Šta je novo?

S.m.a.r.t.

ZeeGerman

Čuven
Učlanjen(a)
05.01.2002
Poena
725
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 7800X3D & DeepCool LS720 WH
Matična ploča
Gigabyte AORUS Elite AX ICE AMD B650
RAM
32GB Corsair Vengeance DDR5-6000 CL30
GPU
PowerColor 7800 XT Hellhound Spectral White
Storage
Samsung 980 PRO 1TB & 2x500GB SSDs
Zvuk
on board
PSU
THERMALTAKE Toughpower GF A3 Snow 850W
Kućište
Lian Li O11 Dynamic EVO RGB
Monitor
DELL 27" VA S2722DGM
Miš & tastatura
Logitech MX Master 3S & Genesis Thor 303
Ostale periferije
Synology DS 220+
Laptop
DELL Latitude 5410
Tablet
Samsung Galaxy Tab S7+
Mobilni telefon
Honor Magic6 Pro
Pametni uređaji
Usisivač!? Jesam učestvovao u diskusiji, ali baš da koristim tako nešto.... :D
Pristup internetu
  1. Optički internet
Shta je ovo uopshte!? Neke Stvari nikad nisam kontao, a izmedju ostalog i ovo. Chemu sluzi opcija u BIOS-u za enable ili disable S.M.A.R.T.-a na hdd!?

"Self Monitoring And Report Tool"
Disk sam sebe nadgleda i ako se pojave "problemi u radu u najavi ili stvarno" pokusa sam to da resi ili ti javi da ce biti problema ako uskoro ne odneses disk kod strucnog servisera :)

To ti je to ukratko.
Inace ukljuci opciju ako ti je disk podrzava, ne usporava ga a moze da pomogne.

Pozdrav...

Re: Re: S.m.a.r.t.

Ko se za ovo interesuje nek nabavi program SiGuardian ( www.siguardian.com ).
Odlican.

Pozdrav!

Re: Re: Re: S.m.a.r.t.

Sasa je napisao(la):
Ko se za ovo interesuje nek nabavi program SiGuardian ( www.siguardian.com ).
Odlican.

Pozdrav!

Dobar progrm, ali ne prepoznaje SMART na HDD-u koji je nakačen na Raid kontroler (HPT370) :( : Mislim da to nije do tog programa jer S.M.A.R.T. ne prepoznaje na taj način ni SpeedFan...Kada se HDD zakači na ploču vidi se dijagnostika

SpeedFan pokazuje S.M.A.R.T. podatke sa diska, kao sto su trenutna temperatura harda, koliko je sati disk radio i u kakvom je "stanju", a pride je i besplatan.

a sta znaci ako mi SiGuardian kaze da ce da mi rikne HDD 29.03.2002. ? i to posle par sati zesceg 'akanja hdd-a? a disk je tokom rada bio dosta hladan...mislim da ipak nije bas za verovati SiGuardian-u ;)

Opis SiGuardiana je bio u polsednjem SK. Baš je tip koji ga je opisivao naveo takve stvari, da će po instalciji programa da dolazi do prijavljivanja otkaza HDD-a u bliskoj budućnosti, ali da posle kao sve dođe na svoje mesto. Naime on uopoređuje promenu parametara HDD-a tokom vremena pa u početku i najmanja promena se beleži kao relativno veliko odstupanje od početnih parametara tako da se kod programa stvara utisam pada performansi sistema...

Ako se dobro secam, siguardian vec prilicno vremena postoji (probao sam ga pre oko godinu dana), i da bi radio ok (kao i svi ostali s.m.a.r.t programi koji rade pod windowsima [98 i ME]) potrebno je da sistemski fajl SMARTVSD.VXD bude smesten u Windows\System\Iosubsys folderu, da bi bio ukljucen pri startup-u (sto nije slucaj kada se odradi cista instalacija 98ice i mileniuma, jer je tada ovaj fajl smesten u Windows\System folderu ). Pod Win2K i WinXP verovatno nema problema (nemam ih instalirane da bih proverio).

U svakom slucaju, oni koje intresuje s.m.a.r.t monitoring pod windowsom 98 i ME bi trebalo da na "microsoft knowledge base"
http://support.microsoft.com/default.aspx?ln=EN-US&pr=kbinfo&
procitaju dokumente Q265854 i Q199886 ( i srede fajlove po uputstvu).

Re: Re: S.m.a.r.t.

DS9 je napisao(la):
Pogledajte poslednji komentar (u dnu strane) na ovoj diskusiji (da ne bih ja mnogo davio).
http://www4.serbiancafe.com/diskusije/mesg/61/003957963.shtml?5

&pozdrav!

Koliko sam shvatio, hdd mora da ima SMART monitoring ili shta vec, da bi imalo smisla ukljuchivati SMART u biosu. Da li neko zna, da li moj HDD (MAXTOR 40GB, onaj najjeftiniji hdd od 40GB) ima tu opciju, tj. vredi li meni da ukljuchujem SMART u BIOS-u?

HVALA!:wave;

Da tvoj disk ima mogucnost SMART i ukljuci ga slobodno

Pozdrav...

mmarky je napisao(la):
Da tvoj disk ima mogucnost SMART i ukljuci ga slobodno

Pozdrav...

'FALA:wave;

Ajd' reci sta se desava sa tvojim Maxtor-om 40GB,posto imam isti.
Vredi li se zezati sa time?!?(D)

npetar je napisao(la):
Ajd' reci sta se desava sa tvojim Maxtor-om 40GB,posto imam isti.
Vredi li se zezati sa time?!?(D)

ne desahva se nishta (fala Bogu), ali neki dan sam nosio hdd kod ortaka (on takodje ima isti hdd) i kad sam nakachio svoj hdd kod njega, on je iz fazona!? ukljuchio ovu opciju, nakon chega je kopiranje sa harda na hrad ishlo 100000X sporije nego uvek do sada (nije nam prvi put da menjamo podatke na ovaj nachin)...

Ajde nek neko ostavi serial ili neki crack za Siguardian....(D)

Nazad
Vrh Dno