Šta je novo?

Sabirnik tv kanala

ercegs

Slavan
Učlanjen(a)
28.07.2007
Poena
319
Ime teme je glupo, ali ne znam kako bi drugacije da nazovem.. Evo sta mi treba..

Imam na tavanu dve antene. Obe su u funkciji i usmerene su na razlicite strane..Jer kad prikljucim jednum onda su mi RTL i FOX ok..a nekoliko kanala ne valja...a kada hocu da gledam te druge, onda moram da prikljcuim drugu..Kad prikljucim drugu, onda mi fox i rtl ne valjaju..Mislim da je jasna poenta..Na jednoj su jedni kanali dobri, a na drugoj drugi..E sada..Zanima me da li postoji neki uredjaj kao neki receiver u koji bi mogao da ubodem dve antene, a da mi on na jednom izlazu onda da zbir kanala i jedne i druge...Tako bi sa jednim izlazom mogao da imam sve kanale koji mi trebaju, i onda ne bi vise morao da menjam antene kad hocu da gledam odredjeni program..Imao bi jedino malo vise losih kanala, ali to nije bitno, njih ne moram da memorisem..

Jel postoji mozda tako nesto.

Pozdrav

Ne mogu da editujem post, pa da odgovorim... Zaboravio sam da napomenem da mi je palo na pamet da to uradim sa onim spliterom..Da nadjem neki sa dva ulaza..Da li bi to radilo?

Poslednja izmena:
Potreban ti je filter koji ce od jedne antene da prihvati samo one kanale koji se na njoj dobro vide, a od druge antene sve ostalo. Ti filteri se prave po narudzbini, treba samo da znas koji kanal zelis na kojem ulazu, i koja antena je bolja za "ostalo". Tako se moze povezati i vise antena.

Ok...hvala na savetu, ali..da li mozda znas..posto meni u principu nije potrebno filtriranje, vec bukvalno sabiranje..znaci da sve kanale spoji..jer..onda bi ja kad pretrazujem na TV-u kanale..imao duplih kanala..ali s tim da bi jedni bili dobri, a drugi losi..i ja bih memorisao samo one frekvencije koje daju dobar signal.

Pozdrav

Vidi ovako, npr FOX primas recimo na 68. kanalu (tako je u BG kod tebe je neki drugi ali nema veze ovo je primer). Ako povezes dve antene na isti kabl neces dobiti dva Fox-a i dva 68. kanala nego jedan i to los, zato sto ga naravno obe antene prihvataju na istoj frekvenciji i signali se pomesaju. Zato treba da pomocu filtera propustis samo jedan (bolji) od ta dva primljena 68. kanala. U tvom slucaju, posto jedna antena sluzi samo za FOX i RTL treba ti filter koji ce sa te antene prihvatiti samo ta dva kanala, a sa one druge koju koristis za ostale kanale, sve ostalo. Tako ces imati pun opseg, samo sto ce ti Fox i RTL biti bolji jer ce ih primati antena koja je tako namestena da ih bolje prihvata.

"Filter" je ujedno i sabirnik, zavisi kako gledas. Sa jedne strane, on filtrira signal koji dolazi sa antena, sa druge strane on nakon toga spaja sve signale u jedinstveni izlaz koji onda vodi u pojacalo ili direktno u TV. Pravo da ti kazem ne znam koji je pravi naziv te kutijice koja izgleda ovako:
http://www.mcmelectronics.com/content/productimages/s4/30-2113_2.jpg

(ova kombinuje VHF i UHF u jedan izlaz)

Poslednja izmena:
Hvala milosd na savetima..U pravu si da...Evo sad sam dosao sa pauze, i citam mail...Dok sam bio na rucku malo sam mislio na ovu temu, pa sam pajser zakljucio sam zasto mi treba filter...shvatio sam da je fox na istom kanalu na obe antene...

Hvala ti puno, jos samo da nadjem to negde da se uradi.

POzdrav

Mozda da prvo probas da jednostavno spojis kablove (kupis neki Y konektor), mala je sansa da ces dobiti dobru sliku na svim kanalima, ali je jeftino i isplati se probati :)

Kupi rotator za krovnu antenu, staviš jednu antenu i motaš je 359 stepeni. To je najjeftinije rešenje.

Vrh Dno