Šta je novo?

sa ubuntua 7.10 na XP?

mr.no.

Slavan
Učlanjen(a)
14.08.2007
Poena
319
Posle premisljanja umesto lap-topa HP na nekoj akciji ja pazarih Dell 500 koji dolazi sa instaliranim u buntu-om 7.10. U zelji da instaliram XP sp2, restartujem masinu, pritisnem delete u zelji da namestim sa kog drajva ce da se butuje, ali na moje iznenadjenje, nigde biosa kakav sam ocekivao (radjeno vise puta na kucnoj masini)!!! Nemam pojma kako da pokrenem instalaciju xp-a. Kako ovo da izvedem? ima li neki posedan redosled za instalaciju drajvera ili da sve redom instaliram sta se moza skinuti sa Dell-ovog sajta?

Ne znam za ovaj konkretan model, ali Dell koliko znam sve svoje Ubuntu modele nudi i sa Windows-om, tako da bi trebalo da možeš da nađeš drajvere.

U BIOS se na laptopu po pravilu ne ulazi na delete. Pri paljenju računara bi trebalo da ti ponudi nešto tipa press F10 for boot options ili tako nešto. Odaberi da butuje sa CD-a, ostalo verovatno znaš.

Sam pronadji "magicni taster" :),a onda na red dolaze Hiren´s Boot CD i Windows XP Tiny v08 ili 09.
Pomocu alata sa HB CD-a obrisi GRUB ( Linux ) bootloader i napravi nove particije.U XP Tiny paketu dolazi gomila drajvera....

"magicni taster je F2". Ostalo moye mao standardna instalacija. Neke drajvere sam nasao na Dell-ovom sajtu. Samo da proverim kako sljakaju.

Mogo bi malo opsirnije da opises taj ultra jeftini dell 500... kako se ponasa u radu i sl.
Ako mozes, postavi i neke slike usput.

Poz!

Mogo bi malo opsirnije da opises taj ultra jeftini dell 500... kako se ponasa u radu i sl.
Ako mozes, postavi i neke slike usput.

Poz!

Naravno. Cim stignem da ga malo istestiram. Ovih dana sam u nekom haosu, pa sem instalacije XP-a nisam se vise "igrao" sa njim.:type:

Posle nešto korisćenja ovog lap-topa pokušaću da malo svedem utiske. Imajte u vidu da nisam naročito stručan što se tiče lap-topova jer je svega par njih bilo pod mojom rukom i to neko kratko vreme, da su to subjektivni utisci, kao i to da se radi o modelu koji kosta ispod 30.000 din.

DELL 500. Procesor:Intel Celeron M 2.0GHzChipset:Intel 965GMEkran:15.4" WXGA 1280 x 800Grafička kartica:Intel GMA X3100 256MBMemorija:1GB DDR2 HDD:120GB SATACD/DVD:DVD-WModem:56KLAN:10/100/1000 Wireless:Bluetooth,802.11g Konektori:VGA, 3xUSB, 1394, audio, card reader 4-1Operativni sistem:Linux UbuntuSlotovi:ExpressCard.

Izrađen je od crne, matirane plastike. Spolja, na prvi pogled, sama plastika ne odaje utisak naročitog kvaliteta. Dodirom ostaju tragovi prstiju, ali ne suvise (izutev ako nisu masni). Sa unutrašnje strane plastika je drugačija. Deluje dosta kvalitetnije (crna, vrlo blago svetlucava) i tragovi prstiju ne ostaju. Nema krckanja. Tastatura je malo tvrđa. Tasteri imaju priličan hod (kome to odgovara) i u celini, utisak je, da je dosta pouzdana i prijatna za korišćenje. Nema izdvojenu numeričku tastaturu, pa su tasteri dosta veliki što je dodatni plus za one koji dosta kucaju. Tushpad je zadovoljavajuće osetljiv. Tasteri ispod njega imaju neuobičajeno veliki hod (bar na osnovu mog iskustva), sto moze biti malo nezgodno dok se čovek ne navikne, ali se i pored toga lako pritiskaju. Verujem da većina i na lpu koristi miša. Ekran je veoma dobar i dosta osvetljen. Osvetljenje se podešava u BIOS-u (bilo kada radi na mrežni napon ili bateriju). Boje su jake, slike dosta precizne, a tekst ima zadovoljavajuću oštrinu. HD je hitachi, što pozdravljam jer sa njihovim hardovima imam veopa pozitivno izkustvo. Vratanca za DVD se veoma maro otvaraju (2-3cm.) sto je prednost ako ga koristite u gužvi. Baterija je sasvim solidna. Izdržala je instalaciju XP-a i ostalih programa sa DVD diska. Skor od 2 sata je dobar rezujtat, jer se u ovim okolnostima instalacije, skoro neprestano uporedo vrti i DVD i HD. Zagrevanje je minimalno uzimajući u obzir spoljašnju temperaturu. Ven na njemu se uključuje povremeno i prilično je tih.

