Šta je novo?

sadrzaj sa laptopa na tv, ali preko linuxa, kako.

kefalo81

Slavan
Učlanjen(a)
26.04.2008
Poena
350
Ranije je ovo sa xp-om sve radilo, i koristio sam opciju, desni taster propreties/setings/advanced i onda sam isao na intelovu integrusu, i tamo sam podesio da mi primarni bude tv, kojeg je naravno prvo prepoznao.

Sada sa linux mint ja ne vidim tu opciju niti imam pretstavu kako da koristim taj kabl, koji ima video i audio prikljucak.
Znaci pitanje, gdje su u linuxu podesavanja za prenos slike koju emituje laptop na tv.

Pojma nemam za TV out ali trebalo bi da je isto kao da imash josh jedan monitor prikljucen.
System > Preferences > Display

Znaci pitanje, gdje su u linuxu podesavanja za prenos slike koju emituje laptop na tv.
Prvo da razjasnimo par stvari... Pitanje je o kojoj slici je reč, odnosno da li je generiše grafička karta (tj njen displej kontroler) ili neki integrisani ili diskretni video enkoder koji bi zahtevao poseban drajver. S obzirom da je u tvom slučaju reč o Intel integrisanoj grafici, TV-izlaz kontroliše sam X server, te se njegovo konfigurisanje i vrši preko xorg.conf fajla i pripadajućih alata (xrandr).

Tvoj xorg.conf fajl bi trebalo da sadrži nešto u ovom stilu:

Kod:
[FONT="Courier New"]Section "Monitor"
        Identifier  "TV"
        Option      "TV Format" "PAL"
EndSection

Section "Device"
        Identifier      "Intel Corporation Intel Default Card"
        Driver          "koji_vec"
        BusID           "PCI:0:2:0"
        Option      "Monitor-TV"   "TV"
        Option      "Clone" "true"
EndSection[/FONT]
Ako želiš konkretniju pomoć moraš dati malo više informacija: koja Intel grafika je u pitanju (GMA900, GMA3000, GMA3100, GMAXxxxx...), koji X server koristi taj Mint, da li noutbuk ima poseban TV izlaz na sebi i koji (RCA, S-video...), koji televizor je u pitanju (CRT, LCD...) i koji tip interkonekcije koristiš (kablovi). Naravno, moraš reći i kako želiš konfigurisati "layout", odnosno da li bi da kloniraš sliku ili da koristiš TV kao poseban displej.

Možda bi po najbolje bilo da prvo pročitaš par wiki stranica na ovu temu, pa ti pomoć možda neće ni trebati.
Intel GMA
Xorg RandR 1.2
Intel Graphics Media Accelerator 900

Poslednja izmena:
Jel ovo ja moram preko terminala ili konzole ili kako se vec zove.

Jel ovo ja moram preko terminala ili konzole ili kako se vec zove.
Nisam baš prisan sa Ubuntom, odnosno Mintom, ali mi se čini da da. Mada... tekstualni fajl možeš da edituješ u bilo kom editoru (pa što ne i GUI), dok god imaš odgovarajuće privilegije. :)

Postoji jedan fenomanalni grafički alat za konfigurisanje grafičke karte i monitora, a zove se SaX2. Izvorno je nastao u Suse linuksu, ali vidim da postoje pokušaji da se portuje i na RedHat, Debian, Ubuntu... Ipak, ako ti je problem da edituješ xorg.conf verovatno da bi ti tek bio problem da kompajliraš i instaliraš SaX2.
clown.gif

Ako bi dao malo više informacija, odnosno odgovorio na ono što sam te pitao, mogli bi da ti generišemo odgovarajuće blokove koda koje bi posle samo c/p u taj fajl.

