Quasar je napisao(la):
Sta mislite o ideji da se na mom fakultetu zamene svi PC za Mac Apple-ove?
Da li bi i dalje mogli da komuniciramo sa drugim fakultetima?
?
PS.
Ima se moze se...
Mogli bi (da komunicirate...).
Ali bi bilo zanimljivo saznati zasto se javila ta ideja, u nasim uslovima (ukoliko se radi o fakultetu u npr. scg). Poprilicna je verovatnoca da se ona mozda javila zbog nedovoljnog poznavanja i pc-jeva (?)
Moje iskustvo:
Pa, neko vreme sam proveo na jednom fakultetu u SAD, gde su oko pola/pola bili zastupljeni macovi i pc. Po pravilu su ameri koristili mekove, jer su prvi mekovi rekao bih, bili zgodniji za rad od prvih pc-jeva. Mi iz veceg dela (siromasnijeg sveta, i zapadne evrope) smo se bolje snalazili sa pc-jem. A oni (i ja npr.) kojima platforma nije bila previse bitna - jednostavnije poslove su podjednako radili i na jednim i na drugim.
Sad, u zavisnosti od specificnosti posla stvari mogu da budu komplikovanije, jer bez obzira na zelje moglo bi da bude potrebno da radite samo na jednoj od platformi. U laboratorijama koje se npr. bave biomedicinskim istrazivanjima - cest je slucaj da npr. mikroskop mora da radi na PC-u, a pcr masina na mac-u.
Mekovi su sjajne masine, ali nisam siguran da bih njih nabavljao za nase uslove. Po pravilu, na vecini (drzavnih) fakulteta generalno postoji potreba za ne mnogo jakim, mocnim i skupim masinama (tu izuzimam vrlo specificne potrebe [laboratorijske] obrade podataka) - jer se vecina poslova svodi na koriscenje interneta i office programa. A ove stvari se korektno odradjuju i na masinama koje npr. imaju 300-400 MHz i npr. 128 MB-rama.
Ovo pominjem jer fakulteti i npr. istrazivacki instituti, pored ostalog, kubure sa dovoljnim brojem masina i za sasvim obicne, ne previse zahtevne stvari, kakvo je sredjivanje tekstova, tabela i pravljenje prezentacija.
Pa, hocu da kazem da bih pre isao na nabavku 20 slabijih PC masina, nego 10 ili 5 odlicnih mekova. O direktnim poredjenjima (tipa najaci_mek vs. najjaci_pc) naravno da nema smisla raspravljati uopsteno, vec samo u svetlu vrlo specificnih poslova .
Druga je stvar ukoliko fakultet sprema ljude da oni budu npr. dileri na tokijskoj ili njujorskoj berzi - u tom slucaju mi se cini da bi onda obavezno morali dobro da barataju sa mekovima.
Mislim, onaj koji nije utrosio vreme da resi vecinu problema (koje je imao) na pc-u nego njihovo resenje trazi u promeni platforme - mislim da ce se zaj*bati.
Neki racunari su zgodniji od drugih za neke specificne stvari, pa bi idealno bilo da se za nesto koristi pc a za drugo mac.
U sustini, u institucijskim uslovima, tip platforme i nije previse bitan (osim u slucaju da bi moglo da se desi da zbog prelaska sa pc-a na mac deo populacije korisnika koji su do tada koristili pc - dozivi nervni slom i produzi studiranje. A mladjani asistenti i docenti koji odradjuju vecinu stvari za svoje profesore - iste odrobijaju. Ajd` sad, hocu da kazem da bi pocetni period bio prilicno stresan pogotovo kada stvari ne mozete da uradite na ocekivani [i cesto jedini nauceni] nacin).
Ono sto jeste bitno - je ekipa koje ce odrzavati te platforme i npr. server (pominje se "komunikacija sa ostalim...."). Kada je ona nedostupna, ili je nema dovoljno - svaki tip platforme ce biti los, u slucaju veih problema. A ako je revnosna i dobro organizovana, onda ce i na onome sto neki ovde nazivaju krsevima, stvari dobro raditi.
Ipak, ovo je samo teoretisanje, izbor zaista zavisi od specificnosti posla i strukture korisnika.