Šta je novo?

Sa PC-a na Mac

Quasar

Slavan
Učlanjen(a)
10.02.2005
Poena
301
Prvo pozdrav svima od novajlije u virtuelnom svetu...
Pitanje glasi:
Sta mislite o ideji da se na mom fakultetu zamene svi PC za Mac Apple-ove?
Da li bi i dalje mogli da komuniciramo sa drugim fakultetima?
?

PS.
Ima se moze se...

Koji fakultet ?
Inace mi se ne svidja ta ideja ...

Naravno da moze.
Samo ako se toliko razumes u Macove, bolje nemoj. Mada, ko zna kako se i u PC racunare razumete. ;)

Ako ne zna, ne zna, to cu mu uvek reci :)

Btw. ja sam svoje visoko obrazovanje zavrsio, a nema nameru da idem na magistrature i specijalizacije, tako da nemam problema ni sa te strane :)

Pozdrav!

Quasar je napisao(la):
Sta mislite o ideji da se na mom fakultetu zamene svi PC za Mac Apple-ove?
Da li bi i dalje mogli da komuniciramo sa drugim fakultetima?
?

PS.
Ima se moze se...

Mogli bi (da komunicirate...).

Ali bi bilo zanimljivo saznati zasto se javila ta ideja, u nasim uslovima (ukoliko se radi o fakultetu u npr. scg). Poprilicna je verovatnoca da se ona mozda javila zbog nedovoljnog poznavanja i pc-jeva (?)

Moje iskustvo:
Pa, neko vreme sam proveo na jednom fakultetu u SAD, gde su oko pola/pola bili zastupljeni macovi i pc. Po pravilu su ameri koristili mekove, jer su prvi mekovi rekao bih, bili zgodniji za rad od prvih pc-jeva. Mi iz veceg dela (siromasnijeg sveta, i zapadne evrope) smo se bolje snalazili sa pc-jem. A oni (i ja npr.) kojima platforma nije bila previse bitna - jednostavnije poslove su podjednako radili i na jednim i na drugim.

Sad, u zavisnosti od specificnosti posla stvari mogu da budu komplikovanije, jer bez obzira na zelje moglo bi da bude potrebno da radite samo na jednoj od platformi. U laboratorijama koje se npr. bave biomedicinskim istrazivanjima - cest je slucaj da npr. mikroskop mora da radi na PC-u, a pcr masina na mac-u.

Mekovi su sjajne masine, ali nisam siguran da bih njih nabavljao za nase uslove. Po pravilu, na vecini (drzavnih) fakulteta generalno postoji potreba za ne mnogo jakim, mocnim i skupim masinama (tu izuzimam vrlo specificne potrebe [laboratorijske] obrade podataka) - jer se vecina poslova svodi na koriscenje interneta i office programa. A ove stvari se korektno odradjuju i na masinama koje npr. imaju 300-400 MHz i npr. 128 MB-rama.
Ovo pominjem jer fakulteti i npr. istrazivacki instituti, pored ostalog, kubure sa dovoljnim brojem masina i za sasvim obicne, ne previse zahtevne stvari, kakvo je sredjivanje tekstova, tabela i pravljenje prezentacija.

Pa, hocu da kazem da bih pre isao na nabavku 20 slabijih PC masina, nego 10 ili 5 odlicnih mekova. O direktnim poredjenjima (tipa najaci_mek vs. najjaci_pc) naravno da nema smisla raspravljati uopsteno, vec samo u svetlu vrlo specificnih poslova .

Druga je stvar ukoliko fakultet sprema ljude da oni budu npr. dileri na tokijskoj ili njujorskoj berzi - u tom slucaju mi se cini da bi onda obavezno morali dobro da barataju sa mekovima.

Mislim, onaj koji nije utrosio vreme da resi vecinu problema (koje je imao) na pc-u nego njihovo resenje trazi u promeni platforme - mislim da ce se zaj*bati.

Neki racunari su zgodniji od drugih za neke specificne stvari, pa bi idealno bilo da se za nesto koristi pc a za drugo mac.

U sustini, u institucijskim uslovima, tip platforme i nije previse bitan (osim u slucaju da bi moglo da se desi da zbog prelaska sa pc-a na mac deo populacije korisnika koji su do tada koristili pc - dozivi nervni slom i produzi studiranje. A mladjani asistenti i docenti koji odradjuju vecinu stvari za svoje profesore - iste odrobijaju. Ajd` sad, hocu da kazem da bi pocetni period bio prilicno stresan pogotovo kada stvari ne mozete da uradite na ocekivani [i cesto jedini nauceni] nacin).

Ono sto jeste bitno - je ekipa koje ce odrzavati te platforme i npr. server (pominje se "komunikacija sa ostalim...."). Kada je ona nedostupna, ili je nema dovoljno - svaki tip platforme ce biti los, u slucaju veih problema. A ako je revnosna i dobro organizovana, onda ce i na onome sto neki ovde nazivaju krsevima, stvari dobro raditi.

Ipak, ovo je samo teoretisanje, izbor zaista zavisi od specificnosti posla i strukture korisnika.

Poslednja izmena:
Hvala na iscrpnom odgovoru. Bila mi je interesantna ideja zbog pojave MacMini-a, kako sam se informisao Mac-ovi su stabilniji, ne postoje virusi i nema zezanja oko odrzavanja sistema...
Najvaznije je da je MacMini sa svojom cenom vrlo pristupacan... :smoke:

Kod nas bi trebalo, kada se pojavi, da kosta oko 600eura (slabija verzija). Dodati na to, naravno, jos monitor, tastaturu i misa.

Poslednja izmena:
Quasar je napisao(la):
Hvala na iscrpnom odgovoru. Bila mi je interesantna ideja zbog pojave MacMini-a, kako sam se informisao Mac-ovi su stabilniji, ne postoje virusi i nema zezanja oko odrzavanja sistema...

Da, ali za te pare mozes da sklopis mocnu pc masinu dok je ova verzija mm, kako rece Delimir najslabija za 600e, na koju pretpostavljam mislis i ti, dosta ogranicena ili da uzmes recimo dve prosecne konfiguracije. Sve naravno zavisi od namene tih racunara...

Quasar je napisao(la):
Kako sam se informisao Mac-ovi su stabilniji, ne postoje virusi i nema zezanja oko odrzavanja sistema...

Stavi te onda Linux i on je stabilniji, nema virusa, i imas full kontroli nad svim klientima :) + i cena je "povoljna" ..

Definitivno neki Linux. Ne znam da li je to neki burzujski fax, ali je opremanje Mac masinama daleko od jeftinog... jedino ako se koleginice pale na taj Mac look... :p

Nazad
Vrh Dno