Poslednja izmena:
Ma skoro da sam odustao od odgovaranja, jer nije da necu vec slabo sta nalazim na ovom linuxu.
Tako ne znam oznaku grafike, a na windozi bi mislim uspio naci tu oznaku.
Evo surf na netu za njegov model izbacuje da je grafika GMA 950.
Za povezivanje mislim da koristim svideo, taj video prikljucak na laptopu je okrugao a audio je zasebno.
TV je LG CRT 72cm.
I nije to sve za mene vec da roditeljima udovoljim da gledaju film, uzeli onog sveti georgije ubiva azdahu, i sad da se ne petljaju po racunaru jedno po jedno jer monitor je samo 20 incha.
Namjena laptopa bi bio kao dvd, a slika bi se vidjela samo na TV-u.

Ma skoro da sam odustao od odgovaranja, jer nije da necu vec slabo sta nalazim na ovom linuxu.
Evo surf na netu za njegov model izbacuje da je grafika GMA 950.
Za povezivanje mislim da koristim svideo, taj video prikljucak na laptopu je okrugao a audio je zasebno.
TV je LG CRT 72cm.
I nije to sve za mene vec da roditeljima udovoljim da gledaju film, uzeli onog sveti georgije ubiva azdahu, i sad da se ne petljaju po racunaru jedno po jedno jer monitor je samo 20 incha.
Namjena laptopa bi bio kao dvd, a slika bi se vidjela samo na TV-u.
Evo ovako... U pitanju je neki od 94xGxx cipsetova, koji integrise GMA950 grafiku. Za tu grafiku postoje bar dva drajvera: stari "i810" (tako se samo zove, ali pokriva siri dijapazon modela) i noviji "intel". Pogledaj sta ti stoji u "Device" sekciji xorg.conf fajla. Trebalo bi da imas nesto ovako:
Kod:
Section "Device"
	Identifier	"Configured Video Device"
	Driver		"intel"
EndSection

Pogledaj neke od ovih tredova na Ubuntu forumu, trebalo bi da nadjes resenje za tvoj problem:

intel 945GM and TV-out
Ibex / New X.org + Intel 945GM = problems
How To: Svideo / Dual Monitor(xinerama) / Dual Monitor(cloned desktop) on i945

U principu mozes ili da pokusavas da osposobis Ubuntu ili da instaliras OpenSUSE, jer on ima jedinstveni GUI alat (SaX2) za konfigurisanje graficke i displej uredjaja. Naravno da je lakse iscimati se i konfigurisati vec postojeci sistem nego raditi sve ispocetka, a ti sada kako hoces.

Kada osposobis TV-izlaz, predlazem ti da instaliras MythTV, ako ce se vec taj noutbuk koristiti kao media centar. I Ubuntu i OpenSUSE imaju automatizovane procese instalacije doticne HTPC aplikacije, tako da pretpostavljam da ti to nece napraviti preveliki problem.

P.S. Sadrzaj xorg.conf fajla mozes pregledati sa: less /etc/X11/xorg.conf
Ako hoces da ga editujes: sudo mcedit /etc/X11/xorg.conf
P.P.S. Pre bilo kakvog editovanja upoznaj se sa samim editorom (mcedit, vi, ed, emacs...) i probaj da kreiras i editujes nekoliko probnih fajlova u svom home direktorijumu. Takodje ne zaboravi da bekapujes sadasnji xorg.conf fajl sa: sudo cp /etc/X11xorg.conf /etc/X11/xorg.conf.bekap

Poslednja izmena:
Section "Device"
Identifier "Configured Video Device"
EndSection

Section "Monitor"
Identifier "Configured Monitor"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Monitor "Configured Monitor"
Device "Configured Video Device"
EndSection

Section "ServerLayout"
Identifier "Default Layout"
Screen "Default Screen"
InputDevice "Synaptics Touchpad"
EndSection

Ovo mi pise u terminalu kada sam otkucao less /etc/X11/xorg.conf
Kako sam vidio meni ne pisu drajveri.
Sta da radim , da li treba da ih instaliram.

kao matrix

EDIT.
OVo sa terminalom je skroz super, kao da sam u matrixu:D dobio zadatak da spasavam Nea:) od agenata, ali izgleda da samnom kao operaterom upao izmedju dva svjeta.

