Šta je novo?

SAD: Android pretekao iPhone OS

qwertybre

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
09.12.2009
Poena
169
ISTRAŽIVAČKA KOMPANIJA NPD GROUP saopštila je da je Googleov operativni sistem za mobilne uređaje Android, u prvom tromesečju 2010. na tržištu SAD pretekao Appleov iPhone OS i zauzeo drugo mesto, odmah iza operativnog sistema BlackBerry 6.0, kompanije Research In Motion (RIM).

Izraženo u procentima, BlackBerry 6.0 zauzima 36 posto tržišta operativnih sistema za mobilne uređaje u SAD; slede Android sa 28 posto, iPhone OS sa 21 posto, Windows Mobile sa 11 posto itd.

http://www.mikro.rs/main/index.php?q=vest&ID=13224&rss=1

Sad će kovač da demantuje :d

Nema šta da se demantuje, mnogo različitih telefona sa Androidom ima, dok sa iPhone OS-om postoji samo jedan, tako da je ovo i logično, a i vreme je bilo da bude još jedan ozbiljan OS na tržištu pored iPhone OSa.

Takvo demantovanje možda i nije najbolji način da se "brani" Apple.

Apple nikad nije ni pucao na kvanitet već na kvalitet. A i kao što je trenje napisao iPhone OS postoji samo na Appleovim uređajima pa bi zapravo bio veliki neuspeh da ga Android nije pretekao po brojnosti :p

U svakom slučaju pozdravljam svako jačanje konkurencije jer ono može da vodi ka boljem softveru na svim stranama, kao i nižim cenema uređaja. Ne zaboravimo da se i Android i iPhoneOS i Winmobile ne vrte samo na mobitelima.

Poslednja izmena:
nize cene uredja i apple...nesto mi tu ne stima

Ovo je jako dobra vest za developere.

Nema šta da se demantuje, mnogo različitih telefona sa Androidom ima, dok sa iPhone OS-om postoji samo jedan, tako da je ovo i logično, a i vreme je bilo da bude još jedan ozbiljan OS na tržištu pored iPhone OSa.

Nema veze, jedan je i Android :). Upravo je u tome moc Androida, po mom misljenju. Ti mozes imati puno razlicitih firmi i svaka od njih ce se vec uklopiti tako da neki njihov model kupi odredjna grupa ljudi. Ako neko zeli Android telefon, nece imati apsolutno nikakav problem da izabere bas onakav kakav zeli. Tako da ako neko potegne pricu kako telefon XYZ nema ovo ili je los u necemu, za sta je odgovoran proizvodjac, uvek ce naci neki drugi koji to ima.

A ovo kvalitet/kvantitet...pfff. Svakoj firmi je primarno da zaradi. Naravno da ce to postici time sto ce prodati veliki i sto veci broj proizvoda. Mislim, nemojmo praviti od Apple proizvoda nesto rafinirano i uzviseno jer to Apple sigurno nije :) . Ja ga nekako dozivljavam ko Tokyo Hotel, glume neke vrsne rokere a u principu su kich i gay...

Poslednja izmena:
Nema veze, jedan je i Android :).

E, pa nije. :) Ima Android 1.5, 1.6, 2.1, 2.2, pa sad poslednji na nekom telefonu radi, pa na drugom uz neko budženje, na trećem uopšte... Problem je kod Androida, što je i Kutija beše negde napisao, što nema neki centralizovani sistem updatea softvera kao što ima iPhone, jer ovako dolazi do kupusijade sa milion telefona sa različitim Androidom sa/bez Sense UI-ja itd.

Mh... Slozio bih se sa tobom. Medjutim, smatram da je Android za kratko vreme prevalio stosta, ubuduce ce se broj takvih problema samo smanjivati.

Verovatno ce doci trenutak da ce Android i u praksi biti samo taj jedan :).

Nadajmo se da će da bude tako. Da se razumemo, nisam hejter Androida, odlična je stvar, ali očigledno treba još vremena da bi se iskristalizovalo sve oko Androida, samo me plaši da je već otišlo predaleko sa modelima telefona i različitim verzijama Androida tako da taj "centralni" update neće biti moguć.

da li si ti svestan sta si sada napisao :d ode u potpis :d
Osim što sam napisao kvanitet umesto kvantitet :D ne vidim u čemu se ne slažemo?

Mislio sam na globalne razmere. Kvantitet po meni znači low cost hiperprodukciju koju svako može da kupi. Početna cena najjeftinijeg novog macbooka je 999 dolara, iPada 499, iMaca 1199... jedino iPod shuffle ima cenu za mase :d

Da zaista hoće kvantitet po svaku cenu trebale bi im duplo niže cene.

