Šta je novo?

Samba

PENDULA

Čuven
Učlanjen(a)
28.11.2004
Poena
619
Dakle, na jednoj mašini Slackware 12.1, na drugoj WinXP pro SP2. Umeženi crossover kablom, dodeljene statičke IP adrese. Na slacku startovan samba server, oba kompa u istoj workgroupi.

E, sad, slack vidi win-ove share foldere, a win vidi slack mašinu, ali traži usera i password (u smb.conf security podešen kao 'user'). Nešto sam zeznuo, tj. zaboravio da uradim. Pokušao sam da u control centru KDE-a, pod networks->samba, ubacim usera (isti mi je user na linuxu i sa istim passwordom kao i na winu), ali kada sledeći put pokrenem control center - nema ga tamo, kao da ga nisam ni ubacio. U SWAT-u ne kapiram gde se to podešava, a u onom /etc/gde-već-beše/smbpasswd nema ništa, prazan fajl (kol'ko se sećam).

Gde se podešava user-password kako bih mogao da otvorim linuxov share folder da bude vidljiv na win mašini (shareovao sam /home/myself)?

A jel si probao da sherujes folder sa mogucnoscu logovanja gost juzera?
Onda sa vindoze probas user: guest pass: prazno i enter

smbpasswd -a user

A jel si probao da sherujes folder sa mogucnoscu logovanja gost juzera?
Onda sa vindoze probas user: guest pass: prazno i enter

Nisam, probaću.
Mada, koliko sam shvatio - to ugrožava bezbednost (mislim, posle, kad budem povezao mrežu na internet), or not?? :trust:

@podvarak: i to ću da probam kad dođem kući.

:wave:

To vazi samo za lokalnu mrezu, a i winodws ti je tako podesen.

Treba ti
Kod:
map to guest = Bad User
restrict anonymous = no
guest ok = yes

Ili dodaj tog windows usera kao sto podvarak rece :)

Preuzeto sa oficijelnog sajta sambe (Samba by Examples)

Najobicniji fajl sharing i izgled smb.conf fajla:

[global]
workgroup = MIDEARTH
security = SHARE

[Plans]
path = /plans
read only = no
guest ok = Yes
browsable = Yes

Nije potrebno nikakvo dodavanje usera, jedino treba da se uradi 'chroot 777 /plans' kako bi svima bilo dozvoljeno pisanje/brisanje iz foldera /plans.

Odradio uz pomoć smbpasswd -a user komande. Hvala @podvarak i svima ostalima na pomoći.

Sad još "samo" da instaliram i konfigurišem TightVNC, da mogu da "provučem" čitav KDE-desktop na win :D

Nazad
Vrh Dno