Šta je novo?

Samo kratki savet: Ubuntu vs WIN XP

Perlez

Čuven
Učlanjen(a)
02.04.2002
Poena
619
Ima mnogo texta koje sam procitao ali mi na kraju treba 1 savet: da li vredi XP zameniti sa UBUNTU na istoj masini (600mhz/256ddr 8mb graf). Laptop stvarno lepo radi u win xp ali mi covek rece da ce ubuntu najnoviji raditi 30% rze. Da li je to istina ili ne, tj. dali da stavim ubuntu ili da ostavim xp. HDD je jako mali (11gb) pa ne mogu da instaliram oba....

Poslednja izmena od urednika:
Ima mnogo texta koje sam procitao ali mi na kraju treba 1 savet: da li vredi XP zameniti sa UBUNTU na istoj masini (600mhz/256ddr 8mb graf). Laptop stvarno lepo radi u win xp ali mi covek rece da ce ubuntu najnoviji raditi 30% rze. Da li je to istina ili ne, tj. dali da stavim ubuntu ili da ostavim xp. HDD je jako mali (11gb) pa ne mogu da instaliram oba....

Sam odluci sta radis na tom laptopu. 30% brze za to sto mozes na njemu da radis i nije neki dobitak.

Poslednja izmena od urednika:
Pa ja koristim net (multitasking), office, nesto malo ako bas zatreba u photoshopu i corelu i to je to. Filmovi i muzika, of course. I, ne znam u cemu je caka ali verovao ili ne, imam utisak da ova armada e500 radi isto ili brze nego stari celeron na 2,13mhz sa 256 rama. Bar sto se tice multitaskinga (pootvaram 10 do 20 prozora, plus word, plus recnik...koristim paralelno i operiu i lisucu :) ) Zato bi meni stvarno znacili i tih 30% da brze otvara i zatvara stranice. Radi recimo 2 filma paralelno i internet a oba browsera....bez kocenja. Meni je ko sto rekoh ovo dovoljno, pogotovo ako se uzme u obzir da mu je autonimoja baterije 3h i da mu je za Skype suuuuper microfon i zvuk.... Posto nemam net kod kuce tu di sam sad, odem u McD i lepo imam 3 h za telefoniranje i surfanje. Eto toliko. Dakle? Yes or no za Ubuntu?

Pa nece ti bas raditi 30% brze ako mislis na ripovanje/gledanje filmova. Ne moze ti on povecati snagu procesora. Ono sto hoce raditi 30% brze je operativni sistem (mozda cak i vise). Ja licno ne volim gnome (graficko okruzenje) ali je sigurno dosta brze od XP-a. Ne znam kako mikrosoftu to polazi za rukom, ja licno imam raskosni KDE, koji je po efektima 5 godina ispred XP-a (barem, cak imam i 3d desktop) i tako mi i dalje radi brze od XP-a :)

Ono sto ne znam da li si primetio, windows programi ne rade pod linuxom bez emulacije, pa ako ti je to bitno, ostani sa windowsom (jos jedno godinu dana, dok microsoft ne uspe sve da ubedi da pisu programe koji nece raditi pod XP-om, a vista ti se tu nece proslaviti).
Uglavnom ovako office imas OpenOffice (nije bas kao Microsoftov, ali sljaka), muzika i filmovi imas dosta dobrih programa, npr MPlayer za filmove i Amarok ili xmms (kopija winampa) za muziku. Internet naravno firefox.
Photoshop mozes da probas da zamenis gimp-om, ali za corel ne znam alternativu, mozda neko moze da napise...
Ja bih presao na linux, a ti razmisli da li ti se isplati, ipak nije linux isto sto i windows...

ako ti to sad dobro radi sto bi se *****avao?

Ono sto bi prijalo XP-u na toj masini je vise memorije, pa ako je Ubuntu manje memorijski zahtevan, eto objasnjenja zasto je mozda brzi.

A ddr nikad jeftiniji...

Hvala svima...

Odgovor za Filo: pa radi al bi da radi malo brze... C'est la classique :)

Jaksa, DDR :) A meni treba SODIMM SDRAM PC100 ... :( A to ne znam di da nadjem...a i preskupo je ....bar mislim.