Poslednja izmena:

u konzoli kucaj
Kod:
sudo lspci

Ispisace ti listu hardvera, tako da ne moras da googlas. Meni je to milion puta nedostajalo na windowsu koji ne zna koju graficku ima dok ne instaliras drajvere (a meni upravo treba da znam koje da instaliram jer vlasnik ne zna, a mrzi me da otvaram kuciste).

otkucao

Host bridge: Intel Corporation Mobile 945GM/PM/GMS, 943/940GML and 945GT Express Memory Controller Hub (rev 03)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS/GME, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) High Definition Audio Controller (rev 02)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 1 (rev 02)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 2 (rev 02)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #1 (rev 02)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #2 (rev 02)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #3 (rev 02)
00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #4 (rev 02)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB2 EHCI Controller (rev 02)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev e2)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801GBM (ICH7-M) LPC Interface Bridge (rev 02)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) IDE Controller (rev 02)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 82801GBM/GHM (ICH7 Family) SATA AHCI Controller (rev 02)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) SMBus Controller (rev 02)
02:00.0 Network controller: Intel Corporation PRO/Wireless 3945ABG Network Connection (rev 02)
0a:07.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)

Ocigledno imas 945+ICH7 cipset :)
Neki bitniji detalji:

Graficka: (945GM)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS/GME, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)

Zvucna: (Intel HDA)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) High Definition Audio Controller (rev 02)

Wifi:
02:00.0 Network controller: Intel Corporation PRO/Wireless 3945ABG Network Connection (rev 02)

LAN:
0a:07.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)

Ovo mi pise u terminalu kada sam otkucao less /etc/X11/xorg.conf
Kako sam vidio meni ne pisu drajveri.
Sta da radim , da li treba da ih instaliram.
Kako izgleda, Ubuntu ti nije dobro konfigurisao X server, al' da ništa ne prejudiciramo, hajde da odradimo još neku dijagnostiku...

Daj mi ovde izlaze sledećih komandi... Ove:
Kod:
lsmod | grep "agpgart\|drm\|intel\|i810\|i915\|vga" | grep -v snd

Zatim, ove:
Kod:
sudo fbset -i

Pa ove:
Kod:
dmesg | grep agpgart

I najvažnije, ove:
Kod:
grep -A4 "/usr/lib/xorg/modules//drivers/" /var/log/Xorg.0.log

Napomena: Kopiraj linije selektujući ih od kraja ka početku. Zatim ih prebaci u terminal sa SHIFT+INSERT i lupi ENTER. Za drugu će ti tražiti pass (da se ne iznenadiš). Izlaz svake komande kopiraj i ubaci u zasebne "CODE" tagove. Ovako:
HTML:
[CODE]Izlaz komande...[/CODE]

Poslednja izmena:
HTML:
   o
    o
        .--.
       |o_o |
       |:_/ |
      //   \ \
     (|     | )
    /'\_   _/`\
    \___)=(___/

marko@marko-laptop ~ $ lsmod | grep "agpgart\|drm\|intel\|i810\|i915\|vga" | grep -v snd
i915                   32512  2 
drm                    82580  3 i915
intel_agp              25492  1 
agpgart                34760  3 drm,intel_agp
marko@marko-laptop ~ $ sudo fbset -i
[sudo] password for marko: 
sudo: fbset: command not found
marko@marko-laptop ~ $ dmesg | grep agpgart
[   32.907602] Linux agpgart interface v0.102
[   32.943396] agpgart: Detected an Intel 945GM Chipset.
[   32.943680] agpgart: Detected 7932K stolen memory.
[   32.961768] agpgart: AGP aperture is 256M @ 0xc0000000
marko@marko-laptop ~ $ grep -A4 "/usr/lib/xorg/modules//drivers/" /var/log/Xorg.0.log
marko@marko-laptop ~ $ grep -A4 "/usr/lib/xorg/modules//drivers/" /var/log/Xorg.0.log
marko@marko-laptop ~ $

