Šta je novo?

samogradnja gitarskog kabineta, celestion zvucnici

ob-iwan

Čuven
Učlanjen(a)
13.01.2003
Poena
604
Zdravo svima, da predjem na problem odma. Ja sam neki kao gitarista i kao vecina gitarista divio sam se kad bi kod druga vidjeo Marshall combo (znaci glava i zvucnici u jednome) pojacalo sa 2x 12" celestion zvucnika po 75 watti, njegov zvuk ( :wall: :guitar: )ne trebam da komentarishem. Vazda me je zanimalo kako to da je kabinet u koji su smjesteni zvucnici ustvari jako otvorena kutija, zapravo ne postoji zadnja stranica, ako si dovoljno glup mozes komotno da dodirnesh zvucnike punom shakom. Ista stvar je i sa svim drugim combo pojacalima koje sam srecao. Jel' to znaci da za (pazi sad) 'gitarske zvucnike' (ne znam kako da ih nazovem) nije potreban neki bass reflex sistem i neko kvalitetno drvo, nije potrebna kompresovana kutija, nije potreban mahagoniji i bla bla, jer ako je tako, imam ogromnu srecu da ti zvucnici kostaju 'samo' nesto preko 60 eura, i imam srecu da sam mozda u prilici da uradim samogradnju jednog kabineta od nekih 50tak watti koji bi mi sluzio kao expanzija mom , takodje combo, rolanduGC405 gitarskom pojacalu. Zvucnici koje on sad koristi su dosta slabi za neku ozbiljniju svirku i lako se bacaju u distorziju. Ako koga zanimaju specifikacije zvucnika koje bi voljeo posjedovat:

General specifications
Nominal diameter 12", 305mm
Power Rating 20W
Nominal impedance 8Ω
Sensitivity 96dB
Chassis type Pressed steel
Voice coil diameter 1.75", 44.5mm
Voice coil material Round copper
Magnet type Ceramic
Magnet weight 35oz, 0.99kg
Frequency range 75-5000Hz
Resonance frequency, Fs 75Hz
DC resistance, Re 6.9Ω

Mounting Information
Diameter 12.2", 309mm
Overall depth 5.1", 130mm
Magnet structure diameter 5.9", 150mm
Cut-out diameter 11.1", 283mm
Mounting slot dimensions 0.31", 7.9mm Ø
Number of mounting slots 4
Mounting slot PCD 11.7", 297mm
Unit weight 7.9lb, 3.6kg

Skuzite, 2x
heritageg12m.jpg

= :banana:

Izvinjavam se sto sam ovako rastegao pitanje, pokusao sam bit sto sazetiji. Ova problematika me dosta interesuje zadnjih dana i zahvalan sam za svaki pokusaj odgovora :) Takodje se izvinjavam zbog gramatickih gresaka, iz Crne Gore sam, muhaha :)

Pozdrav.

zahvaljujem.

Bio sam slijep, izgleda na maticnom sajtu Celestiona postoje savrsena objasnjenja i sheme za sve sto mi treba

Nazad
Vrh Dno