Šta je novo?

Samostalni CD Player

colke

Slavan
Učlanjen(a)
20.11.2004
Poena
301
Video sam kod prijatelja napravljen CD player od ATX napajanja i PC CD ROM-a. CD ROM ima dugmice play/stop/ff... znate vec na sta mislim. Povezan je sa kompjuterskim napajanjem. Izlaz za slusalice kod CD ROM-a ubaci se u neko pojacalce i slusaju se audio diskovi. Posto imam visak CD ROM i visak ATX napajanje resih da i ja napravim tako nesto za slusanje muzike na vikendici (zasto trositi novac nepotrebno), ali ne znam kako. U sustini znam da nije tesko, samo mi nije jasno kako da aktiviram napajanje da se ukljuci. Na PC-ju pritisnes power dugme, to skapira maticna ploca i ona kaze napajanju da se startuje. Tek tada se pojavljuje struja za CD ROM-ove.
Dakle moje pitanje je: Kako da dobijem struju iz ATX napajajna za CD (+5V i +12V) da bi moj CD mogo da radi, a bez da ga prikljucujem na racunar?

Pozdrav

pa vrlo jednostavno..
na prikljucku(atx napajanja) za maticnu plocu imas pson pin ( 14 ) koji treba da spojis sa masom recimo 15 ili 13 i slicno i tako ces da ga pokrenes... kad to uradis imaces punu snagu na zeljenim konektorima za napajanje cd-rom-a i ostalih cuda....

psON je obicno zelene boje a masa je uvek crna.
i ne bi bilo lose da prikacis i neki stari fdd, cisto radi opterecenja samog napajanja.
a audio signal je najbolje da uzmes sa zadnjeg prikljucka, tamo gde ide 'audio cd kablic'. vrednosti signala su tu kompatibilne sa ulazom na svakom pojacalu ili mini-liniji.
ja sam tako napravio sebi i mom sadasnjem kumu po jedan player, pre jedno 10 godina. moj je zavrsio u delovima a njegov i dan danas radi svoj posao negde u vojvodini.

poz.

emaniac je napisao(la):
ne bi bilo lose da prikacis i neki stari fdd, cisto radi opterecenja samog napajanja
A zasto bi to radio?

ne razumem se posebno u elektroniku, mislim da switch napajanja moraju da imaju izvesno konstantno opterecenje da bi stabilno ili uopste radila.
cd-rom nije konstantan potrosac, kao ni fdd, ali kad se saberu...

pa u sustini mislim da switchevi rade tako sto posmatraju napon na izvodu od 5 volti i trude se da taj bude u odgovarajucim granicama a ostali ih ne zanimaju ( pretpostavlja se da su ostali u istim odnosima kao i taj od pet) koliko sam ja citao o tome... za konstantno opterecenje mislim da ne treba tako da slobodno probaj.. veci napon ne moze da se pojavi na izlazu tako da je bezbedno...

nisam mislio na overvolt, pa ni na undervolt.
mozda vf ima neke posledice?
dugotrajnost oscilatora i samog napajanja?

Ne tripuj se vec vozi....

Ja sam to sve bio zbudzio u kutiju od patika, dobro je imati pride i prekidac od kucista, tako da se i on namontira spreda, i cak i ne izgleda toliko lose kad se sve lepo obradi

Ok, sakpirao sam sta treba da uradim i pronasao te zicice i pinove. Hvala sima koji su se potrudili da objasne.

Pozdrav

emaniac je napisao(la):
cd-rom nije konstantan potrosac, kao ni fdd, ali kad se saberu...

fdd je potrosac kao da ga ni nema :).

Da li umesto ATX napajanja moze da se koristi adapter sa buvljaka (kao za napajanje vokmena npr.)? Kolika snaga je potrebna, tj. koliko vuce CD-ROM? Na adapterima podesavas izlazni napon. Ako podesis na 12V, kako onda smanjiti na drugoj grani na 5V da bi napajanje bilo odgovarajuce?
Hvala i pozdrav.

emaniac je napisao(la):
psON je obicno zelene boje a masa je uvek crna.
i ne bi bilo lose da prikacis i neki stari fdd, cisto radi opterecenja samog napajanja.
a audio signal je najbolje da uzmes sa zadnjeg prikljucka, tamo gde ide 'audio cd kablic'. vrednosti signala su tu kompatibilne sa ulazom na svakom pojacalu ili mini-liniji.
ja sam tako napravio sebi i mom sadasnjem kumu po jedan player, pre jedno 10 godina. moj je zavrsio u delovima a njegov i dan danas radi svoj posao negde u vojvodini.

poz.

koji je raspored na audio kablicu?
crna "-", crvena i bela "+" sa L i D stranu stereo sistema?
ako je tako, znaci moze da se preveze na audio cicneve.

MMilos je napisao(la):
koji je raspored na audio kablicu?
crna "-", crvena i bela "+" sa L i D stranu stereo sistema?
ako je tako, znaci moze da se preveze na audio cicneve.

Tacno tako.

Nazad
Vrh Dno