Pa nece ti bas raditi 30% brze ako mislis na ripovanje/gledanje filmova. Ne moze ti on povecati snagu procesora. Ono sto hoce raditi 30% brze je operativni sistem (mozda cak i vise). Ja licno ne volim gnome (graficko okruzenje) ali je sigurno dosta brze od XP-a. Ne znam kako mikrosoftu to polazi za rukom, ja licno imam raskosni KDE, koji je po efektima 5 godina ispred XP-a (barem, cak imam i 3d desktop) i tako mi i dalje radi brze od XP-a
Ono sto ne znam da li si primetio, windows programi ne rade pod linuxom bez emulacije, pa ako ti je to bitno, ostani sa windowsom (jos jedno godinu dana, dok microsoft ne uspe sve da ubedi da pisu programe koji nece raditi pod XP-om, a vista ti se tu nece proslaviti).
Uglavnom ovako office imas OpenOffice (nije bas kao Microsoftov, ali sljaka), muzika i filmovi imas dosta dobrih programa, npr MPlayer za filmove i Amarok ili xmms (kopija winampa) za muziku. Internet naravno firefox.
Photoshop mozes da probas da zamenis gimp-om, ali za corel ne znam alternativu, mozda neko moze da napise...
Ja bih presao na linux, a ti razmisli da li ti se isplati, ipak nije linux isto sto i windows...