Šta je novo?

Sa SocketA na inegrisan AM2

bbK1ng

Čuven
Učlanjen(a)
15.09.2002
Poena
745
Došlo je vreme da malo sredim mašinu ali pošto mi računar ne služi za neki intezivan rad niti sam neki uber gamer (malo COD4 i skorije Sins of Solar Empire) ne želim da za to potrošim previše para tako da je moja ideja da uzmem a usput i da sebi rešim nekoliko nedoumica:

* ploču 780g
* proc AMD X2
* mem 2GB DDR2

Pošto imam 3 ATA uređaja jedan će morati da leti napolje. Ja bih radije zamenio jedan od diskova, ali pošto mi DVD pokazuje znake da mu je vreme iscurilo verovatno ću njega da menjam.

Sve u svemu ideja mi je da me ovaj upgrade košta oko 200€. Ako dobro utopim moje komponente zamenio bih i kućište za nešto od 50€ (bez napajanja).

Sada par pitanja:

Ploča verovatno Gigabyte zbog DVI-a. Da li još neka druga ploča ima DVI? Trebalo bi da ima i HDMI zbog TVa.

Koji od procesora X2 preko 4000 je sada najbolja kupovina? Možda bi ga malo OC.

Da li je kod memorije dovoljno uzeti 667 ili ići na 800?
Da li je bitno 2x1Gb ili može da se uzme i 1x2GB ako je bolja cena.
Koji brand za stabilan mali OC u budžet varijant?
Koji case bi bio ok.

I sada najvažnije, koliki dobitak u performansama mogu da očekujem. Recimo da sada igram obe gore pomenute igre u native rezoluciji monitora (1680x1050).

Da li ima neka kombinacija sa Intelom koja može da se poredi sa ovim a za iste pare.

Unapred zahvalan na odgovorima.

I sada najvažnije, koliki dobitak u performansama mogu da očekujem. Recimo da sada igram obe gore pomenute igre u native rezoluciji monitora (1680x1050).

Ako planiras da se igras na integrisanoj grafici onda moram da ti kazem da ne da nece biti dobitka, nego ce biti tezak pad u performansama u odnosu na ovo sto sada posedujes, bez obzira na mnogo bolji procesor i vise rama, dzaba sve to kada se ta integrisana grafika ne moze meriti sa 6800 koju sada imas. Inace, sve je ono OK sto si sastavio gore, neki 4400+ G2 bi ti lepo legao tu, ali nova graficka je pod moranje, ipak COD4 i Sins Of solar Empire nisu naivne igre.

Poslednja izmena:
uh, bio sam u slichnoj dilemi pre 10-15 dana...

Ako ides na amd, 4400+, definitivno! cena mu je smeshna 52e.
Ja imam biostar ta780g, ali ona ima dvi+dsub, nema hdmi. Ali joj je cena prilicno privlacna, 5100 dinara. Sa blagim klokom 11 000 u 3dmark01. Sa malo vishe utezanja, verovatno bi moglo i na 15 000.

Razlika u ceni izmedju 667 i 800 mhz je smeshna...Stavish tu od 800 mhz da radi na 1000 i uzivas.

Medjutim, ipak je ova integrusha slaba za 6800....

Ako planiras da se igras na integrisanoj grafici onda moram da ti kazem da ne da nece biti dobitka, nego ce biti tezak pad u performansama u odnosu na ovo sto sada posedujes, bez obzira na mnogo bolji procesor i vise rama, dzaba sve to kada se ta integrisana grafika ne moze meriti sa 6800 koju sada imas. Inace, sve je ono OK sto si sastavio gore, neki 4400+ G2 bi ti lepo legao tu, ali nova graficka je pod moranje, ipak COD4 i Sins Of solar Empire nisu naivne igre.

marko_84 je napisao(la):
Medjutim, ipak je ova integrusha slaba za 6800....

Ocito sam baš van tokova. Mislio sam, pošto je to dve generacije novija grafika pa makar i integrisana, da će to biti dovoljno za skok performansi. Grafički deo na 780g je i bilo to što me podstaklo da razmišljam o kupovini.

Jer bilo kakva kombinacija sa posebnom grafikom će izaći na više od 300€. Šta bi moralo od grafike da se ubode, a da se oseti skok performansi?

Koliko onda vredi ova 6800? Čisto da znam oko planiranja budžeta za upgrade :)

Pa ocekivanja su ti zaista bila prevelika kada je integrusha u pitanju... :)

Mislim da sa tih 200eur doplate mozes veoma dobro da prodjes

tvoja stara MB+CPU+VGA = nova MB + CPU + 10-30 eur doplate, memoriju skoro da mozes da zamenis 1GB DDR1 = 2GB DDR2 + ~10eur doplate, hardove mislim da nema potrebe da zadrzis jer za taj 120 i 160 mozes opet uz malu doplatu da zamenis za neki 250GB ili 320. Posle svega ti ostaje 100-130 eur za grafiku - sacekas jos malo ili uzmes odma' neki AMD 3850/3870 ili NV9600GT i uzivas.

Ranije sam bio veliki protivnik integrisane grafike, ali sada je to stvarno opcija koja zlata vredi. Prodas staru graficku, malo cekicas na integrushi i uzmes novo,.... ;)

BB king, jesi li chuo za hybrid crossfire? To je fora da ti integrisana graficka i ubodena graficka rade u isto vreme ;) Integrusha pojacha malo ovu ubodenu...To je moguce samo sa 780g chipsetom i atijevim grafichkim kartama novije generacije (i sa onim najjeftinijim koliko se secam)...Nemoj me drzati za rech koje nove grafichke mogu, moraces da googlas ;)

Još ništa nisam uzeo, ali planiram da to završim do praznika. :p

Pošto ste me ovde malo razočarali, a dobio sam i potvrdu u treadu o Biostar TA780g (rezultat u 3DMark 2001 je 11000 u odnosu na 14600 na mojoj trenutnoj mašini).

Sada me prijatelj savetuje da ako već hoću da bodem grafiku da idem na kombinaciju

P35+E2160+neka VGA umesto 780G+X2-4400+

ali kako je krenulo sa 20-30e gore stici cu ja na e8200 :)

Stigoh ja do E8200

Znao sam ja to od početka ali mi se nisu trošile pare :(

Ali do kraja sam ipak rešio da se kupim nešto vredno i da se posle ponovo smirim neko vreme. Mada pošto ću sada biti tehnološki up-to-date, sigurno ću češće imati nesnosni svrab desnog dlana (ili bi levog ;) )

Znači uzimam sledeće:

MB LGA775 iP35,Asus P5K PCI-e/DualDDR2/FSB1333/SATA2/RAID/GLAN/SB7.1/1394(I)
CPU LGA775, Intel E8200 Core 2 Duo 2.66GHz/1333/6MB BOX 64bit 45nm(I)
Memorija DIMM DDR2 2x1GB, 1100MHz OCZ Gold Edition XTC/CL5(I)
VGA GeForce 9600 GT Leadtek PCI-E 512MB/DDR3/TV-Out/Dua DVI/HDTV/FAN/256bit(I)
HDD SATA2 7200 320GB WD Caviar 3200AAKS 16MB 3 godine(I)
DVD+/-RW Samsung SH-S203B/BEBE black SATA DL 12x, 20x DVD-RAM 12x, 2god(I)
Chieftec CH-05

Sve ovo me košta tačno 500€. Od sadašnje mašine zadržavam napajanje i monitor.

Kada rasprodam sve što imam viška nadam se da će upgrade da me košta oko 350€, što je prihvatljivo za performanse koje dobijam.

Vrh Dno