Šta je novo?

Samsung 1 TB pravi problem

Dragan.P

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
01.07.2012
Poena
169
Pa kao sto naslov kaze imam problem sa tim hardom, doduse ne znam koja mu je oznaka jer nije moj hard upitanju nego od kolege.

Pa desava se sledece: kolega je pre neko vece uzeo da formatira C particiju iz razloga jer mu je zena ubola fotoaparat na kojem je bila zarazena SD kartica i poceo da mu brljavi win 7 ultimate x64, kada je podigao isti windows na racunaru pocelo je da se desava sledece, pa trokiranje destopa, nemogucnost odpakivanja rar fajlova a da ne prijavi koraptet gresku. Sto se tice instalacije programa koji su vec u exe fajlu prodju i rade ok ali programi koji su u imidzu ti isto prijavljuju koraptet fajl prilikom instalacije, pokusali smo instalacijom drugog winrara pa 7zip i slicnih programa uvek je davalo istu gresku na razlicitim mestima. Onda smo pomislili da je mozda stvarno datoteka ostecena pa smo uzeli pa skinuli ponovo igru i kada smo ponovo pokusali da je odpakujem opet isti problem. Onda smo uzeli pa smo stavili win 7 ulitimate x32 ovaj put ali problem je idalje prisutan. Sledece sto je kolega uradio je u besu ceo hard formatirao i napravio nove particije sa win 7 ultimate x64 ali i posle svega toga problem sa odpakivanje winrar fajlova je prisutan. Probali smo pustanje filmova i muzike sve radi bez problema nema kocenja ili seckanja slike i zvuka, hard normalno snima i brise fajlove cak nema ni da se cuje onako kao krupac da drlja po hardu nego sasvim normalno se cuje, onda smo uzeli skinuli neki program sa neta da vidimo vitalnost harda i taj program nam je pokazao da je hard ispravan 41% a da mu je temperatura tu oko 32 stepena onda smo skinuli neki drugi program e taj nam je naposao da je hard ispravan 100% i da moze da radi jos 1000 dana. Dans ce ga doneti kod mene pa cemo na mom kompu probati da vidimo u cemu je rec.

I da li je do tog stanja moglo dovesti ucestalo formatiranje harda, posto je moj kolega imao obicaj malo malo pa mu pukne format ali nikada full format nego ono iz windows-a na quick.

E sada jel ima neko neku ideju o cemu se tu radi i sa kojim programom bi mogo da taj hard ubijem na fabricko podesavanje. Saljite predloge pa cu isprobam sve sto budete predlozili pre nego sto hard otpisem da je riknuo.

I koliko je takav hard u takvom stanju siguran bar za cuvanje podataka na njemu?

Unapred hvala svima na odgovorima.

Meni po ovom objasnjenju deluje kao da ti je HDD pun Bad Block-ova. Jedno od resenja koje mozes da probas je da skines sa sajta proizvodjaca neki Low Level format tool i formatiras ga na taj nacin a onda ponovo napravis particuje, instaliras Win i teraj dalje. Ako ni to ne pomogne onda ce mozda HD da to ode u vecna lovista.
Naravno prvo vidi kako kod tebe tj. u drugom kompu radi. Ako se identicno bude ponasao onda uradi ovo gore.
Ne obracaj paznju mnogo na te procente Health-a. To su po meni gluposti. Moj WD 640Gb je imao 11% Health-a i nekih 70-tak dana zivota i dosta upozorenja po stavkama a kad sam mu odradio Low Level format i proverio ponovo Zdravlje je bilo na 100% i preko 1000 dana zivota. I to je bilo pre 2 god. :) Eto koliko ja, od tad, verujem tim programcicima. Ni malo. :)

Meni to baš i ne izgleda kao problem sa HDD, više liči na to da drajveri za ploču prave probleme a i sam windows. Ti programi za testiranje samo čitaju iz SMARTa pa svaki nekako drukčije interpretira stanje. Glavno je da nema Bad sektore. Takođe zvuči da je prilično maltretiran.
Ja bih ga prključio na neki drugi kompjuter i upotrebio Easus Partition Magic da "ubijem" sve particije napravio jednu, obeležio da bude primarna i Acitve. Takođe iz istog programa proverio sve kompletno zajedno sa proverom za Bad Sectors. Ako sve prođe u redu stavio na tvoj kompjuter i pustio Win 7 da formatira i Align disk pre instaliranja. Mora se imati strpljenja sa takvim stvarima, neće nšta preko kolena.
Možeš i da upišeš celu oznaku HDDa u Google i da vidiš kod Samsunga da možda nema neki update za firmware za njega. Takođe postoji samsungov Tool gde neki elektro mehanički parametri mogu da se promene i ceo disk testira. Ima jedan na Hireens boot disku, mada bi trebalo uzeti najnoviju verziu.

Ja sam drajvere isklucio iz problema jer je ponovo digao cist Windows na kome su mu se opet desavale iste stvari a pre toga je radio najnormalnije do ukljucivanja pomenute SD kartice fotoaparata.
Slazem se za ugrade firmware-a ako postoji i eventualno da fleshne neki novi BIOS ako postoji za doticnu plocu.
U svakom slucaju sad ima moguca resenja pa neka proba i jedno i drugo.

Sto se tice update biosa to je jos davnih dana uradjeno, mada sada sam se cuo sa kolegom koji je malo pre citao negde na stranom forumu da jos do takvog problema kao sto on ima je uzrocnik kinesko napajanje koje ne isporucuje dovoljno snage i usled toga dolazi do problema. A lepo sam ja govorio kada je kupovao daj malo vise para pa si miran ali kada volina nece da slusa.

Moze biti i napajanje... Al zbog neceg ne verujem da zaista i jeste u ovom slucaju to problem. Znaces definitivno kad nakacis HDD na svoj komp.
Nema veze ako je BIOS radjen davnih dana. Mozda je u medjuvremenu izasao neki noviji od tog davnih dana. :)

Ne znam nisam pametan ali nebitno on dolazi oko 18h pa ce da vidimo kada njegov hard nakacimo na moj komp kako ce se isti ponasa?

Evo do sada sam mu hard mucio i opterecivao raznoraznim glupostima i kod mene sve sljaka, sto znaci da mu je problem negde u kucistu pa je sada otisao sav besan jer je 400 i nesto gb obrisao sa tog harda. Svi navedeni problemi kod mene se nisu ispoljili tako da je sada otisao pa ce da sada povadi sve komponente iz racunara pa ce da stavlja druge da vidi gde je problem.

Sto se mene tice tema moze pod lock.

Pozajmi mu tvoje napajanje i saznace odmah da li je to u pitanju...

Ajd pre locka, javi sta je na kraju bilo, koja komponenta je pravila problem.

I druze, jeste li saznali sta je na kraju pravilo problem?

Vrh Dno