Poslednja izmena:
Pa napisao si ddr :)

Ima da se nadje i sdram, samo prati oglase, kosta isto kao ddr.

Hvala svima...

Odgovor za Filo: pa radi al bi da radi malo brze... C'est la classique :)

Jaksa, DDR :) A meni treba SODIMM SDRAM PC100 ... :( A to ne znam di da nadjem...a i preskupo je ....bar mislim.

oce brze
al ces izgubiti 5 dana u preinstalaciji i stelovanju
jos 4 dana u pronalazenju odgovarajucih aplikacija
a da ne govorim o periodu navikavanja......
al ako oces brze samo napred :eyebrows:

Pa napisao si ddr :)

Ima da se nadje i sdram, samo prati oglase, kosta isto kao ddr.

:S: jes vidi stvarno sam napis'o ddr.... mahinalno :p

Nas'o sam na ebay kosta oko 10 eur 128mb i 18 eur 256 mb, sto bi bilo idealno. Medjutim, ovde nema da se nadje a skoro sam vid'o na nekim YU oglasima tip trazio 3500 din za 256 MB pc133, sto niti pase niti bi dao... Probacu da cimnem nekog od vani....da donese prvom prilikom al ko zna kad ce to bit :zgran:

:wave:

Poslednja izmena:
oce brze
al ces izgubiti 5 dana u preinstalaciji i stelovanju
jos 4 dana u pronalazenju odgovarajucih aplikacija
a da ne govorim o periodu navikavanja......
al ako oces brze samo napred :eyebrows:

Ma ja sam jedared vec stavlj'o ubuntu na lifebook 700 mhz/128 mb rama....i sve je naso iz cuga, nijedar driver nisam mor'o da trazim po netu (ili mozda samo 1 za muzicku karticu). Jedino ne znam dali moze d: PARTICIJA DA OSTAVE OVAKO KAKO JE SAD U WINDOWSU i da li ce je linux videti :) Pocetnik sam sas linux totalni, sta ces. Jedared sam ub'o uz uputstva sa Bencha lako ali u principu..pojma nemam. Zato pitam ,)

Prvo sistem ce mnogo sporije da ti se podize, tipa xp se dize za 20 sec, ubuntu za jedno 40, drugo power management je na linuxu jako los tj. treba da se pomolis bogu da ti radi sleep i hibernate , a pored toga bateriju vise jede linux nego windows recimo kod mene 2W na idle u linuxu a pod xp-om 1.5W tako da ces imati i manju autonomiju.
Ako ti windows radi posao cemu eksperimentisanje sa linux-om...

Prvo sistem ce mnogo sporije da ti se podize, tipa xp se dize za 20 sec, ubuntu za jedno 40, drugo power management je na linuxu jako los tj. treba da se pomolis bogu da ti radi sleep i hibernate , a pored toga bateriju vise jede linux nego windows recimo kod mene 2W na idle u linuxu a pod xp-om 1.5W tako da ces imati i manju autonomiju.
Ako ti windows radi posao cemu eksperimentisanje sa linux-om...

Hvala na ovim informacijama. Pa, evo exprerimentisem prvo zbog experimenta, taki sam :) , ondak zbog toga sto bi voleo da radi brze ako moze i trece treba mi ovaj lap napolju a nemam win licencu a na pamet mi ne pada da je kupujem (tj. lap ima nalepnicu za win98 ali avaj s tim...). Lap mi treba za gore opisane stvari koje rade i u Linuxu OK, zato rek'o da pitam... ,)

:wave:

Ako nemas licencu , cepaj onda ubuntu :)

a XSOS2 ? ne treba licenca, radi pod kernelom 2000-darke, trosi manje memorije, optimizovan je, ima power managment...koristi se kao i svaki drugi windows...

a odakle se skida?

Ako ti ne smeta ponovno privikavanje na radno okruzenje, predji na linux, polako dolazi vreme za to :)

a odakle se skida?

pre je bio na www.nnstep.com , sajt lika koji ga je i radio, medjutim lik radi vec mesecima na xsos3 (dx10 sistem, mutant *nix kernela i viste) pa je izbacio ostale DL linkove. kucaj "XSOS v2.02" u google, naci ces torente i neka mesta gde moze da se DL-uje, 50mb je :) Necu ovde da kacim linkove ka torrent sajtovima, iako je fajl skroz legalan i softwer besplatan.

