Šta je novo?

S754 Sempron 2600+ sledeci BestBuy!

genijalcin@23 je napisao(la):
Da, samo sto ce svi Celeroni imati podsku za x86-64 instrukcije.
Ako taj Celeron u bilo kom trenutku bude ugrozio prodaju novih Semprona S754, sta mislis koliko ce AMD-u trebati da im "ukljuci" 64 bita?? Mislim da ce se to svesti na cisto birokratski potpis nekog glavesine u AMD-u i "aminovanje" odluke koja ce biti neophodna krajem ove godine. U 2006. se ne moze sa 32-bita ;)

uNesc0 je napisao(la):
http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/print/sempron-2600.html

Ovo je stvarno dobro. Pogledajte samo kako dere glupu celiju. Samo je pitanje kad ce doci neke kolicine u Srbiju!
Old news! Imas u aktelnom Digitalu! test tog istog procesora.
A ja sam nesto drvio o njemu i u ovom tredu:
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=70945
U svakom slucaju sasvim simpatican procesorchic.
Sto se tice x86-64 podrske, sasvim je jasno da ce je AMD u jednom momentu "ukljuciti", ali to ce se desiti onda kad im bude odgovaralo. To sto Intel obecava Cely64 je bacanje prashine u oci. Pa oni su evo zvanicno promovisali Dual Core procesor, a "masovne isporuke" su se svele na davanje procesora, Anandu, Tomu i Kayliju!

genijalcin@23 je napisao(la):
nebitno skroz, vazno je da su ga "isporucili" pre AMD, if u know what i mean! :d :smoke:
Meni citava prica lici na deja vu "promocije" Pentium4 Extreme Editiona. Tada je Intel brze bolje skrpio par Xeona u Socket478 i samo ih drugacije nazvao.
Iako je izasao pre A64FX-a, P4EE je ostao u njegovoj debeloj ladovini. Imam utisak da ce se nesto slicno dogoditi i sa pricom Pentium D vs. A64 DC...

Kako god, ali ovaj Sempron zaista deluje kao sjajno rešenje. Ja sam A64 kupio zbog ostalih karakteristika, a ne zbog 64-bit instrukcija jer ne verujem da ću u dogledno vreme preći na 64-bitni OS. Sad bi u istoj situaciji ovaj Sempron možda bio bar jednako dobra kupovina.

Je li u pitanju test-probni primerak ili vec negde moze kod nas da se nabavi, tj. od koga ga dobijate?

I zna li neko koliko ce ovo kostati? Na neweggu sam video neku bolesnu cenu od 78$ sto je stvarno super. Uz neki 8KDA3J, VNF3-250, K8NS... ovo ce stvarno biti ekstra.

MPC cena za 2600+ (ocekivana) je kod jednog domaceg ditsributera 87 eura. Da je procesor extra - extra je.

Poslednja izmena:
Nije lose, nije lose... samo tu postaje veoma nejasno ko je lud a ko zbunjen.

Da stvar bude jasnija, izvod iz cenovnika jedne BG firme:
Sempron 3100+, s754, 1.8GHz, 256k - 120e
Athlon 64 2800+, s754, 1.8GHz, 512k - 115e

Ako se pogledaju testovi na doticnom linku jasno se vidi minorna prednost A64. Znaci AMD sam sebi pravi konkurenciju zarad pokusaja da izbaci A64 s754 sa trzista i ostavi samo A64 s939 and Sempron s754 u ponudi.

BTW, A64 s939 iste freq je samo 30e skuplji (25%)......

teletabis je napisao(la):
Nije lose, nije lose... samo tu postaje veoma nejasno ko je lud a ko zbunjen.

Da stvar bude jasnija, izvod iz cenovnika jedne BG firme:
Sempron 3100+, s754, 1.8GHz, 256k - 120e
Athlon 64 2800+, s754, 1.8GHz, 512k - 115e

Ako se pogledaju testovi na doticnom linku jasno se vidi minorna prednost A64. Znaci AMD sam sebi pravi konkurenciju zarad pokusaja da izbaci A64 s754 sa trzista i ostavi samo A64 s939 and Sempron s754 u ponudi.

