Šta je novo?

s754 ili s939

macak-BL

Slavan
Učlanjen(a)
01.09.2004
Poena
319
Kupujem drugi racunar u kuci tj. za mladjeg buraza pa se lomim sad da li da kupujem 754 ili 939 platformu, posto u BL nema DFI moram se odlucivati izmedju asus-a ili gigabyte-a, posto imam bolje cjene za asus biram izmedju
1. ASUS K8N4-E Deluxe i AMD Sempron 2800 S754 Box.
2. Asus A8N-E i AMD Athlon 64 3000+ Box S939 Venice.
Ostatak sistema bi bio 2x512 MB ddr 400, 160 GB sata, dvd-rw 3540, 6600,...

Buraz ima 15 god i pocetnik je igrao bi dosta igrica, bitno mi je da je mashina stabilna, i da ga se rijesim za duzi period, smara mali :) razlika izmadju ove dve platforme je osjetna u cjeni 70 evra koliko ja vidim pa da li se isplati 939 ?

Na duzi rok da pa ako imas tih 70 jura da das,daj ih odma.Ja imam s754 A64 [email protected] i prezadovoljan sam,po testovima su stvarno neprimetne razlike(reda 5-8%) u odnosu na s939 na istom clocku i istom kolicinom kesh mem.Ali ja kada sam kupovao nisam imao mnogo izbora(pre nove 05 godine).
Poz

Ivan

pa isplati se u svakom slucaju dodati jos tih 70e, bas zbog buducnosti. ako sada uzmes 939 ostaje ti sloboda da posle nekog vremena zamenis procesor za bolji. dok sa 754 nemas mogucnosti za upgrade jer nece biti novih procesora, a tesko da ces moci da je prodas za neke dobre pare jer ce vremenom i s939 pojeftiniti.
zakljucak je: s939 obavezno!

Takodje mislim da treba ici na 939 socket, uzmes neko nforce 4 plocicu sa PCI-E slotom i uzivas neko vreme. Naravno ovo samo u slucaju da imas tih dodatnih 70 eura.

Sovica je napisao(la):
Takodje mislim da treba ici na 939 socket, uzmes neko nforce 4 plocicu sa PCI-E slotom i uzivas neko vreme. Naravno ovo samo u slucaju da imas tih dodatnih 70 eura.
Glupost. Pa a8n4-e je s754 i nforce4.
Uzmi ovo sto si stavio pod 1. a za 70eur idi u kafanu i ne brini! U tom slucaju bi mogao da razmislis da uzmes 1x1gb. Kad budes menjao, menjaces sve komplet za recimo socket m2, kakve satro zamene procesora ko to jos radi.

Poslednja izmena:
Druga konfiguracija je definitivno bolja (A64 naspram Semprona), međutim ako je to neki cenovni limit i ako će se dečko igrati onda je bolje uzeti prvu konfiguraciju i tu razliku od 70€ uložiti u neku GT verziju 6600 grafičke kartice.

Anti Patriota je napisao(la):
Glupost. Pa a8n4-e je s754 i nforce4.

A gde sam ja napisao da uzima s754 nf4 plocu??? Lepo sam napisao da ide na s939 i uzme nf4 plocu. A za upgrade procesora ne vidim zasto je to losa stvar.
Taman mu ostane ploca na koju kasnije moze da stavi neki AMD FX npr. procesor i uziva jos malo duze bez menjanja ploce.

Sovica je napisao(la):
A gde sam ja napisao da uzima s754 nf4 plocu??? Lepo sam napisao da ide na s939 i uzme nf4 plocu..
Patriota je hteo da kaze da postoji s754 nf4 ploca.
I potpuno se slazem sa njim sto se tice menjanja cpu-a.Jedino da se menja za bolji oc primerak.

Sovica je napisao(la):
A gde sam ja napisao da uzima s754 nf4 plocu??? Lepo sam napisao da ide na s939 i uzme nf4 plocu. A za upgrade procesora ne vidim zasto je to losa stvar.
Taman mu ostane ploca na koju kasnije moze da stavi neki AMD FX npr. procesor i uziva jos malo duze bez menjanja ploce.
Glupost je baciti 70eur (ili vise ?!) na s939. Delovalo mi je da izjednacavas s939 sa nf4 - samo kazem da nf4 i pci-e ima i na s754 ploci, a i bolji overklok. Bolje to da uzme!
Ok ako mislis da je neki plus to sto moze da promeni samo procesor, a zadrzi plocu u redu - ja ne mislim tako. Ne vidim problem da kad bude menjao procesor zameni ujedno i plocu - prvo ce lakse da proda komplet, drugo ko zna kakve nas sve ploce cekaju uskoro, a razlika u ceni ce biti sigurno manja od 70eur ako nekad bude zeleo da menja.

To je definitivno jeftinija varijanta i verovatno isplativija, ovde je ustvari pitanje koliko se isplati s754 kombinacija u odnosu na s939. Koliko sam cuo brzina samog s939 u odnosu na s754 se negde krece od 5-10%. Sada sumnjam da je 10% razlike u ceni jednaka 70 eura :) ali tu onda imas druge pogodnosti tipa mogucnost ubacivanja drugih procesora i jos tu neke sitnice... a tu je i razlika u procesoru izmedju 64-bit athlon i sempron 2800+.
Da li ovo sve opravdava 70 eura, to je vec relativna stvar, nekom da, nekom ne :).

Pozdrav

Ako si entuzijasta i/ili volis da se hvalis time kakvu masinu imas kupi 939, a ako ne spadas u pomenute kategorije uzmi 754 :D

...

U principu ja kad mjenjam platformu mjenjam sve :) znaci ploca + proc. + graf. i tako sam do sad radio, e sad da li se isplati sad dati 70 eura i kasnije bolje prodati recimo za god dana ili ici na ovu konf. s754 i nf4 i proci jeftinije,... jasno je da je razlika minimalna u performansama tako da razmisljam da ostavim 70 eura u dzepu, ali opet 939 je mocniji i moze se uraditi upgrade naknadno... :wave:

Razlika nije manja od 5% nego je manja od 1% :) dzaba mu dual chanel. Znam kako je kad se primis na nesto "mocno" ali iskuliraj malo - odmori pa onda sam odluci.

Nazad
Vrh Dno