Isporučuje se sa ubuntu-om verzija 7.10. Posto sa njim stojim slabo odmah sam instalirao XP. Instalacija XP-a je prosla standardno. Instalirani drajveri sa Dell-ovog sajta.

Sto se tiče brzine u radu, sasvim se ok pokazao. I ako se otvori par aplikacija (ne baš vezanih za grafiku) i sluša muzika u isto vreme, nije bilo nekih značajnih kočenja. Istina, još 1 GB rama bi sasvim lepo došao (naročito što je grafika i ntegrisana i koristi sistemski ram – u bios-u pokazuje za grafiku samo 8 mb. Pošto piše da je memorija dinamički deljena, pretpostavljam da po potrebi za grafiku uzima više, i ako se to ne može manuelno podešavati). Proban je wireless internet i radi bez problema (telenor je postavio predajnik u gradskom parku), mada dosta sporo. :S: Što se tiče kablovskog interneta koji imam u stanu, e tu imam problema. Nikako ne mogu da ga nateram da proradi. Na desktopu po instalaciji XP-a i drajvera, ubacuš mrežni kabal i sve šljaka, ali ovde neče. Ne znam šta je u pitanju. Da li problem sa drajverima, nešto od drajvera nedostaje ili to samo ja ne radim kako treba. :wall: Igre nisam probao. Možda bi nešto od pre 3-4 godine moglo da radi, ali sam svestan da ne treba suviše očekivati.

U globalu, vrlo sam zadovoljan. Krajnje budžetska varijanta (ispod 30k din), od odlične firme, 3 godine garancije, dobar ekran, fina tastatura, zadovoljavajuća baterija...Za prosečan kancelarijski posai, multimediju i sl. sasvim dovoljno. Sve u svemu za ove pare teško da se može naći nešto ovako povoljno.

Za sad toliko. Nadam se da će ovo nekom biti od koristi, ko ga merka za kupovinu.:wave:

Hvala mr.no. na ovom kratkom opisu... ne bih se zalio kad bi i koju sliku okacio (znas kako kazu, jedna slika vredi vise od hiljadu reci).

Poslednja izmena:
Hvala mr.no. na ovom kratkom opisu... ne bih se zalio kad bi i koju sliku okacio (znas kako kazu, jedna slika vredi vise od hiljadu reci).

Nadam se da nije bilo baš tako kratko. ;)Samo pokušavam da bude korisno jer ljudi su često skeptični kada se pojavi nešto od renomirane firme, a bude budžetska ovoliko varijanta. Uzgred, sklapa se u Irskoj. Čim stignem postaviću koju sličicu.

@sasa022
Ma, sve je to lepo na tim fotkama (uglovi fotografisanja su "boli glava"... kad bi samo to gledao, pomislio bi da kosta preko 1k evra), ali sve to mnogo realnije izgleda na user made fotografijama! ;)
Ajde ako si toliko vican guglanju, nadji mi user made fotografiju vostra 500 koja je veca od npr. 500x500 pix...

Poslednja izmena:
Baterija je sasvim solidna. Izdržala je instalaciju XP-a i ostalih programa sa DVD diska. Skor od 2 sata je dobar rezujtat, jer se u ovim okolnostima instalacije, skoro neprestano uporedo vrti i DVD i HD.
Instalacija OSa dok je na bateriji :) To čak ne preporučuju ni za update mobilnih telefona :) No, dobro, bar je potvrđeno da je baterija kvalitetna.

@sasa022
Ma, sve je to lepo na tim fotkama (uglovi fotografisanja su "boli glava"... kad bi samo to gledao, pomislio bi da kosta preko 1k evra), ali sve to mnogo realnije izgleda na user made fotografijama! ;)
Ajde ako si toliko vican guglanju, nadji mi user made fotografiju vostra 500 koja je veca od npr. 500x500 pix...

Zainteresovan sam za ovaj laptop pa sam i ja prevrnuo internet kako bih nasao neke konkretnije slike. Nasao sam ih na nekom ruskom sajtu:

http://dell-store.ru/news/4378/

Molim nekog ako zna da mi kaze da li je bolje uzeti ovaj Dell 500 ili HP 530 C2D 2MB L2 1 GB RAM slicne cene (zapravo HP je skuplji 20 evra) a imajuci u vidu da sa Dell-om dolazi i bluetooth, card reader, integrisani mikrofon i 3 godine garancije a i jedan i drugi bi imali strogo poslovnu upotrebu? I da li postoji razlika u kvalitetu ekrana izmedju ova dva laptopa?

Nazad
Vrh Dno