand-u) nego firmi koja valja doticni hardver..

Kod pravih proizvodjaca garancija je world wide, tako da nema veze ni gde ste ga kupili. E to ja zovem brand proizvodjacima. A to sto mnoge firme kod nas ( a i servisi ) ne priznaju tu garanciju ako proizvod niste kupili kod njih, je vec storija za neko udruzenje potrosaca koje bi trebalo da ih stavi na stub srama.

Vrh Dno