Šta je novo?

samba

mad_max0204

Slavan
Učlanjen(a)
05.08.2008
Poena
320
Treba mi mala pomoc.
Kreiram dir kao root i dam mu 0777 chmod.
Dodam u smb.conf ovaj share kao

[Share]
comment = Share
path = /Share
browseable = yes
guest ok = no
read only = no
create mask = 0755
directory mask = 0755

Dodam usere sa useradd i dodam ih u smbpasswd sa
sudo smbpasswd -a username

E sad ovo radi kako treba. Svaki user se loguje sa svojim user/pass kombinacijama i svi vide sve fajlove ali samo kreator moze da menja i brise.
Tako i treba da bude tako da je sve to ok.

Kada sve ovo recimo uradim za dir koji sam kreirao kao lokalni korisnik onda ne mogu da pristupim share-u iako je chmod 0777. Kako ovo namestiti da radi i u cemu je problem ? Probao sam i da dodam svog korisnika u smbpasswd ali nije u tome problem.

Moram da priznam da te nisam razumeo bas u poslednjem pasosu ko ne moze da pristupi kome ?
Aj baci ls -la tog direktorijuma. Koja je distribucija i koja verzija sambe.

mad_max ajde nisi dosao na forum juce, procitaj ponovo post gore. Ako mislis da ti neko pomogne moras lepo da opises problem :)

Kada sve ovo recimo uradim za dir koji sam kreirao kao lokalni korisnik onda ne mogu da pristupim share-u iako je chmod 0777.
1. Koji lokalni korisnik je kreirao dir? root ili obican user ?
2. Ko ne moze da pristupi share-u ? Lokalni korinik (root, user) ili remote user preko sambe ?
3. Ako je preko sambe sta kazu logovi, ako nije koja je greska za lokalnog usera?
4. Koja distribucija
5. Koja verzija sambe

1. Ako kreiram kao root moze da se pristupi preko lan-a, a ako kreiram kao lokalni user ne moze.
2. Remote user preko sambe koji je kreiran sa useradd i dodat sa komandom smbpasswd -a.
3. Za dir kreiran kao user sa 0777 kaze ovo u logu:

[2011/04/16 16:51:50.491681, 1] smbd/service.c:678(make_connection_snum)
create_connection_server_info failed: NT_STATUS_ACCESS_DENIED
[2011/04/16 16:51:53.802048, 0] smbd/service.c:988(make_connection_snum)
canonicalize_connect_path failed for service Private, path /home/user/Private
4. xubuntu 10.10
5. version 3.5.4

xubuntu 10.10 za samba server, sada sam sve video, nemoj slucajno da koristis LTS :p

Elem imas ovde neku logicku gresku.

Kada lokalni user kreira dir on ignorise sambinu 0755 komandu i kreira ga tako da samo vlasnik moze da pise u njemu.

Napravi grupu koja ce da se zove tipa write i dodaj sve samba usere koje imaju prava pisanja u nju.

onda uradi chown root:write /Share <-- menjamo grupu za /Share dir
pa chmod 3775 /Share sa tim lepimo sticky bit da svi direktorijumi lokalno napravljeni imaju te dozvole.

Nadam se da si ukacio na sta ciljam, pa ti samo prilagodi to tvoim potrebama.

Izgleda da ti nisi mene razumeo. Kada kreiram dir kao root i dam mu chmod 0777 SVE RADI KAKO TREBA.
Znaci svaki korisnik moze da otvori share, pise i brise svoje fajlove i cita tudje jer je tako podeseno u smb.conf (create mask 0755).
E sad, problem je kada hocu da sherujem dir koji sam kreirao kao lokalni user.
Napravim share u smb.conf isto kao i za dir kreiran kao root ali onda ne mogu da otvorim dir nikako.
Cak ni sa username i pass tog usera sa kojim sam napravio dir (naravno citam preko lan-a).

Btw nije xubuntu samba server nego na njemu testiram. A i sta fali da jeste server. 250mb zauzima podignut sistem.
Btw samba i ovakve stvari nisu vezane za sistem zar ne ?

Naravno da to ne moze. Samba se, kao i svaki daemon, vrti sa odredjenim pravima; ukoliko user pod kojim je samba startovana nema pravo da cita/pise po folderu koji si naumio da sherujes, onda se dobijaju greske koje vidis u log fajlovima.

Btw stator ti je lepo rekao sta trebas da uradis.

Vrh Dno