PS. Sistem NIJE dobar za svakodnevno koriscenje na desktop masinama ZAHTEVNIH korisnika, medjutim za ono sto coveku (polkretacu teme ) treba i vise je nego dobar :wave:

Poslednja izmena:
tenk ju, probacu i to cudo cim ufatim vreme :)

A to je windows ili....neki mutant? Sorry nisam bas obrazovan po "tem pitanju" :)

Poslednja izmena:
mesavina 2000darke i XP-a. Zauzima veoma veoma malo memorije (oko 50mb) i celih ~200mb kad se instalira :)

Dual boot, za pocetak.
Ili
Win Xp, vmware + image ubuntu-a.

Za slabije masine je idealna neka distribucija sa XFCE desktopom. Preporuka za Zenwalk, Dreamlinux ili Sam Linux (koji je baziran na PCLinuxOS 2007, ali koristi XFCE) ili eventualno Aquamorph (nesto starija distribucija). Sto se tice prepoznavanja hardware-a, pogotovo sa starijim laptopovima ni jedna novija distribucija nema problema sa tim, eventualno ako imas neki egzoticniji hardver na laptopu tipa citac kartica ili neki biometricni citac, za to ce ti trebati dodatni drajveri, ono standardno WiFi, mreza, grafika, power management radi bez problema

Poslednja izmena:
A sto ne stavis lepo Windows 98...

I onako mozes da ga jednom mesecno reinstaliras...reinstalacija (pretrcavanje) ce ti uzeti samo 10 minuta :d

Salim se naravno :D

Ja bih licno isao na XSOS, a kao sto neko rece, najbolje je da za pocetak napravis dual-boot i vidis lepo neko vreme da se poigras i da onda sam presudis kuda dalje...

A gde se moze naci XSOS2? Onj sajt e radi jos a ja preturio net ali corak? Ima neko link?

Nasao sam ja xsos v2.2 i tako to...sve je u torrentima. Pokusavam da skinem ali iako sve ok krene jednostavno "skine" mi samo folder sa praznim (0 kb) rar fajlovima.... I tako nekoliko puta. Ni direct download nece da radi. Kao krene download i samo pukne i napise error... Da li je moguce da su to ove spodobe iz bedokoma blokirali ili nesto drugo zeza?

e ja ga nemam vise, bas sam trazio da okacim negde posto nije velik iso (50mb) ali ga na zalost :(

Na zalost :(

Ja sam roveo citavo pre podne preturajuci po netu...i nista. 100 bit torrenta i nijedan da radi. Ne znam warum! Prodje "checking files 100%" i stane, speed 0.00 kbps itd ...i to stoji po sata... A NIGDE nisam nasao ni na rapidshareu niti igde drugde file a da ije u torrentu... e znam sta se ovo desava, inace ne koristim torrente.

Aj bacicu ti ga na Rapid ili tako nesto posto sam ga uspeo skinuti posto je i mene zainteresovala stvar.
Aj gx jos nesto ispricaj o sistemu nisam nesto mnog na netu nasao. Tipa koji driveri- idu, moze li da prima WIn programe, kako se slaze sa modemom, kako izgleda, stabilnost itd... onako neke osnovne stvari posto bi ga bacio na jedan matori AMD 3D-II 400 na kome je trenutno WIN98SE pa me interesuje jel bi mogao tako neke novije programe instalirati

Danke! Ajt javi kad ga bacis na rapid, bas sam nestrpljiv da vidim kako radi.

Koliko sam ja nasao na netu trebao bi da radi otprilike (sto se drivera tice) kao i XP, pogotovo ako su u pitanju starije komponente...

Evo ovako...

Skinuo sam ga sa te adrese, raspaovao i sad lepo ne znam sta da radim. Jednostvno, ne vidim setup.exe ili slicni file a nece da se butuje kao win xp. Mozes mi reci kako da ga instaliram? Plus, posto je u pitanju laptop, nemam toliko slobode kao na desktopu...u smislu prikljucenja dodatnog hdd/a i slicno. Da li se ovaj XSOS instalira kao win98? Ili?

Nazad
Vrh Dno