Evo ja se jedva snadjoh sa ovim html jer sam morao svaki da probam, jer ne izbacuje kao kod xp-a kada misem stanem na ikonu, sta je, vec sve mora da se proba.
Sve komande su odradjene, s tim sto su rezultati svi na jednom mjestu ali mislim da ce se moci procitati jer svakom rezultatu prethodi komanda koje su recene da se odrade.

Interesantan ovaj linux :D
Davno sam imao ovakav osjecaj.

Evo ja se jedva snadjoh sa ovim html jer sam morao svaki da probam, jer ne izbacuje kao kod xp-a kada misem stanem na ikonu, sta je, vec sve mora da se proba.
A ko je spominjao HTML? Ja ti rekoh da staviš rezultat u "CODE" tagove, koje si mogao i ručno da iskucaš. Zato sam ti i pokazao kako izledaju...
rolleyes.gif

Sve komande su odradjene, s tim sto su rezultati svi na jednom mjestu ali mislim da ce se moci procitati jer svakom rezultatu prethodi komanda koje su recene da se odrade.
A šta uradi sa ovom poslednjom i najvažnijom komandom??? Kako si uspeo da je dva puta ponoviš, pa još bez ikakvog rezultata?

marko@marko-laptop ~ $

Ajmo sad' opet ovu poslednju komandu, ali lepo... Ako treba prekucaj tu liniju ručno.

P.S. Izvini na nerazumevanju al' "ASCI art" mi je potpuno nezanimljiv i savršeno suvišan u ovoj situaciji.

Poslednja izmena:
HTML:
              ||--|| *
marko@marko-laptop ~ $

I copy/shift+insert/enter i manuelno i uvjek ispadne ovo.
any ideas

Ne može da ispadne to!

Prvo, da se dogovorimo... Da li tvrdiš da ti:
Kod:
grep -A4 "/usr/lib/xorg/modules//drivers/" /var/log/Xorg.0.log
daje kao izlaz:
Kod:
marko@marko-laptop ~ $
ili
Kod:
marko@marko-laptop ~ $
Mislim, nije da i jedno od ta dva ima ikakvog smisla (šta više, apsolutno je nemoguće)...

I šta je u opšte:
Kod:
              ||--|| *
???

P.S. Bilo kako bilo, izgleda da je rezultat "prazan skup".

Poslednja izmena:
To sto je vise istih rezultata je samo rezultat ponovljene komande koja je otkucana na vise nacina.
Manuelno i copy paste sistem.
Znaci u tom prikazu su 3 pokusaja

Sta je taj znak ||--|| * nemam pojma, mozda sam zakacio kod copy paste red iznad gdje su one posalice.

Isto tako, kada sam ja odradivao neke od prethodnih komandi,kod kojih mi je trazilo pass, ja sam kucao pass a ono nije nista izbacivalo u smislu da pokazuje tacke i sl.
GOvorim o terminalu.To pisem, da bih dobio komentar, da li je i to normalno>

To sto je vise istih rezultata je samo rezultat ponovljene komande koja je otkucana na vise nacina.
Manuelno i copy paste sistem.
Znaci u tom prikazu su 3 pokusaja
Nije trebalo to da radiš. Kada sam ti rekao da daš rezultat, mislio sam samo na rezultat, a ne sve što imaš u prozoru terminala i svakako ne nešto po tvom slobodnom nahođenju. Znači, kada ti neko kaže da mu daš izlaz komande "date" ti treda da daš ovo:
Kod:
Wed Dec 30 22:45:30 CET 2009
I to je sve.

Sta je taj znak ||--|| * nemam pojma, mozda sam zakacio kod copy paste red iznad gdje su one posalice.
Moraš biti pažljiviji prilikom rada sa terminalom, naročito ako izvršavaš neku komandu kao root.