ISTRAŽIVAČKA KOMPANIJA NPD GROUP saopštila je da je Googleov operativni sistem za mobilne uređaje Android, u prvom tromesečju 2010. na tržištu SAD pretekao Appleov iPhone OS i zauzeo drugo mesto, odmah iza operativnog sistema BlackBerry 6.0, kompanije Research In Motion (RIM).

Izraženo u procentima, BlackBerry 6.0 zauzima 36 posto tržišta operativnih sistema za mobilne uređaje u SAD; slede Android sa 28 posto, iPhone OS sa 21 posto, Windows Mobile sa 11 posto itd.

http://www.mikro.rs/main/index.php?q=vest&ID=13224&rss=1

***, ZoNi, jos uvek citas Mikro :wall:

Osim što sam napisao kvanitet umesto kvantitet :D ne vidim u čemu se ne slažemo?
apple juri profit boli njih uvo za kvalitet... ako mislis da je apple milosrdna organizacija koja pravi kvalitetne uredjaje i da im nije cilj da prodaju sto vise, odnosno kvantitet uostalom kao i svakoj drugoj kompaniji, onda bas zivis u zabludi...;)

Nadajmo se da će da bude tako. Da se razumemo, nisam hejter Androida, odlična je stvar, ali očigledno treba još vremena da bi se iskristalizovalo sve oko Androida, samo me plaši da je već otišlo predaleko sa modelima telefona i različitim verzijama Androida tako da taj "centralni" update neće biti moguć.

Mozda Google nije briga za sve to?

Both Google and Apple are accomplishing exactly what they’re intending to do. The purpose of Android is to broaden the base of mobiles that are tied to Google’s adware-based services

Btw, moze li ova tema da se prebaci u "hardverski" ili softerski deo MT?

hehe... to je najnormalnije, mislim to sto je android pretekao iPhone.
i to je ono sto sam vec rekao: Google i Android su novi Microsoft ;) ali u pozitivnom smislu !

:shock: najbolje da je qwerty ZoNi ! ! !

apple juri profit boli njih uvo za kvalitet... ako mislis da je apple milosrdna organizacija koja pravi kvalitetne uredjaje i da im nije cilj da prodaju sto vise, odnosno kvantitet uostalom kao i svakoj drugoj kompaniji, onda bas zivis u zabludi...;)
hehe... evo ga hajter ;) - totalno pomracenje uma :D

btw nano.cevi sta si hteo da kazes konkretno? za koji deo posta mislis da ne odgovara istini?

Poslednja izmena:
Hvala na komplimentu :)

nema na cemu akki, znas i ti da posolis ;)

elem, "Apple nikad nije ni pucao na kvanitet već na kvalitet." - znaci da Apple nije pravio kompromis i prodavao neke level low-end varijante telefone (kako bi dobio sto je moguce vise trzista), nego konstantno drzi kvalitet i unapredjuje jedan telefon i drzi cenu za to sto nudi.

ne pravi kompromise, ko hoce neka kupi, nudi to sto nudi (kraj price, nema podvarijanti; osim dve boje :D), ko nece neka potrazi neki od milion modela iz suparnickog tabora.

@nano nemam pojma, valjda me akki malo izbacio iz takta :)

Од кад је квалитет постао синоним за милосрдне организације :d
Имаш Vaio лого као аватар, рачунам да сматраш да Sony углавном прави квалитетне уређаје :) ?

Не може се ићи на прави квантитет сем деградацијом квалитета и/или избацивањем више класа уређаја.

Apple избацује нове моделе iPhonea којима је улога да замене старе, а "класна подела" :D се једино види по различитим капацитетима, али сваки нови модел има исту функционалност.
elem, "Apple nikad nije ni pucao na kvanitet već na kvalitet." - znaci da Apple nije pravio kompromis i prodavao neke level low-end varijante telefone (kako bi dobio sto je moguce vise trzista), nego konstantno drzi kvalitet i unapredjuje jedan telefon i drzi cenu za to sto nudi.

ne pravi kompromise, ko hoce neka kupi, nudi to sto nudi (kraj price, nema podvarijanti; osim dve boje :D), ko nece neka potrazi neki od milion modela iz suparnickog tabora.
Управо сам то хтео да кажем.

Poslednja izmena:
Akki hoce da kaze da Apple bas briga za kvalitet, i da sasvim slucajno pravi kvalitetne proizvode. Valjda im takav horoskop sta li. :D

Interesantno je da će ova vest povećati prodaju androida. :) koliko god to izgledalo banalano. Sto moze da dovede do jos jedne promene, a to je cena iphone modela, naravno ne tako brzo.

