Šta je novo?

sa am2 na am2+. Za i protiv!

exste

Čuven
Učlanjen(a)
24.01.2005
Poena
660
Moja oprema  
Laptop
ASUS Rog Strix G513 QR, Ryzen 5800H, RTX 3070 8GB
isplati li se menjati am2 za am2+ imajuci u vidu cenu i poboljsanje performansi.
recimo max sto moze da se ubode u am2 je x2 6400+ 3.2 Ghz. To bi trebalo uz dobru grafiku i solidan ram da da dobre karakteristike u igrama za 2008-2009 godinu. Ili je ipak bolje menjati dok jos moze da se uhvati kakva takva cena za postojecu am2 platformu i preci na am2+ sa mogucnostu upotrebe fenoma, brze magistrale i brzeg rama. Ili je najbolje cekati novu am3 platformu 2009-te pa menjati:)

sta mislite?

Predji na Intela. ;)

Ali ako ces da ostanes pri AMD-u, uzmi DFI 790FX i RAM na 1066 da ne razmisljas o problemima.

da li mi se to isplati?...da ne bude za godinu dana moram opet da menjam platformu jer sam below minimum system requirements...

Ne isplati se uopšte imati računar samo za igranje, što većina nas radi. A i inače, ne isplati se menjati nešto što radi, za nešto skuplje, a lošije za igre. Argument dobiću sada više i nije neki, jer je to svejedno malo, a 2009-te ćeš stvari koje bi sad kupio dobijati badava. Sve u svemu AM3 ili Intel.

Poslednja izmena:
upgrade

znaci po vama najbolja varijanta za masinu iz potpisa je da upgradujem sa:
athlon x2 6400+/ 3 gb rama 800mhz/ ati 4850 / napajanje cooler master 450W = 300 e
athlon 3500 2.2 /gainward 7600 gs/ 1 gb rama 667 mhz/ cooler master 380w = 100 e

upgrade za 300-100 = 200 e i da cekam kraj 2009 pa da menjam platformu. Jel to najoptimalnije resenje?

Poslednja izmena:
kupi X2 cpu (bilo koji 4800+ npr), 9600gso karticu (XFX 80E) i eventualno jos 1GB ram-a (15E) to u zameni nebi trebalo vise da izadje od oko 100E, svako vece ulagamje je bacanje para.

kupi X2 cpu (bilo koji 4800+ npr), 9600gso karticu (XFX 80E) i eventualno jos 1GB ram-a (15E) to u zameni nebi trebalo vise da izadje od oko 100E, svako vece ulagamje je bacanje para.

Glas razuma.

I dodao bi - izgooglajte o karticama ATI HD4670, pojaviće se masovno kod nas za 10-tak dana (već ih ima) i cena će im pasti na 60-tak € sa pervomansama 8800 GS. Inače nove serije ATI i nVidia tek dolaze. Što se AMD-a tiče on sada izbacuje nove procesore sa FSB 3200 i zaista impresivnim karakteristikama, Phenom 9550 do kraja meseca u maloprodajama će biti ispod 100€, naravno i Intel će svakako pratiti trendove, tako da -ne bacajmo pare sada na skupe komponente st(k)rpite se.

c-p-r je totalno u pravu...

Najpametnije (najisplativije) što ja mogu da preporučim je kupovina nekog jeftinog X2 za tu tvoju ploču, ali sa G2 revizijom koji će sa velikom verovatnoćom ići preko 3000Mhz,

ovo ti je da izludis :wall:

isplati li se menjati am2 za am2+ imajuci u vidu cenu i poboljsanje performansi.
recimo max sto moze da se ubode u am2 je x2 6400+ 3.2 Ghz. To bi trebalo uz dobru grafiku i solidan ram da da dobre karakteristike u igrama za 2008-2009 godinu. Ili je ipak bolje menjati dok jos moze da se uhvati kakva takva cena za postojecu am2 platformu i preci na am2+ sa mogucnostu upotrebe fenoma, brze magistrale i brzeg rama. Ili je najbolje cekati novu am3 platformu 2009-te pa menjati:)

sta mislite?

Ne znam stvarno zasto bi cekao 2009tu godinu, i ne vidim zasto ti to neki preporucuju. Pa non stop ce izlaziti novi chipseti, novi procesori, graficke, dokle to da se cheka?

Ovako, prvo napisi koliko para zelis da das za procesor, maticnu, graficku, napajanje (ram memorija, dvd, tastatura, mis je svuda manje vise isto).

Dakle napisi prvo budzet, pa onda cemo da vidimo.

Ako imas barem 230 evra da das za plocu i procesor, onda definitivno uzmi intel. Ako ne, onda za nekih 150 evra mozes da uzmes solidnu AMD kombinaciju ploce i procesora. Ali ova intelova kombinacija je ZNATNO brza, najbolji gaming procesor E8400 sigurno.

Graficka isto tako. Mozes da uzmes skromnu ATI radeon 3850 512mb za 80ak evra, a mozes i ATI radeon 4850 512mb za 140 evra (preporucujem), a mozes i ATI radeon 4870 512mb za 210 evra ("najpreporucujem" lol).

Dakle napisi brate budzet koliki ti je, pa cemo onda da vidimo. Definitivno ako uzmes E8400 proc, i ATI 4870 512mb imas da budes miran i za 2009tu, a mozda i za 2010tu godinu, sve igrice na max da igras.

Ista pricha kao i sa intel 775, vecj je predstavljeno novo podnozhje. Sada je najgluplji mogucji trenutak precji na intela...mada je definitivno bolji...ali za 6 meseci ide SVE novo ......plocha, cpu, ddr3 ......

Upgrrrrrrrade!

Planirao sam da dam oko 300 evra bruto za upgrade tj 200 neto kad prodam stare komponernte(procesor+box, grafa, napajanje, ram...80-100 evra) uz uslov da se na bazi toga igram naredne 2 godine.
Mislio sam da zadrzim plocu ako bih upgradeom mogao da se igram jos 2 godine (sa 6400+be, 3 GB rama 800, i hd4850, napajanje 600w...oko 350 evra sve novo)...onda bih menjao platformu posle te 2 godine.
Ako to nije moguce onda bih potrosio sto manje moguce cisto da mogu da igram nadolazece naslove ( recimo 5000+, 9600gt, 2 gb rama, napajanje 600w..sve polovno 150 E) a onda naredne godine bih menjao celu platformu i uzeo novu varijantu am3 ili intela zavisi kako bude stanje u tom trenutku...
sta mi valja ciniti?:type:

Ovo drugo sto si naveo, dodas jos kilo rama, i zamenis samo procesr i graficku. Uzmi 5000+ Black i 9600GT. Napajanje takodje nema sta da menjas, meni slicnu konfu tera chiftec 400w plus je sve overklokovano. Proci ces jeftino i moci ces bez problema da igras sve igre i postojece i nadolazece. A iduce godine, spremi parice za neki Nehalem ili tako nesto ;)

Jos jedan glas da sacekas nova podnozja... Upgrejduj nesto jeftinije ako moras, pa za jedno godinu dana kad se pojave neke dovoljno brze ddr3 (sa normalnim CL i cenom) memorije onda menjaj sve...

Nazad
Vrh Dno