Šta je novo?

S-VHS na klasican VCR?

McBuki

Čuven
Učlanjen(a)
04.12.2002
Poena
619
Da li je moguce materijal snimljen super VHS analognom kamerom sa velikom kasetom (slika sa 400 linija), reprodukovati (pustati) na klasicnom video rekorderu, gde je kvalitet slike oko 250 linija (normalno u tom kvalitetu koji VCR maksimalno daje) ili postoji nekompatibilnost?

Nije moguce jer SVHS i VHS snimaju razlicitim "sistemima". SVHS snima posebne signale za boju (hrominentni) i svetlo (luminentni) i na taj nacin postize vecu rezoluciju, dok klasicni VHS snima obicni kompozitni signal (sve zajedno). Kompatibilnost u obrnutom pravcu je moguca, tj. VHS > SVHS. Ovo sam pokusao laicki da ti objasnim dok ce ti preciznije objasniti Magick :)

Pozdrav!
MrBigJump.gif

P.S. Mozes ti kasetu sa kamkordera (koristeci ga kao plejer) da presnimis na classic video. Gubis 400 linija ali dobijas "gledljiv" snimak ;)

Kiza the Death je napisao(la):
Nije moguce jer SVHS i VHS snimaju razlicitim "sistemima". SVHS snima posebne signale za boju (hrominentni) i svetlo (luminentni) i na taj nacin postize vecu rezoluciju, dok klasicni VHS snima obicni kompozitni signal (sve zajedno). Kompatibilnost u obrnutom pravcu je moguca, tj. VHS > SVHS. Ovo sam pokusao laicki da ti objasnim dok ce ti preciznije objasniti Magick :)

Pozdrav!
MrBigJump.gif

P.S. Mozes ti kasetu sa kamkordera (koristeci ga kao plejer) da presnimis na classic video. Gubis 400 linija ali dobijas "gledljiv" snimak ;)
Da li je taj "gledljiv" snimak bolji ili gori od originalnog snimka snimljenog VHS kamerom. Isto tako da li se dobija bolja slika kada se SVHS snimak grebuje na racunaru u odnosu na klasican VHS?

Gori je u svakom slucaju... uvek je analogna kopija gora od originala :mrgreen: Ustvari, snimak samo vise nije 400 nego 250 linija (sto ne znaci da je 250 lose)... eto toliko je gore. Inace, naravno da ce biti bolje ako na racunar grebujes u 400 nego u 250 linija (ne mislim "razvlacenje" 250 > 400, nego "linija na liniju").

Mozda bi ti to bilo i najbolje resenje - da prebacis na komp :)

Pozdrav!
MrBigJump.gif

P.S. Uh, osecam da ce me sada Magick smazati za uzinu :) Caooo... begam :mrgreen:

Kiza the Death je napisao(la):
Gori je u svakom slucaju... uvek je analogna kopija gora od originala :mrgreen: Ustvari, snimak samo vise nije 400 nego 250 linija (sto ne znaci da je 250 lose)... eto toliko je gore. Inace, naravno da ce biti bolje ako na racunar grebujes u 400 nego u 250 linija (ne mislim "razvlacenje" 250 > 400, nego "linija na liniju").

Mozda bi ti to bilo i najbolje resenje - da prebacis na komp :)

Pozdrav!
MrBigJump.gif

P.S. Uh, osecam da ce me sada Magick smazati za uzinu :) Caooo... begam :mrgreen:
Ja sam hteo da pitam da li je bolji kvalitet grebovanog SVHS-a pa pustanog preko kompjutera (TV izlaz) ili normalno snimljenog VHS-a pustanog na klasicnom VCR-u?

da li je bolji kvalitet grebovanog SVHS-a pa pustanog preko kompjutera (TV izlaz)

Grebujes ga sa 400 linija preko SVHS ulaza, a tako snimljenog na hard, pustas ga preko kompozitnog izlaza VGA (ili SVHS izlaza preko onog adaptercica). Enivej, dobijas kvalitet kao i kad bi pustao direktno sa kamkordera na TV. To bi bilo teoretski, inace, problem moze da unese kvalitet kartice za grebovanje, obrada snimka, kompresija...

...ili normalno snimljenog VHS-a pustanog na klasicnom VCR-u?

Ako pod ovim podrazumevas kopiju sa SVHS-a na classic VHS, pa pustanje tog classic VHS-a na TV, odmah u startu je degradacija sa 400 na 250 linija.

Znaci, opet teoretski, mnogo bi kvalitetnije trebalo da bude da sa SVHS-a grebujes na komp, pa onda tako gledas na TV-u, jer ti ostaje rezolucija od realnih 400 linija (ako si njome grebovao :mrgreen:).

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Ako pod ovim podrazumevas kopiju sa SVHS-a na classic VHS, pa pustanje tog classic VHS-a na TV, odmah u startu je degradacija sa 400 na 250 linija.

Znaci, opet teoretski, mnogo bi kvalitetnije trebalo da bude da sa SVHS-a grebujes na komp, pa onda tako gledas na TV-u, jer ti ostaje rezolucija od realnih 400 linija (ako si njome grebovao :mrgreen:).

Pozdrav!
MrBigJump.gif
[/quote]
Nisam mislio na kopiranje sa SVHS kamere na klasican VCR vec pustanje materijala u originalu snimljenog klasicnom VHS kamerom (sa velikom kasetom - dakle, ne ni sa VHS-C kamerom). Da bi ti bilo jasnije, ja treba da se opredelim da li da kupim klasicnu VHS kameru sa velikom kasetom (koja je jeftinija) ili SVHS kameru ciji je kvalitet snimka teoretski (a valjda i prakticno) 60% bolji. Ukoliko se opredelim za drugu varijantu, trebala bi mi i kvalitetna vivo GK odnosno TV (greb) kartica (a to isto kosta). Kao sto si i sam rekao prilikom grebovanja kvalitet snimka opada a ni vreme utroseno na presnimavanje nije za baciti. S toga me interesuje da li je razlika u kvalitetu slike izmedju grebovanog SVHS-a i klasicno snimljenog VHS-a vredna ulaganja u sve gore pomenute stavke?

Nazad
Vrh Dno