Isto tako, kada sam ja odradivao neke od prethodnih komandi,kod kojih mi je trazilo pass, ja sam kucao pass a ono nije nista izbacivalo u smislu da pokazuje tacke i sl.
GOvorim o terminalu.To pisem, da bih dobio komentar, da li je i to normalno>
Normalno je. To se zove maskiranje šifre i služi tome da ti ne stoji pass tako na ekranu "na izvolte".

U zaključku mogu reći da je verovatno samo po sredi loša autodetekcija i konfiguracija X servera. Sada sam preumoran za objašnjavanje, pa ćemo to sutra natenane.

Ok.
Hvala i na ovome.
Ja cu nastojati da prostudiram ono narezivanje i da pravilno narezem bootabilni disk, cisto da ih ne bacam vise, pa cu onda ja da odradim ili mint 8 koji imam, ili mozda mislite da je bolje da odem direktno na neku od verzija ubuntua, ako je on bolji, jer moj problem nije samo ovaj tv izlaz, vec i to sto nemam mogucnosti da koristim web kameru, ne prepoznaje ni jednu od dvije koliko imam, i voli bih isto tako da mi i interni mikrofon na laptopu, valjda je u tastaturi, ne radi.

isto tako moram da napomenem,da se ovaj mint 5 ne ponasa normalno pri operi, jer procesor podivlja pa je ne rijetko malo ipsod 100 % a tako nije bilo sa xp-om, dok je normalniji sa firefox-om, kojeg opet ne poznajem i ne koristim jer mi je opera bolja.

Sutra nastavljamo.

Ok.
Hvala i na ovome.
Ja cu nastojati da prostudiram ono narezivanje i da pravilno narezem bootabilni disk, cisto da ih ne bacam vise, pa cu onda ja da odradim ili mint 8 koji imam, ili mozda mislite da je bolje da odem direktno na neku od verzija ubuntua, ako je on bolji, jer moj problem nije samo ovaj tv izlaz, vec i to sto nemam mogucnosti da koristim web kameru, ne prepoznaje ni jednu od dvije koliko imam, i voli bih isto tako da mi i interni mikrofon na laptopu, valjda je u tastaturi, ne radi.

isto tako moram da napomenem,da se ovaj mint 5 ne ponasa normalno pri operi, jer procesor podivlja pa je ne rijetko malo ipsod 100 % a tako nije bilo sa xp-om, dok je normalniji sa firefox-om, kojeg opet ne poznajem i ne koristim jer mi je opera bolja.

Sutra nastavljamo.

Trenutno aktuelna verzija Mint-a je 8, pa ti preporucujem Upgrade koji ce ti mozda resiti neke, a mozda i sve probleme.

Ok.
Hvala i na ovome.
Ja cu nastojati da prostudiram ono narezivanje i da pravilno narezem bootabilni disk, cisto da ih ne bacam vise...
Koliko si ti to diskova bacio? Zar ti prva dva (bačena diska) nisu bila dovoljna da posumnjaš u svoje umeće pa se malo više skoncentrišeš i bolje informišeš?

ISO image je "bit-po-bit" kopija izvornog diska, što podrazumeva ceo fajl-sistem i sve podatke na njemu. Tu se ne narezuje sam ISO fajl, već njegov sadržaj! To automatski radi svaki program za rezanje koji podržava "ISO images" - sve što treba da uradiš je da izabereš opciju "burn ISO image" i da mu onda pokažeš putanju do ISO fajla čiji sadržaj želiš da narežeš. Takođe obrati pažnju na to da disk moraš narezati u Disk-at-Once (DAO) režimu, ali to valjda već i sam program podesi.

pa cu onda ja da odradim ili mint 8 koji imam, ili mozda mislite da je bolje da odem direktno na neku od verzija ubuntua, ako je on bolji, jer moj problem nije samo ovaj tv izlaz, vec i to sto nemam mogucnosti da koristim web kameru, ne prepoznaje ni jednu od dvije koliko imam, i voli bih isto tako da mi i interni mikrofon na laptopu, valjda je u tastaturi, ne radi.