Tesko da ce promeniti cenu, Android jos uvek nema ni normalan fps kod animacija sve zivo secka, a ne tek nesto drugo (browser itd) i to sa mnogo jacim hardverom od iPhone-a. Dakle iPhone moze biti ugrozen tek kada mu se Android barem malo priblizi. A trenutno je jako daleko pogotovo po UI-u, koji je glavni adut iPhone-a a ne neki tamo flash i lista specifikacija. Ima i Desire specifikaciju zlo pa i dalje ne moze da dostigne tastaturu, browser ili da mu animacije teku glatko ko na iPhone 2G iz 2007 godine. :)

evo podatak za ceo svet na osnovu web surfinga a ne za random 150.000 hiljada amerikanaca ;):

http://gs.statcounter.com/#mobile_os-ww-monthly-200812-201005

screenshot20100514at105.png

mada, sto kaze spacemaster, ova vest (da se Android bolje prodaje nego iPhone OS*) ce sigurno povecati prodaju androida.

*evo konretnih brojki oko prodaje:

r2010043a.gif

moguce je da, kad se sve sabere i oduzme (svi Android proizvodjaci, svi Android modeli - WindowsMobile), da zajedno stvarno isporucuju danas vise telefona nego jedan Apple sa jednim modelom ;)

Poslednja izmena:
Tesko da ce promeniti cenu, Android jos uvek nema ni normalan fps kod animacija sve zivo secka, a ne tek nesto drugo (browser itd) i to sa mnogo jacim hardverom od iPhone-a. Dakle iPhone moze biti ugrozen tek kada mu se Android barem malo priblizi. A trenutno je jako daleko pogotovo po UI-u, koji je glavni adut iPhone-a a ne neki tamo flash i lista specifikacija. Ima i Desire specifikaciju zlo pa i dalje ne moze da dostigne tastaturu, browser ili da mu animacije teku glatko ko na iPhone 2G iz 2007 godine. :)

Kakve animacije seckaju, jel si ti normalan. Da li si ti uopšte koristo desire ili neki android (a da nije tattoo)? Inače meni android ima sto puta bolji UI od iPhone-a, a ti nisi relevantan da kažeš šta je bolje, jer se ukusi razlikuju.

Poslednja izmena:
Akki hoce da kaze da Apple bas briga za kvalitet, i da sasvim slucajno pravi kvalitetne proizvode. Valjda im takav horoskop sta li. :D
lol... ako ti je zanimanje srpski politicar onda si sigurno u vrhu jer dugo nisam video bolju zamenu teza...

poenta je, koju su svi sigurno razumeli ali ajde da nacrtam, je da je prioritet svake kompanije profit i da izmedju kvaliteta ( koji je u mobilnom poslu poprilicno niche kategorija) i kvantiteta ( kao uslova za vetji profit) svaka kompanija bira ovo drugo... sad ako neko misli da apple ne bi izbacio vise modela da moze onda nema ni potrebe diskutovati...

Sto se tice dela o milosrdnim organizacijama poenta je takodje jasna i odnosi se na to da oni netje sebi smanjiti profit kako bi izbacili kvalitetnije uredjaje... profit je na prvom mestu... A logo je walkman i jeste sinonim za kvalitet... kao i vaio... i playstation... i naravno da sony pravi uglavnom kvalitetne uredjaje... :)

i nije mi jasno dokle tjete gurati estimates kada postoje konkretni podaci na osnovu kvartalnih izvestaja...

Poslednja izmena:
Pa mrdanje kroz ikone na iPhoneu radi savrseno glatko, skrol kroz browser i bilo koji drugi sl. Pregled slika npr? Ni jedan android jos uvek nema TS bez ikakvog laga itd itd.

Mozda je tebi taman i ok animacija i necu da ulazim u to da li se nekome to prihvatljivo ili ne. Meni secka jer ima losiji fps. Ali je poenta da ni sa mnogo jacim hardverom android ne moze da dostigne ono sto radi iPhone 2G iz 2007.

Sto se tice UI on je najlaksi od svih trenutnih smartfonova a kome lakoca koriscenja telefona nije kriterijum za dobar UI njemu svaka cast. :)

@akki
Otkrio si ameriku sa konstatacijom da kompanije jure profit. Wow!

Pogotovo to da Apple ne pravi kvalitetne proizvode zbog nas nego zbog profita, jos jedan Wow!

Samo steta sto je potpuno irelevantno za korisnika i uopste za ovu temu to da li Apple pravi kvalitetne proizvode zbog profita ili ko zna kog drugog razloga. Koga briga. Bitno je da li je nesto kvalitetno ili ne.

Poslednja izmena:
Vrh Dno