BTW, A64 s939 iste freq je samo 30e skuplji (25%)......
Sempron je stari uvoz!
Problem je, ocigledno, sto jako malo ljudi hoce da kupi "lowend" CPU po ceni od preko 100€, pa ih ima dosta nerasprodatih. A54, pogotovo 754 se prodaje bez problema...

Sempron 3100+ je od početka bio preskup tako da se dešavalo ovo što Nedjo kaže. Međutim, pošto će po svoj prilici ovaj 2600+ biti znatno jeftiniji, on postaje vrlo privlačna kupovina. Na onim testovima, unatoč relativno malom kešu, on dobro OC-ovan 'ladno tuče A64 2800+. Najfascinantnije je kako zbog 90nm tehnologije ima bolje performanse od Semprona sa duplo većim kešom:

Note the curious fact that the Sempron with 128KB of cache is faster in Quake 3 and Unreal Tournament 2004 than the analogous Sempron with 256KB L2 cache! This paradox is easily explained: the sample of the processor with 128KB of cache memory was based on the 90nm stepping D0 core, while the rest of the participating CPUs were based on 130nm CG stepping cores. The D0 core features an improved integrated memory controller which sometimes provides certain performance gains. This gain compensates for the reduced cache with interest in Quake 3 and Unreal Tournament 2004!

@wiz011....
"The D0 core features an improved integrated memory controller...."

Pitam li se pitam.... odkude su nasli taj mem kontroler? A64 s754?

Derivat Wincha...

Zato se i tako dobro overklokuje.

Sempron 3100 jeste skup, ali sta reci za ovo:

Celeron D 340J 2.933GHz (533MHz,256KB,S775) box - 125.00€ bez PDV-a?

Jedan od razloga zasto 3100+ drzi svoju cenu, jeste da Intel jos uvek nema odgovor za njega u tom rangu cena i performansi.

E sad ono sto je zanimljivo: CPUZ 1.28.2 je na HotHardveru prepoznao da Sepmron 3300 radi na 2 GHz i da ima 128kb L2 cachea.
Na AMD Zoneu CPUZ 1.28.3 je prepoznao CPU na 2 GHz!?!
Oba testirana procesora su SDA3300AI02B0/QBBLE0507MPMW.
Moja procena je da se baja sa AMDZonea zeznuo i chacnuo multiplayer u BIOS-u i smanjio ga sa 10 na 9!
Medjutim sledi ono najzanimljivije:

http://www.xtremesystems.org/forums/attachment.php?attachmentid=28363

Ovo znaci da AMD lagano lageruje 939 pinske Semprone.
I dalje nemaju x86-64 podrsku!
Razlikovace se po parnim model rating oznakama u odnosu na Socket754 modele.
Ovaj 3200 radi na 1.8GHz i ima 256kb cachea. Ovo znaci da ce 3000 raditi na istom taktu, ali ce imati 128kb cachea.
Sasvim logicno model 3400 (dakle 939pinski) ce radtiti kao i 3300 na 2GHz, ali ce imati 256kb cachea.
Licno mislim da ce tek SocketM2 Semproni (dakle oni sa DDR2 podrskom) imati ukljucen x86-64 skup instrukcija.

Nedjo je napisao(la):
Sasvim logicno model 3400 (dakle 939pinski) ce radtiti kao i 3300 na 2GHz, ali ce imati 256kb cachea.
Licno mislim da ce tek SocketM2 Semproni (dakle oni sa DDR2 podrskom) imati ukljucen x86-64 skup instrukcija.

