Šta je novo?

Sa kojim programom izvesti ovo?

link2rage

Čuven
Učlanjen(a)
16.01.2004
Poena
620
Naime treba da odradim recimo jedan zahtev za izdavanje vozacke dozvole ili uplatnicu za ziro racun. Ali tako da niko ne moze da promeni izgled recimo uplatnice, i da je ogranicen na upis podataka samo na onim mestima gde ja dozvolim. Posle toga to treba da se stampa pa tako da oni podaci koje je neko uneo budu samo odstampani ne i cela uplatnica (posto je ona vec blanko ubacena u stampac matricni). I da li postoji mogucnost da se to skenira (uplatnice ili obrasci) a da ja samo napravim polja gde su mogu uneti podaci a opet kao sto rekao da en stampa ono sto sam skenirao?

Svojevremeno sam pravio tako nesto ali je i u Excelu i u Wordu zafalila po neka potreban opcija (ili ja nisam nasao sve sto mi treba). Ostaje ti najefikasnije resenje - izmeri uplatnicu i rastojanja izmedju rubrika pa formatiraj excel tabelu prema tim merama. Ako je potrebno (radi snalazenja onog ko popunjava), uradi poseban list sa preglednom i jednostavnom formom za popunjavanje a sadrzaj ostavi na drugom i da se samo on stampa. Spremi nekoliko uplatnica za probu i izbor najpogodnije vrste i velicine fonta.

Davno sam to radio u Word-u. Otprilike ovako:
Napavis tabelu koja ce odgovarati stampanom obrascu, popunis polja u tabeli i to je ono sto se nece stampati, kako? Pa celoj tabeli tj. okviru (borders) i tekstu u poljima das belu boju (to se ne stampa) a da bi bilo vidljivo das background, npr. sivu boju. Tada na sivoj pozadini bela tabela sa tekstom postaje vidljiva. Zatim u tabelu dodas polja koja ce se pounjavati i koja ce biti odstampana na obrascu. Iz grupe Forms dodas Text form field, zadas properties takvim poljima (maksimalnu duzinu u karakterima, bookmark, tj. redosled popunjavanja i ceo dokument zastitis. Time postaje nedostupan tekst koji se ne stampa, vec samo tekst polja koja ostaju otvorena za popunjavanje.

Evo jednog primera:
Pogledajte prilog Polisa.doc

psw je: cici

Zanimliva fora, da li je moguce to uraditi u acces-u, jer mi se cini da sam video kod neki da preko njega imaju taj obrazac i samo ukucuju to sto im treeba na na stampac izadje samo to sto su oni ukucali.

Svakako da moze.
Mada je Access baza podataka, moguce je napraviti neku Formu za unos podatka, ili postojeće podatke pozvati po nekom kriterijumu iz baze podataka, a zatim te podatke štampati preko Report-a. Naravno, stampace se ona polja iz Forme koja se navedu u Report-u.

Poslednja izmena:
Acces je dobro resenje, ali za početak traži malo više truda. Svojevremeno sam to radio za Excel i odrađivalo je posao solidno. Zapravo, više sam problema imao sa štampačem koji nije hteo da uvuče uplatnicu na štampu nego sa zim obrascem za popuwavawe uplatnice...

Odes u prvu kladionicu i pitas kako su oni to izveli. Ako ne uspes, pitacu ja

Ajde da ne otvaram novu temu, imam slicno pitanje.
Imam u excelu tabelu, i imam na papiru obrazac a u wordu dokument gde je sve namesteno da na taj obrazac stampa odredjeni tekst na odredjeno mesto. Taj tekst, tj. vrednosti dobijam pomocu copy/paste iz excel tabele. Vrednosti i tekst se iz svakog reda stampa na poseban obrazac. Sto znaci da ako imam 50 redova, potrebno mi je odstampati 50 obrazaca, i naravno copy/paste 50 puta broj kolona, a to ume da potraje.
Neke celije u excelu sadrze formule.
Takodje u jednoj koloni imam brojeve od 1 do 10, u wordu to treba da bude na primer 7 (sedam).
Pa me interesuje kako bi ovo moglo da se izvede da na osnovu vrednosti iz excela generisem strane koji ce biti spremni za stampu na obrazac? Da li bi ovako nesto access mogao odraditi?
Hvala!

Nazad
Vrh Dno