Šta je novo?

Mobilni telefon S24 Ultra ili Iphone 15 Pro?

Koji mobilni telefon kupiti
Učlanjen(a)
10.12.2016
Poena
205
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 9 5900X + Phanteks PH14
Matična ploča
Msi Tomahawk B450
RAM
4X8 GB Corsair Vengeance
GPU
RTX 4070 Super Gigabyte Gaming OC
Storage
256GB M.2 Samsung + 1 TB SSD Samsung
Zvuk
Edifier R2000DB + Lucya DAC + Qed Profile 1
PSU
Corsair RM850X White
Kućište
NZXT Source 530
Monitor
LG 34GN850
Miš & tastatura
Corsair K70 MK 2 + Sabre Mouse
Laptop
MacBook Air M2
Mobilni telefon
Xiaomi 14 White - 512GB
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. Mobilni internet
Dobio sam priliku u firmi da uzmem neki telefon po solidnoj ceni, pod uslovom da je u domacoj radnji sa računom. Uzevši u obzir tržište izbor se suzio na S24 Ultra i Iphone 15 Pro, i Pro Max bi bilo još bolje ali je u radnjama skuplji za 30k nego manji Pro a ne doplaćuje mi se toliko samo za 5x kameru i bateriju. Memorija mi je nebitna, ionako često menjam telefone.

Nije pod obavezan novi tel, ali eto kada ima prilike da se pređe privremeno sa Pixela 7 Pro na nešto drugo, pa možda nazad na Pixel 9 seriju...

Uglavnom, posle odgledanih dosta testova itd, ne mogu prelomiti, vidim da je softverska obrada na Samsungovoj kameri napredovala u odnosu na S23U ali i dalje nije to to, i dalje je "cartoonish" efekat prisutan i da, veličina pixela je mala - 0.6µm što je baš malo i zbog čega verovatno nema prirodnog bokeh-a kao na Iph i Pixel telefonima. Vizuelno je baš lep iako uopšte nije ergonomičan, zvučnici su odlični kao i ekran.

Iph 15 Pro kamera vrhunska, ali sam okružen sa mnogo "ajfonovaca" i stalno imam priliku da ih testiram i nikako ne mogu da se prešaltam na IOS, ne odgovara mi kao Android, i takođe je integracija i kopiranje sa i na telefon dosta loša kada se uzme u obzir integracija sa Windows računarima / laptopovima kojima sam okružen, nijedan Mac u blizini. Ali kamera mi odgovara jer dosta fotkam, kao i to što odlično drži cenu.

I eto, nadam se da ima neko ovde na pomogne i da savet radi lakšeg donošenja odluke :D

И ја сам окружен са много "Ајфоноваца", а богами и "Хуавејоваца"(да не раздвајам реч) ака "DxO марковци" и могу ти рећи да су чак и чланови тих секти одушевљени камером на S24U. Ако те не мрзи, одеш у већу радњу где има изложених модела па прочачкај и Ајфон и Самсунг па сам изабери. Иначе S24U итекако има Вау ефекат(ако због тога помињеш друштво Ајфона), па ће и тебе питати који је то телефон? Шта је то? Јер и мене салећу колеге, ликови по теретани и питају јел то S24U, да би прочачкали и видели камеру наравно. Таман уживо видиш има ли дисплеј тај чувени grain што други корисници имају, и смета ли ти то уопште...

... veličina pixela je mala - 0.6µm što je baš malo i zbog čega verovatno nema prirodnog bokeh-a kao na Iph i Pixel telefonima.
😁 Bokeh je nesto sasvim drugo i nema veze sa velicinom piksela. Ono sto ti mislis da je bokeh na mobilnim je softverski render koji nikada nece biti ni blizu pravog, koji je igra izmedju otvora blende, žižne daljine koja se koristi, udaljenosti objekta/subjekta, broja listica zatvarača blende i jos kojekakve opticke magije unutar opticke formule objektiva.

Kupi sebi fotoaparat, mali polovan milc sa malo okidanja i uzivaj.

Ne mislim pod bokeh na portret mod koji nikada nisam koristio niti koristim, mislim na pravi bokeh koj je baš minimalan ali primetan, pogotovo na krupnom kadru subjekta, ista im je veličina senzora i otvor blende tu negde, jedino je veličina piksela dosta manja na S24U pa sam pomislio da ima veze sa tim.

Imao sam par kropova sa 35mm i 50mm f1.8 ali sam rasprodao jer sam sve to slabo koristio. Ali se telefon ne može a verujem nikada i neće moći porediti sa tim po kvalitetu.

Evo par slika ispod sa pikeslom, vidna separacija subjekta od pazadine, što bi ti rekao igra između otvora blende, žižne daljine i udaljenosti subjekta...

Sve ovo je kod S24U primetno manje, a nisam uspeo da skontam razlog kada su sličnih specifikacija senzori, jedino mi je palo na pamet da 0.6um vs 1.22um u veličini pikela pravi razliku.

Prilozi

• Screenshot_20240323-101245~3.png
    Screenshot_20240323-101245~3.png
    351.7 KB · Pregleda: 40
  • Screenshot_20240323-101245~2.png
    Screenshot_20240323-101245~2.png
    1.5 MB · Pregleda: 37
  • Screenshot_20240323-101033.png
    Screenshot_20240323-101033.png
    1 MB · Pregleda: 38
  • Screenshot_20240323-101127.png
    Screenshot_20240323-101127.png