Hmm, jel to oni pokusavaju da za**** sami sebe ili imaju malce vise problema da postignu stabilnu proizvodnju?

teletabis je napisao(la):
Hmm, jel to oni pokusavaju da za**** sami sebe ili imaju malce vise problema da postignu stabilnu proizvodnju?
Semproni, kao i Celeroni nastaju u ranim fazama uspostavljanja proizvodnog ciklusa sa novom tehnologijom, kada je yield relativno nizak i kada imas dosta nisko-klokujucih jezgara sa puno neispravnog Cachea. Ta jezgra se ne bacaju (teorijski svako jezgro u proizvodnji isto kosta, a bacanje bilo kog - sem krajnje neispravnih, je cist gubitak). Ti procesori se nalageruju i u odredjenom momentu puste na trziste. Time otplate sami sebe, a ponesto se i zaradi na njima.
Kasnije, kada proizvodnja sazri imas dobro overklokujuce LowEnd procesore, jer su oni u sustini puna jezgra HighEnd modela, ali tako "osakacena" da se moze kreirati precizna proizvodna deversifikacija.
Da se razumemo, AMD nema sedam proizvodnih linija, pa da proizvodi sedam fizicki razlicitih jezgara. Za sada se proizvode procesori sa 1MB cachea od kojih nastaju pojedini modeli sa 512k, proizvode se jezgra sa 512K, od kojih nastaju pojedini Semproni sa 256k i proizvode se Semproni sa 256k, od kojih nastaju SVI modeli sa 128k.
Naravno, ima tu "prepakivanja" mobile i DTR modela u desktop i obratno, sve zavisi od tempa koji diktira trziste i kvaliteta samog jezgra.
bla, bla, bla... smorih :d

Nedjo je napisao(la):
...

Ovaj 3200 radi na 1.8GHz i ima 256kb cachea. Ovo znaci da ce 3000 raditi na istom taktu, ali ce imati 128kb cachea.

Da ovo nije neka neslana sala sa photoshopom? Nema mi smisla Sempron S939 sa DC-om na 1800Mhz PR oznaka 3200+. Ja kontam da i nece biti Sempron S939 jos neko vreme.

Ko zna sta ce iz svih ovih pretpostavki na kraju ispasti. Mislim da ni AMD sam ne zna. Jedno je sigurno: trziste ce da diktira, a bogami zavisi i u velikoj meri od Intela. Mi ovde mozemo samo da nagadjamo :d

Nedjo je napisao(la):
Naravno, ima tu "prepakivanja" mobile i DTR modela u desktop i obratno, sve zavisi od tempa koji diktira trziste i kvaliteta samog jezgra.
bla, bla, bla... smorih :d

Tja, vidis sta se desi kad covek zaboravi jedan smajli na kraju svog komentara.... ili stvarno mislis da nakon XX broja godina bavljenja racunarima nemam pojma kako ide proizvodno/prodajna strategija?

uNesc0 je napisao(la):
Da ovo nije neka neslana sala sa photoshopom? Nema mi smisla Sempron S939 sa DC-om na 1800Mhz PR oznaka 3200+. Ja kontam da i nece biti Sempron S939 jos neko vreme.
Bice, sigurno kada se pojavi M2 socket sa 1207 pinova i DDR2 podrskom, pocetkom 2006-te.
Tada se S939 polako seli u Low-End/Mid-End, a s754 u Low-End i verovatno u penziju.

Nedjo je napisao(la):
E sad ono sto je zanimljivo: CPUZ 1.28.2 je na HotHardveru prepoznao da Sepmron 3300 radi na 2 GHz i da ima 128kb L2 cachea.
Na AMD Zoneu CPUZ 1.28.3 je prepoznao CPU na 2 GHz!?!
Oba testirana procesora su SDA3300AI02B0/QBBLE0507MPMW.
Moja procena je da se baja sa AMDZonea zeznuo i chacnuo multiplayer u BIOS-u i smanjio ga sa 10 na 9!
Medjutim sledi ono najzanimljivije:

To bi trebalo da bude Palermo sa D0 jezgrom (sakati Winni) :d
Sve u svemu, sa 256K L2 i dual DDR deluje kao ozbiljan 32-bitni CPU.

Vrh Dno