Sutra nastavljamo.
Probaj poslednju verziju Minta, pa ako i dalje budeš imao problema možda bi mogao da razmisliš i o openSUSE linuksu. Ne verujem da za tebe Ubuntu može da ima ikakvih prednosti u odnosu na Mint ili openSUSE.

Poslednja izmena:
Posljednji disk prazan sto sam imao u kuci sam narezao i evo sad ovo kucam sa live mint8.
Djeluje bolji, i grafika mi je bolja, tamo na 5tici sam nesto zabrljao sa podesavanjima rezolucije.
Ok.Nije problem da ja probam vise verzija ili distro linuxa, samo me brine malotaj openSUSE, jeli i on zasnovan na ubuntu-u jer cini mi se da ima dosta razlika,tj.da postoje vise bitno drugacijih linuxa, pa npr.fedora i ubuntu su dosta razliciti.
Eto,sad cu pokusati sa mint8 pa ako ne bude islo, nastavljamo dalje po ovoj temi.

You've unleashed a fury ... :p

... Ok.Nije problem da ja probam vise verzija ili distro linuxa, samo me brine malotaj openSUSE, jeli i on zasnovan na ubuntu-u jer cini mi se da ima dosta razlika,tj.da postoje vise bitno drugacijih linuxa, pa npr.fedora i ubuntu su dosta razliciti.
OpenSUSE je distribucija za sebe.

U principu imaš 7 osnovnih distribucija: Debian, RedHat, Slackware, Gento, Arch, Suse i Mandrivu. Osnovne su po svojoj popularnosti, ali i originalnosti.

Ubuntu je baziran na Debianu, ali ima i svojih specifičnosti kao i posebno razvijenih alata. Istini za volju i Mandriva je nastala iz RedHat-a, a Suse iz Slackware-a, ali su se vremenom toliko udaljili od svojih korena da su zaslužili epitet "jedinstvenih".

Fedora ti je "community distro" baziran na RedHat-u, koji predstavlja poligon za testiranje tehnologija koje će završiti u RedHat enterprajz proizvodima, baš kao što je i openSUSE za Novell-ove SLES i SLED proizvode.

Sve ovo si pak mogao saznati na Vikipediji...

Što se lakoće korišćenja tiče Ubuntu i openSUSE su u vrhu, pri čemu bih ja ipak dao prednost "Susetu", kako zbog izuzetne hardverske podrške, velikog broja oficijalnih paketa i izuzetnih grafičkih alata za konfiguraciju sistema, tako i činjenice da poseduje jednu od najboljih (ako ne i najbolju) implementaciju KDE okruženja, za koje takođe važi da je blagonaklonjenije korisnicima koji prelaze sa Windows-a.

U tvom slučaju... možda bi ipak bilo bolje da se držiš toga što si uzeo (Mint) i da imaš malo više strpljenja, te da više čitaš lepo napisane vodiče i dokumentaciju sistema.

Evo da se pohvalim, bez nekih petljancija preko terminala, jer svejedno, nisu ni radile, tj prikazivale ono sto smo trazili, ovaj linux mint 8 je prepoznao uz pusta cackanja opcija tv i sinoc sam gledao film.
Inace, ne znam kako ali sada moj laptop sa 1.86 MHz procesorom, 1Mb kes, i 1,5gb ram, sasvim normalno pusta bluray rip sa 720p rezolucijom a sa xp-om se lomio.

Ostaje jos kamera da se rijesi i malo jos da se uhodam sa nekim podesavanjima jer mi se desava da sam neke stvari ranije odradjivao a sada ne mogu da ih ponovim, tj. ponovo da ih prokljuvim.

Nazad
Vrh Dno