Šta je novo?

Sajtovi o racunarskim komponentama

Oklop

Čuven
Učlanjen(a)
28.05.2002
Poena
609
Interesuje me dal' znate gde na netu mogu da nadjem informacije o komponentama (CPU-u, memorijama, maticnim etc) koje bi obuhvatale strukturu, razvoj i ostalo doticnih.
Poz

mislim da covek ne trazi vodic za kupovinu, nego zeli da zadje dublje u hardware, ne?

homoludens je napisao(la):
mislim da covek ne trazi vodic za kupovinu, nego zeli da zadje dublje u hardware, ne?
Pa, tako nesto. Zapravo, treba da predajem iz informatike (srednja skola) procesore. Zato sam i pitao gde mogu na net-u da nadjem sta o njima a posle mi pade na pamet da mozda jos neko hoce da sazna kako radi "crna kutija" ne ogranicavajuci se na specifikacije, pa sam zato pitanje prosirio i na ostale komponente.
Koliko sam video, na gore navedenim stranama se u testovima mogu naci pojedinosti dok meni treba kompaktan clanak koji pocinje od osnove.

Oklop je napisao(la):
treba da predajem iz informatike (srednja skola) procesore.
Pre nekih 12 godina sam polagao 'Arhitekturu mikroprocesora' kod Bore Lazića na ETFu, čini mi se da je postojala neka skripta, možda je do sada prerasla u udžbenik...?

ti predmeti sa etf-a jesu zgodni ali decku treba nesto kratko za jedno zanimljivo predavanje, ako imas nekog druga iz tesle (4. godina) potrazi mu knjigu iz mikroprocesora, tamo je to objasnjeno na jednostavan i kratak nacin.

inace na internetu kao sto i obicno preporucujem kreni od wikipedia-e, npr. odavde:

http://en.wikipedia.org/wiki/Central_processing_unit

pa kreni redom...

Poslednja izmena:
Oklop je napisao(la):
Interesuje me dal' znate gde na netu mogu da nadjem informacije o komponentama (CPU-u, memorijama, maticnim etc) koje bi obuhvatale strukturu, razvoj i ostalo doticnih.
Poz

Mislim da cju ti i vise nego pomoci... Imas sve o tome OVDE

A ono sto tebi bas treba se nalazi OVDE

samo promeni makar ime i prezime.... :D :d

pozdrav !

nisi valjda ti Gvozden?!

Majstor^Zivota je napisao(la):
... Imas sve o tome OVDE
ima i vishe od "svega" tamo...;)
recimo, ima i "svashta":d

Dobra strana eksternih modema, osim što su lakši za prenošenje, je i to što poseduju kontrolne LED diode na osnovu kojih možemo videti trenutni status modema.
:laugh:

ubo' je k'o prstom:d:d:d

pozdrav

H.U.D. je napisao(la):
ima i vishe od "svega" tamo...;)
recimo, ima i "svashta":d

:laugh:

ubo' je k'o prstom:d:d:d

pozdrav

Oprost,i trazio je za srednju skolu... Uostalom nisam ja pisao te tekstove... Posalji mail beogradskom ETF-u pa im ukazi na gresku... A nekako mi se cini da ti nisi nista izbacio, mislim na link? Najvise volim vas pametne, sto sve znate ali "znanje nije na prodaju"... pozdrav !
H.U.D. je napisao(la):
nisi valjda ti Gvozden?!

ne ja sam Milosh... ako 'oces skeniracu ti i pasosh , kao Baltazar... :D

Poslednja izmena:
ma, nije tako, prijatelju..

nisam te ni optuzzio da si ti pisao, a i da jesi, greshke su ljudska stvar
nego, morash priznati da je lik bash lupio i ostao zziv na tom mestu..

s druge strane i taj, a pogotovo onaj drugi link ( ka radovima studenata u .pdf formatu), je vrlo koristan i mislim da cce pomocci choveku

shto se tiche mene, prvo pogledaj na post iznad onog na koji si reagovao, a mozzesh i na ostale moje, pa ccesh videti da to shto si rekao o "znanju na prodaju" nikako ne stoji, chak shta vishe:)
inache je moj moto da je znanje nepresushna kategorija i da ga treba slobodno deliti, jer to mozze samo dobro ljudima da chini

zato nema razloga da budesh tako "kiseo" oko toga, nije mi bilo nishta loshe na umu ( a potrudio sam se smiley-jima da to i naglasim - ukljuchi prikaz slika, ako si na Operi;))
pogotovo shto se i jako veselim informaciji iz tvog potpisa, ako me razumesh:eyebrows:

pozdrav i NHF:wave:

Epilog

Elem, danas sam drzao predavanje i, moram reci, nisam uradio bas ono sto sam ocekivao. Naime, ideja mi je bila da posle uvoda dam primer obrade neke proste instrukcije (kao sto su to npr. uradili na howstuffworks) i nakon toga kroz istorijat prikazem dodavanje novih tehnologija sa ciljem da postepeno dodjem do toga da AMD nije Pentijum i da teraherci nisu jedino sto je vazno.
Vec u pocetku sam konstruktivnim komentarima profesorke forme "koji im * crtas semu mikroprocesora" izbacen iz koloseka, otaljao ostatak i otisao na mesto.
A sad pocinje veselje.
Ustvari, ostatak casa je iskoriscen po principu-ja diktiram, vi pisete i nista ne razumete. Zakljucak je bio da brzina procesora zavisi od takta i, jel, da je Intel zbog toga bolji izbor.
*sigh*
Zali boze budale koja je predavala, kao i one koja ovo kuca a nema snage da se izbori sa predrasudama.

Uzgred bi bio red da se zahvalim svima koji su postovali na ovu temu, kao i njihovim linkovima. Ako nista drugo, makar sam sebi uspeo dosta toga da pojasnim. :D
Poz

ako smo pomogli da se unapredi znanje makar i jednog choveka, ispunili smo cilj postojanja ovog foruma i nashijeh pisanija po istom;)

samo napred i pusti budale:smoke:

pozdrav:wave:

Nazad
Vrh Dno