Podesio sam Sambu, do tri nocas sam kopao po netu. Sta je poenta, sta me buni, sve radi kad oborim firewall, to sam video na primeru i na interentu da je covek cak napravio precice za obaranje i dizanje firewall. Ja u lokalnoj mrezi 2 kompjutera koristim switch, adresni prostor private, fiksne IP, racunari su ukopcanio u switch a iz njega ide veza ka modem-ruteru koji privatne adrese gura u jednu javnu. Jedan komp radi iskljucivo pod XP i na njega je privezan stampac a drugi XP i SuSE. Nikako mi nije jasno da moram da obaram firwall da bih pristupio stampacu i nesto odstampao ili prisao sherovanom folderu, lokalnu mrezu ne vidim dok ne oborim firewall. Za moj rezon ovo nije ok, u lokalu bi trebalo da sve prolazi kroz firwall sher stampaca i foldera a van lokala ne. Da li pravilno razmisljam ili gresim negde u podsavanju. Da l je moguce izvesti na mom kompu kad je podignut pod SuSE da se osim linux direktorijuma sheruju i tri direktorijuma koji su pod NTFS (ja vidim i normalno mogu da pristupam NTFS particijama samo za citanje), analogno tome kad ih vidim sto ih nebi i sherovo tj. samo ono sto hocu, zasto da uduplavam iste stvari direktorijume na SuSE.
Posto nemam sa cime da uporedjujem nego samo sa windowsom izvodim takve zakljucke, na obe masine su firewalli Zone Alarm, sherovan je printer, sherovani su neki folderi i to radi, firewal propusta ove servise u lokalnoj mrezi.